واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نگاهی به رسم ˈ آب دعا ˈ از رسوم تحویل سال نو در شاهرود شاهرود - ایرنا - در بسیاری از نقاط شاهرود نوشیدن آب دعا برای گرفتن سلامتی و برکت و افزایش رزق و روزی بعداز تحویل سال نو ،رایج است و مردم این کار را ،مایه برکت و شادی خود و خانواده خود می دانند.
در شاهرود عده ای از خادمان مساجد و تکایا اقدام به تهیه آب دعا در ساعت پایانی سال می کنند، برای این منظور آیات قرآن، اسماء الله و ذکر هفت سلام (سلام قولا من رب الرحیم، سلام علی نوح فی العالمین، سلام علی موسی و هارون، سلام علی آل یاسین، سلام علی ابراهیم، سلام علیکم طبتم فادخلو ها خالدین، سلام علیکم طبتم بما صبرتم فنعم عقبی الدار) با مرکب زعفران بر روی سطح ظروف چینی تحریر می کنند.
سپس در میان تشت آب فرو برده می شود ، در اولین دقایق سال نو آب دعا به نیت تبرک و شفا بین حاضرین تقسیم می شود.
در برخی از خانواده ها، بزرگ خانواده بعد از تحویل سال به مسجد می رود و مقداری آب دعا برای تبرک و به نیت شفا و سلامت برای اهل خانه به ارمغان می آورد و همه با میل رغبت آب دعا را می نوشند.
اهالی شاهرود و استان سمنان برای تحویل سال نو و یا بعد تحویل سال در امامزاده ها، اماکن مذهبی و گلزار شهدا حاضر می شوند و برای سال جدید آرزوی سلامتی ملت ایران و سرافرازی مسلمان را می کنند.
در نزد تمام ایرنیان مرسوم است که سفره هفت سین را در خانه گسترده و اقلام آن شامل سکه، سیب، سنجد، سماق، سبزه، سیر و سمنو را درمیان سفره می نهند.
علاوه هفت سین ،ایرنیان سفره نوروزی خود را با نهادن آیینه، قرآن، ظرف آب، نارنج، ماهی قرمز، شمع یا چراغ، نان محلی، انجیر خشک، نخود و کشمش، گردو بادام، گلاب، تخم مرغ رنگی، میوه، حلوا، نمک و گل لاله ،سنبل و شب بو ،مزین می کنند.
در هنگام تحویل سال نو ، اهل خانواده دور سفره هفت سین که با همت و همکاری اهل خانه گسترده شده است جمع می شوند ،لباس های نو را برتن می کنند و با رویی گشاده که و با فراق خاطر و همچنین با گرامی داشت یاد شهدا و بستگانی که دیگر در بینشان نیستند ،را گرامی می دارند.
بعد از تحویل سال اهل خانواده فرارسیدن سال نو را به یکدیگر تبریک می گویند و برای هم بهترین ها را آرزو می کنند، پدر خانواده با گشودن قرآن ،مبلغی پول به هر یک از اعضاء خانواده عیدی می دهد.
به این وجه در اصطلاح ˈدست لاف ˈمی گویند در همین لحظات برخی خانواده ها ،ورود فرد خوش قدم تحت عنوان ˈشگون ˈ یا ˈشگیمˈ را انتظار می کشند.
این شخص که غالبا نوجوان و از سادات فامیل یا محله است ،همراه با سینی حاوی کوزه آب، سبزه، قرآن، نمک در اولین دقایق سال نو ،به عنوان اولین شخص به خانه قدم نهاده و با تبریک فرارسیدن نوروز ،عیدی خود را از پدر خانواده دریافت می کند.
انتخاب شخص شگون که اهالی به قدم خیر و با برکت او باور دارند ،بنا بر تجربه و یا استعانت از استخاره صورت می گیرد.
در بین دامداران و عشایر مرسوم است که شگون بره سفید کوچکی را به باور برکت دام و حشم با خود به خانه می آورد.
در بین تمام ایرانیان مرسوم است برای ورود به سال نو دعای ˈیا مقلب القلوب والابصار ...ˈ را بزرگ هر خانوداه می خواند و برای همه آرزوی سلامتی و برکت می کند.
علامه مجلسی در کتاب ˈزادالمعادˈ در خصوص دعای سال نو روایت می کند که در وقت تحویل سال این دعا را بسیار بخوانید:ˈیا مقلب القلوب والابصار یا مدبر اللیل والنهار یا محول الحول و الاحوال حول حالنا الی احسن الحال.ˈ
علامه مجلسی (ره) همچنین خواندن این دعا را در نوروز مناسب دانسته است:
ˈاللهم هذه سنه جدیده و انت ملک قدیم اسإلک خیرها و خیرمافیها و اعوذبک من شرها و شرمافیها و استلفیک موونتها و شغلها یا ذالجلال و الاکرام؛ بارالها این سال جدید است و تو خدایی ازلی و قدیم هستی،خیر این سال و خیر آنچه را در این سال پیش میآید، از تو خواستارم و از شر این سال و شرآنچه در این سال پیش خواهد آمد، به تو پناه می برم...ˈ.
هرکس در پای سفره هفت سین به یک نیت خاص ،سوره ای از قرآن مجید را می گشاید و با آرامش و اطمینان خاطر ،آن سوره را تلاوت می کند و سپس با آرزوی سلامت و بهروزی قرآن را می بوسد.
تفعل بر دیوان خواجه حافظ شیرازی از دیگر رسوم تحویل سال است و هرکس با یک نیت خاص ،تفعلی بر دیوان وی می زند و روزگار و نیت خاص خود را در ابیات او ،جستجو می کند.ک/4
7265/1496
گزارش از ناهید حاجی خانی
انتهای پیام /*
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 149]