واضح آرشیو وب فارسی:سیمرغ: به بهانه "روز جهانی کلیه"
13 مارس 2014 برابر با 22 اسفند 92 روز جهانی كلیه است.
13 مارس 2014 برابر با 22 اسفند 92 روز جهانی كلیه است. بیماریهای كلیوی در ایران مانند كشورهای دیگر در حال توسعه شایع است این در حالیست كه این گونه بیماران بیش از سایر افراد در خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی هستند به گونهای كه خطر ابتلا به این بیماری در مبتلایان به نارسایی پیشرفته كلیه 30 برابر بیشتر از افراد سالم است.
شایعترین علت مرگ و میر در دنیا بیماریهای قلبی و عروقی است كه 30 درصد كل موارد مرگ در دنیا را شامل میشود. هرچند در كشورهای پیشرفته مرگ و میر این بیماران رو به كاهش است، ولی متاسفانه در كشورهای در حال توسعه این عارضه در حال رشد است. افراد مبتلا به دیابت و یا پرفشاری خون در صورت ابتلا به نارسایی كلیه با افزایش خطر بیماری قلبی عروقی مواجه میشوند. خطر وقوع بیماریهای قلبی و عروقی در مبتلایان به نارسایی پیشرفته كلیه 30 برابر بیشتر از افراد سالم است. متاسفانه خطر ابتلا به این عارضه نه تنها در مراحل پیشرفته بلكه در مراحل ابتدایی بیماری كلیوی نیز مشاهده میشود به طوری كه در بیمارانی كه دفع پروتئین بیش از 300 میلی گرم در 24 ساعت دارند، میزان این خطر تا 6 برابر افزایش مییابد. همچنین كاهش بدون علامت عملكرد كلیه كه در آزمایش خون با افزایش كراتینین مشخص میشود نیز به عنوان یك عامل خطر در بروز عوارض قلبی عروقی مطرح است كه تاثیر آن حتی از پرفشاری خون بیشتر است.
میزان شیوع نارسایی كلیه در ایران
این بیماری در ایران مانند سایر كشورهای در حال توسعه شایع است البته در استانهای مختلف ایران شیوع متفاوتی دارد. مردان 1/2 برابر بیشتر از زنان به این عارضه مبتلا میشوند. مبتلایان به دیابت، فشارخون، چاقی و افزایش چربی خون همچنین افراد مسن، سیگاری و یا دارای سابقه خانوادگی بیماری كلیوی بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
نحوه تشخیص بیماریهای كلیوی
اندازه گیری فشار خون، انجام آزمایش ساده ادرار و اندازه گیری كراتینین سرم از راههای تشخیص این بیماری است. در آزمایش ساده ادرار نباید خون یا پروتئین وجود داشته باشد.
راههای پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی
انجام آزمایشهای دورهای برای بررسی دفع پروتئین در ادرار و آزمایش كراتینین خون به منظورارزیابی عملكرد كلیه، كاهش وزن در افراد چاق و اصلاح رژیم غذایی، انجام حركات ورزشی، قطع مصرف سیگار و كنترل پرفشاری خون (فشار خون مناسب 80/120 میلی متر جیوه است) راههای پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی هستند. از دیگر راههای پیشگیری از این بیماری به كنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت (Hgb A1C كمتر از 7 درصد)، كنترل چربی خون (LDL كمتر از 100) و استفاده از برخی از داروهای كاهنده فشار خون و پروتئین ادرار با تجویز پزشك میتوان اشاره كرد.
انجام این گونه اقدامات بر بهبود وضعیت قلبی و عروقی تاثیر مستقیم دارد و باعث كاهش دفع پروتئین در ادرار میشود و از افت سریع عملكرد كلیه جلوگیری میكند در نتیجه خطر بروز بیماری قلبی و عروقی را كاهش میدهد.
1392/12/22
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سیمرغ]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 123]