تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 29 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر كس زياد شوخى كند، نادان شمرده مى شود.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830958720




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سمورها دیگر در پریشان آواز نمی‌خوانند


واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
سمور,پریشان,ارژن,تنوع زیستی
سمورها دیگر در پریشان آواز نمی‌خوانند سمور آبی یا شنگ جانور زیرکی است که به دام افتادن در تورهای ماهیگیری، توسعه پرورش ماهی و صید غیرمجاز در تالاب‌ها، زندگی این موجود را در معرض خطر جدی قرار داده است.




تا پیش از خشکسالی تالاب پریشان، این پستاندار زیبا و نادر در بستر این دریاچه زندگی می کرد که متاسفانه به علت خشکی دریاچه در سال های اخیر نگرانی ها برای نابودی همیشگی آن رو به فزونی بود تا این که خوشبختانه اداره محیط زیست شهرستان کازرون از جاری شدن دو چشمه مهم در دریاچه پریشان خبر داد. این شرایط می تواند به رشد نیزارها کمک کرده و محیط امن و مناسبی را برای حضور این موجود فراهم کند. البته اگر امیدها برای بقای چندتایی از آنها، امیدی واهی نباشد. نیزارهای انبوه شرایط مناسبی را برای رشد و تکثیر ایجاد می کند و از آنجا که این گونه در خطر انقراض و نادر در راس هرم غذایی است وجود آن در دریاچه می تواند نقش مهمی در احیای آن داشته باشد. گرچه این دریاچه کماکان خشک است اما فعال شدن چشمه های آب تا حد زیادی به بهبود وضع دریاچه کمک می کند. صدای شنگ شنیده نمی شود تالاب پریشان از مهم ترین تالاب های آب شیرین ایران و از جمله مناطق حفاظت شده تحت نظارت و مدیریت سازمان محیط زیست ایران است که با توجه به ویژگی های منحصربه فردی که دارد به عنوان یکی از مناطق آزمایشی برای اجرای طرح حفاظت از تالاب های ایران است.

به گفته الناز نی نواز، کارشناس ارشد تنوع زیستی و از مجریان انجمن طرح سرزمین، این طرح با مشارکت سازمان محیط زیست ایران، برنامه عمران ملل متحد و تسهیلات محیط زیست جهانی و با هدف حذف یا کاهش پایدار فرآیندها و عوامل مخرب در تالاب ها تعریف و عملیاتی شده است که می تواند در ایجاد شرایط بهینه در زیست بوم های ارزشمند طبیعی داشته باشد. در تدوین این برنامه مدیریتی، احیا، ارتقا و حفاظت از ارزش های تنوع زیستی تالاب پریشان از راهبردهای اجرایی است که در آن موضوع حفاظت از گونه شنگ نیز مطرح شده است. شنگ معمولی با نام علمی
Lutra Lutra از جمله گونه های شاخص زیست بوم های پاک است که امروزه با تهدیدهای فراوانی در تالاب پریشان مواجه شده است. با توجه به روند خشکسالی در این تالاب، بررسی وضع گونه شنگ در این منطقه بیش از پیش ضروری است و هدف از تدوین این طرح نیز تعریف چشم اندازی مشترک و برنامه ریزی برای مدیریت و حفظ و احیای این گونه ارزشمند بوده است. تالاب پریشان در فاصله 12 کیلومتری جنوب غربی کازرون و در بخش جنوب شرقی رشته کوه های زاگرس قرار دارد. براساس میزان بارندگی سالانه و مواجه شدن با پدیده هایی نظیر خشکسالی و ترسالی، وسعت این تالاب از صفر تا 50 کیلومتر در فصول مختلف سال متغیر است.

به گفته نی نواز، بررسی های آماری نشان می دهد میانگین مساحت این تالاب حدود 20 کیلومتر مربع است و این دریاچه به دلیل قدمت، موقعیت جغرافیایی و طبیعی و ورود پساب های کشاورزی از جمله دریاچه های پر تولید به شمار می آید. وجود گیاهان آبزی، جلبک های تک سلولی و همچنین کفزیان متنوع در این تالاب، محیط مناسبی را برای رشد گونه های مختلف ماهیان فراهم کرده است. تالاب پریشان با توجه به اهمیت و ارزش بوم شناختی از زیست بوم های آبی نادر در فلات مرکزی ایران به شمار می رود. از سوی دیگر تالاب پریشان در ناحیه نسبتا گرمسیری قرار داشته و زمستانی معتدل دارد که این ویژگی موجب جذب تعدادی از انواع گونه های پرندگان بومی و مهاجر آبزی و خشکی زی و در نتیجه جوجه آوری تعداد زیادی از گونه ها شده است. علاوه بر این گونه های آبزی گیاهی این منطقه نیز از اهمیت بوم شناختی برخوردار است. از ارژن تا پریشان نغمه نقی لو از موسسان انجمن طرح سرزمین می گوید: این منطقه که امروزه تحت عنوان تالاب پریشان از آن نام برده می شود نخستین بار 41 سال پیش با وسعت بیش از 190هزار هکتار به عنوان منطقه حفاظت شده «ارژن» نامگذاری شد. دو سال بعد و پس از این که مساحت آن در چند مرحله کاهش پیدا کرد، وسعت آن به 65 هکتار رسید. این محدوده حفاظتی از سوی شورای عالی محیط زیست به تصویب رسید و سال 1358 به عنوان منطقه حفاظت شده ارژن و پریشان نامگذاری شد. نکته:​ گرچه سمورهای آبی ماهی ها را شکار می کنند اما حضور آنها در مکان های پرورش آبزیان بسیار مفید است. آنها ماهی های بیمار و مجروح را صید کرده و به این ترتیب به بهبود سلامت استخرهای پرورش ماهی کمک می کنند نقی لو به ارزش های مختلف این تالاب از جنبه های مختلف اشاره می کند و می گوید: بسیاری از این ویژگی ها به طور مستقیم با تالاب، کارکردها و خدمات آن مرتبط است. بدون تردید حفظ این ویژگی ها می تواند در پایداری این تالاب در شرایط طبیعی نقش بسیار مهمی داشته باشد.

گرچه تالاب پریشان به طور مستقیم از منابع تامین آب روستاهای اطراف محسوب نمی شود اما در تراز آب های زیرزمینی در آبخوان های اطراف بسیار موثر است. نشانه های مختلف زیستی و اقلیمی تاثیر این تالاب بر تعدیل آب و هوا در سطح منطقه را تائید می کند. این منطقه منبع مهمی برای بازپروری، صید و ذخیره ماهیان بومی است و علاوه بر این با توجه به برخورداری از ارزش های بوم شناختی، تنوع زیستی غنی از پرندگان بسیار مهم است.

حجم قابل توجهی از آلاینده های وارد شده به تالاب، مواد مغذی و باقیمانده سموم کشاورزی در بستر تالاب به وسیله گیاهان آبزی جذب می شود. بر این اساس می توان گفت تالاب پریشان در جذب و پالایش آلاینده ها تاثیر بسزایی دارد. از دیگر ارزش ها و ویژگی های این تالاب می توان به اهمیت آن در طبیعتگردی، قایقرانی، تحقیق و آموزش اشاره کرد. ضرورت توجه به رویکردهای جدید شنگ گونه ای گوشتخوار است که در راس هرم غذایی قرار دارد و با توجه به قرارگیری این گروه از موجودات در راس چرخه غذایی می توان از آنها به عنوان شاخص سلامت رودخانه ها و تالاب ها استفاده کرد. گونه های شکارچی از این موجودات دوری می کنند بنابراین وجود شنگ ها می توانند در فراری دادن گونه های شکارچی از محل زندگی ماهی نقش مهمی داشته باشند.

حضور شنگ ها در مکان های پرورش آبزیان بسیار مفید است. آنها ماهی های بیمار و مجروح را صید کرده و به این ترتیب به بهبود سلامت استخرهای پرورش ماهی کمک می کنند. علاوه براین شنگ ها می توانند منبع غذایی دیگر جانوران باشند. مهم ترین ماده غذایی در رژیم غذایی این موجود، ماهی است. بر این اساس می توان از حضور شنگ ها به عنوان حسگری برای شناسایی زیستگاه های ماهی ها استفاده کرد. این موجود از نظر اقتصادی بسیار ارزشمند است. قرن هاست تجارت پوست شنگ در جهان رواج دارد و این موضوع سبب شده است بسیاری از شکارچیان با گذاشتن تله این موجودات را شکار کرده و از پوست این حیوان استفاده کنند.

بسیاری از متخصصان بر این باورند این موجود خواص درمانی هم دارد و بررسی ژنتیکی این گونه در بعضی موارد برای شناسایی بیماری های این موجود موثر بوده است و به پژوهشگران کمک می کند از همه گیر شدن بیماری هایی که گاهی با دیگر موجودات زنده و حتی انسان ها مشترک است پیشگیری کند. اما عوامل تهدیدکننده ای وجود دارد که می تواند در بلند مدت و حتی گاهی کوتاه مدت بقای این گونه را به خطر اندازد. باوجود برنامه ریزی ها و مطالعات گسترده در زمینه پیشرفت فناوری و در نتیجه استفاده بی رویه از منابع تجدیدناپذیر، تمهیدات جدی برای حفظ منابع طبیعی اندیشیده نشده است و این در حالی است که بقای بشر و پیشرفت صنعتی به این منابع وابسته است.

برهم زدن تعادل طبیعی در نتیجه رفتارهای انسان ها در طبیعت با پیامدهایی مانند به خطر افتادن زندگی بسیاری از گونه های حیات وحش و ناپدید شدن بسیاری از گونه ها همراه بوده است؛ شنگ نیز یکی از این گونه هاست. علاوه بر مخاطرات طبیعی گاهی عوامل غیر طبیعی نیز می تواند گونه های حیات وحش را در معرض خطر قرار دهد. توسعه سریع فعالیت های مختلف در این منطقه و کاهش منابع آب، ویژگی های بوم شناختی تالاب پریشان را تحت تاثیر قرار داده در حالی که ساختار کنونی و رویکردهای سنتی موجود برای مدیریت تالاب نمی تواند به نحو مطلوبی نیازهای مردم محلی و فعالیت های مخرب پیرامون تالاب را کنترل کند. طرح جامع مدیریت تالاب پریشان گونه شنگ را به عنوان یکی از اهداف اصلی خود در راستای ارتقا و حفاظت از ارزش ها و تنوع زیستی تالاب
پریشان تعریف کرده است. فرانک فراهانی جم / گروه دانش


چهارشنبه 23 بهمن 1392 4:00





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 117]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن