تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 18 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):با اخلاق نيكو، گفتار نرم مى‏شود.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

ثبت نام کلاسینو

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1805581070




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سبزوار با داشتن جاذبه های فراوان در انتظار مسافران نوروری است


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

سبزوار با داشتن جاذبه های فراوان در انتظار مسافران نوروری است مشهد - ایرنا - سبزوار معروف به خطه سربداران، شهر اندیشمندان بزرگ و دارالمومنین با جاذبه های طبیعی و گردشگری فراوان در غربی ترین نقطه استان خراسان رضوی در انتظار مسافران و گردشگران نوروزی است.


به گزارش ایرنا، شهر کهن و قدیمی سبزوار در حاشیه جاده های تهران - مشهد و بجنورد - کاشمر و نیز در حاشیه جاده قدیم ابریشم واقع است.
سبزوار از شمال به شهرستانهای جوین، جغتای، اسفراین و استان خراسان شمالی، از جنوب به شهرستانهای بردسکن و کاشمر، از شرق به شهرستانهای خوشاب، فیروزه و نیشابور و از غرب به شهرستانهای داورزن، شاهرود و استان سمنان متصل است.
ˈجوین، جغتای، خوشاب و داورزنˈ پیش از این از بخشهای تابعه شهرستان سبزوار بودند که در سالهای اخیر به شهرستان ارتقا یافتند.
شهرستان سبزوار 400 هزار نفر جمعیت دارد که حدود 230 هزار نفر آن در شهر سبزوار و بقیه در دو شهر ششتمد و روداب و نیز روستاهای این خطه زندگی می کنند.
سبزوار شهرستانی محصور در میان ارتفاعات شمالی و جنوبی است. چهره منطقه شرقی و شمالی این شهرستان کوهستانی و دارای اقلیم معتدل و در قسمتهای جلگه ای با هوای گرم همراه است.
تنها دو رشته رودخانه فصلی به نام کال شور در این ناحیه وجود دارد که سیلابهای دشت سبزوار را به نمکزارهای کویر هدایت می کند. کوههای جغتای عامل جدایی دشت جوین از جلگه اصلی سبزوار بوده و در جنوب آن نیز کوه میش قرار دارد.
سبزوار همچنین در مسیر جاده ترانزیتی تهران - قوچان قرار دارد و فرودگاه بین المللی این شهر به عنوان فرودگاهی 24 ساعته فعال است و ریل راه آهن نیز از شمال آن عبور می کند.
سبزوار اکنون از نظر جمعیت و تجارت پس از مشهد بزرگترین شهر در استان خراسان رضوی است و دارا بودن هرم سنی جوان از ویژگیهای این شهرستان می باشد.
محدوده تقریبی شهرستان سبزوار در متون کهن اسلامی ˈبیهقˈ نامیده شده و مشتمل بر دو شهر به نامهای ˈخسروگرد و سبزوارˈ بوده است.
کهنترین زیستگاه بررسی شده در سبزوار محوطه ای باستانی واقع در مجاورت شهر است که سفالهای پراکنده بر سطح آن متعلق به پنج تا شش هزار سال قبل می باشد و نقش و کیفیت سفالها از یک طرف موید ارتقا فرهنگ منطقه و از سوی دیگر نشاندهنده ارتباط فرهنگی ساکنان آن دوران با اقوام متمدن ساکن در ایران مرکزی، سیستان و آسیای میانه است.
در مورد وجه تسمیه سبزوار نیز مولف ˈتاریخ بیهقˈ این چنین توضیح می دهد: گفته اند که سبزوار را ساسویه بن شاپورالمک بنا کرد و شاپور آن بود که نیشابور را بنا کرد. سبزوار در اصل ساسویه آباد بوده است و گفته اند ابن ساسویه یزد خسروجرد بود که خسرو شیرین جوین و خسرو آباد بیهق و خسروجرد را بنا کرد.
