واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
اردوغان در ایران به دنبال چه آمده است؟/ دست دوستی آنکارا به سمت تهران دراز شد
سفر نخست وزیر ترکیه به ایران پس از آنکه تهران-آنکارا روابط پر فراز و نشیبی را در سالها و ماههای گذشته در موضوعات مختلف داخلی و منطقهای سپری کردهاند، گویای باز شدن صفحه نوینی در روابط دو کشور است.
به گزارش نامه نیوز، «رجب طیب اردوغان» نخست وزیر اسلامگرای ترکیه شب گذشته در پاسخ به دعوت معاون اول رئیس جمهورعازم تهران شد؛ سفر 2 روزهای که بسیاری از تحلیلگران آن را نقطه عطفی در روابط تهران و آنکارا پس از اختلاف نظرات و تنش هایی که میان دو کشور در موضوع سوریه به وجود آمده بود، میدانند.
رابطه تهران و آنکارا در سال های اخیر دست خوش تحولات بسیاری بوده است؛ «بحران سوریه» را میتوان مهمترین و حساس ترین موضوع مورد اختلاف ایران و ترکیه دانست؛ حمایت دولت اسلامگرای ترکیه از مخالفان رئیس جمهوری سوریه در ماه های آغازین بحران داخلی این کشور در مقابل حمایت ایران از دولت اسد تغییر رویکرد و مواضع دولت های دو کشور نسبت به یکدیگر را در پی داشت به گونه ای که رسانه های دولتی تهران و آنکارا با تغییر موضعی آشکار خبر از پایان ماه عسل دو کشور می دادند.
سفر 2 روزه اردوغان به تهران به همراه وزرای خارجه، اقتصاد، توسعه و انرژی این کشور در حالی صورت می گیرد که روزنامه انگلیسی زبان «تودی زمان» ترکیه از امضای یک «توافق نامه همکاری استراتژیک» میان آنکارا و تهران دراین سفر خبر داد و روی کار آمدن «حسن روحانی» در ایران را فرصتی مناسب برای بهبود روابط میان دو کشور همسایه به ویژه پس از کاهش تحریم ها دانست.
همچنین قرار است پس از این سفر، «حسن روحانی» رئیس جمهور کشورمان که به تازگی دومین حضور طوفانی خود در مجامع بین المللی را با شرکت در اجلاس اقتصاد جهانی داووس به پایان رسانده است، نیز در ماه های آینده از این کشور دیدار کند.
احمد داوود اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه که تاکنون چندین بار پس از روی کار آمدن دولت یازدهم به تهران سفر کرده است در تاریخ (۲۵ آذر ۱۳۹۲) به تهران سفر و اظهار امیدواری کرده بود که مناسبات تجاری ایران و ترکیه در سال ۲۰۱۵ به ۳۰ میلیارد دلار و در ۲۰۲۰ نیز به صد میلیارد دلار خواهد رسید.
«سوریه» و چرخش ترکیه به سمت مواضع ایران در خصوص دمشق
رسانه های عربی و انگلیسی زبان با انتشار گزارش های متعددی در خصوص سفر ادوغان به تهران «سوریه» را مهمترین موضوع مورد بحث رایزنی های نخست وزیر ترکیه در تهران عنوان کرده و می نویسند: مسائل دوجانبه محور گفتگوهای اردوغان را با مقامات ایرانی تشکیل می دهد ولی دوطرف درباره مسئله سوریه نیز گفتگو خواهند کرد.
شبکه خبری المیادین در گزارشی در این باره، می نویسد: هرچند اخیرا اختلافاتی درباره مسائل منطقه ای بین دوکشور بروز کرده است ولی ایرانی ها پرونده ها را از یکدیگر تفکیک می کنند. دوکشور درباره مسئله سوریه با یکدیگر اختلاف داشته اند و اکنون به نظر می رسد ترکیه رویکرد خود را در این زمینه به رویکرد تهران نزدیک کرده است. نزدیک شدن دیدگاه این دو کشور ممکن است راه حلی متفاوت از آنچه تصور می شود را برای بحران سوریه ارائه کند.
ممکن است دوکشور دیدگاه هایی درباره سوریه داشته باشند که هنوز مطرح نشده است و در سفر امروز اردوغان به بحث گذاشته شود. با این حال مسئله اصلی در این سفر به روابط دوجانبه و مبادلات بازرگانی بین آنها مربوط می شود. ارزش مبادلات بازرگانی دوکشور از بیست میلیارد دلار فراتر می رود و منافع دوکشور ایجاب می کند که این همکاری اقتصادی ادامه پیدا کند.
تهران و آنکارا در دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد
ایران و ترکیه که روابط نسبتا مناسبی را در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی سپری کرده بودند اما با روی کار آمدن دولت احمدی نژآد وارد عرصه جدیدی از روابط شدند، دولت اردوغان با توجه به تمایل دولت های نهم و دهم به پیشبرد برنامه هسته ای ایران همواره برای حل و فصل این موضوع از طرق دیپلماتیک تلاش می کرد تا هم از طرفی جایگاه خود را در منطقه تقویت کند و هم از برزو بی ثباتی در کشور همسایه و کنار زدن سایه درگیری نظامی احتمالی در منظقه جلوگیری کرده باشد. درگیری نظامی در سوریه تنها نقطه اختلاف پررنگ و کودتای نظامی در مصر و کنار زدن محمد مرسی را می توان تنها نقطه اشتراک تهران و آنکارا در عرصه سیاست خارجی در خصوص منطقه در آن زمان عنوان کرد.
از طرفی دیگر افزایش فشار غرب و اعمال تحریمهای گسترده و همچنین ملاحظات ترکیه برای پیوستن به اتحادیه اروپا را می توان از جمله دیگر عوامل سردی روابط دو کشور در سال های اخیر دانست.
از دیدگاه اقتصادی حجم داد و ستدهای اقتصادی دو کشور تا پایان سال ۲۰۱۱ فراتر از ۱۶ میلیارد دلار بوده که با برداشته شدن تحریم ها و باز شدن افق جدیدی از روابط اقتصادی برای ایران، و به گفته مقامات دو کشور سعی میشود تا سال ۲۰۱۵ این رقم به ۳۰ میلیلرد دلار افزایش یابد.
1392/11/9
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]