واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
آیا «برنامه عمل مشترک» نقض شده است؟ دولت اوباما روز جمعه، بیش از ده ها شرکت و شخص حقیقی را در چند کشور مختلف به دلیل و اتهام تخلف از قانون تحریم های ایران مورد مجازات و تحریم قرار داد. این اقدام دولت اوباما را به عنوان وسیع ترین و گسترده ترین اقدامات تنبیهی علیه ایران بعد از مذاکرات هسته ای و حصول توافق موقت باید به حساب آورد.
این دومین بار از زمان توافق هسته ای ژنو است که آمریکا افراد و شرکت هایی را به خاطر نقض تحریم های ایران در فهرست تحریم های خود قرار می دهد. به نظر می رسد این سری از تنبیهات و تحریم های جدید که از سوی وزارت خزانه داری آمریکا اعلام شده و بر آنها نظارت می شود، بخشی به این دلیل است که یک پیام مهم را منتقل کند و آن اینکه ایالات متحده در حال کاهش فشار اقتصادی از روی ایران نیست. به همین دلیل بود که جان کری طی هفته ای که گذشت به انتقاد از فرانسه در پی فرستادن یک هیئت تجاری به ایران پرداخته بود.
همچنین دیوید کوهن، معاون اطلاعات مالی و ضد تروریسم وزارت خزانه داری امریکا، با حضور در کنگره این کشور عنوان کرد «پیش بینی می کنیم در مدت زمان شش ماهه «طرح اقدام مشترک»، اقتصاد ایران همچنان در معرض آسیب تحریمها قرار داشته باشد، در حالی که هسته اصلی ساختار تحریمهای آمریکا قاطعانه بر جای خود باقی خواهد ماند.»
به نظر می رسد دولت آمریکا تلاش دارد تا با حفظ فشار و حتی گسترده تر نمودن تحریم ها، ایران را مجبور به امتیاز دادن در مرحله نهایی نماید. آنها همچنین از فشار رسانه ها و ایجاد جنگ روانی نیز برای عقب نشینی هر چه بیشتر ایران استفاده می کنند.
*نگاهی به تحریم های جدید
بنا بر اطلاعیه ای که در رابطه با این اقدام از سوی وزارت خزانه داری منتشر شده، یادآور شده که این تحریم ها «دامنه ای وسیع» از افراد و نهادهای متخلف در سراسر جهان را در بر می گیرد که اقدام به دور زدن قانون تحریم های ایران کرده اند. بر اساس جزئیات منتشر شده از تحریم های جدید، سه ایرانی با نام های پوریا نایبی، هوشنگ حسین پور و هوشنگ فرسوده در لیست تحریم قرار گرفته و همچنین 8 شرکت که به نام این سه تن در نقاط مختلف دنیا فعالیت میکرده اند نیز به لیست تحریم اضافه شده است.
به گفته وزارت خزانه داری آمریکا، شرکتهای دیگری نیز در کشورهای ترکیه، گرجستان، اسپانیا، لیختن اشتاین، آلمان، افغانستان، امارات متحده عربی و خود ایران به لیست تحریم ها اضافه شده اند. نکته جالب در این تحریم ها این است که وزارت خزانه داری نام چند تن از اعضای سپاه پاسداران را نیز ذکر کرده و در کمال تعجب مدعی شده که این افراد به طالبان در افغانستان کمک رسانی کرده اند.
*واکنش روسیه
این در حالی است که وزارت خارجه روسیه شدیدا به این موضوع واکنش نشان داده است. وزارت خارجه روسیه در بیانیه ای اعلام کرد: اقدام اخیر وزارت خارجه و وزارت دارایی آمریکا (علیه ایران) مایه نگرانی مسکو است و این دومین تصمیم واشنگتن طی دو ماه اخیر است.
این بیانیه افزود: مسکو بارها تأکید کرده است که اینگونه تصمیم ها با توافق ژنو که اجتناب واشنگتن از اعمال تحریم های جدید علیه ایران را درخصوص فعالیت های هسته ای ایجاب می کند، متناقض است و با قوانین بین المللی مغایرت دارد.
وزارت خارجه روسیه همچنین تأکید کرد: مسکو هرگونه تلاش برای اجرای قوانین آمریکایی علیه کشورهای دیگر درمورد توسل به تحریم ها علیه شرکت ها و اتباع کشورهایی که درخصوص پرونده هسته ایران، به قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل پایبند هستند، قاطعانه رد می کند.
*واکنش ایران
مرضیه افخم سخنگوی وزارت خارجه درباره تحریم اخیر آمریکا علیه اشخاص و شرکتهای ایرانی و شرکتهای طرف معامله با ایران گفت: اقدام دولت آمریکا یک نمونه دیگر از عدم حسن نیت این کشور در آستانه مذاکرات آتی است و نشانگر این واقعیت است که آمریکا تلاش دارد قبل از دور جدید مذاکرات فضای منفی جدیدی را بر مذاکرات تحمیل کند. این اقدام نه تنها با شکست روبرو خواهد شد بلکه اقدام متقابل جمهوری اسلامی ایران را به دنبال خواهد داشت.
لازم به ذکر است ایران و آمریکا، روسیه، انگلیس، فرانسه، بریتانیا، چین و آلمان، در مذاکرات ژنو به توافق شش ماهه برای حل مناقشه برنامه هسته ای ایران دست یافتند. بر اساس توافق «برنامه اقدام مشترک»، ایران پذیرفت برخی فعالیت های هسته ای خود را محدود و متوقف کند و در مقابل تحریم های تازه علیه جمهوری اسلامی تصویب نشده و برخی از دارایی های ایران آزاد شود.
*منبع: الف
اول**1516
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
19/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]