محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1853531129
عربستان چند قدم از امریکا عقب است
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: عربستان چند قدم از امریکا عقب است
حسین رویوران
کد خبر: ۳۸۵۶۳۷
تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۹:۵۰ - 10 March 2014
عربستان سعودی چند روز پیش در بیانیهای رسمی که در رسانه دولتی این کشور منعکس شد، اخوان المسلمین، گروه جبهه النصره و دولت اسلامی عراق و شام(داعش) را سازمانهایی تروریستی اعلام کرد. اخوانالمسلمین، بزرگترین جنبش اسلامی منطقه نسبت به این تصمیم عربستان ابراز تعجب و تاسف و اظهار کرد. در عین حال دولت رسمی مصر ضمن استقبال از این اقدام عربستان، از دیگر کشورهای عربی نیز خواست تا دست به اقدامی مشابه بزنند.
به گزارش «تابناک» عربستان با اعلام فهرست گروههای تروریستی به نوعی با این گروهها بازی میکند و حمایت از برخی از آنها علیه دیگری باعث جبهه بندی جدید در بین گروههای مسلح در سوریه و نبرد آنها با هم خواهد شد.
البته ذکر نشدن اسم جبهه اسلامی در فهرست تروریستی عربستان این برداشت را بدست میدهد که این ائتلاف از توصیف تروریستی بودن مستثنی شده است و این امر در راستای ادامه سیاست حمایت ریاض از گروههای تشکیل دهنده ائتلاف جبهه اسلامی خصوصا جیش الاسلام به سرکردگی زهران علوش صورت گرفته است.
عربستان عملا جبهه اسلامی را از توصیف تروریسم مستثنی کرده است. شکی نیست که این اقدام باعث خواهد شد که عربستان با تناقضهای گسترده و بزرگی روبرو شود و این سوال مطرح گردد که چگونه فهرست عربستان گروه اخوان المسلمین را تروریستی توصیف کرده است و گروهی مثل احرار الشام را که خود را دارای رویکرد "سلفی و جهادی" میخواند و تصمیم گیرنده در جبهه اسلامی است، مستثنی کرده است؛ در حالی که رویکرد "سلفی جهادی" از رویکرد گروه اخوان المسلمین از نظر فکری و عملی بسیار تندروتر است.
خبرها حاکی از آن است که قطر با این تصمیم عربستان به شدت مخالف است. انتقاد این کشور از عربستان باعث شده است که روابط فی ما بین کشورهای حاشیه خلیج فارس قدری با تنش روبرو شود. این امر تا جایی ادامه پیدا کرده است که بعضی از کشورها از جمله بحرین سفرای خود را از قطر فراخوانده اند.
در همین حال «تابناک» در گفت و گو با حسین رویوران کارشناس مسائل خاورمیانه، اقدام جدید عربستان و اختلاف میان عربستان، قطر و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس را بررسی کرده است.
آقای دکتر به نظر شما چرا عربستان در اقدام اخیر خود بعضی از گروه ها از جمله داعش و جبهه النصره را که تا به امروز از آنها حمایت می کرده را در گروه های تروریستی قرار داده است؟
عربستان سعودی از جنگ افغانستان تا به امروز از گروه های تکفیری و وهابی حمایت کرده است. در این راستا عربستان کاملا از همه گروه های مخالف دولت سوریه بدون استثنا حمایت می کرد. در این چارچوب دولت عربستان هیچ ملاحضه ای که آیا این گروه ها تکفیری هستند یا خیر نداشت.
در چند مدت اخیر اتفاقاتی افتاده است. اولا گروه ها مخالف دولت قانونی سوریه موفق نشده اند؛ پروژه براندازی که دولت عربستان و آمریکا انتظار داشته اند را به نتیجه برساند. دوما الان نگاه امریکایی ها تغییر پیدا کرده است. به عبارتی دیگر در حال حاضر امریکا داعش را در لیست تروریسستی قرار داده است. این در حالی است که خود امریکای ها در قبل از این گروه دفاع می کردند. ولی امریکا در وسط جنگ این گروه را جز گروه های تروریستی قرار داد.
درست است که امریکا این گروه ها از جمله داعش را جز گروه های تروریستی قرار داده است اما چرا عربستان دست به این اقدام زده است؟
قرار است در شش ماه آینده اقای اوباما به عربستان سفر کند. لذا عربستان سعودی الزاما باید یک سری کارها را از جمله اعلام انزجار از گروههای تروریستی که از نگاه امریکا گروه های تروریستی هستند را انجام دهد. البته عربستان و امریکا با هم از این گرو ه ها تا به امروز حمایت کرده اند. اما عربستان یک چند گامی از امریکا در تروریست خواندن این گروه ها به دلیل ناهمانگی هایی که وجود دارد عقب تر است. عربستان باید هماهنگی هایی را انجام بدهد تا حدودی منطبق بر موضع گیری امریکاها باشد.
شما اشاره کردید که سیاست امریکایی ها در منطقه تغییر پیدا کرده است. این تغییر به چه معناست؟
امریکا پروژه براندازی در سوریه را به این امید که طبق اطلاعاتی که کشورهای عربی دادند که ظرف دو یا سه ماه کار بشار تمام شود کلید زد. الان سه سال است که پروژه سرنگونی بشار به نتیجه نرسیده است. امریکایی ها احساس می کنند، محاسباتی که عربستان و قطر کرده بودند کاملا اشتباه بوده است. در واقع این کشورهای عربی بوده اند که امریکا و اروپا را وارد چنین محاسبات و معادلات اشتباهی کردند. به همین دلیل امریکا الان خودش تا حدودی سعی می کند از این بحران فاصله بگیرد. آمریکا در سیاست کلی خود به دنبال این است که به طوری عربستان را تحت فشار قرار دهد تا این کشور سیاست براندازی را کنار بگذارد و یک سیاست جدید متناسب با امریکا را در پیش بگیرد.
اگر سیاست جدید عربستان را مبتنی بر تغییر نگرش امریکا قرار دهیم؛ چرا عربستان اخوان المسلمین را جز گروه های تروریستی قرار داده است؟ این گروه که در سوریه نقشی ندارد.
اخوان المسلمین یک گروه دعوتی است و نه یک گروه جهادی. این گروه در جهان اسلام ریشه دارد و در بیش از 40 کشور اسلامی حضور دارند. این گروه نیز علیه عربستان کار می کند. عربستان نیز در یک اقدام آنها را درلیست تروریستی قرار داد که تضاد و تقابل را تشدید کرده است. اینکه عربستان این گروه را در لیست گروه های تروریستی اعلام کرده است که جای سئوال مضاعف دارد . یک گروهی که اساسا دست به سلاح نمی برد چرا باید توسط عربستان جز گروههای تروریستی قرا بگیرد.
در تقسیم کاری که در سوریه وجود داشت، سلفی ها و اخوانی ها از طرف قطر سازمان دهی می شدند. در حالی که سکولارها و ارتش آزاد جز سهمیه عربستان بودند. اما در حال حاضر عربستان نسبت به اخوان موضع پیدا کرده است. به عبارتی عربستانی ها معتقدند اخوانی ها زمانی که در مصر به قدرت رسیدند؛ آقای مرسی سعی کرد یک الگویی در مقابل عربستان ارائه بدهد و این برای عربستان بسیار خطرناک بود. چرا که مصر یک کشور ریشه دار و دارای تاریخ چند هزار ساله است و اگر مصر تبدیل به الگوی اسلامی رقیب عربستان شود؛ عربستان سعودی در سطح منطقه تضعیف خواهد شد. به همین دلیل عربستان دنبال این نیست که یک رقیب پیدا کند و از طرفی دیگر، عربستان به دنبال این است که رهبری جهان اسلام به مصر منتقل نشود. همه این موضوعات ایجاب کرد که عربستان در مقابل اخوان قرار گیرد و همچنین هزینه ای کودتا علیه مرسی را عربستان تامین کند و بعد از کودتا هم 5 میلیارد دلار به اقای سیسی تقدیم کرد. این موارد نشان می دهد که عربستان کاملا با اخوان در تعارض قرار گرفته است. اخوان نیز در سراسر منطقه وجود دارد.
به نظر شما علت اختلاف میان عربستان و قطر در این برهه زمانی چیست؟
اختلاف عربستان و قطر برمی گردد به این که اخوان مورد حمایت شدید قطر بوده است. یکی از سنبل های و چهره ای قدیمی های اخوان یعنی آقای قرضاوی در قطر ساکن است و نیمی از کارکنان الجزیره از بچه های اخوانی هستند به همین دلیل قطر به شدت از اخوان حمایت می کند. در همین حال قطر قبول نکرده است با اخوان قطع رابطه کند. الان امارات نیز می گوید که اخوان خطری برای دولت امارات است.
تا الان چندین گروه در امارات بازداشت و محاکمه شده اند. تا به امروز اخوان در حاکمیت بحرین با آل خلیفه شریک بوده است. ولی اخیراً در کشور بحرین اخوانی ها به شیعیان پیوسته اند. به عبارتی دیگر اخوان در جبهه مخالفین آل خلیفه قرار گرفتند. به همین دلیل دولت بحرین هم در مقابل این ها قرار گرفته است. لذا بحرین، امارات و عربستان نسبت به اخوان موضع گرفتند و سفیر خودشان را بر اساس حمایت قطر از اخوان از این کشور فراخواندند. در واقع هر کدام با یک انگیزه ای نسبت به اخوان تضاد پیدا کرده است.
چرا امارت مدعی دخالت اخوان در این کشور می باشد؟ دلایلی برای این ادعا دارند؟
اخیر در امارات یکی سری اخوانی بازداشت شده اند . دولت امارات مدعی است که اخوانی ها پروژه براندازی را در این کشور دنبال می کرده است . به همین دلیل دولت امارات تعداد زیادی از اخوانی ها را محاکمه و به زندان های طولانی مدت محکوم کرده است.
ایا تقابل بین کشورهای عربی می تواند منجر به فروپاشی شورای همکاری خلیج فارس شود؟
کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با ساختارهای حکومتی مشابه هستند. چون ساختارها مشابه است، احتمال واگرایی کمتر می باشد. اما شورای همکاری خلیج فارس بر اساس یک نیاز امنیتی از طرف غرب سازمان داد شده است. بعد از انقلاب این ها با همدیگر در یک ساختار قرار گرفتند تا اینکه بتوانند در مقابل ایران قرار بگیرند. در واقع ایجاد شورای همکاری خلیج فارس در منطقه کاملا با دلایل امنیتی، نظامی و سیاسی به وجود آمده است. به نظر می رسد الان بحث دشمن مشترک از بین رفته است، به همین دلیل این کشورها به طور طبیعی در مقابل یکدیگر قرار گرفتند و این وضعیت شکل گرفته است.
یکی از بحث هایی که مطرح می شود این است که اعراب نگران قدرت گیری ایران شده اند و این امر باعث شده که حالا عربستانی ها از تحولات اخیر منطق نگران شوند و دست به اقدامات ضد ایرانی بزنند؟
تمام تلاش کشورهای عربی این بود که نظام بشار را سرنگون کنند. همه این کشورها با هم در این مسئله به جز کشور عمان نقش داشتند. اما اتفاقی که افتاد این است که این ها شکست خوردند. یکی از علل شکست کشور های عربی در پروژه براندازی نظام سوریه سیاست و حمایت ایران است. اعراب تصور می کردند دو یا سه ماه می توانند بشار را برکنار کنند. در حالی که بعد از سه سال براندازی در سوریه به جایی نرسیده است و برتری میدانی فعلا با نیروهای دولت سوریه است. الان همه بازیگران مخالف بشار همدیگر را مسئول شکست می دانند. یعنی قطر ، عربستان را مسئول می بیند. عربستان، قطر را مسئول می داند. در نهایت می شود گفت، بخشی از این واگرایی به بحث سوریه و موضع ایران در ارتباط با این بحران و دفاع از محور مقاومت بر می گردد.
ارزیابی شما از آینده تحولات خاورمیانه چیست؟
تصور می کنم در چند سال اخیر و یا به طور دقیق تر بگویم، در دهه اخیر امریکا برای ایجاد تحول در خاورمیانه سرمایه گذاری کرده است و حتی مجبور شد دو جنک در افغانستان و عراق را مدیریت کند. 2000 میلیارد هزینه کرده است. امریکا در کشورهای بیداری اسلامی با مدیریت صحنه سعی کرده به گونه ای زیان خودش را کمتر کند. اما برایند این شرایط این است که علی رغم سرمایه گذاری های امریکا، جایگاه ایران ارتقا پیدا کرده است. امریکا بسیاری از متحدین خود را ازدست داده است و تنزل پیدا کرده است. به عبارتی امریکا حسنی مبارک، بن علی، علی عبدالصالح را داشت که از دست داده است. الان امریکا احساس می کند که در صحنه خاورمیانه جایگاه ایران تقویت شده است و جایگاه امریکا تضعیف شده است. بنابراین ایالات متحده امریکا فکر می کند؛ اگر ناامنی باشد بهتر خواهد بود؛ به همین دلیل امریکا در حوزه مخصوصا بیدرای اسلامی از عدم استقرار حمایت می کند. بنده تصور می کنم این ناامنی در خاورمیانه ادامه پیدا می کند. البته امریکا سعی می کند جایگاه ایران را که در حال ارتقا است را در جایگاهی تثبیت کند. امریکا می خواهد از طریق توافق ژنو با ایران، جایگاه در حال تنزل خودش را در نقطه ای تثبیت کند به امید این که بتواند جایگاه برتری را در آینده منطقه بازیابی کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]
صفحات پیشنهادی
در چند قدمی بهار زمستان گامهای خود را آهستهتر کرد
در چند قدمی بهارزمستان گامهای خود را آهستهتر کرددر چند قدمی بهار بار دیگر بارش برف در خلخال گامهای زمستان را آهستهتر کرد ● گزارش تصويري مرتبط------------------------------- به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل کسی باور نداشت که در این روزها با این هوای گرم برف دامن شهرشانگزارش میدانی فارس از مرحله تکمیلی توزیع سبد کالا انتظار طولانی در صفهای همچنان طویل سبد کالا/ معامله سبد چند
گزارش میدانی فارس از مرحله تکمیلی توزیع سبد کالاانتظار طولانی در صفهای همچنان طویل سبد کالا معامله سبد چند قدم آن طرفتربا وجود گذشت دهها روز از اجرای طرح توزیع سبد کالا فروشگاهها همچنان شاهد صفهای طولانی است به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس پس از وقفه چند روزه مرچند درصد امریکایی ها و ایرانی ها به بورس اطمینان دارند؟
چند درصد امریکایی ها و ایرانی ها به بورس اطمینان دارند اقتصاد > اقتصاد کلان - تازه ترین نظرسنجی ها نشان می دهد نارضایتی از بورس تنها به سهامداران ایرانی منحصر نمانده و سهامداران امریکایی هم از وضعیت بورس ناراضی هستند به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین پس از افت شاخص بورسثمره هاشمی: توافقنامه ژنو چند گام به عقب بود
ثمره هاشمی توافقنامه ژنو چند گام به عقب بود در این مدت 6 ماه و یا مرحله اول ما باید نیمی از اورانیوم غنی شده 20 درصد را تبدیل به اکسید و مابقی آن را نیز برای سوخت رآکتور تحقیقاتی فعلی نگه داریم همچنین ما متعهد شدیم که غنیسازی بیش از 5 درصد انجام ندهیم بنابراین ما در همین موردنقش طنز الهام چرخنده و رفتن رشید پور به چند قدمی مرز افغانستان/ عکس
تاریخ انتشار 9 اسفند 1392 ساعت 22 27 | شماره خبر 1400868240553714480 سری به صفحات شخصی بازیگران در شبکه اینستاگرام زدیم تا ببینیم آنها این روزها در چه وضعی هستند و چه می کنند الیزابت امینی در مسجد امام اصفهان و دیگر نقاط دیدنی شهر پیمان معادی و همسر و دخترش آزاده زارعی پسرضا رشیدپور در چند قدمی مرز افغانستان ! +عکس
رضا رشیدپور در چند قدمی مرز افغانستان عکس رضا رشیدپور در چند قدمی مرز افغانستان رضا رشید پور زیر این عکس نوشت چند قدمی مرز افغانستان همین حالاآفتاب شنبه 10 اسفند 1392معاون سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری سبزوار خبر داد نجات راننده تریلی از چند قدمی مرگ در جاده بردسکن س
معاون سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری سبزوار خبر دادنجات راننده تریلی از چند قدمی مرگ در جاده بردسکن سبزوارمعاون فنی و عملیات سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری سبزوار از نجات راننده تریلی در یک حادثه تصادف در جاده بردسکن سبزوار خبر داد عباس معصومیصدر امروز در گفتوگمشاور ارشد احمدینژاد: توافقنامه ژنو چند گام به عقب بود