ابن فندق در معرفی شهر سبزوار اینگونه ادامه می دهد: سبزوار شهری بزرگ شد با انواع درخت میوه و سایه بخش، پس مردمان این را سابزوار گفتند.
نام سبزوار یا بیهق در کتیبه های کهن دیده نمی شود اما مرحوم ˈحسن پیرنیاˈ در کتاب ارزشمند ˈتاریخ ایران باستانˈ جوین و سبزوار را جزو قلمرو پارتیان آورده که قبل از تشکیل دولت اشکانیان توسط پارتها جزو سرزمین خاصه آنها بوده است.
همچنین گذشته از نقل قولهای ˈابن فندقˈ که بنیاد سبزوار را به ساسانیان نسبت داده آثار و شواهد باستانی بررسی شده در این شهرستان اهمیت منطقه را تا مرحله استطاعت داشتن یکی از چهار آتشکده بزرگ ایران زمین تایید کرده و آن بقایای یک چارتاقی سنگی در کوههای ریوند داورزن است که ˈآتشکده آذر برزین مهرˈ پنداشته شده است.
سبزوار در دوران پس از اسلام شاهد حوادث و تهاجمات بی شماری بوده است. مهمترین رویداد این ولایت حمله غزها در دوره غزنوی و سلجوقی و پس از آن به سال 617 ه.ق یورش سپاهیان مغول به این ناحیه بود تا اینکه بیداد ایلخانان و دست نشاندگان آنها در اواخر سال 736 ه.ق منجر به قیام سربداران شد.
در بیان سابقه قیام سربداران چنین گفته شده است: مبارزان سبزوار در روستای باشتین داورزن در پی تجاوز و تعدی یک مغول دست به شمشیر برده و او را کشتند و گفتند ˈما خود را بر دار می بینیمˈ و از آن پس سربدار نامیده شدند.
این شهرستان با جنبش سربداران به عنوان یکی از جنبشهای بزرگ آزادیبخش جهان اسلام که جنبشی ضدظلم و بی عدالتی و مبتنی بر عقاید شیعی بود شناخته می شود.
جنبش سربداران متشکل از کسانی بود که از ظلم مغولان به ستوه آمده بودند در سال 738 هجری قمری شهر سبزوار که در تصرف مغول بود به دست سربداران باشتین فتح شد و حکومت مغول پس از 120 سال استیلا از بین رفت.
مردم شهرستان سبزوار 100 درصد پیرو مذهب شیعه اثنی عشری هستند و شهر سبزوار از جمله نخستین شهرهای شیعه کشور به حساب می آید و در طول تاریخ به عنوان یکی از پایگاههای مذهب شیعه معروف بوده است.
این شهرستان میزبان دهها بقعه متبرکه و حدود سه هزار موقوفه خاص اهل بیت عصمت و طهارت به ویژه امام حسین(ع) است که عشق و علاقه مردم این دیار را به ائمه معصومین(ع) نشان می دهد.
شهرستان سبزوار از دیر زمان خاستگاه عرفا، اندیشمندان و دانشوران صاحب سبک و نام آوری بوده که هرکدام در زمان خود سرآمد عالمان و شهره در علوم مختلف بوده اند و از سبوی دانش و فضلشان شاگردان و مریدان بی شماری جرعه ها نوشیده و بهره ها جسته اند.
نام سبزوار با نام پرافتخار مشاهیر فرزانه ای همچون ابوالفضل بیهقی صاحب تاریخ بیهقی، ابوالحسن علی بن زید بیهقی یا ابن فندق صاحب کتاب بیهقی، حاج ملاهادی سبزواری متخلص به اسرار، ملا واعظ کاشفی، استاد محمدتقی شریعتی، دکتر علی شریعتی و دهها اندیشمند دیگر عجین و همراه بوده و از این منظر از جایگاه علمی و فرهنگی ویژه ای برخوردار است.
این دیار همچنین عالمان و فاضلانی اندیشمند همچون فقید عالیقدر حضرت آیت الله العظمی حاج سیدعبدالاعلی سبزواری مرجع بزرگ جهان تشیع، حاج میرزا فقیه سبزواری، مرحوم میرزاعلی اکبر سیادتی، سید اسدالله فاضلی، محقق سبزواری و ابن ابی طیب داشته که از شخصیتهای فاضل این شهر هستند.
