واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
230 میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز برای احیای جایگاه جهانی صنعت نفت ایران تهران- ایرنا- کاهش حجم سرمایه گذاری در طرح های نفت و گاز ایران در سالهای گذشته، باعث عقب ماندن در توسعه میادین مشترک، سوءاستفاده همسایگان و برداشت سهم ایران توسط آنها و از دست رفتن جایگاه ایران در بازار جهانی انرژی شده است، بنابراین دولت یازدهم، تلاش می کند با جذب 230 میلیارد دلار سرمایه گذاری از محل منابع داخلی و خارجی ضمن تامین منافع ملی، جایگاه بین المللی ایران در صنعت نفت را احیا کند.
به گزارش ایرنا، در سالهای گذشته به دلیل تشدید تحریم ها و سوءمدیریت، حجم سرمایه گذاری در طرح های نفت و گاز ایران به شدت کاهش یافته که مهم ترین پیامد آن عقب ماندن صنعت نفت و گاز ایران نسبت به رقبای منطقه ای بوده است.
وضعیت بهره برداری از فازهای پارس جنوبی مصداق خوبی از بی توجهی به توسعه صنعت نفت و گاز در سالهای گذشته است، با وجودی که ایران در سال ٢٠٠٢ بهره برداری از مخزن گازی پارس جنوبی را آغاز و برای توسعه آن ٢٨ فاز را طراحی کرد، اما تاکنون نتوانسته است سرمایه لازم را برای توسعه این فازها جذب کند.
اما، قطر با استفاده از سرمایه گذاری های عظیم انجام شده توسط شرکت های خارجی در توسعه ذخایر میدان مشترک پارس جنوبی توانسته است به صادرکننده بزرگ گاز تبدیل شود.
میادین مشترک ایران در مناطق غربی، خزر و خلیج فارس نیز چندان از وضعیت مطلوبی برخوردار نیستند. کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس و عراق توانسته اند، در سایه بی توجهی ایران، سرمایه های هنگفتی را از شرکت های آمریکایی و اروپایی جذب و میادین مشترک را توسعه دهند.
پیامد دیگر غفلت ایران از جذب سرمایه های جدید در صنعت نفت و گاز، به حاشیه رفتن ایران در بازار انرژی است، به طوری که در سالهای گذشته بخش قابل توجهی از مشتریان سنتی ایران، به سراغ کشورهای همسایه ایران رفته و قراردادهای کوتاه و بلندمدتی را برای خرید نفت و گاز آن کشورها، امضا کرده اند.
منصور معظمی معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت، با انتقاد از تحقق نیافتن سرمایه های گذاری های پیش بینی شده برای توسعه صنعت نفت کشور درسالهای گذشته، می گوید: به اهداف برنامه پنج ساله پنجم توسعه برای جذب سرمایه گذاری در بخش صنعت نفت و گاز دست نیافته ایم.
به گفته معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت، براساس تکالیف برنامه پنجم توسعه باید 155 میلیارد دلار در بخش صنایع بالادستی صنعت نفت سرمایه گذاری می شد، اما تاکنون تنها 42 میلیارد دلار آن تحقق یافته است.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت خاطرنشان می کند: همچنین از 21 میلیارد دلار مبلغ مصوب برای سرمایه گذاری در بخش پایین دستی صنعت نفت، 2.7 میلیارد دلار جذب شده است.
وی ادامه داد: بودجه پیش بینی شده برای بخش پتروشیمی نیز 38 میلیارد دلار بوده که در این بخش نیز تنها 2.7 میلیارد دلار تحقق یافته است.
برای مقابله با عقب ماندگی در جذب سرمایه مورد نیاز صنعت نفت، علی ماجدی معاون امور بین الملل وزیر نفت از برنامه این وزارتخانه برای ارائه مشوق به شرکت های سرمایه گذار خارجی در صنایع بالادستی و پایین دستی کشور خبر می دهد.
وی خاطرنشان کرد: صنعت نفت و گاز ایران به 230 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد و حدود 150 میلیارد دلار آن باید به بخش بالادستی نفت اختصاص داده شود.
معاون امور بین الملل وزیر نفت می افزاید: 55 درصد از این سرمایه گذاری باید صرف توسعه و بهبود تولید در میدان های نفتی و گازی ایران شود.
ماجدی گفت: وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران در تلاش است تا شرایط را برای حضور شرکت های خارجی در پروژه های نفتی و گازی کشور مهیا و آسان کند.
وی تاکید کرد: همچنین این امکان وجود دارد تا در پروژه های پایین دستی تا 100 درصد پروژه ها از طریق قراردادهای بی.او. او.تی (ساخت، بهره برداری، تملک و واگذاری) و بی.او.تی (ساخت، بهره برداری، واگذاری) به سرمایه گذاران واگذار شود.
معاون وزیر نفت ایران با تاکید بر اینکه زمان دسترسی به منابع انرژی ارزان به پایان رسیده، گفت: کشورهایی که به واردات انرژی وابسته هستند باید در پی اتخاذ سیاست هایی باشند تا سرمایه گذاری مناسب در هر زمینه را تضمین کند و با تنوع بخشی به تامین کنندگان انرژی خود، به دنبال کاهش وابستگی به یک عرضه کننده خاص باشند.
بازبینی قراردادهای بخش بالادستی، ارائه مشوق برای سرمایه گذاری در پروژه های پایین دستی و تخفیف برای اجرای پروژه های پالایشگاهی توسط بخش خصوصی خارجی از جمله تلاش های این وزارتخانه برای جذاب کردن سرمایه گذاری در ایران به شمار می رود.
اقتصام(5)2022**1558
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
27/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]