واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
ان.بی.سی نیوز:
چالش بین ایران-عربستان کلید «جنگ سرد» را در خاورمیانه خواهد زد/ ایران قدرت اقتصادی منطقه میشود؟
تنش میان ایران و عربستان دو رقیب قدیمی در حال افزایش است، تنشی که به باور تحلیلگران به سناریوی «جنگ سرد» شبیه است که افزایش خطر ژئو استراتژیکی در خاورمیانه را به دنبال دارد.
به گزارش نامه نیوز به نقل از پایگاه شبکه خبری ان.بی.سی.نیوز، در حالی که ایران و عربستان دو قدرت خاورمیانه رقابت طولانی مدت برای تسلط بر خاورمیانه با یکدیگر داشتند –که البته بیشتر پنهانی بود- تحولات اخیر این دو کشور را به مبارزه آشکارا سوق داده است.
تاربجرن سلتودیت، تحلیلگر مسائل ویژه خاورمیانه و شمال آفریقا در گفت وگو با سی.ان.بی.سی نیوز گفت: ما احتمالا باید شاهد از سرگیری یک سناریو مشابه جنگ سرد در خاورمیانه باشیم. فکر میکنم تنشها ها قطعا در سال های آتی تشدید خواهند شد.
وی با اشاره به توافقنامه هستهای ایران و 1+5، آن را به عنوان یک عامل بالقوه بی ثبات کننده که به تغییر سیاستها در منطقه منجر می شود، خواند.
آمریکا به طور سنتی امنیت عربستان سعودی را در منطقه تضمین می کرد. به طور ویژه، واشنگتن به عنوان یک سپر در قبال قدرت هایی مثل ایران عمل میکرد. با این حال، باز شدن روابط میان ایران و آمریکا این موضوع را به چالش و تحت تاثیر خود قرار میدهد.
این پایگاه خبری در ادامه مینویسد در صورت آنکه ایران از چشمان ناظر آمریکا ازاد شود برخی از نگرانی ها از اینکه تهران سیاست خارجی فعال تری را در منطقه به اجرا بگذارد به وجود میاید.
سلتودت در ادامه به سی.ان.بی.سی میگوید: این نگرانی وجود دارد که ایران به همراه متحدانش در منطقه به ویژه سوریه و لبنان قوی تر شود نیز وجود دارد.
اقتصاد ایران به شدت تحت فشار تحریمهای اقتصادی اعمال شده از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا در سال 2012 قرار گرفت. در حالی که توانایی ایران برای صادارت نفت به کشورهای هدف متوقف شد تحریم ها علیه بانک های ایرانی این کشور را از دریافت وام از دیگر کشورها بازداشت.
این روزنامه در ادامه می نویسد: تنش میان ایران و عربستان درگیریهای گسترده ای را در خاورمیانه تشدید کرده است. برخلاف تعاملات سازنده ای که میان ایران و عربستان رخ داده است، درگیری ها در کشورهای منطقه از جمله سوریه به صحنه حضور درگیری ها میان ایران و عربستان تبدیل شده است.
در حالی که ایران از طریق حزب الله در لبنان فعالیت میکند، نفوذ عربستان سعودی بسیار کاهش پیدا کرده است اما افزایش تنش ها هر دو قدرت را در این کشور سوق می دهد.
بر اساس این گزارش عربستان سعودی مسلمانان کشورهای سنی مذهب را به قیام علیه دولت های شیعه مذهب با هدف کاهش نفوذ ایران تشویق می کند که این امر به خشونت های قومی منجر شده است.
این شبکه خبری در ادامه گریزی نیز به وضعیت اقتصادی کشور در شرایط تحریمی زده و می گوید: بر اساس آنچه بانک جهانی عنوان کرده است از زمانی که تحریم های اقتصادی غرب علیه ایران در سال 2012 اعمال شد تورم در این کشور به سرعت افزایش پیدا کرد. این بدان معنا است که هزینه زندگی برای زندگی روزانه هر ایرانی به طور چشمگیری افزایش یافته است.
در ژوئن سال گذشته میلادی حسن روحانی، با وعده بهبود روابط وضعیت اقتصادی این کشور در انتخابات پیروز و بر سر کار آمد. اطلاعات اخیر اقتصادی منتشر شده از سوی بانک جهانی نشان می دهد که وضعیت اقتصادی ایران در حال بهبود است.
در حالی که ایران طی 2 سال گذشته با بحران اقتصادی مواجه بود اما معتقد است که نرخ رشد تولیدات داخلی آن در سال 2014 یک درصد افزایش خواهد داشت و در سال 2015 به میزان 1.8 درصد و در سال 2016 به حدود 2 درصد خواهد رسید. در حالی که این خبر خوبی برای ایران است، یک چالش مستقیم برای عربستان سعودی که از رقبای ضعیف اقتصادی خود بهره می برده است به شمار می رود.
1392/11/9
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]