محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829223843
طرح ممنوعیت واردات غیرضروری محصولات کشاورزی
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: مرکز پژوهشهای مجلس بررسی کرد
"طرح ممنوعیت واردات غیرضروری محصولات کشاورزی"
مرکز پژوهشهای مجلس "طرح ممنوعیت واردات غیرضروری محصولات کشاورزی" را بررسی کرد.
به گزارش حوزه پارلمانی باشگاه خبرنگاران، به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس "طرح ممنوعیت واردات غیرضروری محصولات کشاورزی" را بررسی کرد.
مقدمه
در سالهای اخیر سیاست اتخاذ شده توسط دولت مبنیبر تنظیم بازار با استفاده از واردات بیرویه محصولات کشاورزی، زیرساختهای تولید را با مخاطرات جدی روبرو نموده است.
کاهش تعرفهها به بهانه کنترل قیمتها، موجب سلب توانایی تولیدکنندگان برای تصمیمسازی و سرمایهگذاری و از دست دادن فرصتهای شغلی شده و ساختارهای تولید را به خطر انداخته است. ناهمگونی سیاستهای مربوط به تنظیم بازار، خرید تضمینی، تجارت، عمدتاً و در تقابل هم دیگر قرار گرفته و موجب تحمیل هزینههای سنگین بر دولت شده است.
تأثیر میانمدت کاهش تعرفهها باعث تغییر الگوی کشت و تضعیف بخش کشاورزی و کاهش درآمد کشاورزان و روستانشینان میشود بهطوری که اگر بر اثر واردات بیرویه، محصولات سردرختی روی دست کشاورز بماند، حتی به فرض اینکه تولیدکننده تولید را رها نکند، بهطور حتم با تغییر الگوی کشت مواجه خواهیم بود. حتی اگر دولت سال بعد تصمیم بگیرد که سیاستهای خود را تغییر دهد، سالها طول میکشد تا تولید به وضعیت سابق باز گردد.
مقدمه توجیهی
اگر محور توسعه ایران بر کشاورزی است و بخش مهمی از مردم میهن اسلامی از این طریق امرار معاش میکنند و فرصتهای فراوان شغلی در گرو سیاستگذاری درست و باثبات در این بخش است لازم است در محصولاتی که ما از مزیت لازم برخورداریم و کاملاً میتوانیم علاوهبر نیاز داخل صادرات داشته باشیم حداقل یک تضمین برای تداوم و دوام این برتری لازم است، بنابراین خوب است در محصولاتی که این مزیت برای کشور وجود دارد از ورود بیموقع و بیرویه واردات جلوگیری شود. طرح «ممنوعیت واردات غیرضروری محصولات کشاورزی» با این هدف، در جلسه علنی مورخ 28 آبانماه 1392 به صورت یکفوریت اعلام وصول شد.
بررسی کلیات طرح
ماده واحده
"دولت موظف است از واردات محصولات کشاورزی در فصل برداشت تولیدات داخلی که جوابگوی مصرف داخلی میباشد، جلوگیری نماید. این ممنوعیت از یک ماه قبل و یک ماه بعد از برداشت را شامل میشود".
اگرچه طرح هدف مطلوبی را برای حمایت از بخش کشاورزی در نظر گرفته است، لکن دارای نقایصی میباشد:
ـ به موجب ماده (131) آییننامه داخلی مجلس، طرحها باید داراى موادى متناسب با اصل موضوع و عنوان طرح باشند. عنوان طرح «ممنوعیت واردات غیرضروری محصولات کشاورزی» است درحالی که متن ماده واحده واردات «محصولات کشاورزی در فصل برداشت تولیدات داخلی که جوابگوی مصرف داخلی میباشد» را ممنوع کرده است و این مورد تنها یکی از مصادیق واردات غیرضروری است و نه همه آن و از جامعیت برخوردار نیست.
