واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
صف طویل هیئتهای دیپلماتیک خارجی در پایون مهرآباد/ هیئتهای سیاسی اروپایی- آسیایی جاده بازکن هیئتهای تجاری
پاویون فرودگاه مهرآباد تهران در هفتههای اخیر و روزهای آینده شاهد استقبال دستگاه دیپلماسی کشور از وزرای خارجه اروپایی و عربی و آسیایی است.
خدیجه غبیشاوی- پس از آنکه وزرای خارجه ایتالیا، سوئد، بلژیک و عراق راهی تهران شدند و در روزهای پرکار «محمد جواد ظریف» فرصت دیدار با وزیر خارجه کشورمان را یافتند، وزرای خارجه قطر، لهستان، یونان و همچنین «کاترین اشتون» مسئول عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا و رئیس هیئت مذاکره کننده 1+5 با ایران نیز در روزهای باقی مانده تا پایان سال 92راهی تهران میشوند.
در حالی که با حضور ظریف، در راس دستگاه دیپلماسی کشور پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، ساختمان وزارت خارجه روزهای شلوغ و پرکاری را سپری میکند، انتقال پرونده برنامه هستهای ایران و 1+5 از شورای امنیت سازمان ملل به وزارت خارجه و سپردن آن به شخص ظریف، تحولی شگرف را در عرصه تعاملات خارجی کشورمان پدید آورد.
ترافیک هیئتهای دیپلماتیک در مسیر وزارتخارجه!
بعد از آغاز به کار دولت یازدهم، تهران میزبان اولین وزیر خارجه اتحادیه اروپا بود. خانم «اما بونینو» رئیس دستگاه دیپلماسی ایتالیا اولین وزیری بود که راهی تهران شد. او 30 آذر ماه به منظور انجام سفری 2 روزه و در پاسخ به سفر اخیر محمدجواد ظریف به رم، به تهران آمد. سفر وزیر خارجه ایتالیا به تهران اما با حاشیه های در خصوص استفاده وی از حجاب هنگام حضور در فرودگاه همراه بود.
«کارل بیلد» وزیر خارجه سوئد دومین وزیر اروپایی بود که به تهران آمد. او که 14 بهمن وارد ایران شد سفری یک روزه به اصفهان داشت و سپس به تهران بازگشت و با همتای ایرانی خود و دیگر مقامات کشورمان دیدار و گفتوگو کرد. این اول سفر وزیر خارجه سوئد به ایران بعد از 13 سال بود.
«دیدیر ریندرز» معاون نخستوزیر و وزیر خارجه بلژیک نیز سومین وزیر اروپایی بود که سوم اسفند ماه به تهران سفر کرد. شب گذشته نیز، هوشیار زیباری وزیر خارجه عراق که قرار بود دو هفته پیش به تهران سفر کند برای دیدار و گفتوگو با مقامهای کشورمان عازم تهران شد.
«رادوسلاو سیکورسکی» وزیر خارجه لهستان نیز قرار است جمعه شب (9 اسفند ماه) به تهران بیاید و در مدت سه روز حضورش با محمدجواد ظریف همتای ایرانی و دیگر مقامات عالیرتبه کشورمان به رایزنی و تبادل نظر در خصوص گسترش مناسبات دوجانبه و تحولات منطقهای و بینالمللی بپردازد. همچنین قرار است امروز وزیر خارجه قطر در راس هیئتی دیپلماتیک وارد تهران شود.
کاترین اشتون هم قرار است 18 و 19 اسفند ماه به عنوان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا سفری دو روزه به تهران داشته باشد و پس از آن، تهران 24 اسفند ماه میزبان «اونگلوس ونیزلوس» معاون نخستوزیر و وزیر امور خارجه یونان باشد که در رأس هیئتی سفری دو روزه به تهران خواهد داشت.
روزهای پرکار دستگاه دیپلماسی؛ هیئتهای سیاسی اروپایی- اسیایی جاده باز کن هیئت های تجاری
پس از توافق ژنو در ماه نوامبر (آذر) گذشته، در حالی که وزرای خارجه 5 کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به همراه آلمان و کاترین اشتون مقابل چشمان جهانیان دستان وزیرخارجه ایران را به علامت دست یابی به توافق بر سر آنچه ایران «بحران غیرضروری» خوانده بود، همگان به انتظار تغییر رویکردهای سیاست خارجه دولت جدید و وزارت خارجه و گامهای عملی ایران برای از میان بردن تنش با کشورهای غربی و منطقه ای نشستند.
بر اساس توافق ژنو، ایران و گروه کشورهای 1+5 توافق کردند که به مدت 6 ماه نخستین گام عملی برای اعتماد سازی دوجانبه و حل مسئله هسته ای ایران با هدف دست یابی به توافق جامع را بردارند. ایران در قبال برداشته شدن تعدادی از تحریم های اقتصادی و بانکی متعهد به محدود کردن بخشی از برنامه هسته ای خود شد.
زمزمه برداشته شدن تحریم های اقتصادی از روی ایران اما با استقبال چشمگیر و گسترده اروپاییها مواجه شد.در حالی که کنگره آمریکا همچنان در حال خط و نشان کشیدن برای ایران بود اما بزرگترین هیئت تجاری فرانسه به تهران سفر کردند. دو هیئت سرمایه گذاری و تجاری چینی و کره ای نیز قرار است اواسط اسفند ماه امسال یعنی کمتر از دو هفته دیگر به ایران سفر کنند.
از سوی دیگر قرار است هیاتی از سرمایه گذاران و تجار کره جنوبی نیز احتمالا پس از هیات چینی به ایران سفر کنند. انتظار می رود هیات های اقتصادی و سرمایه گذاری نیز از کشورهای اسپانیا، هلند و آلمان سال آینده وارد ایران شوند.
صفی که هیئت های تجاری اروپایی و آسیایی برای حضور و سرمایه گذاری در بازارهای تجاری و اقتصادی ایران تشکیل داده اند اما مرهون تلاش های وزارت خارجه و به موازات آن وزارت نفت است. در روزهای ابتدایی پس از مراسم تنفیذ که حسن روحانی به دنبال معرفی زودهنگام دولتش بود، شاید کمتر کسی فکر می کرد که پافشاری شخص رئیس جمهور بر معرفی ظریف و زنگنه، دو شخص کارآزموده برای حضور در راس دو وزارت خانه مهم و حساس خارجه و نفت نویدبخش شکوفایی و زنده شدن این دو وزارت خانه و بهبود وضعیت صنعت نفت و پتروشیمی ایران به همراه سیاست خارجی خواهد بود.
هیئت های سیاسی و اقتصادی این روزها یکی پشت سر دیگری به ایران سفر می کنند و در حالی که اوباما هشدار داده بود فضای اقتصادی و تجاری ایران آنچنان هم باز نشده است به دنبال جلب نظر بازارهای سرمایه در کشور و بهبود روابط سیاسی با تهران هستند تا تعبیری که ظریف از مذاکرات هسته ای با عنوان «بازی برد-برد» به کار برده بود بیش از پیش محقق شود.
1392/12/7
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]