تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 11 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس خشمش را برطرف سازد، خداوند كيفرش را از او بردارد و هر كس زبانش را نگه دار...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

کاشت پای مصنوعی

میز جلو مبلی

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1803381141




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بازی های سنتی گنجینه ای فراموش شده از هویت و فرهنگ ایرانیان


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

بازی های سنتی گنجینه ای فراموش شده از هویت و فرهنگ ایرانیان دماوند – ایرنا – بازی های سنتی و قدیمی را می توان نشانه های روشنی از هویت و فرهنگ ایرانی دانست، که متاسفانه بازی های رایانه ای با ترویج فرهنگ های غربی رفته رفته در حال جایگزین شدن آن است.


بی شک بسیاری از مادران امروز، از رفتارهای کودکان به دلیل اتلاف زیاد وقتشان در پای میزهای رایانه یا گوشی های مدرن تلفن همراه بسیار گلایه مندند زیرا جذب فرزندانشان به این تکنولوژی ها را موجب دوری کودکان از نیازهای روزانه آنان می دانند.
براساس نظر کارشناسان، بازیهای سنتی وسیله ای برای تمرین انسان در زندگی اجتماعی محسوب می شود و این بازی ها یکی از مصادیق بارز میراث معنوی و احیای تاریخ و هویت فرهنگی هر جامعه است که باعث انتقال اطلاعات و معلومات به نسل های دیگر می شود.
در شرایط کنونی در جهانی زندگی می کنیم که در آن گرایش به زندگی مدرنیته جای بسیاری از سنت های زیبای گذشته را گرفته است که حتی در بازی کودکان نیز رسوخ کرده و خطر غیرمحسوسی جامعه امروز را تهدید می کند.
به یاد می آوریم زمانی که کودک بودیم به همراه خواهر، برادر و بچه های محله دور هم جمع می شدیم و به بازی هایی از قبیل هفت سنگ، عمو زنجیرباف، گرگم به هوا، قایم باشک، الک و دولک، آفتاب و مهتاب، وسطی و ... می پرداختیم که همه این بازی ها به نوعی بازیهای جمعی محسوب می شد.
می دویدیم، زمین می خوردیم و برمی خاستیم، جیغ و داد راه می انداختیم، می خندیدیم با همبازی های خود قهر و آشتی می کردیم تا اینکه روزمان شب می شد و مادر با صدایی پر از مهربانی ما را فرا می خواند که به منزل بازگردیم.
سالها پیش به هر کوچه که قدم می گذاشتیم پر از هیاهوی کودکان بود و کوچه فضایی مناسب بود برای بروز هیجانات و دنیای مشترک همه کودکان و بازی های آن دوره تجمع بی حاصل نبود، بلکه تمرین زندگی بود که با آداب و رسوم خودش آن را به دیگر نسل ها منتقل می کرد، ولی اکنون کودکان دیروز والدین فرزندانی شده اند که در آپارتمان ها رشد می کنند و نه حیاطی دارند و نه کوچه ای برای هیاهوهای کودکانه و نه برادران و خواهران چندانی که در بازی و زندگی حامی یکدیگر باشند.
متاسفانه جای کوچه های دیروز را بزرگراه ها و اتوبانهای عریض، طویل و پر تردد امروز گرفته است و هیچ گذرگاهی در شهر از حرکت وسایط پرتعدد نقلیه در امان نیست.
عوامل بسیاری را در کمرنگ شدن بازیهای کودکان می توان بیان کرد که از جمله زندگی شهرنشینی و آپارتمان نشینی، کمرنگ شدن روابط خانوادگی به دلیل مشغولیت های اجتماعی و اقتصادی، وجود اسباب بازیهای پر زرق و برق، عدم آگاهی و شناخت نسبت به فرهنگ بازی های سنتی است.
امروزه خصلت فردی افراد بر زندگی مدرن حاکم شده است و احساسات و هیجاناتی که در گذشته با بازی های سنتی خو گرفته بود جایگاهی در بین بازیهای رایانه ای امروز ندارد.
از جمله موارد تاثیرگذار در خصلت فردی کودکان، مشغله شدید پدران و مادران در بیرون از منزل و سرگرم کردن کودکان با کارتون ها و بازیهای کامپیوتری است که روابط عاطفی را در کودک بیگانه می کند و کودک را به سوی خودمحوری، خشونت، انزواطلبی و عصیانگری پیش می برد.
این در حالی است که بازیهای سنتی گذشته به دلیل دارابودن هیجانات مثبت سبب لذت جسمی و روحی، تقویت قوای ذهنی، تیزهوشی و توانمندیهای کودکان می شد.
براساس نظر کارشناسان بازی کردن یک فعالیت لذت بخش برای کودکان است که در برگیرنده فعالیت های جمعی و تحرک است و همچون یک نیاز طبیعی مانند نفس کشیدن برای کودکان می باشد ، اما امروزه با تکنولوژِی دیجیتالی بازیها هم دیجیتالی شده و جای خالی بازی های خلاقانه، مبتکرانه و پر تحرک قدیم را گرفته است.
بازیهای سنتی به رغم کمبود امکانات و خاکی بودنش، دوست داشتن، دور هم بودن، فداکاری و فعالیت های دستجمعی را یاد می داد و باعث شکل گرفتن شخصیت کودک در آینده می شد، اما امروزه گویا درک متقال میان خانواده و کودک بسیار کمرنگ شده است.
این تغییر سبک بر دایره زندگی افراد تاثیرگذاشته و تمامی زوایا و حتی ساده ترین موارد آن یعنی بازی کودکانه را نیز به فنا برده است.
رواج و تاثیر بازیهای کامپیوتری سبب شده است کودکان یا فرزندان امروز آسیب های جسمانی مانند کم تحرکی، چاقی، ضعف دید، عارضه های عضلانی و قامتی و همچنین آسیب های روحی روانی مانند اضطراب، اختلالات شخصیتی دور شدن از محیط خانواده و کم شدن ارتباط با همسالان خود را داشته باشند.
استاد دانشگاه تهران و معاون بهزیستی شهرستان دماوند در این باره گفت: حدود نیمی از کودکان امروز به دلیل کم تحرکی و عدم بازیهای فعالانه گذشته دچار بیماریهای چاقی و دیابت هستند.
دکتر منیره بیگربیگی افزود: بازیهای امروز بیشتر به صورت انفرادی انجام می شود و توجه به بازیهای گروهی و روابط بین فردی کاهش یافته و برخی از بازیهای رایانه ای موجب ایجاد خشونت در کودکان می شود.
وی گفت: باید شرایط را برای استفاده کودکان از بازیهای سنتی گذشته تا حد امکان فراهم کنیم، زیرا بازی کردن کودکان با رایانه هم می تواند بسیار موثر و مفید باشد و هم تاثیرات منفی بر کودکان داشته باشد.
دکتر بیگربیگی افزود: با توجه به علاقمندی کودکان امروز به بازیهای رایانه ای، والدین باید ضمن فراگیری، آموزش و آشنایی مکفی با برنامه های گوناگون رایانه ای، در انتخاب بازیهای مناسب که مهارت های زندگی را به کودکان می آموزد، دقت کافی داشته باشند.
وی گفت: حضور بلندمدت کودکان در کنار رایانه ها علاوه بر کاهش حضور آنان در کنار خانواده، سبب آشنایی زودهنگام کودکان با برخی از مسائلی می شود که می تواند در آنان تاثیرات منفی داشته باشد.
دکتر بیگربیگی افزود: بسیاری از بازیهای رایانه ای علاوه بر کمرنگ کردن حضور کودکان در کنار خانواده و فامیل، سبب کاهش هوش هیجانی در کودکان نیز می شود، زیرا یکی از مهمترین مولفه های هوش هیجانی داشتن مهارت های ارتباطی و همدلی مناسب با دیگران است.
پس به خاطر داشته باشیم در کنار بازیهای رایانه ای، سرگرمی های موثر و مفید گذشته را نیز احیا کنیم، زیرا بخش عظیمی از خاطرات گذشته مردم را تشکیل می دهد.
کودکان امروز آینده سازان جامعه هستند که توجه به تربیت و نیازهای آنان و تامین الگوهای مناسب در شکل گیری تربیتی آنان نقش مهمی دارد تا در کنار نیازهای فردی، نیازهای اجتماعی او نیز به درستی تامین شود.
اینگونه است که می توان نسبت به رشد و آینده آنان امیدوار بود.
تهرام/8128/1457/
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




10/12/1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن