تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 5 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):گوش خود را به شنيدن خوبى‏ها عادت بده و به آنچه كه به صلاح و درستى تو نمى‏افزايد گو...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833920322




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

انقلاب اسلامی بیرون از مدار تحلیل غربیان


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: نظریه تدا اسکاچپل و انقلاب اسلامی ایران
انقلاب اسلامی بیرون از مدار تحلیل غربیان
آثار و منابع متعددی تاکنون درباره انقلاب اسلامی ایران به رشته تحریر درآمده است. در هر کدام از این آثار بر یک یا تعدادی از عوامل یا بر همه عوامل فرهنگی، جامعه‌شناختی، اقتصادی، روان‌شناختی و سیاسی در وقوع انقلاب اسلامی تأکید کرده‌اند.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، آثار و منابع متعددی تاکنون درباره انقلاب اسلامی ایران به رشته تحریر درآمده است. در هر کدام از این آثار بر یک یا تعدادی از عوامل یا بر همه عوامل فرهنگی، جامعه‌شناختی، اقتصادی، روان‌شناختی و سیاسی در وقوع انقلاب اسلامی تأکید کرده‌اند. تاکنون تلاش‌های زیادی درخصوص شناخت رهیافت‌های مختلف در تحلیل انقلاب اسلامی صورت گرفته است که در ذیل با اشاره مختصر به آن‌ها نظریه تدا اسکاچپل را مورد بحث قرار خواهیم داد.

1‌- دیدگاه‌های نظری پیرامون انقلاب اسلامی ایران

در تحلیل انقلاب اسلامی ایران برخی از اندیشمندان چون تدا اسکاچپل، همایون کاتوزیان و... سعی کردند با توجه به اهمیت عوامل اجتماعی و اقتصادی، نقش اقتصاد سیاسی یا ساختارهای سیاسی مانند نهادها و قشربندی‌های اجتماعی را در انقلاب برجسته نمایند؛ در تحلیل روانشناختی اندیشمندانی نظیر ماروین زونیس، جیمز دیویس و ... انقلاب را با تأکید بر عوامل روانشناختی و فرایندهای ذهنی مطالعه نموده‌اند. در تحلیل‌های سیاسی افرادی مانند یرواند آبراهامیان، چارلز تیلی و ...

بر موارد مشارکت نکردن سیاسی به عنوان عامل انقلاب توجه کرده‌اند. در تحلیل‌های فرهنگی حامد الگار، علی دوانی و... بر عوامل فرهنگی و ارزشی و رهبری انقلاب پای فشردند و در رهیافت‌های چندعلتی نظریه‌پردازانی چون نیکی آر کدی و فرد هالیدی و جان فوران به عوامل مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در پیدایش انقلاب تأکید می‌نمایند. در ادامه این نوشتار به تشریح نظریه تدا اسکاچپل به عنوان یکی از اندیشمندانی که انقلاب را براساس رهیافت اجتماعی تحلیل نموده است،  می‌پردازیم.

2‌- نظریه تدا اسکاچپل

نظریه اسکاچپل به عنوان مشهورترین تئوری ساخت ‌گرا در تبیین انقلاب ها می‌باشد. از دیدگاه اسکاچپل هر انقلابی بر مبنای سه فاکتور قابل تحلیل است: 1‌- ساخت نظام بین‌الملل، 2- ساخت اقتدار، 3- ساخت دهقانی. در این تئوری به مؤلفه‌هایی همچون رهبری، ایدئولوژی، کارگزاران تاریخی و کنشگران و احزاب سیاسی چندان اهمیتی داده نمی‌شود. همچنین عوامل دیکتاتوری، سازمان‌های نظامی، پلیسی و امنیتی را نیز عامل مهمی در کند کردن حرکت انقلاب‌ها نمی‌دانند. در این دیدگاه انقلاب بیشتر جنبه جبری دارد. تدا اسکاچپل در کتاب خود با نام «دولت‌ها و انقلاب‌های اجتماعی»، ارادی بودن انقلاب ها را رد و تفسیر انقلاب ها را مبتنی بر عوامل  ساختاری و از پیش تعیین شده می داند. به طوری که وی نقش انقلابیون را در گسترش ایدئولوژی خود و موفقیت‌شان در این زمینه انکار می‌کند. همچنین وی بر این عقیده بود که انقلاب‌ها ساخته نمی‌شوند، بلکه می‌آیند.

انقلاب اسلامی و مؤلفه‌های موجود در آن باعث شد تا اسکاچپل به بازبینی نظریه خود و بررسی این مؤلفه‌ها که هر کدام به نوبه خود یک ناهنجاری برای نظریه او به حساب می‌آمدند بپردازد. این عوامل چندگانه عبارت بودند از: اول اینکه چرا ساختار دولت در ایران با سرعت باورنکردنی فروپاشید و نظام بوروکراتیک و ارتشی قدرتمند با همپیمانان و پشتیبانان بین‌المللی بدون بروز یک بحران مالی در هم ریخت؛ دوم اینکه ساختار نظام سیاسی شاهنشاهی تحت هیچگونه فشار بین‌المللی نبود. پس در چنین وضعیتی انقلاب رخ داده است که گویی این انقلاب ساخته شده و معماری دارد.

از این رو، او در مقاله‌ای که در سال 1982 با عنوان «دولت تحصیلدار و اسلام شیعی در انقلاب ایران» ارائه کرد، با توجه به آشکار بودن نقش اراده، آگاهی، رهبری و اندیشه در  انقلاب اسلامی، نظریه قبلی خود را در تحلیل انقلاب اسلامی نارسا دانست و افزود: «اگر در دنیا تنها یک انقلاب آگاهانه ایجاد شده باشد، آن انقلاب، انقلاب ایران است.»

از نگاه وی، هنگامی که در اثر نوسازی شدید، یعنی اصلاحات ارضی، مهاجرت گسترده به شهرها، توسعه نظام آموزش و پرورش جدید، موضعگیری منفی شاه نسبت به بازار، مانند مداخله در تجارت و کنترل بازار و نیز کنار نهادن روحانیون از فعالیت‌های مربوط به تعلیم و تربیت، قضاوت و مانند آن، یأس و از خودبیگانگی اجتماعی پدید آمد و حکومت آسیب‌پذیر شد،  مجموعه‌ای از عناصر فرهنگی ریشه‌‌دار در تاریخ اسلام شیعی و نیز اسطوره بنیادین تشیع یعنی حضرت امام حسین (ع) مراسم مذهبی، شبکه مساجد و روحانیت به گونه‌ای هوشیارانه انقلاب اسلامی را به وجود آورد. نکته قابل توجه در اندیشه تدا اسکاچپل این است که وی در تئوری خود به اقدامات ضدفرهنگی و ضد مذهبی رژیم پهلوی و وابستگی آن به بلوک غرب و رابطه آن با اسرائیل که مورد حمله گروه‌های مذهبی قرار می‌گرفت توجه نکرده است.

همچنین در این نظریه به نقش و اراده رهبری انقلاب اسلامی ایران بدان گونه توجه نشده است. یکی از موارد مهم در انقلاب اسلامی ایران، نارضایتی مردم از اقدامات رژیم شاه بود که این اقدامات با اندیشه‌های بنیادین جامعه ایران و اصول اعتقادی مردم جامعه مطابقت نداشت و اسکاچپل در تحلیل خود ارزش کمتری برای آن‌ها قائل شده است.

نتیجه :

انقلاب اسلامی ایران با پیروزی خود در سال 1357 بنیان اندیشه‌های اجتماعی را در خصوص تبیین انقلابات لرزاند و آن‌ها را به چالش کشاند و مشخص کرد که نظریه‌های مطرح در خصوص انقلابات هیچکدام نه‌تنها توان تحلیل انقلابات و انقلابی بزرگ چون انقلاب ایران را ندارند. از این رو متفکران تلاش کردند ضمن تعدیل و بازبینی نظریه‌های خود به دنبال ارائه نظریه چندعلتی بوده و به عبارت بهتر نظریه‌ای ارائه دهند که فوق نظریه‌ها باشد. از این رو تدا اسکاچپل نیز پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نظریه خود را اصلاح و بازسازی کرد.

منابع و یادداشت‌ها:

1‌- آبراهامیان یرواند، ایران بین دو انقلاب، ترجمه احمدگل محمدی / ابراهیم فتاحی، تهران، نشر نی، 1377.
2- فراتی، عبدالوهاب، رهیافت‌های نظری بر انقلاب اسلامی، قم، معاونت امور اساتید و دروس معارف اسلامی، 1377.
3- حدیث انقلاب، جستارهایی در انقلاب اسلامی (مجموعه مقالات)، تهران، الهدی، 1377
4- جمعی از نویسندگان، انقلاب اسلامی ایران، قم، معاونت امور اساتید و دروس معارف اسلامی، 1386.





تاریخ انتشار: ۱۲ بهمن ۱۳۹۲ - ۲۱:۱۰





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن