واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > شمال > مازندران مهر گزارش می دهد؛
صنایع دستی؛ سوغات نوبرانه و عیدانه مازندران/ برپایی 14 بازارچه
ساری - خبرگزاری مهر: صنایع دستی مازندران گنجینه ای از دست بافته ها و هنرهای سنتی هنرمندان بی نام و نشانی است که ره توشه و سوغات نوروزی مسافران می شود.
به گزارش خبرنگار مهر، جاجیم بافی، چادرشب بافی، گلیچ، گلیمچه متکازین، ساچیم بافی و .... از صنایع دستی مازندران به شمار می روند که به عنوان سوغات سفر به مسافران داده می شود. در آستانه نوروز، بازارچه ها و نمایشگاه صنایع دستی برای ارائه سوغات نوروزی در استان دایر می شود و برپایی 14 بازارچه صنایع دستی در استان مازندران برنامه ریزی شده است. 14 بازارچه صنایع دستی برپا می شود رحمت الله علیزاده معاون صنایع دستی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران به خبرنگار مهر می گوید: در سال گذشته 15 نمایشگاه با ظرفیت 50 غرفه در استان برنامه ریزی شده بود که از این تعداد نمایگشاه نوشهر ملی بوده است. وی اظهار داشت: در نوروز 93 برپایی دو نمایشگاه ملی صنایع دستی در سار یو نوشهر و یک نمایشگاه منطقه ای در رامسر در دست برنامه است. وی عنوان کرد: امسال 14 بازارچه با 300 غرفه فروش منطقه و ملی سوغات و دست بافته های هنرمندان استان را به مسافران عرضه می کند.
فعالیت جشنواره ای نوروز کمتر می شود در عین حال مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران نیز در پاسخ به خبرنگار مهر درباره جشنواره های نوروزی گفت: امسال فعالیت های جشنواره ای به دلیل عجین شدن با ایام فاطمیه کمتر خواهد شد. دلاور بزرگ نیا افزود: فعالیتهای نمایشگاهی و صنایع دستی از جمله برنامه هایی است که بر ایام نوروز پیش بینی شده است تا دست بافته های هنرمندان استان به معرض نمایش در آید. وی عنوان کرد: در پی آن هستیم تا با بهره مندی از ابزار و ظرفیتهای نمایشگاهی، رسانه ای و ... برای ارتقای ماندگاری مسافر در استان تلاش کنیم. وی در پاسخ به اینکه آیا مازندران استان مقصد گردشگری است یا معبر افزود: محور غرب استان مازندران بیشتر اقامتی است و گردشگری به معنای حقیقی در آن وجود دارد. بزرگ نیا بیان داشت: منطقه غرب مازندران به دلیل جاذبه های تاریخی، طبیعی و گردشگری به مقصد گردشگری تبدیل شده است ولی عمده مسافرانی که از حوزه فیروزکوه وارد استان می شوند قصدشان سفر به مشهد مقدس و حرم رضوی است. هنرهای سنتی فراموش شده احیا می شود وی تصریح کرد: در اینجا هنر ما مشخص می شود تا بتوانیم برای اقامت مسافران برنامه ریزی کنیم و معرفی جاهای کمتر شناخته شده و یا شناخته نشده و برپایی نمایشگاههای صنایع دستی و ... می تواند کمک کننده باشد.
مدیرکل میراث فرهنگی مازندران گفت: در صنایع دستی سیاست بر این است که دیگر به دنبال آموزشهای همگانی نخواهیم بود و باید رشته های فراموش شده را احیا کنیم و هدف احیای رشته های در حال فراموشی است. به گزارش مهر از رشته های صنایع دستی که در مازندران فعال و بومی است، جاجیم بافی، چادر شب بافی، حوله بافی، گلیج بافی، گلیمچه متکازین، حمام سری و چپری است. جاجیم بافی دسته بافته است بدون پرز از نخ های تابیده شده رنگارگ پشم، پنبه و گاه کرک با نقش های راه راه و معمولا در رنگهای شاد و زنده. این بافته هم اکنون در منطقه ییلاقی آلاشت و اورورست رواج دارد و دارای مصارفی مانند زیرانداز، رویه پشتی، ساک و ... و از معروفترین بافته های مازندران است. عرض جاجیم 60 سانتی متر و طول آن بسته به نوع کاربرد آن تا 270 سانتی متر هم می رسد. چادر شب بافی: چادر شب نیز یکی از دست بافته های سنتی استان است که در رنگهای مختلف بصورت چهارخانه با الیاف مصنوعی، پشم، پنبه و حتی ابریشم تهیه می شود و دارای کاربردهای متفاوتی مانند روتختی، پرده و رختخواب پیچ است، تارهای چار شب معمولا بصورت رنگارنگ چله کشی می شود. گلیچ: این دست بافته سنتی که تار آن از پنبه و پود آن از اپشم های الوان است با دستگاه نساجی سنتی دووردی بافته و پئدگذاری مضاعف نقش اندازی می شود و مصارف فرآوانی مانند زیرانداز، پشتی، پتو و ... دارد که عمده مراکز آن شهر آلاشت است. گلیمچه متکازین: این نساجی سنتی که نخ تار از پنبه و پود آن پشم یا کرک است زمینه قرمز یا سرمه ای بوده و در حین بافت با نخ پشمی سفید، سورمه ای، سبز و ... بر روی آن با نقوش هندسی نقش اندازی می شود.
عرض آن از 60 – 90 سانتی متر متغییر است و کاربردهایی چون روتختی، زیرانداز، سجاده، کناره و ... دارد که این رشته در سال 89 موفق به دریافت مهر اصالت بین المللی یونسکو شده است. ساچیم بافی: یکی از دست بافته های سنتی سنتی است که معمولا با رنگ زمینه قرمز و طرح ماه و ستاره در وسط آن بافته می شود، دارای چله های رنگی قرمز است و در دونوع ساده و نقشدار تولید می شود و با نقش های مربع های رنگی کوچک بر متن و یک مربع بزرگ در وسط تولید می شود. این دست بافته دارای کاربردهایی چون رختخواب پیچ، زیرانداز و روانداز است و این رشته نیز در سال 91 موفق به ردیافت مهر اصالت بین المللی یونسکو شد. به گزارش مهر، هنرهای سنتی و بومی مازندران، نقش نگاره های هنرمندان بی نام و نشانی است که با عشق به هنر اجدادیشان برای روشن نگه داشتن شمع هنرهای از یادرفته و دستی تلاش می کنند و ایام نوروز فرصت مناسبی برای سیر در نمایشگاههای صنایع دستی و آشنا شدن با این هنرهای قدیمی است.
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ - ۱۰:۲۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 209]