اکنون نیز مفاخر بسیار دیگری همچون حمید سبزواری و دکتر سیدمحمد علوی مقدم نام این شهرستان را همچنان سربلند و پر آوازه می دارند.
شهرستان سبزوار با قدمتی بیش از پنج هزار سال آثار تاریخی و فرهنگی زیادی را در خود جای داده که مهر تاییدی برای پیشینه کهن و غنی آن نیز است.
این شهرستان دارای 900 اثر تاریخی و فرهنگی شناسایی شده و بیش از 200 اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی است.
حدود 70 درصد از آثار تاریخی این شهرستان امامزادگان، مساجد، آرامگاههای مفاخر و مشاهیر، کاروانسراها و خانه های قدیمی است.
اکثر بناهای آن دارای قدمت پیش از تاریخ، قبل و بعد از اسلام و نیز معاصر است که به گفته برخی کارشناسان می تواند به عنوان قطب مهم گردشگری و تفریحی در شرق کشور به حساب آید.
مساجدجامع و پامنار، بقعه امامزاده یحیی(ع) و امامزاده شعیب(ع)، مدارس علمیه، کاروانسراهای بین راهی، بنای مصلای تاریخی، مناره خسروجرد، یخدانهای قدیمی، بازارچه سبزوار و بازار حاج زمان، کاروانسراهای عربها و حاج فرامرز خان، آرامگاه مشاهیری همچون حاج ملاهادی سبزواری، بقراط و کاشفی بخشی از آثار تاریخی و فرهنگی این دیار هستند.
سبزوار از بعد توجه به نمادها هم بسیار برجسته است و در آیینهایی که حدود سه تا چهار هزار سال قبل در این خطه اجرا می شده نمادهای شاخصی دارد.
از جمله آیینهای دیرینه سبزوار می توان به ˈآیین چاولی چغلˈ یا آیین طلب باران و آئین اسب چوبی اشاره کرد که مراسم نمایش اسب چوبی سبزوار به عنوان نخستین اثر در ردیف میراث معنوی خراسان به ثبت رسید.
فنون و مشاغل سنتی سبزوار نیز شمل آهنگری، نمد مالی، سفالگری، خراطی، رنگرزی سنتی و عطاری بوده که همچنان در گوشه و کنار این شهرستان هر چند برخی به صورت بسیار محدود به چشم می خورد.
هنرهایی همچون فرت بافی، گلیم و پلاس بافی و قالیبافی نیز هنر دست بانوان این دیار بوده که همگی در موزه مردشناسی سبزوار احیا و در معرض دید قرار گرفته اند.
این شهرستان همچنین طبیعت زیبا و گونه های جانوری و گیاهی ارزشمندی دارد که می تواند میزبان گردشگران طبیعت دوست باشد.
رودخانه کال شور به عنوان یکی از زیستگاههای مهم پرندگان ایران، رودخانه اهی دلبر، ششتمد، دریاچه پشت سدها، مناظر طبیعی روستاهای بلاش آباد و طبس در شمال سبزوار از جاذبه های این منطقه است.
طبیعت روستای استاج در بخش روداب سبزوار، مناطق ارزشمندی همچون پناهگاه حیات وحش شیراحمد، منطقه حفاظت شده پروند و عرصه های کم نظیری از جمله کوهستانها و نیز ارتفاعات کوه میش در جنوب این شهرستان گوشه ای از طبیعت زیبای سبزوار هستند که وجود آنها جلوه خاصی به سیمای طبیعی و محیط زیست این خطه بخشیده است.
مناطق شیراحمد و پروند سبزوار از مناطق سازمان حفاظت محیط زیست در حوزه این شهرستان هستند.
ˈپناهگاه حیات وحش شیراحمدˈ که در فاصله پنج کیلومتری شهر سبزوار واقع شده یکی از مهمترین و ارزشمندترین زیستگاههای آهو در کشور به شمار می آید.
دیار سبزوار با قابلیتها و مناظر طبیعی و تاریخی به عنوان مقیات الرضا(ع) هر ساله پذیرای هزاران زائر و مسافر است که از این مسیر خود را به بارگاه منور رضوی می رسانند تا از برکات معنوی این مکان قدسی توشه ای برگیرند.
7499/659
انتهای پیام /*




13/12/1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن