واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۰ اسفند ۱۳۹۲ (۱۴:۴۶ب.ظ)
وضعيت کشت چغندر قند در استانهاي آذربايجان غربي، شرقي و اردبيل معاون بهبود توليدات گياهي جهاد کشاورزي آذربايجان غربي گفت : پيش بيني مي شود بر اساس برنامه ريزي هاي انجام شده در سال زراعي جاري ، نزديک به 24 هزار هکتار ازاراضي زراعي استان زير کشت محصول چغندر قند برود .
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج؛ مقصود قرباني در نشست برنامه ريزي استراتژي هاي زراعت چغندر قند استان ، که با حضور رئيس گروه نباتات صنعتي وزارت جهاد کشاورزي ترتيب يافته بود اظهار داشت: به دليل بالابودن نياز آبي محصول چغندرقند و مشکلات حوزه آبريز درياچه اروميه ، براساس برنامه کشت تدوين شده به ميزان يک ميليون و 190 هزار تن در سال زراعي 93-92 چغندر توليد خواهد شد که اين ميزان توليد در مقايسه با سال گذشته حدود 160 هزار تن کاهش خواهد يافت .
بگفته قرباني در سال زراعي جاري از 26 هزار هکتار از اراضي زراعي زير کشت محصول در استان ، يک ميليون و 450 هزار تن چغندر قند برداشت شده است .
وي اضافه کرد : ظرفيت 5 کارخانه موجود در استان در حدود يک ميليون و 200 هزار تن مي باشد که بدليل تعلل در تحويل به موقع چغندر قند توليدي کشاورزان ، اين امر منجربه فعاليت زير ظرفيت اسمي کارخانجات استان در سال زراعي جاري شد و حدود 420 هزار تن چغندر قند به کارخانه هاي قند خارج استان ارسال شد.
وي , عدم پرداخت به موقع مطالبات کشاورزان توسط کارخانه هاي قند ، بالابودن هزينه هاي توليد ، مناسب نبودن قيمت تضميني اعلام شده ، طولاني بودن دوره بهره برداري ، پائين بودن توان مالي چغندر کاران و تعلل در پرداخت تسهيلات سرمايه درگردش به کشاورزان از سوي بانکها را از جمله مهمترين عللي برشمرد که باعث شده تعدادي از کشاورزان تمايل به کشت محصولات رقيب ، عدم کشت اين محصول و يا تمايل به فروش محصول خود به خارج از استان را داشته باشند.
قرباني اظهار کرد : با توجه به نقش فعاليت کارخانجات قند در توليد و اشتغالزايي در منطقه ، ساماندهي و ايجاد تعادل بين توليد و جذب محصول ، از جمله ضرورياتي است که بايد به آن توجه اساسي شود .
وي اضافه کرد : در راستاي برون رفت از بحران کمبود آب درياچه اروميه و به دليل بالابودن نياز آبي اين محصول ، برنامه ريزي جهت افزايش توليد در واحد سطح و افزايش راندمان توليد در اراضي زير حوزه درياچه اروميه ،انتقال کشت چغندر قند از جنوب استان به شمال استان از مهمترين اقدامات و سياستهاي سازمان براي ساماندهي کشت محصول چغندر قند مي باشد .
معاون بهبود توليدات گياهي جهاد کشاورزي آذربايجان غربي با بيان اينکه طي سه سال اخير چغندرکار نمونه کشوري از اين استان انتخاب گرديده است ، تصريح کرد : چغندر کار بوکاني با استفاده از توصيه هاي کارشناسان مديريت ترويج و به کارگيري روشهاي نوين علمي توانست ، از 40 هکتار سطح زير کشت چغندر قند خود به ميزان 185 تن در هکتار محصول برداشت کند .
وي ميانگين توليد چغندر قند در استان را 54 تن در هکتار اعلام کرد و افزود : با احتساب تبديل 14 درصد توليد به شکر پيش بيني مي شود امسال ميزان شکر در استان به 190 هزار تن برسد .
مدير زراعت جهاد کشاورزي آذربايجان شرقي نيز گفت : در سال گذشته حدود 230 هکتار از اراضي زراعي استان آذربايجان شرقي زير کشت چغندرقند رفته بود .
سعيد سليماني افزود : با توجه به اينکه وضعيت استان ما از لحاظ آب و هوايي و بحران کمبود آب شبيه آذربايجان غربي است و فقط مي توانيم اين محصول را در شهرهاي ملکان ، هريس و اهر توسعه دهيم ، در صورت عقد قرار داد کارخانجات قند استان آذربايجان غربي با توليد کنندگان ما مي توانيم سطح زير کشت اين محصول را به بيش از هزار هکتار برسانيم .
معاون بهبود توليدات گياهي جهاد کشاورزي اردبيل نيز با اشاره به شرايط آب و هوايي خاص منطقه دشت مغان افزود : عيار قند توليدي در اين استان در حدود 13 و نيم درصد مي باشد که يک عامل بازدارنده براي توسعه کشت اين محصول مي باشد که با پايه عيار قند کل کشور قرابت منطقي ندارد .
خليل نيکشاد گفت : در سال گذشته از يک هزار و 600 هکتار سطح زير کشت اين محصول در استان حدود 63 هزار تن چغندر قند توليد شد که اميدواريم در سال زراعي جاري اين سطح را به حدود 2 هزار هکتار افزايش بدهيم .
وي با اشاره به اينکه توسعه چغندر قند در استان با قيمت تضميني موجود با توجه به وجود محصولات رقيب از نظر اقتصادي مقرون به صرفه نمي باشد تاکيد کرد : باارائه آموزشهاي ترويجي به بهره برداران ، فرآوري و استحصال اين محصول و تخصيص تسهيلات بانکي ويژه براي توليد کنندگان اين محصول و نيز افزايش قيمت خريد تضميني مي توان کشت اين محصول را در استان اردبيل توسعه داد.
چغندرقند يکي از محصولات اساسي و ماده اوليه صنايع قند و شکر استان بوده و از لحاظ اقتصادي و اشتغالزايي از اهميت ويژه اي برخوردار است .
استان آذربايجان غربي به لحاظ سطح زير کشت ، توليد در واحد سطح و ميزان درصد عيار قند در کشور داراي رتبه نخست کشوري مي باشد و حدود 41 درصد شکر توليدي کشور از چغندر قند را تامين مي نمايد .
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]