واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
موزه آذربایجان، سیری در تاریخ و پلی به گذشته تبریز - ایرنا - موزه آذربایجان از جمله مهمترین موزه های ایران است که در آن آثار مربوط به هزاره های پیشین تا دوره اسلامی نگهداری می شود.
اندیشه ایجاد موزه آذربایجان در تبریز به سالهای 1306 و 1307 بر می گردد و در این سال نمایشگاهی از سکه های مکشوفه از تبریز در سالن سابق ساختمان کتابخانه تربیت برپا شد.
اساس موزه آذربایجان در سال 1336 با نمایش 202 قطعه از آثار فرهنگی ارسالی از موزه ایران باستان (موزه ملی) در تالار فوقانی کتابخانه ملی سابق تبریز آغاز و اندیشه تاسیس موزه در محل فعلی در اردیبهشت ماه سال 1337 جامه عمل پوشید.
قبل از بهره برداری از این موزه، از محل دبیرستان ˈ نجات ˈ سابق برای نمایش اشیاء فرهنگی جمع آوری شده استفاده می شد.
موزه آذربایجان در سال 1341 به صورت رسمی افتتاح شد.
ساختمان موزه آذربایجان در خیابان امام خمینی همجوار مسجد کبود تبریز و بر اساس نقشه تنظیمی باستانشناس فرانسوی (آندره گدار) و ترسیم اسماعیل دیباج (رییس وقت اداره کل فرهنگ و هنر آذربایجان شرقی) احداث شده است.
این موزه دارای سه سالن 800 متری است که بعدها در طبقه اول سالن جدیدی جهت نمایش سکه و مهرهای قدیمی ایران افزوده شد.
در سالن همکف بازدیدکنندگان شاهد یادگاری هایی از دوران پیش از تاریخ و حکومت های پیش از اسلام هستند.
کهن ترین آثار موجود در این بخش متعلق به مجموعه کوچکی از سفال های تپه اسماعیل آباد مربوط به هزاره پنجم قبل از میلاد است.
از دیگر آثار شاخص دوران پیش از تاریخ، سنگ های منقش به تصاویر حیوانات و گل و گیاه مربوط به هزاره سوم قبل از میلاد است.
مجسمه ˈ الهه زن ˈ متعلق به هزاره اول قبل از میلاد بدست آمده از رستم آباد در شمال ایران یکی دیگر از آثار برجسته این بخش به شمار می رود که نشانگر ارزش و مقام زن در کسوت الهه زمین و منبع باروری در نزد ایرانیان است.
یادگارهای به جا مانده از دوره حکومت های پیش از اسلام شامل سلسله های هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان در یکی از بخش های این موزه به نمایش گذاشته شده است.
دو یادگار برجسته ای که در این بخش قرار دارد شامل اجساد زن و مردی تدفین شده مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است.
این اجساد که در کاوش های علمی 1378در محوطه مسجد کبود کشف شده اند در واقع بخشی از بقایای یک قبرستان سه هزار ساله بشمار می روند و بدلیل استثنایی بودن آنها با توجه به اینکه زن و مرد با هم در یک گور قرار گرفته بودند به موزه آذربایجان منتقل و به نمایش گذاشته شدند.
در انتهای سالن و در دیوار ضلع شمالی، سنگ ˈ بسم الله ˈ که یکی از نادرترین آثار هنری ایران محسوب می شود، نصب شده است.
در سالن طبقه اول در امتداد آثار تمدن های باستانی ایران، آثاری از دوره اسلامی قرار دارد.
قدیمی ترین اشیاء این دوران از قرن چهارم هجری و آثار بجای مانده از تمدن نیشابور است که شاخصه آنها بکار گیری لعاب سفید، نقش و نگارهایی با محتوای اسلامی و استفاده از خط کوفی است .
از دیگر آثار برجسته این بخش می توان به ظروف سفالی دوره ایلخانی با نقش و نگارهای متنوع اشاره کرد.
ˈ قفل رمزی ˈ مربوط به اواخر قرن شش هجری قمری نیز یکی دیگر از یادگارهای قابل ذکر در این بخش به شمار می رود.
در سالن تازه تاسیس این قسمت، قدیمی ترین سکه های ضرب شده در گستره جغرافیایی ادوار مختلف تاریخ ایران به نمایش گذاشته شده است.
این سکه ها از دوره هخامنشی تا حکومت قاجاریه را شامل می شود.
همچنین نمونه ای از نادرترین و زیباترین مهرهای قدیمی در این بخش در کنار سکه ها دیده می شود.
طبقه زیر زمین موزه آذربایجان از سال های گذشته محل نمایش و نگهداری مجسمه های نفیس و ارزنده ای است که توسط مجسمه ساز شهیر تبریزی ˈ احد حسینیˈ خلق شده اند.
جدیدترین قسمت موزه آذربایجان بخش سنگ نگاره های قدیمی است که متعلق به ادوار مختلف تاریخی است.
در این بخش سنگ قبرهایی از دوران مختلف اسلامی انتخاب و به نمایش گذاشته شده است.
همچنین قوچ های سنگی، مجسمه های سنگی، پیکره های انسانی و نمونه هایی از سنگ های کتیبه دار در این قسمت بچشم می خورد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی با اشاره به وجود 15 موزه فعال تحت نظارت این اداره کل در استان، موزه سنجش، قاجار، موزه محرم، قرآن و کتابت، موزه مشروطه و سایت موزه عصر آهن را از دیگر موزه های شاخص تبریز عنوان کرد.
فرزین حق پرست با اشاره به اجرای طرح بهسازی، نوسازی و تعمیرات موزه های استان در آستانه نوروز گفت: این طرح هم راستا با خانه تکانی مردم در استقبال از ایام نوروز صورت می گیرد تا موزه ها نیز با چهره ای زیباتر ، پذیرای بازدید کنندگان و گردشگران نوروزی باشند.
موزه ادب و عرفان اهر، ایلخانی مراغه، صفوی بناب، مردم شناسی جنوب سهند و عشایر آذربایجان در شهرستان سراب از جمله دیگر موزه های استان است.
کلمهٔ موزه را از واژه یونانی (Mousein) گرفته شده و نام تپه ای در آتن بوده که در آن عبادتگاهی برای موزها که 9 الهه هنر و صنعت بوده اند، ساخته شده بود.
با توجه به اینکه موزه مجموعه ای ا ست که بدون هدف مادی و به منظور حفظ آثار مادی و میراث معنوی یک کشور ، منطقه یا شهر تاسیس می شود، مکان مناسبی برای شناخت داشته های دیروز و اتصال به خواسته های امروز است.
7232/587
انتهای پیام /*
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]