تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 2 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):حقّ فرزند بر پدر ، آن است كه نام خوب بر او بگذارد و او را خوب تربيت كند و قرآن به...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1832195838




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

فارس گزارش می‌دهد تخت فولاد؛ مهم‌ترین گنجینه معماری آرامگاهی ایران


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش می‌دهد
تخت فولاد؛ مهم‌ترین گنجینه معماری آرامگاهی ایران
تخت فولاد اصفهان، دومین آرامستان مهم جهان تشیع و بزرگ‌ترین قبرستان تاریخی کشور در دل خود علاوه بر هزاران مزار نامداران اعصار، بزرگ‌ترین مزار شهیدان تاریخ جنگ‌های جهان را جای داده است.

خبرگزاری فارس: تخت فولاد؛ مهم‌ترین گنجینه معماری آرامگاهی ایران


به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، هزاران سال در گذر زمان نخبگان اعصار و وارستگان علم و معرفت روزگار برای جاودانگی نام گران‌سنگ اصفهان سر از پای و روز از شب نشناختند تا سپاهان نصف جهان شود و حالا در دل خاکی که گرم از نور عشق الهی است در دل گران‌بها‌ترین ارض ایران آرام گرفتند. همین خاک مقدس است که به بهانه آن گاهی که عصیان ما آدمیان از حد فراتر می‌رود، سپر بلا و حایل غضب ربانی بر بندگان پر خطای خاکی می‌شود که معاصران ارج و قربش را نشناختند. بزرگ‌ترین قطعه بهشت افلاکی در خاک ایران اینجا «تخت فولاد» است، از مقدس‌ترین ارض‌های عالم و قطعه‌ای نورانی از بهشت ازلی بر خاک پر بلای مصیبت ساز، دومین آرامستان مهم و معتبر جهان شیعه و دارالسلام ثانی در جنوب دیار سپاهان.  

  اینجا زمین به ذکر بزرگواری و عظمت وارستگان و عارفان ایران زبان باز می‌کند، تخت فولاد لسان الارض است، نامی که سال‌هاست در کنار میعادگاه ابدی بزرگ‌ترین مردان و زنان عرصه علم و فقاهت و عرفان این مرز و بوم به میان می‌آید. نامی که بنایی قدیمی و متبرک به همین نام نیز در تخت فولاد از آن برجای‌مانده که از قدیمی‌ترین ابنیه موجود در این قبرستان وسیع و نام‌آور جهان شیعه است. بر اساس مشاهدات میدانی خبرنگار فارس، قدیمی‌ترین آثار به دست آمده و سنگ مزارهای باستانی حکایت از دوران دیلمیان دارد که به موزه انتقال داده‌ شده و به قدمت این آرامستان که ارض قدسی 2 هزار و 500 نفر از مفاخر و مشاهیر و علما و حکما و بزرگان معرفت است، اشاره دارد. همچنین، کتیبه‌هایی آجری به خط کوفی سند دیگری از قدمت این مکان تاریخی است و با نقش و نگارهای دیلمی تزئین شده است و نیز مزار «بابا فولاد حلوایی» عارف شهیر قرن نهم هم در این مکان قرار دارد که دلیل وجه ‌تسمیه این ارض قدسی و تغییر نام از لسان الارض به تخت فولاد یا پولاد است. «یوشع» نبی از پیامبران قوم بنی‌اسرائیل در این مکان آرمیده و مقبره آن در تکیه لسان الارض از تکیه‌های 55گانه تخت فولاد قرار دارد که تعدد تکیه‌ها باعث نامیده شدن این مکان مقدس به تکیه فولاد یا تکیه شهدا در محاوره اصفهانی‌ها شده است.  

  قدیمی‌ترین سنگ قبر عدد دار در این قبرستان مربوط به سال 685 ه.ق بوده و این آرامستان مهم به سال 1375 شمسی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، البته قدیمی‌ترین اثر تاریخی ثبت‌ شده این مزارستان تکیه «بابا رکن الدین» است و در سال 1312 شمسی در فهرست ابنیه ملی ثبت شده است که در زمان‌های قدیم تخت فولاد را مزار «بابا رکن الدین» می‌نامیدند و چون پل خواجو حلقه اتصال شهر به مزار بود این پل نیز در زبان مردم پل بابا رکن‌الدین معروف شده بود. در سال 1362 به دلیل گسترش فرهنگی شهر و احداث باغ رضوان خاک‌سپاری در تخت فولاد ممنوع شد و با ساخت طرح عظیم مصلای اصفهان که از بی‌نظیرترین مصلاهای برگزاری نماز در جهان اسلام است با اعلان عمومی در ازای پرداخت هزینه انتقال برای منتقل کردن قبور بخشی از این مزارستان اعلان عمومی زده شد و برخی از قبور که بین 20 تا 60 سال از ایجادشان می‌گذشت با همکاری بستگان متوفیان به باغ رضوان انتقال داده شدند. مهم‌ترین مزارستان عرفا، فقها و هنرمندان پیشکسوت ایران به گزارش خبرنگار فارس، قدیمی‌ترین شخصیت‌های مدفون در این گورستان بزرگ بابا رکن‌الدین بیضاوی، حکیم میرفندرسکی از عرفای صفویه و پایه‌گذار مکتب فلسفه اصفهان هستند، همچنین مزار بهاءالدین محمد فاضل اصفهانی از فقهای عصر صفوی و بزرگان دیگر این عصر نظیر؛ محقق خوانساری، آقا جمال خوانساری، میر محمد اسماعیل خاتون‌آبادی، میرزا رفیعای نائینی، سید رضی شیرازی، فاضل سراب و دیگر اکابر و بزرگان و فقها و مفسران دینی نیز در این مکان قرار دارد.  

  مزار «ملا اسماعیل خواجویی» که با تدبیر خود در زمان حمله مغول باعث عدم فروپاشی شیرازه فرهنگ و علم اصفهان شد و صدها شاگرد در مکتبش کسب فیض کردند هم در کنار مقبره میرزا محمد بید آبادی حکیم نامی قرن 12 در این مکان واقع شده است. در کجای جهان سراغ دارید که به این تعداد از عرفا و فقهای نامی و موثر روزگار در یک مکان آرمیده باشند و همین دلیل کافی است تا صاحبان چشم بصیرت از جنوب اصفهان که بگذرند، ستونی از نور ربانی ببینند که تا عرش الهی از دل خاک زبانه کشیده است.    

  «آخوند کاشی» و «جهانگیرخان قشقایی» از ارکان حکمت و فلسفه اسلامی ایران و شاگرد خلفشان حاج رحیم ارباب نیز در تخت فولاد آرمیدند. از دیگر معادن فضل و فقاهت و اکابر دینی مدفون در گرامی‌ترین آرامستان ایران می‌توان به آیت‌الله خوانساری صاحب «روضات الجنات» اشاره کرد، همچنین تعدادی از نوابغ خوشنویسی ایران نظیر؛ عبدالمجید طالقانی، زین‌العابدین اشرف الکتاب، آقا محمد هاشم شکسته نویس، عبدالرحیم افسر، فتح‌الله جلالی، واله اصفهانی در کنار بزرگانی از موسیقی ایران مثل؛ نایب اسدالله، سید رحیم و استاد جلال تاج اصفهانی ونیز شهرایی همانند؛ طبیب اصفهانی، شکیب اصفهانی و رجبعلی گلزار هم در خاک تخت فولاد آرمیدند.  

  «محمد تقی خان سرتیپ حکیم باشی» روزنامه‌نگار برجسته‌ای که اولین روزنامه یومیه را در دوران نشریات چاپی به نام «فرهنگ اصفهان» منتشر کرد هم در تکیه میرفندرسکی مدفون است. فهرست این گنجینه خاکی متبرک با مزار استاد همایی و پروفسور فلاطوری و مصلح الدین مهدوی و عباس بهشتیان به همراه تنی چند از معماران و هنرمندان نامی صنایع‌دستی که در این مکان آرام گرفتند و دست از هنر خاکی برکشیده و به عشق افلاکی رسیدند، کامل می‌شود. منظور رهبر معظم انقلاب از ستاره‌های راهنما چه کسانی بود؟ به گزارش خبرنگار فارس، مگر می‌شود به تخت فولاد قدم گذاشت و در امتداد مرور این گنجینه معنوی به بزرگ‌ترین کهکشان شهادت ایران سر نزد؟ آیا بزرگ‌ترین قطعه بهشت در خاک ایران را می‌شناسید؟ گلستان شهدای اصفهان که 7500 شهید دلاور خط شکن را در دل خود جا داده همواره خاکش سرمه چشم عاشقان فرهنگ ایثار و دروازه‌اش میعادگاه عارفان و دل‌سوختگان است. 120 شهید گمنام در کنار مزار آیت‌الله اشرفی اصفهانی و آیت‌الله شمس‌آبادی در بزرگ‌ترین مزار شهیدان جنگ ایران که به عبارتی بزرگ‌ترین آرامگاه کشته‌شدگان جنگی دنیا نیز هست، آرام در جوار رحمت الهی به ما ماندگان در دل تار شب های فراق زل زدند، ولی ما که جا ماندیم همیشه باید از کوتاهی در ادامه راهشان خجالت‌زده باشیم و اشک حسرت بریزیم ... سرداران رشیدی مثل، خرازی، قوچانی، باقری، ردانی‌پور، حبیب الهی، کاظمی، یزدانی، افشار، سید محسن صفوی، خلیفه سلطانی، حجت‌الاسلام اژه‌ای و بهشتی‌نژاد و ده‌ها سردار حماسه‌ساز دیگر با سنگ مزاری یکسان همچون دیگر بسیجیان مظلوم خمینی در قطعات پرشمار این بهشت اصفهانی‌ها در ردیف های اشک‌آور مقاومت و دلاوری در پای رقص پرچم های دفاع از شرف شیعه، آرام بر دامن این خاک مفتخر، غنودند. رهبر انقلاب در دیدار مردم اصفهان فرمودند: (حقیقتاً چهره‌های برجسته اصفهان همین حالا مثل ستاره‌ها می‌درخشند و شهدای اصفهان همین لحظه راه انقلاب را مثال «بالنجم هم یهتدون» به ما نشان می‌دهند.) تخت فولاد، مهم‌ترین گنجینه معماری آرامگاهی ایران دانشنامه تخت فولاد با مشارکت اساتید و محققین علمی اصفهان در چند جلد روایت دقیقی از ابعاد تخت فولاد دارد و به شرح مفیدی از احوال و اعمال افراد مدفون در آن می‌پردازد. ایجاد کارگاه دانشنامه نویسی از برنامه‌های فرهنگی تخت فولاد است که در کنار برنامه منظم گردشگری و بازدید از تخت فولاد همراه با توضیحات راوی برای گردشگران نوروزی از طرف شهرداری اصفهان تدارک دیده شده است.  

  در کتابخانه تخصصی تخت فولاد هم آثار قابل تأملی از قبیل 5 هزار جلد کتاب و گنجینه سنگ و لوح و نیز عکسخانه و موزه روزنامه‌نگاران وجود دارد که تربیت کارشناسان و تألیف 25 جلد کتاب از فعالیت‌های فرهنگی این کتابخانه بوده است. به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، تخت فولاد بی‌نظیرترین معماری آرامگاهی ایران را داراست و نقوش و خطوط سنگ قبرهایش نمونه بی‌نظیری از برترین گنجینه‌های هنری ایران در بخش کتیبه و سنگ نوشته است.  

  وجود تکایا و بقعه‌های ارزشمند میراثی که هنرهای کاشی‌کاری و مقرنس‌کاری، کتیبه سازی و خوشنویسی را در خود جای داده بر شکوه و ارزش تاریخی دومین آرامگاه مهم جهان تشیع می‌افزاید. مسجد رکن الملک و کاروانسرای ملک که آثار دوره قاجار هستند در این مکان قرار گرفتند و بقعه بانو مجتهده امین بزرگ‌ترین عالم زن ایرانی به همراه گنجینه‌هایی از اشعار خوشنویسی شده میراثی ارزشمند برای آیندگان در دل دیار سپاهان جاودان ساخته است. .................................. گزارش از: مهدی رفائی ................................. انتهای پیام/63001/صا40

92/12/21 - 10:07





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 151]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن