واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
استاد ایرانی دانشگاه ترکیه: سفر اردوغان به تهران در زمان حساسی صورت گرفت آنکارا - ایرنا - ˈعباس قره آغاجلوˈ استاد ایرانی روابط بین الملل دانشگاه ˈگیرسونˈ ترکیه، سفر ˈ رجب طیب اردوغانˈ نخست وزیر ترکیه به تهران را مهم و در زمان بسیار حساسی ارزیابی کرد.
وی روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا با اشاره به سفر هفته گذشته نخست وزیر ترکیه به تهران و دیدار و گفت وگو با مقامات ایران افزود: حزب حاکم ˈعدالت و توسعهˈ به رهبری اردوغان در 12 سال اقتدارش در ترکیه اکنون بحرانی ترین دوران حکومت خود را سپری می کند و دولت ایران نیز در یک مرحله تاریخی در جهت عادی سازی روابطش با کشورهای غربی در آستانه تحولات مثبتی در حوزه سیاست خارجی جهش بسیار بزرگی را آغاز کرده است.
وی افزود : دولت ترکیه در دوران حکومت 12 ساله خود بارها با بحران ها و مشکلات بسیاری مواجه شده که توانسته آنها را پشت سر بگذارد.
استاد ایرانی دانشگاه گیرسون ترکیه با اشاره به شرایط و موقعیت دولت ایران به هنگام سفر اردوغان به تهران گفت: انتخابات ریاست جمهوری سال 92 ایران نقطه عطفی در تاریخ سیاسی 35 ساله جمهوری اسلامی بود.
وی افزود: مشارکت وسیع مردم ایران در انتخابات ریاست جمهوری و انتخاب دکتر ˈحسن روحانیˈ مسیر حرکت دولت ایران در جهت حل مشکلات کشور با مشارکت گسترده مردم را در پی داشته و حمایت رهبر معظم انقلاب اسلامی و مقامات کشور از روند عادی سازی و مذاکرات با کشورهای خارجی ، ایران را در موقعیت بسیار ممتازی در روابط خارجی قرار داده است.
قره آغاجلو در باره دستاوردهای سفر نخست وزیر ترکیه به تهران نیز گفت: مواضع متفاوت ایران و ترکیه در قبال بحران سوریه اهمیت این سفر را نمایان می کند.
وی افزود: این سفر توسعه روابط دو کشور را در پی خواهد داشت و ایران و ترکیه با بهره گرفتن از نقاط مشترک و تاریخ درخشان شان در جهت ارتقای روابط تلاش گسترده ای به عمل می آورند .
این استاد دانشگاه ترکیه اضافه کرد: عقد قراردادهای مهم به ویژه امضای سند تشکیل شورای عالی همکاری های راهبردی ، عزم دو کشور در جهت ارتقای روابط ، توسعه و تحکیم روابط اقتصادی و سیاسی و فرهنگی را ترسیم می کند.
قره آغاجلو گفت: بدون شک عقد قراردادهای اقتصادی بویژه در بخش انرژی و یا حداقل بررسی مشکلات ناشی از نگرش متفاوت دو کشور به قیمت فروش گاز طبیعی ایران به ترکیه از اولویت های اصلی این سفر بود.
وی در باره امضای تفاهنامه ها بین مقامات ایران و ترکیه در طول سفر اردوغان به تهران افزود: امضای قرارداد تشکیل شورای عالی همکاری های راهبردی بین دو کشور مهمترین دستاورد این سفر دو روزه است.
ترکیه طی سالیان اخیر با تمام کشورهای همسایه خود به جز ارمنستان این تفاهمنامه را امضا کرده است .
وی افزود: همچنین قرارداد ˈتجارت ترجیحیˈ بین دو کشور در جهت حل مشکلات ناشی از تعرفه های گمرکی بین مقامات ایران و ترکیه به امضا رسید.
کارشناسان اقتصادی برای گسترش تبادلات تجاری بین دو کشور بر نیاز مبرم عقد قرارداد تجارت ترجیحی تاکید داشتند. با پیش بینی افزایش سطح مبادلات اقتصادی دو کشور در سال آینده به مرز 30 میلیارد دلار عقد قراردادهای دیگر نیز از اولویت برخوردار است که با سفر رییس جمهوری ایران به ترکیه این قراردادها به امضا خواهد رسید.
وی در باره عقد قرارداد بین دو کشور در بخش انرژی بیان کرد: ترکیه از لحاظ منابع انرژی به خارج وابسته است. ایران یکی از کشورهای اصلی تامین کننده انرژی این کشور است و تا دو سال پیش ترکیه بخش اعظم نیازهای انرژی خود را را از طریق ایران تامین می کرد.
وی در پاسخ به سووالی در باره نقش ترکیه در انتقال منابع انرژی ایران به اروپا نیز گفت: ترکیه به لحاظ موقعیت جغرافیایی از شرایط مطلوبی برخوردار است. این کشور از طرفی دارای سواحل طولانی در دریای ˈسیاهˈ، ˈمرمرهˈ ، ˈاژهˈ و مدیترانه است و از طرف دیگر بر سر راه اروپای غربی و شبه جزیره بالکان و حوزه دریای مدیترانه قرار دارد. بدون تردید با پیشرفت در مذاکرات هسته ای ایران و غرب و لغو کامل تحریم ها ، ترکیه در انتقال گاز طبیعی و نفت خام ایران به بازارهای اروپا مهمترین نقش را می تواند ایفاد کند.
استاد ایرانی روابط بین الملل دانشگاه گیرسون ترکیه در باره مناسبات فرهنگی دو کشور تاکید کرد: ابعاد روابط فرهنگی، اجتماعی و گردشگری بین دو کشور را باید در بالاترین بعد روابط ارزیابی کرد . ایران و ترکیه ، دو کشور اسلامی همسایه با سابقه درخشان تاریخی ، کتاب آسمانی مشترک ، اعتقادات و آداب و رسوم مشترک هستند . مردم مسلمان دو کشور از امت پیغمبر اسلام رسول اکرم (ص) هستند که به اهل بیت ( ع ) عشق می ورزند. در کنار این وجوه مشترک مردم ترکیه و ایران دارای تاریخ مشترک هستند.
وی اضافه کرد: ˈابن سیناˈ، ˈ مولانا ˈ، ˈخوارزمیˈ، ˈ فارابیˈ و صدها عالم و دانشمند بزرگ وجوه مشترک فرهنگی و علایق مشترک مردم دو کشور و حتی دیگر مردم منطقه است .
قره آغاجلو ادامه داد: تحت این شرایط باید در جهت ارتقای سطح همکاری های فرهنگی و آموزشی و اجتماعی بین دو کشور تلاش های مستمری صورت گیرد. متاسفانه تا چند سال پیش شرایط حاکم بر نظام آموزشی ترکیه تحت تاثیر غربی ها بود و امکان همکاری های فرهنگی و آموزشی بین دو کشور امکان ناپذیر نبود. ولی اکنون با تحولاتی که حزب حاکم ترکیه ایجاد کرده ، در بینش روشنفکران و دانشگاهیان ترکیه نسبت به فرهنگ و تمدن ایران تحولات مثبتی مشاهده می شود که پیشرفتهای علمی و فرهنگی ایران در تغییر این نگرش تاثیر مثبتی داشته است.
خاورم ** 230**1651
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
13/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 142]