مشاور ارشد احمدینژاد توافقنامه ژنو چند گام به عقب بود مشاور ارشد رئیس جمهور سابق با بیان اینکه توافقنامه ژنو نه تنها مانع پیشرفت هستهای شد بلکه ارتجاع هم داشت گفت امروز دستاوردهای هستهای فقط یک پیشرفت فنی نیست بلکه پرچم عزت و اقتدار کشور و نشان اراده ملت ایران در حفظ استقلالعقبنشینی عربستان در سوریه
عقبنشینی عربستان در سوریه کد خبر ۳۸۳۹۱۰ تاریخ انتشار ۱۲ اسفند ۱۳۹۲ - ۲۲ ۰۲ - 03 March 2014 کابینه عربستان سعودی از کلیه تروریست های خارجی خواست خاک سوریه را ترک کنند به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس عربستان همچنین خواستار محاکمه این نیروها در محافل قضایی بین الملقدمی: در بازسازی بافتهای فرسوده شهری از برنامه عقب هستیم
جمعه ۹ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹ ۰۱ رئیس شورای هماهنگی مدیریت بحران کشوربا بیان اینکه در بازسازی بافتهای فرسوده شهری از برنامههای پیش بینی شده عقب هستیم گفت بنا بود سالانه 10 درصد از بافتهای فرسوده بازسازی شود که متاسفانه از برنامه عقب هستیم اما در بافتهای فرسوده روستایی پیشرفت خوبی رچند خبر از تراکتورسازی پیش از بازی با الاتحاد عربستان رئیس فدراسیون فوتبال عربستان میهمان تبریزیها/ هشدار ناظ
چند خبر از تراکتورسازی پیش از بازی با الاتحاد عربستانرئیس فدراسیون فوتبال عربستان میهمان تبریزیها هشدار ناظر بازی به تماشاگرانناظر لبنانی دیدار تراکتورسازی ـ الاتحاد عربستان به تماشاگران تیم تبریزی هشدار داد به گزارش خبرگزاری فارس و به نقل از سایت باشگاه تراکتورسازی رئیس فدراانتقاد دستیار ویژه احمدی نژاد از سیاست خارجی دولت روحانی/ ثمره هاشمی:توافقنامه ژنو چند گام به عقب بود
انتقاد دستیار ویژه احمدی نژاد از سیاست خارجی دولت روحانی ثمره هاشمی توافقنامه ژنو چند گام به عقب بود مشاور ارشد رئیس جمهور سابق با بیان اینکه توافقنامه ژنو نه تنها مانع پیشرفت هستهای شد بلکه ارتجاع هم داشت گفت امروز دستاوردهای هستهای فقط یک پیشرفت فنی نیست بلکه پرچم عزت و اقتدر چند قدمی بهار شهرداری بافق آماده پذیرایی از مسافران نوروزی است
در چند قدمی بهارشهرداری بافق آماده پذیرایی از مسافران نوروزی استشهردار بافق برای پذیرایی و ارائه خدمات به مسافران و گردشگران نوروزی از هماکنون اعلام آمادگی کرد رحمتالله عفتی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در یزد اظهار کرد شهرداری بافق از یک ماه قبل با آغاز طرح رنگآمیزی بلرئیس فدراسیون ژیمناستیک: از برنامههایمان برای بازیهای آسیایی عقب هستیم
شنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۳ ۳۰ رییس فدراسیون ژیمناستیک گفت اگر پشتوانه مالی داشته باشیم از نظر جسارت و دانش مربیان چیزی کم نداریم و اگر منابع مالی تامین شود در اولین فرصت اردوهای تیم ملی برای بازیهای آسیایی اینچئون استارت می خورد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا جعفر درورشد بیسابقه طلاق در عربستان سعودی
شنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹ ۴۸ یک استاد مطرح حقوق در عربستان سعودی اعلام کرد 70 درصد از دعاوی حقوقی در دادگاههای این کشور با موضوع طلاق مرتبط هستند به گزارش سرویس زنان خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا رسانههای محلی عربستان سعودی گزارش دادند که در سال گذشته 528 دادخواستِ طلاق خسردار احمدیمقدم در بازدید از مرزهای سیستانوبلوچستان: نیروهای «کنترل و انسداد» در مرزهای سیس
سردار احمدیمقدم در بازدید از مرزهای سیستانوبلوچستان نیروهای کنترل و انسداد در مرزهای سیستان و بلوچستان مستقر میشودفرمانده ناجا از استقرار نیروهای کنترل و انسداد در مرزهای سیستان و بلوچستان خبر داد و گفت با همکاری دستگاههای امنیتی و انتظامی تا پایان نیمه اول سال 9رحمانی فضلی: هنوز از قاچاقچیان مواد مخدر عقب هستیم
رحمانی فضلی هنوز از قاچاقچیان مواد مخدر عقب هستیمتاریخ انتشار شنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۱۲ ۱۱ دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر موافقت خود را با تشکیل صندوق حمایت از درمان و اشتغال بهبودیافتگان اعلام کرد و گفت در صورت تشکیل این صندوق توسط مجمع خیرین آنها را حمایت میکنیم به-
گوناگون
پربازدیدترینها