واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
«خرمنهسر» سرشار از شگفتی و یادبود زیستگاههای انسان نخستین
غار «خرمنهسر »دالانها و دهلیزهای زیبا دارد و و زیستگاه انسانهای نخستین بوده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، در ادامه معرفی مکانهای طبیعی موجود در استان زنجان برای غارنوردان حرفهای نوبت به غار خر منهسر رسیده است. رسیدن به انتهای غار خر منه سر که یکی از غارهای ریسکی و در عین حال بسیار زیبا در نوع خود محسوب میشود نیاز به صرف حدود شش ساعت زمان دارد. وجود چاههای بسیار و درههای خطرناک و لغزنده غار خر منهسر را در نوع خود جالب توجه کرده است و البته تذکر جدی برای همراه داشتن تجهیزات لازم برای غارنوردی که اگر نباشد امکان ورود و لذت بردن از این بازدید امکان پذیر نخواهد شد. داشتن همراه برای بازدید از غار خر منهسر به همان میزان تجهیزات غارنوردی ضروری است چرا که حرکت در این غار به صورت جدی نیازمند کمک همراهان است. چلچراغهای آویخته شده از سقف غار که از جنس سنگ خارا و سنگهای سفید آهکی به صورت ستون هستند جلوهای حیرت انگیز به این غار داده و آن را دیدنی کرده است. خر منهسر دالانها و دهلیزهای زیبا شبیه مغازههای قدیمی هم دارد. رسیدن به غار خر منهسر نیاز به عبور از بستر رودخانه، کنار درختان سرسبز زیتون و انجیر و حرکت به سمت ارتفاعات شمالی دارد و تازه متوجه میشوی که این در ربطی به غار ندارد و باید به مسیر خود ادامه دهید. با دقت که از میان سنگها رد میشوی میتوانی آثاری از زندگی انسان را در آنجا ببینی که شامل ظرفهای سفالی و پیه سوزهای شکسته است و البته خفاشهایی که صدای پای میهمانان ناخوانده چرت آنها را پاره میکند. پیشرفت در غار موجب پیدا شدن یک محیط وسیع و چشمه زلال آب میشود.
ادامه مسیر در غار خر منهسر نیاز به خزیدن به حالت دراز کش دارد و پشت این حفره پر مشقت دنیای با عظمت و که نیاز به تحمل یک مسیر پر زحمت است. و بعد از یک پرتگاه وحشتناک که عبور از آن بدون حمایت همراهان امکان پذیر نیست. ادامه راه با تونل بلندی همراه میشود و پس از آن چاه بزرگ که امکان دیدن آن وجود ندارد. در ادامه، راه طولانی و تونل مانندی خودنمایی میکند و پس از پیمودن آن به دهانه چاه بزرگ دیگری میرسی که انتهای آن دیده نمیشود. بعد از ورود و خروج از این چاه عمیق چند 10 متری که جلوتر بروید متوجه یک راه سربالا و البته با سطحی لغزنده و مشکل میشوید که حرکت در آن نیاز به رعایت حداکثر احتیاط دارد و ناگهان شگفتی بازدید کنده تکمیل میشود وقتی که تالاری با ابعاد 80 در 80 نمایان شود. عدم توان روشن کردن سقف این تالار شگفتی هر بازدید کنندهای را تکمیل میکند چرا که سقف آن بلندتر از حد تصور است. مسیر تالار را که طی میکنی این طور به نظر میرسد که به انتهای غار رسیدهای در حالیکه دهانه دیگری در پیش روی توست و فقط نیاز به دقت و جستجو دارد. این جاست که محلی شبیه بازارهای سنتی پیش روی بازدید کننده سر باز میکند و شباهت بسیاری به بناهای تاریخی دارد. بعد از این مرور تاریخی و گذشتن از یک چاه عمیق به انتهای غار میرسی که رسیدن به آن البته بسته به سرعت و مهارت حدود شش ساعت زمان نیاز دارد. بررسیهای انجام شده بیانگر استفاده انسان از این غار به عنوان زیستگاه بوده است که در دو دوره صورت گرفته است.
این غار در مرحله نخست محل سکونت انسانهای غار نشین بوده به لحاظ تاریخی به دورههای پیش از تاریخ میرسد که تعیین قدمت یافتههای باستان شناسی آن مانند ابزارهای سنگی و تیغههای چخماقی کار بسیار دشوار محسوب میشود. خر منهسر در قرن چهارم هجری هم مورد استفاده مردم قرار گرفته است که اطلاعات این دوره به مطالعات انجام شده بر روی اشیای کشف شده از ابزارهای زندگی متکی است. شایان ذکر است، خر منهسر نامهای دیگری مانند شمیران، سمیران هم دارد که البته در حال حاضر با عنوان قلعه قاسم آباد هم معروف است و در ساحل راست رودخانه قزل اوزن قرار گرفته است. انتهای پیام/۷۳۰۰۴/
92/12/25 - 07:36
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]