واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
چیغ بافی در استان کرمانشاه قدمتی بیش از سه هزار سال دارد کرمانشاه - ایرنا - معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمانشاه گفت: از زمانی که زندگی کوچ نشینی عشایر منطقه کرمانشاه (بیش از سه هزار سال) آغاز شده چیغ برای تزیین سیاه چادرهای عشایری استفاده شده است.
ˈنصرت الله سپهرˈ روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر این که چیغ از اصلی ترین و قدیمی ترین زیراندازهای بشری محسوب می شود، نقوش چیغ بافی عشایر استان کرمانشاه را در کشور بی نظیر دانست.
وی گفت: چیغ بافی در شیراز، ترکمن و سیستان به گونه ای دیگر بافته می شود اما چیغ بافی منطقه کرمانشاه از لحاظ نقوش و مواد مورد استفاده بسیار قابل توجه تر است.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه افزود: عشایر کرمانشاه از دیرباز از چیغ یا چیت برای حفاظت و زیبایی اطراف سیاه چادر و گاهی برای تقسیم بندی و جدا کردن قسمت های مختلف فضاهای داخل چادر بهره می گرفتند.
وی به نقش امنیتی و اخلاقی چیغ اشاره کرد و گفت: از گذشته های دور چیغ های بافته شده و مورد استفاده عشایر، آن ها را از گزند حیوانات وحشی، مار و عقرب دور نگه می داشته است.
سپهر افزود: چیغ ها علاوه بر این، با توجه به انواع مختلفی که دارد، محل نشیمن زنان و مردان را از هم جدا می کرده است و این خود در رعایت مسائل اخلاقی عشایر موثر بوده است.
وی گفت: چیغ های مورد استفاده برای جداسازی محل نشیمن مردان، چیغ پتک و چیغ های مورد استفاده برای جداسازی محل نشیمن زنان، نیم پتک و یا معمولی نامیده می شود.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه اظهار داشت: چیغ های بافته شده برای جداسازی محل پخت و پز و آغل گوسفندان نیز طرح و نوع نقوش خاص خود را دارد.
وی با تاکید بر این که باید چیغ بافی در میان عشایر استان بار دیگر زنده شود، گفت: امروزه به دلیل عدم استفاده از چیغ، امنیت عشایر و در امان ماندن آن ها از حیوانات وحشی کمتر شده است بنابراین باید با احیای این هنر صنعت دیرینه نه تنها آن را حفظ کرد بلکه برای زندگی بهتر عشایر مورد استفاده قرار گیرد.
سپهر با ابراز تاسف از چادرهای برزنتی در میان عشایر استان به جای چیغ افزود: شیوه و شگرد هنرمندان در بافت چیغ و ظرافت های آن نباید به راحتی از دست برود.
وی با بیان این که عشایر استان می توانند با تولید چیغ، درآمدزایی نیز داشته باشند، گفت: چیغ می تواند با تغییر کاربری، در پارتیشن بندی بسیاری از ساختمان ها، سالن ها و یا آپارتمان های امروزی نیز به کار رود.
سپهر افزود: جذابیت فرهنگی و زیبایی خاص در ترکیب رنگ و طرح چیغ، زیبایی خاصی را به دکوراسیون داخلی خواهد داد.
7456/567
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
04/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]