تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 29 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):همّت مؤمن در نماز و روزه و عبادت است و همّت منافق در خوردن و نوشيدن؛ مانند حيوانات. ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831015353




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

راه آینده انقلاب اسلامی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

فجر 92، حماسه ی وحدت و امید راه آینده انقلاب اسلامی تهران- ایرنا- تداوم انقلاب اسلامی مانند هر حرکت مردمی دیگر در گرو مولفه هایی است که شناخت آنها برنامه ریزی برای آینده را میسر می کند.


انقلاب اسلامی ایران که در سال 1357 با هدایت امام خمینی (ره) و پشتیبانی همه جانبه مردم و گروه های سیاسی و فکری، نقطه پایانی بر نظام 2500 ساله پادشاهی گذارد، برای تداوم خود نیاز به مطالعات دقیق و آینده پژوهی های ژرف و آگاهانه دارد.
آنگونه که شهید مطهری در کتاب «آینده انقلاب اسلامی ایران» می نویسد: انقلاب برآمده از 2 عامل نارضایتی عمومی از وضع موجود و وجود آرمانی از یک وضع مطلوب است. مورد اول موتور محرکه انقلاب می شود و تا آنجا پیش می رود که ساختارهای نظام پیشین فرو می پاشد و عامل دوم ضامن ادامه انقلاب در راه رسیدن به اهداف اولیه خود است.
تحلیل آینده (آینده پژوهی) دیدگاه مناسبی را درباره تحولات و پیشامدهای آتی داخلی و خارجی به مدیران نظام می دهد تا برنامه های راهبردی مناسبی را با توجه به مطالعات آسیب شناسانه و شناخت ضعف ها، قوت ها، فرصت ها و تهدیدها بچینند و ایجاد فضاهای تازه فکری- فرهنگی و پویاسازی سیاست ها و برنامه ها را با توجه به چارچوب های انقلاب دنبال کنند.
اینک 35 سال از پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد و از دید برخی صاحب نظران علوم سیاسی، شاخصی را برای برآورد میزان موفقیت یا دلایل شکست و انحراف انقلاب هایی پدید آورده است که در گوشه و کنار جهان به ویژه دنیای اسلام رخ می دهد؛ دنیایی که ایران نیز بخشی از آن است و انگیزه های مذهبی یکی از پایه های اصلی شکلگیری انقلاب.
جدا از تاثیرهای داخلی انقلاب، الگویی از استقلال طلبی، آزادی خواهی، حق گویی، عدالت جویی، مبارزه با ظلم و پشتیبانی از مظلومان به دیگر کشورها به ویژه ملت های مسلمان ارایه شد و با گذشت زمان، تجربه های گوناگون رویارویی با تهدیدها و تحدیدها نیز پیش چشم دیگران قرار گرفت.
جنبش های حق طلبانه بسان رحمتی الهی است که مانند بارش قطرات باران به هم پیوسته و یکپارچه می شوند و کم کم از شیارها و جویبارها به نهرها و رودخانه ها راه می یابند. جریان های بی هویت نیز چون کف روی آب ممکن است چندی بر موج مردم سوار شوند اما تداوم اتحاد مردمی، سرانجام آنها را به کناری رانده و نابود می کند. در نهایت این، مردم هستند که از سود آنچه باقی می ماند بهره مند می شوند (آیه هفدهم سوره رعد). آیه پنجم سوره قصص نیز آینده زمین را متعلق به «مستضعفان» می داند.
بنابراین روشن است انقلابی که از آغاز خود را «انقلاب حسینی» نامید آرمان هایی را باور داشت که ریشه در تاریخ صدر اسلام و شکلگیری شیعه دوانده بود و به گفته امام خمینی (ره) «انقلاب مردم ایران نقطه شروع انقلاب بزرگ جهان اسلام به پرچمداری حضرت حجت (عج) است».
از آنجا که آینده هر رخداد عمیق اجتماعی، سیاسی و فرهنگی مانند انقلاب در گرو شناخت گذشته، دلایل شکلگیری حرکت، توانمندی ها و استعدادها، قوت ها و ضعف ها، تجربه های پیشین برای چیره شدن بر مشکلات داخلی و موانع خارجی، فرصت ها و تهدیدها در شرایط کنونی و آرمان و چشم انداز نهایی است، در زیر به برخی از این موارد می پردازیم.
** شناخت گذشته و دلایل شکلگیری حرکت
6 دهه حکومت پهلوی و 2500 سال سلطه پادشاهان بر ایران، شکاف عمیق سیاسی و اجتماعی را بین مردم و طبقه حاکم ایجاد کرده و خفقان و سرکوب صداهای اعتراضی و بی اعتنایی به ارزش های عمومی- مذهبی و خواست های اجتماعی- اقتصادی بر نارضایتی های مردمی افزوده بود.
در چنین شرایطی یک نیروی شگرف اعتقادی، آرمانخواهانه و حق طلبانه که از بطن اسلام و روحانیت برآمده بود، برای آغاز جریان انقلاب کافی بود.
پس از آن نیز در سایه هدایت الهی، روندی 15 ساله از مقاومت متحدانه و اطلاع رسانی های هوشمندانه در داخل و خارج از کشور شکل گرفت که همه گروه های سیاسی و فکری را با خود همراه ساخت و حتی پیش از بیست و دوم بهمن ماه 1357، بنیان های دولت بعد، نظام جایگزین و حتی نیروهای امنیتی و مدیریتی ریخته شد.
** تجربه های پیشین، توانمندی ها و استعدادها
انقلاب اسلامی احتمال فراگیر شدن خیزش های مردمی علیه حکومت های خودکامه و سرسپرده را برای کشورهای غربی پیش آورد و فشارهای آنها از بیرون با توطئه های قومی و قبیله ای در مناطق مرزنشین، منحرف کردن برخی نیروهای حاضر در انقلاب، انتشار افکار غربگرایانه و... در داخل همراه بود.
غرب پس از اعمال تحریم های گوناگون نیز از گرایش های جنگ طلبانه «صدام حسین» رییس جمهوری معدوم عراق، بهره برد و جنگی هشت ساله را به ایران تحمیل کرد.
جنگ با وجود همه آسیب های جانی و مالی و فشارهای ناشی از تحریم ها، روحیه جست و جو و نوآوری و پویش را ایجاد کرد که در سال های پس از جنگ تا هم اینک آثار و برکات آن را در پوشش دستاوردهای شگرف علمی و تلاش های استقلال جویانه اقتصادی و سیاسی کارکشتگان انقلابی نسل اول در کنار نسل سوم و چهارم و جوانان توانمند و باانگیزه می بینیم.
جریان انقلاب نیز با وجود درگذشت امام خمینی (ره)، حتی یک روز بدون راهبر نماند و آیت الله خامنه ای به انتخاب نمایندگان مردم در مجلس خبرگان رهبری، هدایت کلان کشور را بر عهده گرفتند و در اقدامی همسو با آینده پژوهی و به منظور چشم انداز سازی، در هفدهم تیرماه 1383، سند چشم انداز 20 ساله را ابلاغ کردند که بر پایه آن، جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 کشوری خواهد بود توسعه یافته با جایگاه نخست اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه با هویت اسلامی و انقلابی، الهام بخش در جهان اسلام و دارای تعامل سازنده و موثر در روابط بین الملل.
برنامه های میان مدت پنج ساله و برنامه های کوتاه مدت یکساله نیز با نگاه به همین افق چیده می شوند.
** قوت ها و ضعف ها، فرصت ها و تهدیدها و آرمان و چشم انداز نهایی
رهنمودهای هوشمندانه رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) و همراهی با بصیرت مردم و جریان های سیاسی، روند کنونی انقلاب را آنچنان به پیش می برد که رخدادهای تلخی مانند آنچه سال های 1378 یا 1388 شاهد بودیم، برگی دیگر به دفتر تجربه های نظام جمهوری اسلامی می افزاید و سبب پایش و پالایش و بالندگی آن می شود؛ زیرا همانگونه که شهید مطهری در کتاب «نهضت های اسلامی در یکصد سال اخیر» می نویسد «رخنه فرصت طلبان» در کنار «ناتمام ماندن نهضت»، «نفوذ اندیشه های بیگانه»، «ابهام طرح های آینده» و «تجددگرایی افراطی» از جمله آفت های احتمالی یک نهضت انقلابی است.
وی در کتاب آینده انقلاب اسلامی ایران با بررسی نامه 53 و خطبه 27 امام علی علیه السلام در نهج البلاغه و نیز آیه 229 سوره بقره که حضرت در سخنان خود به آن استناد کردند، اهداف اسلامی را که ایران باید طی سال های آینده به آنها پایبند باشد، چنین می داند: دنبال کردن اسلام راستین، به پا داشتن قوانین الهی تعطیل شده (مانند امر به معروف و نهی از منکر)، ساماندهی امور انسان ها (مدیریت منابع انسانی، آموزش، بهداشت فکری و جسمی و...)، ساخت و مدیریت شهرها و پشتیبانی و نجات مظلومان.
بنابراین از دید استاد مطهری چند عامل در ادامه راه انقلاب اسلامی مهم است: تداوم عدالت خواهی، حفظ استقلال مکتبی، توجه به آزادی ها به شکل معقول و حفظ جایگاه و استقلال روحانیت.
از سوی دیگر امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب همسو با نوشته ها و دریافت های شهید مطهری نکاتی را تذکر داده اند.
بنیانگذار جمهوری اسلامی درباره آینده نظام تاکید داشته اند «ما مکلفیم تا علاوه بر اینکه وضع فعلی را حفظ کنیم، نگهبان آینده نظام و اسلام باشیم. ما باید پایه گذار خوب آینده باشیم (صحیفه نور، ج 18، ص 242).