عنوان «غیرضروری» فاقد بار معنایی حقوقی است و باید مصداق آن بهدقت تعریف شود که از منظر این طرح در چه مواردی واردات غیرضروری تلقی میگردد چرا که «پاسخگوی نیاز داخلی بودن» تنها یکی از مصادیق آن است و ممکن است دولت با اهدافی چون تنظیم بازار و یا پیشگیری از احتکار، دست به واردات این محصولات بزند و نباید با یک عنوان کلی در کنار تعیین مصداق جزئی، دست دولت را در این زمینه بست.
ـ درخصوص ضرورت توجه به عدم واردات بیرویه و احتساب سود تولیدکنندگان داخلی، در قوانین موجود نیز، تأکیداتی صورت گرفته است بهطور مثال در ماده (16) قانون افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی که براساس آن وزارت بازرگانی و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از دولتی و غیردولتی قبل از واردات کالاها و یا محصولات بخش کشاورزی (اعم از خام و یا فرآوری شده) و یا مواد اولیه غذایی مورد نیاز صنایع غذایی و تبدیلی موظفند از وزارت جهاد کشاورزی مجوز لازم را اخذ نمایند.
همچنین دولت مکلف است بهمنظور حمایت از تولیدات داخلی، برای واردات کلیه کالاها و محصولات بخش کشاورزی تعرفه مؤثر وضع کند بهگونهای که نرخ مبادله همواره به نفع تولیدکننده داخلی باشد. در نتیجه با اجرای ماده (16) قانون افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی، واردات این محصولات به نوعی مدیریت میگردد که در زمان اوج تولید داخل از ورود محصولات خارجی ممانعت میشود.
همچنین طبق ماده (3) قانون تمرکز وظایف و اختیارات مربوط به بخش کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی، این وزارت موظف است در واردات هر یک از کالاهای بند «الف» ماده (1) این قانون برای تأمین نیاز داخلی و تنظیم بازار به نحوی عمل نماید که سالیانه حداقل ده درصد (10%) به میزان تولید داخلی این محصولات افزوده شود تا کالاهای مزبور به مرز خودکفایی در تولید داخلی برسد.
از دیگر قوانین مصوب درخصوص کنترل واردات میتوان به ماده (103) قانون برنامه پنجم توسعه اشاره کرد. طبق این ماده برقراری موانع غیرتعرفهای و غیرنفتی برای واردات در طول سالهای برنامه بجز در مواردی که رعایت موازین شرع اقتضا میکند ممنوع اعلام شده و در صورت چنین موانعی دولت مکلف است با وضع نرخهای معادل تعرفهای نسبت به رفع آن اقدام کند. عدم شمولیت فوق در مورد محصولات کشاورزی در تبصرهای جداگانه ذکر شده است.
ـ به نظر میرسد در راستای حمایت از اشتغال و نیز حمایت از تولیدکنندگان محصولات کشاورزی و زراعی نباید در محصولاتی که خودکفا هستیم واردات به گونهای صورت گیرد که کشاورزان از افزایش تولید خود در این محصولات دلسرد شوند. البته در چند سال گذشته هزینههای تولید برای کشاورزان مقرون به صرفه نبوده است. قیمت بذر، کود و سم بالا رفته، خرید تضمینی دولت آنگونه که شایسته است، از کشاورزان انجام نمیشد در نتیجه آنها متضرر میشدند. بنابراین به نظر میرسد با انجام اقدامات حمایتی میتوان با کاهش قیمت محصولات کشاورزی تولیدات داخل با محصولات خارجی به نوعی رقابت کرد و عملاً با انجام این اقدام واردات محصولات کشاورزی بسیار کاهش مییابد و شاهد افزایش اشتغال در این بخش خواهیم بود.
