واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: مهمترین علایم بیماری سنگ کلیه چیست؟
یک متخصص اورولوژی گفت: مصرف بیش از حد مواد لبنیاتی و پروتینی، مصرف طولانی مدت برخی داروها خطر ایجاد سنگ کلیه را افزایش میدهد، همچنین افراد کم تحرک (پشت میزنشین) و کسانی که مایعات کمی مصرف میکنند، در معرض خطر این بیماری هستند.
آفتاب: دکتر محمدعلی حسینی به برخی مشاغل در محیطهای گرم به عنوان یکی از عوامل موثر در ایجاد سنگ کلیه اشاره و اظهار کرد: مشاغلی مانند کار کردن در کنار کورهها و یا قرار گرفتن در زیر نور آفتاب به مدت طولانی که موجب تعریق زیاد شود، در صورتی که شخص مایعات به اندازه کافی مصرف نکند، موجب ایجاد سنگ کلیه خواهند شد.
وی گفت: موادی مانند نمک، کلسیم و فسفر در ادرار اگر به حالت فوق اشباع برسند در کلیه رسوب پیدا کرده و موجب تشکیل کریستال میشوند، کریستالهای ایجاد شده با هم تجمیع شده و انواع سنگهای ریز و درشت تشکیل میشوند که همان سنگ کلیه است.
مهمترین علایم وجود سنگ کلیه
مدیر گروه اورولوژی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در خصوص علایم وجود این بیماری در فرد توضیح داد: علایمی مانند درد پهلو، خونریزی در ادرار و سوزش آن و حالت تهوع از مهمترین علایم بیماری سنگ کلیه میباشند که با سونوگرافی و انجام آزمایش، محل وجود سنگ مشخص میشود.
وی ادامه داد: ادرار در حالت معمول رقیق است و به راحتی از مثانه تخلیه میشود ولی هنگامی که تعریق زیاد شد و مایعات به اندازه کافی مصرف نشود، ادرار حالت غلیظ پیدا میکند و ذرات به وجود آمده موجب رسوب در کلیهها و مسیر خروجی ادرار میشوند که در نتیجه عمل دفع ادرار با مشکل مواجه میشود. در حالتی دیگر گاهی اوقات فرد به دلیل مشکلاتی مانند بالا بودن سن، مشکلات پروستات، تنگی مجاری ادراری و مثانه دچار سنگ کلیه میشود.
حسینی با بیان این که نمیتوان گفت که بیماری سنگ کلیه بیشتر در مناطق گرمسیر شیوع دارد، افزود: در مناطق گرمسیر به دلیل تعریق زیاد تشنگی زیادی به وجود می آید و در مناطق سردسیر نیز به دلیل هوای سرد فرد مایعات کمتری مصرف میکند. مصرف مایعات بستگی به عادت دارد، بعضی افراد باید خیلی تشنه شوند تا مایعات مصرف کنند، در حالی که هنگامی که احساس تشنگی کردیم، در اولین فرصت باید آب نوشیده و مایعات را جایگزین کنیم.
وی عنوان کرد: توجه به رنگ ادرار هم ضروری است، رقیق بودن ادرار نشان دهنده مصرف مایعات به اندازه کافی است در حالی که غلیظ بودن آن مانند صبح هنگام بیدار شدن خبر از کمبود مایعات و ضرورت مصرف آب و دیگر مایعات را نشان میدهد.
این متخصص اورولوژی، به تاثیر مشکلات جسمی افراد در بروز سنگ کلیه اشاره کرد و گفت: برخی افراد به طور مادرزادی دچار ضعف نخاعی و یا مشکل در سیستم عصبی هستند و یا مهرههای کمرشان مشکل دارد که دچار مشکل در مثانه میشوند، در اصطلاح این افراد دارای "مثانه شل" هستند. مثانه شل قدرت تخیله کامل ادرار را ندارد و همیشه مقداری از ادرار در مثانه باقی مانده، رسوب کرده و موجب ایجاد سنگ میشوند. همچنین تنگی مجاری، انسدادها، سرطان پروستات و عفونتها میتوانند عامل سنگ کلیه باشند.
میزان سنگ کلیه در مردان 3 برابر خانمهاست
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز درباره تاثیر جنسیت بر ایجاد سنگ کلیه در افراد گفت: در خانمها به صورت طبیعی موادی مانند "سیترات استروژن" وجود دارند که به حل شدن سنگها کمک میکنند، ولی در آقایان وجود موادی مانند "تستسترون" موجب افزایش میزان سنگ کلیه میشود، در نتیجه، میزان سنگ کلیه در مردان 3 برابر خانمهاست.
حسینی ادامه داد: عامل دیگری که در افزایش میزان سنگ کلیه در مردان موثر است، فعالیت بیشتر مردان و قرار گرفتن آنها در معرض نور مستقیم آفتاب است.
مدیر گروه اورولوژی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اظهار کرد: موادی مانند لیموناد و لیموترش به دلیل دارا بودن سیترات در حل سنگ کلیه موثر است و در مقابل موادی مانند کولاها، چای غلیظ و مصرف زیاد قهوه موجب تشدید فرایند سنگسازی میشوند.
به گزارش ایسنا، وی گفت: اگر یکی از کلیهها دچار تغییر شود مثلا دچار گرفتگی در لولهها، چرخش، جراحی، ضربه یا سرجایش قرار نداشته باشد، احتمال ابتلای آن به سنگ کلیه بیشتر است.
تاریخ انتشار: ۰۹ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۵:۰۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]