واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: اين بچه قرص" نه " خوردهچگونه رفتار کودک خود را تعديل ببخشيم؟
اگر صاحب فرزند شده باشيد حتما ملاحظه کرده ايد که کودکان تقريبا از يک و نيم سالگي "نه گفتن" را آغاز کرده و با به کار بردن آن سعي دارند که در برابر والدين و اطرافيان اعلام استقلال کرده و خواسته خود را اجرا کنند به نظر مي رسد که اين کودکان با هر خواسته منطقي قصد مخالفت داشته و در اصطلاح " ساز مخالف " مي زنند. حال فکر مي کنيد براي کنار آمدن با اين شرايط چه بايد کرد؟ چرا که گاه اين اعلام استقلال کودکان باعث بروز رفتارهاي منفي و توجيه ناپذيري که نادرست و غير منطقي است، مي گردد.در زمان تضادورزي و بدرفتاري کودکتان سعي کنيد براي او شرح دهيد که به چه دليل رفتارش نادرست و غير قابل قبول استنمونه هاي رايج اين مخالفت و امتناع کودکان در زمان لباس پوشيدن، سوار شدن در کالسکه و يا هر وسيله نقليه ديگر، غذا خوردن، بازي کردن با وسايل بازي و .... خود را نشان مي دهد. هر چند که اين تضادورزي مدت زمان زيادي طول نمي کشد و کم کم کودکان رفتار متعادل تري را اتخاذ مي کنند اما بسيار مشاهده شده است که به کار بردن الگوهاي تربيتي نادرست و يا حتي بي توجهي به تربيت کودک در اين دوره حساس، مي تواند عواقب نامطلوبي به همراه داشته باشد.چگونه در برابر "نه گفتن" کودک خود واکنش نشان دهيم؟- در مقابل رفتار نادرست کودکتان برخوردي تند نداشته باشيد بلکه ميانه روي در پيش گرفته و سعي کنيد درک کنيد که او در حال طي کردن مرحله طبيعي از رشد خود است. بنابراين بر ضد کودک خود رفتار نکنيد و با اين کار مانع از ايجاد کشمکش خانگي در منزل تان شويد.
- مراقب باشيد که کودکتان خيلي خسته و يا گرسنه نماند مثلا به تنظيم وعده هاي غذايي و استراحت او بسيار توجه کنيد و ساعات مشخصي را براي خوابيدن ظهر و شب او قرار دهيد.- شرايطي را فراهم آوريد که " نه گفتن " کودکتان به حداقل برسد و درخواستهاي مثبت از فرزندتان بکنيد. براي مثال بگوييد: " در پياده رو دوچرخه سواري کن" به جاي آنکه بگوييد:" داخل خيابان بازي نکن"- اگر مي خواهيد خواهش کودکتان را رد کنيد از اين گونه اصطلاحات استفاده کنيد:" نظر خوبيه ولي بعدا با هم بازي مي کنيم " به جاي آنکه بگوييد " نه من امروز گرفتارتر از آن هستم که بتوانم با تو بازي کنم "- اگر کودکتان خيلي بر روي خواسته اش پافشاري مي کند و اعصاب شما را در هم ميريزد بهتر است که صبور باشيد و به خاطر آوريد که او در حال سپري کردن مرحله طبيعي رشد کودکي است.- کودکان نياز دارند که تا حد امکان کارها ي مربوط به خود را خودشان انجام دهند بنابراين سعي نکنيد دايما آنها را کنترل کنيد. مثلا به جاي اينکه خودتان او را در کالسکه و يا در صندلي مخصوص بنشانيد ، اجازه دهيد خودش اين کار را بکند و يا حتي المقدور تنها به او کمک کنيد.- زماني که کودکتان دايما با درخواستهاي شما مخالفت مي کند سعي کنيد آرامش خود را حفظ کرده و به آرامي براي او استدلال کنيد و دليل صحبت خود را براي کودکتان شرح دهيد اما عصباني نشويد.- در برخورد با مخالفتهاي دايمي فرزندتان از روشهاي هوشمندانه بهره گيريد. مثلا وقتي کودکتان براي پوشيدن کفشهاي خود با شما مخالفت مي کند بهتر است از اين روش استفاده کنيد:" ببينم کي زودتر ميتونه کفششو بپوشه؟" به جاي اينکه از اين گفتار استفاده کنيد:" همين الان کفشاتو مي پوشي يا نه؟"- به کودک خود فرصت انتخاب دهيد و او را در محدوديت قرار ندهيد از اين طريق امکان "نه گفتن" کودکتان را به حداقل برسانيد براي مثال :" سيب دوست داري بخوري يا پرتقال؟" - زماني که کودکتان همکاري لازم را با شما دارد او را مورد تشويق قرار دهيد.در برخورد با مخالفتهاي دايمي فرزندتان از روشهاي هوشمندانه بهره گيريد- يکي از روشهاي بسيار موثر در زمانهايي که کودکتان خيلي بداخلاقي و لجبازي مي کند اين است که حواس او را پرت کنيد مثلا بگوييد:" فکر کنم صداي ماشين باباتو شنيدم...".- زماني که کودکتان شروع به بدرفتاري و لجبازي مي کند مراقب باشيد که به کارهاي او لبخند نزنيد چون به طور ناخودآگاه باعث تقويت رفتارهاي نادرست او مي شويد.
- در زمان تضادورزي و بدرفتاري کودکتان سعي کنيد براي او شرح دهيد که به چه دليل رفتارش نادرست و غير قابل قبول است. هر چه فرزندتان بزرگتر مي شود مسلما بيشتر مي تواند بين کارهاي خوب و بد تميز قايل شود اما بهتر است که اين موارد را شما به کودکتان آموزش دهيد و اجازه ندهيد که گاه تجارب سخت، اين اصول را به آنها آموزش دهد و به اين ترتيب درسهاي زندگي براي آنها گران تمام شود. مثلا " اگر به گلدان دست بزني ممکن است بشکند" و يا "اين کتري داغ است ممکن است بسوزي و .."- در تربيت کودکان از لغات تاخيري بهره ببريد مانند :"شايد بعدا اين کار را انجام دهيم " و يا تا زماني که غذا نخوري نمي توانيم جايي برويم و.."- شقهاي رفتاري ديگر را به او پيشنهاد دهيد. مثلا "تو نبايد روي ديوار نقاشي کني بلکه بهتر است که از اين صفحه کاغذ استفاده کني".فراموش نکنيد که تربيت کودک از همان لحظات اول تولد وي آغاز مي شود اگر از همان ابتدا از روشهاي درست تربيتي بهره نبريد ممکن است که در آينده فرزندي لجباز و خودراي داشته باشيد. مريم عطاريان- بخش خانواده و زندگي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 574]