ـ درحال حاضر از نظر اجرایی یکی از مراحل انجام واردات کالاها ثبت سفارش میباشد که مدت زمان اعتبار ثبت سفارش کالا 6 ماه است و عملاً از نظر اجرایی نمیتوان دولت را مکلف کرد که یک ماه قبل و یک ماه بعد از برداشت به واردکنندگان محصولات کشاورزی اجازه واردات محصولاتی که در داخل خودکفا میباشیم را ندهد، چرا که واردکنندگان از 6 ماه قبل از فصل برداشت برای واردات برنامهریزی کردهاند و این مسئله زمانی حادتر میشود که واردکنندگان بنا به دلایلی بخواهند ثبت سفارش خود را به مدت 6 ماه دیگر تمدید کنند و به نوعی مدیریت دولت برای حمایت از تولیدات محصولات کشاورزی دچار اختلال میشود. در نتیجه پیشنهاد میشود امکان ثبت سفارش محصولات کشاورزی تنها در زمانهایی آزاد شود که نیاز کشور از منابع داخلی قابل تأمین نباشد. البته از این نکته نباید غافل ماند که در شرایط تحریم میبایست ذخیره استراتژیک کالاهای اساسی بسیار بیشتر از دوران عادی باشد.
ـ ممنوعیت باید براساس میزان برداشت باشد نه بازه زمانی برداشت محصول. زیرا برداشت برخی محصولات با در نظر گرفتن مناطق مختلف تولید محصول در سراسر کشور چندین ماه است و با در نظر گرفتن یک ماه قبل و بعد از برداشت، بازه زمانی طولانی را شامل میشود که لزوماً برداشت محصول در تمام این دوره پاسخگوی نیاز کشور نیست؛ چرا که در برخی از ماهها برداشت محصول زیاد و در برخی از ماهها این برداشت کمتر از پاسخگویی نیاز داخلی است.
جمعبندی
در صورت تغییر شرایط سیاستهای غلط حاکم بخش کشاورزی و کاهش وابستگی به واردات و در پیش گرفتن راهبرد تأمین امنیت غذایی متکی بر تولید داخلی، میتوان به کاهش واردات و افزایش صادرات، حتی به ایجاد تراز مثبت تجاری در حوزه کالاهای کشاورزی امیدوار بود. شرایطی که، ضمن افزایش امنیت غذایی و بهبود وضعیت تولیدکنندگان محصولات کشاورزی و بهویژه در مناطق روستایی کشور، به کاستن آثار تحریم بر اقتصاد کشور، این چالش به فرصت تبدیل میشود. متأسفانه عدم مدیریت مناسب بر چگونگی، مقدار و زمان واردات محصولات کشاورزی از یک طرف و ورود انواع محصولات کشاورزی از طریق قاچاق، تولیدکنندگان این محصولات را دچار بحران کرده است.
با اینحال، این طرح از دقت و جامعیت لازم برخوردار نبوده و ممنوعیت ایجاد شده بدون در نظر گرفتن شرایط حاکم بر فضای اقتصادی کشور است و این مشکل با وضع دوباره قانون حل نمیشود و دستگاههای اجرایی ملزم هستند تا کنترل بیشتری بر واردات محصولات کشاورزی و به ویژه میوه اعمال کنند.
بحث واردات در ماده (16) قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی و همچنین در قانون برنامه پنجم توسعه دارای یک مدل اجرایی برای دستگاههای ذیربط است بهطوری که باید واردات محصولات کشاورزی ازجمله میوه در راستای این مدل به کشور صورت گیرد. در راستای مدل اجرایی واردات محصولات کشاورزی در قانون افزایش بهرهوری و قانون برنامه پنجم توسعه سه گروه واردات میتواند شکل بگیرد به گونهای که در گروه اول به هیچ وجه نیاز به واردات برخی از محصولات کشاورزی نداریم که در این خصوص وزارت جهاد کشاورزی باید ممنوعیت واردات اینگونه محصولات را اعلام کند.
گروه دوم گروهی است که کشور توان تولید داخل را دارد، اما برحسب نیاز جامعه کمبودهایی نیز احساس میشود که براساس این میزان کمبود باید واردات محصولات کشاورزی در خارج از فصل تولید و کشت به کشور صورت گیرد بهطوری که چنانچه واردات در فصل تولید انجام شود بیشک خسارت و آسیب جدی و جبرانناپذیری به تولید داخل وارد میشود. گروه سوم گروهی است، که آن محصولات کشاورزی در کشور به هیچ عنوان تولید نمیشود و برحسب نیاز جامعه باید واردات به صورت 100 درصدی انجام شود که واردات اینگونه محصولات کشاورزی به کشور مجاز و بلامانع است.
براساس قانون تمرکز وظایف و اختیارات مربوط به بخش کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی نحوه تعرفهگذاری، میزان و زمان اصلی واردات و ابزارهای مختلف در این حوزه، در اختیار وزارت جهاد کشاورزی است بهطوری که زمانی ثبت سفارش برای واردات محصولات کشاورزی صورت میگیرد باید اعمال نظری ازسوی این وزارتخانه صورت گرفته باشد که بخش کشاورزی آسیب نبیند. متأسفانه آنچه که تا به امروز در حوزه واردات محصولات کشاورزی مشاهده میشود خلاف بندهای قانون افزایش بهرهوری و قانون برنامه پنجم توسعه است بهطوری که تاکنون بخشی از این موارد اجرایی شده و بخش دیگر اجرا نشده است که این مهم از اعتراضات اصلی نمایندگان مجلس شورای اسلامی میباشد که بهطور حتم این اعتراضات به دستگاههای ذیربط هم ارجاع شده است.
لذا مهمترین راهحل پیشنهادی در این مطالعه، اعمال انواع تعرفه و قیمت تضمینی و اعطای هر نوع یارانه متناسب با ساختار تولید و بازار هر محصول و در جهت توسعه صادرات و ارتقای مؤثر و کارآیی سیاستگذاری در جهت حمایت از تولید و تولیدکننده و اصلاح نظام تعرفهای کالاهای کشاورزی با بهرهگیری از ابزارهای تعرفهای و موانع غیرتعرفهای مجاز است، بهگونهای که این ابزارها، متناسب با ماهیت تولید و بازار محصولات استفاده شوند. همچنین به کارگیری ابزارهای متنوع تعرفهای با توجه به نوع کالا میتواند راهحل مناسبی در زمینه کنترل واردات باشد.
بنابراین میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد که طرح حاضر نه تنها ضرورتی ندارد بلکه این طرح از جامعیت لازم برخوردار نبوده و ممنوعیت ایجاد شده بدون در نظر گرفتن قوانین جامع موجود و التزام به اجرای قانون است و این مشکل با وضع دوباره قانون حل نخواهد شد. ضروری است محصولات کشور را از نظر نیاز حمایتی دستهبندی کرده و حمایت تعرفهای را به صورت هدفمند به محصولات مهم و حساس معطوف کرد.
انتهای پیام/
تاریخ انتشار: ۲۰ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۲:۴۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]
صفحات پیشنهادی
وزیر جهاد کشاورزی از واردات بیش از حد محصولات کشاورزی در گذشته انتقاد کرد
وزیر جهاد کشاورزی از واردات بیش از حد محصولات کشاورزی در گذشته انتقاد کرد تهران - ایرنا - وزیر جهاد کشاورزی از واردات بیش از حد محصولات کشاورزی در سالهای گذشته انتقاد کرد و گفت برای شکستن انحصار واردات به کمک کشاورزان نمونه کشوری نیازمند هستیم به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا محمهمترین اخبار امروز رسانههای مجازی و مکتوب کشور دستور ممنوعیت واردات 35 ماده دخانی/ انتقاد زیباکلام از اولین
مهمترین اخبار امروز رسانههای مجازی و مکتوب کشوردستور ممنوعیت واردات 35 ماده دخانی انتقاد زیباکلام از اولین طرح بزرگ اقتصادی دولت تعداد نیروهای خارجی در سوریهدستور ویژه مسئولان دولتی برای حفظ درختان شهادت یک نوزاد شیعه در پی حملات تکفیری ها دلیل تهدید نظامی آمریکا و نظر وزیرتامین نیمی از محصولات وارداتی با جلوگیری از ضایعات کشاورزی
چهارشنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹ ۲۷ یک کارشناس کشاورزی گفت اگر بخش کشاورزی در خصوص جلوگیری از هدررفت محصولات اهتمام لازم را صورت دهد نیمی از وابستگی غذایی کشور به خارج کاسته میشود احمد نیکفر در گفتوگو با خبرنگار کشاورزی و دامپروری خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا اظهار کرد هدررفتاظهار تاسف حجتی از واردات بیش از حد محصولات کشاورزی
سهشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰ ۰۷ وزیر جهاد کشاورزی ضمن درخواست کمک از کشاورزان نمونه برای الگو شدن در جامعه کشاورزی و حل مشکلات این بخش گفت متاسفانه غفلتها نارساییها و مشکلات باعث شده در سالهای اخیر بیشترین واردات محصولات کشاورزی را علیرغم محدودیتها داشته باشیم اما میتوان با حهدف اصلی عرضه مستقیم محصولات کشاورزی کاهش قیمت است
هدف اصلی عرضه مستقیم محصولات کشاورزی کاهش قیمت است همدان-ایرنا-مدیر تعاون روستایی استان همدان گفت هدف اصلی ایجاد غرفه های عرضه مستقیم محصولات کشاورزی در این استان حذف دلالان و کاهش قیمت است رضا عباسی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود انواع محصولات کشاورزی در غرفه ها29طرح کشاورزی در هرمزگان به بهره برداری می رسد
29طرح کشاورزی در هرمزگان به بهره برداری می رسد بندرعباس- ایرنا- رییس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان گفت به مناسبت دهه فجر 29طرح مرتبط با فعالیتهای کشاورزی دراین استان به بهره برداری می رسد علینقی صالحی چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد بیشترین تعداد طرح های آماده افتهفت طرح کشاورزی در جوانرود به بهره برداری رسید
هفت طرح کشاورزی در جوانرود به بهره برداری رسید جوانرود - کرمانشاه - ایرنا - به مناسبت دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی هفت طرح کشاورزی در شهرستان جوانرود به بهره برداری رسید به گزارش خبرنگار ایرنا فرماندار جوانرود روز پنجشنبه گفت این طرح ها شامل توسعه پرورش ماهی روستاهای نوئل و ساشتغالزایی طرح های کشاورزی برای 886 خانوار فارس
اشتغالزایی طرح های کشاورزی برای 886 خانوار فارس شیراز - ایرنا - سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت 66 پروژه با اعتبار 440 میلیارد ریال و اشتغالزایی برای 886 خانوار در دهه مبارک فجر دراین استان آماده بهره برداری است محمدحسن طلعتی یکشنبه در گفت و گو با ایرنا بیان داشت ازاشهرستان خلخال توانایی تولید 250 هزار تن محصولات کشاورزی را دارد
شهرستان خلخال توانایی تولید 250 هزار تن محصولات کشاورزی را دارد خلخال اردبیل - ایرنا - مدیر جهاد کشاورزی خلخال گفت این شهرستان با داشتن خاک مساعد و آب کافی توانایی تولید سالانه 250 هزار تن محصولات کشاورزی را دارد رسول انام پور روز شنبه در همایش یافته های تحقیقاتی جهاد کشاورزیرئیس سازمان جهاد کشاورزی کرمان خبر داد تولید 6.5 میلیون تن محصولات کشاورزی در کرمان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کرمان خبر دادتولید 6 5 میلیون تن محصولات کشاورزی در کرمانرئیس سازمان جهاد کشاورزی شمال استان کرمان گفت مجموع تولید محصولات کشاورزی در شمال و جنوب استان کرمان 6 میلیون و 500 هزار تن است به گزارش خبرگزاری فارس از کرمان عباس ملایی پیش از ظهر امروز در مجممحصولات تازه کشاورزی سیستان و بلوچستان در بازار زمستان جولان می دهند
محصولات تازه کشاورزی سیستان و بلوچستان در بازار زمستان جولان می دهند زاهدان- ایرنا- رییس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان گفت سالانه 480 هزار تن محصولات زراعی خارج از فصل تولیدی در فصل زمستان در فضای باز از زمین های کشاورزی نقاط مختلف استان بویژه شهرهای جنوبی برداشت و روا181 طرح کشاورزی در استان اصفهان افتتاح شد
181 طرح کشاورزی در استان اصفهان افتتاح شد اصفهان- ایرنا-181 طرح در بخش کشاورزی به صورت همزمان با اعتبار بالغ بر 662 میلیارد ریال و اشتغال پایدار 887 نفر به مناسبت سی و پنجمین فجر انقلاب اسلامی در استان اصفهان افتتاح شد به گزارش روز شنبه روابط عمومی استانداری اصفهان استاندار اصفبا حضور معاون استاندار لرستان بهرهبرداری از 14 طرح تولیدی عمرانی، خدماتی و کشاورزی در ازنا آغاز شد
با حضور معاون استاندار لرستانبهرهبرداری از 14 طرح تولیدی عمرانی خدماتی و کشاورزی در ازنا آغاز شدبا حضور معاون سیاسی امنیتی استاندار لرستان بهرهبرداری از 14 طرح تولیدی عمرانی خدماتی و کشاورزی در ازنا آغاز شد به گزارش خبرگزار فارس از ازنا همزمان با چهارمین روز دهه مبارک فجربا اعتبار 6 میلیارد ریال 2 طرح کشاورزی در زرند بهرهبرداری شد
با اعتبار 6 میلیارد ریال2 طرح کشاورزی در زرند بهرهبرداری شدبا اعتبار 6 میلیارد و 100 میلیون ریال دو طرح کشاورزی در شهرستان زرند مورد بهرهبرداری قرار گرفت به گزارش خبرگزاری فارس از کرمان همزمان با سومین روز از دهه فجر طی مراسمی با حضور فرماندار و جمعی از مسئولان اجرایی شبهرهبرداری از 8 طرح کشاورزی در گناباد
شنبه ۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۸ ۰۷ مدیر جهادکشاورزی شهرستان گناباد از افتتاح و بهرهبرداری از 8 طرح کشاورزی در ایام دهه فجر سال جاری خبر داد باقر جاهدی در گفتوگو با خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه خراسان گفت در این ایام سه طرح آبیاری تحت فشار با 257 هکتار اراضی تحت پوشش و 13 میلینماینده مردم خمینیشهر در مجلس مطرح کرد تبلیغات محصولات ایرانی با مبانی اسلامی مغایرت دارد
نماینده مردم خمینیشهر در مجلس مطرح کردتبلیغات محصولات ایرانی با مبانی اسلامی مغایرت داردنماینده مردم خمینیشهر در مجلس شورای اسلامی متأسفانه در تبلیغات محصولات ما هیچ توجهی به سبک زندگی نمیشود گفت تولیدکنندگان تنها به دنبال بر آورده کردن خواستهای مالی خود بوده و گاهی تبلیغاتاختصاص 10 درصد از منابع صندوق توسعه برای طرحهای کشاورزی و زیست محیطی
یکشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۲ ۱۹ نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی صبح امروز یکشنبه مجلس شورای اسلامی با اختصاص 10 درصد از منابع صندوق توسعه برای طرحهای کشاورزی و زیست محیطی موافقت کردند به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا نمایندگان در جریان بررسی جز-
گوناگون
پربازدیدترینها