واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
با شهامت اشتباهات خود در حادثه جمهوری را بپذیریم
یک کارشناس ایمنی و حریق با اشاره به مشخص نشدن علت قطعی وقوع حادثه جمهوری با گذشت 50 روز از وقوع حادثه، ضمن انتقاد از عدم استفاده از عبرتها و درسهای موجود در این حادثه توصیهها و هشدارهایی را در این خصوص مطرح کرد.
به گزارش نامه نیوز، مهندس داود براتی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به هیاهوی رسانهای ایجاد شده پیرامون حادثه خیابان جمهوری گفت: تا چند روز پس از وقوع این حادثه دلخراش جو رسانهای شدیدی در اینباره ایجاد شده و دستگاههای مختلف قول ریشه یابی و کشف عوامل موثر در بروز این حادثه را دادند، اما این پرسش مطرح میشود که امروز نتایج آن اقدامات کارشناسی چه شده است و چرا دیگر رسانهها حساسیتی به این موضوع ندارند؟
وی با بیان اینکه پس از حادثه کلیه حلقههای مرتبط اعلام کردند که بزودی نتایج بررسیها با سطح تعمیق و تدقیق لازم اطلاع رسانی خواهند کرد گفت: همچنین در آن ایام نوید اصلاح و بهینه سازی امورمرتبط نیز داده شد و من به عنوان یک آتشنشان امیدوار شدم که بالاخره چرخ ایمنی و آتش نشانی میخواهد در جهت چرخش روان و مناسب، با مشارکت عناصر مرتبط مورد توجه جدی قرار بگیرد.
براتی با اشاره به گذشت هفتهها از وقوع حادثه جمهوری اظهارکرد: در آن ایام در موقعیتهای مختلف به این مسئله پرداخته و کمیتههای کارشناسی و تخصصی تشکیل و حتی اطلاعاتی هم هرچند ناکافی و ناقص مطرح شد اما گویا مقوله ایمنی چندان حساسیت و اهمیتی ندارد تا با تاسی از آموزههای دینی و اخلاقی و با سرعت، دقت، احساس وظیفه و شهامت واقعیتها مطرح شود.
این کارشناس ایمنی و حریق با اشاره به گذشت زمان نسبتا طولانی از بررسیها درباره این حادثه گفت: برابر مستندات رسانهای موجود برخی از مسئولان ذیربط ، رسانهها و ... سازمان آتش نشانی را با توجه به تولی و مسئولیت ارائه خدمات اطفاء و امدادرسانی در خصوص عمل نکردن نردبان و شیوههای عملیاتی، مقصر اعلام کرده و برخی دیگر نیز به ویژه مسئولان سازمان آتش نشانی که دارای سوابق ارزشمندی در نجات جان انسانها هستند و حضور مستمری در حریق و حوادث روزانه دارند کاستیهای ایمنی و پیشگیری از حریق و حوادث در ساختمان خیابان جمهوری و چیدمان مواد قابل اشتعال در راهروها و معابر خروج، ازدحام مردم و نقص فنی نردبان را از مهمترین علل بروز حادثه مطرح کردهاند.
وی با بیان اینکه هیچکدام از متولیان نظارت بر فعالیت اینگونه اماکن و صنوف، اظهار نظری در مورد نواقص مذکور و اقدامات بهعمل آمده در راستای تحقق شرایط ایمنی در این ساختمان و موارد مشابه مطرح نکردهاند، به ایسنا گفت: سایر حلقههای مرتبط در زمینه قوانین و مقررات، ضوابط و دستورالعملهای پیشگیری از این دست حوادث و آتش سوزیها در بسیاری از ساختمانها و مجتمعهای مسکونی و تجاری نیز متاسفانه سکوت پیشه کرده و بنظر میرسد کاستی و اشکالی را مرتبط با شرح وظایف خود نمیدانند.
این کارشناس ایمنی و حریق از نهادهای بالادستی که باید حامی و پشتیبان برنامههای ایمنی و توسعه پایدار باشند خواست این گونه موارد را بهطور جدی مورد بازنگری قرار دهند و به نبود یک سازمان ایمنی و آتش نشانی کشوری بهعنوان محوری اساسی در برنامههای ارتقای کیفیت، ضابطه مندی، وحدت رویه، کاهش هزینههای سنگین صرفشده در حوادث و بهبود توانمندی و کیفیت خدمات ایمنی و امدادی توجه کنند.
وی افزود: ظاهرا آنطور که از شواهد برمیآید هنوز به این باور نرسیدهایم که ایمنی به خودی خود و بدون حمایت ملی و صرف هزینه لازم، برنامه محوری، برنامهریزی صحیح و از همه مهمتر با مشارکت کلیه حلقهها و عناصر مرتبط سر و سامان نخواهد یافت و حتی کارهای بسیار کوچک تر و کم اهمیتتر از آن نیز بدون فاکتورهای فوق به نتیجه مطلوب نمیرسد.
براتی با اشاره به شواهد و مستندات موجود از حادثه جمهوری گفت: نتایج ارزیابی اقدامات و فعالیتهای مرتبط با ریشه یابی و تعیین عوامل موثر در بروز حادثه خیابان جمهوری و بسیاری موارد مشابه که با لحاظ ریسکها و مخاطرات در آینده اتفاق خواهد افتاد را با توجه به مستندات موجود بر اساس شرح وظیفه و سوگندی که در مقام آتش نشان به آن پایبند بوده و خواهم بود، بازگو میکنم که از جمله آن باید به این موضوع که تاکنون هیچگونه تقصیری توسط حلقهها و عناصر مرتبط پذیرفته نشده اشاره کرد؛ گویا این دستگاهها اقدامات و فعالیتهای مرتبط با شرح وظایف خود را بهموقع و بر اساس اصول و ضوابط و استانداردها انجام دادهاند.
این کارشناس ایمنی و حریق ادامه داد: فرآیند بررسیهای کارشناسی و تخصصی به اندازه کافی طولانی شده و هنوز نتایج مطالعات و کنکاش در این زمینه مشخص نشده است و شاید هم مرور زمان باعث شفافیت بیشتر و نگاه عمیق تر و دقیقتر به ابعاد و زوایای مرتبط با حادثه شود، اما امیدوارم با پرهیز از سوابق مشابه قبلی که در حوادثی از قبیل آتش سوزی اتوبوس و... رخ داد اینبار نقطه عطفی در رویکرد واقع گرایانه، منطقی و همه سو نگر به وجود بیاید.
براتی در اظهاراتی طنزآمیز با بیان اینکه آخرین نتایج اصلی بررسیها حاکی از آن است که تاکنون فقط حافظ شیرین سخن مقصر اصلی و علت تامه بروز این حادثه دلخراش بوده و قطعا در موارد آتی نیز اینگونه خواهد بود، گفت: بهترین راهکار در حرکت روان و سریع چرخ ایمنی و آتش نشانی شاید این باشد که با بروز حوادث در سطح وسیع و بلایا همچون بحران زلزله متحمل خسارات و تلفات بسیار سنگینی شویم و پس از افتخار کسب تجربه فاجعه، راحت تر به اقدامات نوسازی و نه ایمن سازی و پیشگیری بپردازیم.
این کارشناس ایمنی و حریق با بیان اینکه در غیر اینصورت باید نگرش خود را اصلاح کرده و نقش و وظیفه خود را بهدرستی ایفا کنیم، گفت: باید بدانیم که اگر با افتخار از اقدامات مثبت و تاثیر گذار در برنامه توسعه پایدار ایمنی و امدادرسانی گفتیم، در کنار آن با شهامت هم اشتباهات خود را مطرح کرده و سهم و دانگ خود را در بروز حوادث و بلایا و خسارات و تلفات مد نظر داشته باشیم و از هیچ چیز در مقایسه با فواید و تاثیر آن در رفع اشکالات نترسیم و باور کنیم جان انسانها ارزش بسیار بالائی دارد و گرنه حکایت همچنان باقی است.
1392/12/19
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]