واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
الزامات اقتصاد مقاومتی تهران - ایرنا - روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله روز سه شنبه با عنوان « الزامات اقتصاد مقاومتی» نوشت: انتخاب کلمات و ترتیب کنار هم قرار گرفتن آن ها در برخی موارد و مواقع حساسیت و اهمیت خاصی پیدا می کند به ویژه زمانی که انتخاب کننده واژه ها در فضایی تخصصی و ناظر بر دامنه اثرگذاری وسیعی دست به واژه گزینی زده باشد.
در ادامه این مطلب می خوانید: چینش واژگان در ترکیب ˈ اقتصاد مقاومتیˈ از این رویه پیروی می کند. برای روشن ترشدن موضوع کافی است جای دو واژه ˈاقتصادˈ و ˈمقاومتˈ را تغییر دهیم، یعنی بگوئیم ˈمقاومت اقتصادیˈ.
در چنین چینشی معنای مورد نظر چندان پیچیده نخواهد بود یعنی گوینده از مخاطبان می خواهد در حوزه اقتصاد، مقاومت به خرج دهند و در برابر مسائلی مانند فشار دشمن و... ایستادگی کنند، حال آنکه بدون شک آنچه از تعبیر ˈاقتصاد مقاومتیˈ، مدنظر رهبر معظم انقلاب بوده بسیار فراتر از دعوت مردم و مسئولان به مقاومت در حوزه اقتصاد است چنانکه کارشناسان و خبرگان رشته اقتصاد نیز پس از آنکه ایشان سیاست های اقتصاد مقاومتی را ابلاغ کردند، نکات فراوانی در مورد ابعاد و لایه های این سیاست ها عنوان کرده اند.
بر همین اساس به نظر می رسد، آنچه مورد نظر رهبری بوده، دعوت نخبگان و جامعه به یک راهبرد اقتصادی جدید است.
به دیگر سخن مراد از ابلاغ این سیاست ها فراخوان نخبگان، کارشناسان، فعالان و مسئولان کشور در حوزه ها و لایه های مختلف خصوصاً حوزه اقتصاد به گام نهادن در مسیر تحقق این مدل فکری و اجرایی است.
اما اگر اقتصاد مقاومتی یک راهبرد اقتصادی است، مؤلفه های مقوم و بسترهای لازم برای تحقق و جریان یافتن آن در جامعه چیست؟ و الزامات آن کدام است؟
الف - بررسی تجارب موفق دنیا و نمونه های موفق در کشور خودمان نشان می دهد که هر اقدام اساسی از جنس و مدلی که به تحرک اجتماعی نیاز دارد، باید برای مردم آن جامعه تبدیل به یک دغدغه و خواست عمومی و ملی شود.
به عبارت دیگر اگر قرار است اقتصاد مقاومتی به عنوان مدل مطلوب ایرانیان در حوزه اقتصاد تبدیل شود و تمامی رویکردها و سیاست ها براساس این راهبرد تدوین و اجرا شود، بیش و پیش از هر اقدامی باید اقتصاد مقاومتی اولاً برای مردم لایه های مختلف و با سلائق و دیدگاه های متفاوت سیاسی، فرهنگی و... تبیین و تشریح شود تا به این ترتیب از حالت شعاری خارج گردد.
در گام بعدی نیز باید این راهبرد به یک خواست و برنامه عمومی برای تمامی ایرانیان تبدیل شود.
تنها در این صورت است که می توان انتظار داشت آحاد جامعه حتی کسب و کار فردی و زندگی شخصی خود را نیز برمبنای اقتصاد مقاومتی تنظیم کنند، درست همانگونه که براندازی رژیم ستمشاهی یا دفاع از کیان ایران در جنگ تحمیلی به اراده و خواست عموم مردم تبدیل شده بود.
ب - راهبرد اقتصاد مقاومتی مانند هر اقدام بنیادی دیگری نیازمند تقسیم مسئولیت ها برای تحقق است.
نمی توان از مردم انتظار داشت بدون اینکه مسئولیت هایشان در تحقق این راهبرد مشخص نباشد و بسترهای لازم نیز فراهم نشده باشد، نقش خود را ایفا کنند.
نکته مهم در موضوع اقتصاد مقاومتی دقیقاً همین تقسیم وظائف و بسترسازی است. عمده ترین مسئله در فراگیر کردن تفکر مقاومت در حوزه اقتصاد مردمی کردن آن است اما به شکل دقیق و صحیح آن.
نباید به اشتباه تصور کرد که مردمی سازی اقتصاد به معنای موکول کردن و تنظیم کردن تصمیمات و رویکردهای اقتصادی با میل و خواست عموم مردم است چرا که انتهای چنین رویه ای چیزی جز عوامگرائی و پوپولیسم اقتصادی نیست.
معنای دقیق و شیوه صحیح مردمی سازی اقتصاد، خروج دولت و دستگاه های حاکمیتی از حوزه های اجرایی باز کردن میدان برای ورود مردم یا همان بخش خصوصی به این حوزه ها، حداقل روشن کردن نقش آفرینی دولت به تنظیم و نظارت روابط بین نهادهای حاکمیتی با مردم و مردم با یکدیگر و واگذاری امور اجرایی به فعالان مردمی است.
تنها در این صورت است که مردم خود را در منافع و مضار فعالیت ها و سرمایه گذاری های اقتصادی به صورت مستقیم شریک می دانند و طبیعتاً برای حداکثرسازی منافع و به حداقل رساندن مضرات در برابر تهدیدات داخلی و خارجی در هر حوزه ای از جمله حوزه اقتصاد، مقاومت می کنند.
نکته مهم دیگر، پرهیز مسئولان ارشد کشور در قوای مختلف از شعاری کردن طرح اقتصاد مقاومتی و تبدیل نمودن آن به یک ابزار تبلیغاتی است.
بسیار دیده ایم طرح ها و دستورالعمل هائی را که از ناحیه رهبری به مسئولین ابلاغ شده و آنها نیز با سر و صدا و تبلیغات زیاد درباره آن گفتند و نوشتند و آئین نامه و بخشنامه صادر کردند ولی در عمل چیزی عاید جامعه نشد و آن طرح ها و دستورالعمل ها بر زمین ماندند.
طرح و دستور العمل مبارزه با مفاسد اقتصادی یک نمونه از این قبیل موارد است.
آنچه بعد از ابلاغ دستورالعمل طرح اقتصاد مقاومتی توسط رهبر انقلاب تاکنون دیده و شنیده شده، تعریف و تمجید مسئولین و گفته ها و نوشته های زیبای آنها بود، اما اینکه در میدان عمل چه اتفاقی خواهد افتاد هنوز معلوم نیست.
پیگیری عملی این دستورالعمل، مهم ترین الزام مربوط به آنست.
امید که این دستورالعمل سرنوشت خوبی داشته باشد.
اول**1104
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
06/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]