واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ اسفند ۱۳۹۲ (۱۰:۱۴ق.ظ)
اعتماد: نشانه يي از عادي شدن روابط
به گزارش خبرگزاري موج، اعتماد چنين نوشت: پادشاهي عمان يكي از خوش سابقه ترين كشورهاي حاشيه جنوبي خليج فارس در روابط خود با ايران است. سلطان قابوس پادشاه عمان، در طول سلطنت خود كه تاكنون، 44 سال به طول انجاميده است، روابط كم دغدغه يي را با كشورهاي همسايه خود سپري كرده است. مهم ترين مشكلي كه سلطان قابوس در طول 44 سال حكومت خود با آن مواجه بوده است، موضوع تجزيه طلبان ظفار بود كه با حكومت سلطان قابوس درگير شده و با مبارزه مسلحانه كشور عمان و سيستم پادشاهي را به چالش كشيده بودند: موضوعي كه تاريخ روابط ايران و عمان آن را هرگز فراموش نخواهد كرد. در اين ماجرا ايران با اعزام نيرو و سلاح به عمان از دولت پادشاهي اين كشور دفاع كرد و نيروهاي چريكي ظفار را كه داراي ايدئولوژي ماركسيستي بودند سركوب كرد و ثبات را به كشور عمان بازگرداند، ثباتي كه هنوز در ميان كشورهاي منطقه مثال زده مي شود.
از سال 1975 تاكنون پادشاهي عمان مشكل جدي در داخل نداشته است و عماني ها هرگز اهميت حمايت ايران از كشورشان و حفظ تماميت ارضي عمان را فراموش نكرده و از ذكر آن هيچ گاه فروگذاري نكرده اند، تا علاوه بر همسايگي در منطقه بسيار مهم و استراتژيك تنگه هرمز كه ايران و عمان را به دو شريك استراتژيك تبديل كرده است، سابقه حمايت از تماميت ارضي عمان ها در پرونده روابط ايران و عمان، روابط باثباتي را ميان دو كشور ايجاد كند.روابط دو كشور در چند دهه گذشته به رغم فراز و نشيب هايي كه در روابط ايران و اعراب و نيز روابط با ساير كشورهاي همسايه كشورمان در حاشيه جنوبي خليج فارس وجود داشته است، همچنان از استواري و تداوم قابل قبولي برخوردار بوده است.
سفر رييس جمهور كشورمان به مسقط به عنوان اولين گام در منطقه خليج فارس نشان از علاقه مندي دولت جديد ايران به بهره گيري از ظرفيت هاي منطقه يي براي اصلاح روابط منطقه يي است.
دولت يازدهم براي تكميل سياست هاي تنش زدايي و تلاش براي اصلاح تصوير ايران در خارج لازم است گفت وگوهاي فشرده تر با رهبران منطقه را در دستور كار قرار داده و به همگان نشان دهد كه دولت جديد ايران با محوريت سياست اعتدال خواهد توانست سوءتفاهم هاي موجود با كشورهاي منطقه را كاهش دهد.پادشاهي عمان علاوه بر نقش موازنه بخش خود در روابط ايران با كشورهاي حاشيه جنوبي خليج فارس در زمره كشورهايي به حساب مي آيد كه در جهت بهبود روابط ايران و امريكا نيز علاقه مند به تلاش چشمگير و تاثيرگذار بوده است. بررسي ها نشان مي دهد كه در طول سال هاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي عمان نسبت به تنش هاي موجود در روابط ايران و امريكا حساس بوده و در همه مراحل از دوره جنگ تحميلي تا همين امروز كه موضوع پرونده هسته يي عاملي براي مشكلات روابط ايران و غرب و خصوصا امريكا شده است، براي كاهش تنش در روابط ايران و غرب تلاش كرده است و جالب توجه اين است كه عمان خصوصا با در نظر گرفتن موقعيت جغرافيايي خود كه در سمت جنوبي تنگه استراتژيك هرمز قرار گرفته است، رفع تنش ها و سوءتفاهم ايران با كشورهاي حاشيه خليج فارس و نيز روابط با امريكا را به گونه يي پيگيري كرده كه گويي رويكرد استراتژيك اين كشور ادامه تلاش براي حل مشكلات بوده است.
سفر آقاي روحاني به مسقط با مقدمه ذكر شده نشان دهنده گرايش دولت يازدهم به عادي سازي روابط نه فقط با عمان بلكه با همه كشورهاي منطقه و نيز تقويت تلاش هايي است كه عماني ها سال هاست دنبال مي كنند تا منطقه خليج فارس، منطقه يي امن براي همه كشورها در شمال و جنوب اين خليج باشد.
اين ديدار همچنين نشان مي دهد كه دولت تدبير و اميد در استمرار تلاش هاي چهار دولت سازندگي و اصلاحات در زمان رياست جمهوري هاشمي رفسنجاني و خاتمي ، تنش زدايي با كشورهاي منطقه را پس از هشت سال تعطيلي اين سياست ها از سر گرفته است.
نويسنده: محمدعلي سبحاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]