مقام معظم رهبری نیز تصریح کرده اند «باید تصمیم بگیریم که خط انقلاب را به معنای حقیقی کلمه و بدون هیچ گونه کمبود و کسری و پذیرش ساییدگی در گوشه ای از این هدف ها با قاطعیت و قدرت به سمت هدف های انقلاب ادامه دهیم (هجدهم مردادماه 1368)».
ایشان با تاکید بر نهادینه سازی ارزش های به دست آمده طی انقلاب و پس از آن برای رسیدن به جامعه مطلوب، تاکید کرده اند «ما در اول راهیم. آن تصویری که از جامعه اسلامی در ذهن ماست با وضع کنونی ما فاصله زیادی دارد. ما توانستیم حصاری را بشکنیم و مانع را از سر راه حرکت به سمت دولت اسلامی برداریم... اولین و مهم ترین کاری که پیش روی ما قرار دارد تحول معنوی و روحی انسان هاست. ما متاثر از تربیت های طولانی غیراسلامی هستیم. آنچه هیجان عظیم انقلاب و دوران جنگ انجام داد، البته معجزه بود اما تا این پدیده عمق پیدا بکند، تا وقتی که اعماق و ضمایر را متحول نماید کار زیادی لازم است (حدیث ولایت، ج 9، ص 248).
به عقیده ایشان «ما هر جا موفق شدیم ناشی از تبعیت از اسلام بوده، هر جا ناموفق ماندیم ناشی از سرپیچی از اسلام بود(نوزدهم دی ماه 1381)» و در ریشه یابی دشمنی ها با انقلاب تصریح کرده اند «انقلاب اسلامی ایران نبرد زیادی داشت و هنوز دارد و در آینده هم خواهد داشت. دلیل اصلی این قضیه این است که انقلاب ما برای اسلام بود(سوم آبان ماه 1368)».
امام خمینی (ره) با توجه به همین ریشه های اسلامی- شیعی درباره چارچوب ها و آینده انقلاب تاکید کرده اند «مسوولان ما باید بدانند که انقلاب ما محدود به ایران نیست. انقلاب مردم ایران نقطه شروع انقلاب بزرگ جهان اسلام به پرچمداری حضرت حجت ارواحنا فداه است که خداوند بر همه مسلمانان و جهانیان منت نهد و ظهور و فرجش را در عصر حاضر قرار دهد (صحیفه نور، ج 21، ص 327).
ایشان پس از پایان هشت سال جنگ تحمیلی هم فرمودند «بزرگ ترین ساده اندیشی این است که تصور کنیم جهانخواران خصوصا آمریکا و شوروی از ما و اسلام عزیز دست برداشته اند، لحظه ای نباید از کید دشمنان غافل بمانیم. در نهاد و سرشت آمریکا و شوروی کینه و دشمنی با اسلام ناب محمدی صل اللّه علیه و آله و سلم موج می زند. باید برای شکستن امواج طوفان ها و فتنه ها و جلوگیری از سیل آفت ها به سلاح پولادین صبر و ایمان مسلح شویم... اگر بر کشوری نوای دلنشین تفکر بسیجی طنین انداز شد، چشم طمع دشمنان و جهانخواران از آن دور خواهد گردید و الا هر لحظه باید منتظر حادثه ماند (صحیفه نور، ج 21، ص 194).
بازخوانی سخنان امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب نشان می دهد از نگاه آنان آینده کشور، انقلاب و حتی اسلام و مسلمین در دست های جوانان، روحانیان، دانشجویان و نخبگان قرار دارد که بصیرت، صبر و ایمان یا ضعف و کوتاهی هر یک، با سعادت و شقاوت جامعه گره خورده است (منابع گوناگون مانند صحیفه نور، ج 7، ص 412 و همچنین سخنرانی های بیست و سوم خردادماه 1368 و بیست و چهارم مردادماه 1369 آیت الله خامنه ای).
به طور کلی، همانگونه که امام خمینی (ره) با سفارش مسوولان نظام به خدمتگزاری و امانتداری تاکید داشتند «مادامی که ملت همراه شما باشد هیچ آسیبی به شما و به کشور نمی رسد (صحیفه نور، ج 18، ص 78)»، همراهی مردم با نظام می تواند آینده آن را تضمین کند؛ امری که قدرت خود را در صحنه هایی مانند مشارکت در انتخابات یا راهپیمایی روزهایی مانند بیست و دوم بهمن ماه و روز قدس نشان می دهد.
این چنین و با رعایت مواردی که در بالا بیان شد می توان به چشم انداز و خواست بنیانگذار انقلاب اسلامی نزدیک تر شد؛ آنجا که ابراز امیدواری می کنند «به یمن برکت حضرت صاحب سلام الله علیه و روحی فداه این کشور، کشور پیشرفته ای بشود، از حیث اخلاق، از حیث دیانت، از حیث معنویات و از حیث همه چیزها و مادیات؛ همه چیز؛ و به حمدالله ما هر روزی را که می گذرانیم از روز سابق برای ما بهتر است (صحیفه نور، ج 18، ص 396)».
از مریم مسعود- گروه تحقیق و تفسیر خبر
تحقیق**1961**1358
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




23/11/1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن