محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843489302
نبرد جهانی نفس ها با مرگ در هوای آلوده
واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: نبرد جهانی نفس ها با مرگ در هوای آلوده
آلودگی هوا چهارمین عامل مرگ و میر در جهان است و سالانه بیش از سه میلیون نفر در جهان جان خود را بر اثر آلودگی هوا و پیامدهای آن از دست می دهند.
آفتاب: محیط زیست بزرگترین و حیاتی ترین سرمایه انسان و دیگر موجودات ساکن کره خاکی است و شامل: آب، خاک، هوا، پوشش گیاهی و جانوری و ... است و به طور کلی محیط زیست طبیعی و انسانی را در بر می گیرد که این دو بخش به صورت مستقیم و غیر مستفیم با زندگی انسان در ارتباط هستند.
از زمانی که علم به ویژه در پزشکی و بهداشت پیشرفت کرد، زمینه برای سلامت، افزایش طول عمر و امید به زندگی بالا برای انسان فراهم شد و در نتیجه جمعیت مناطق مختلف شهری و روستایی در جهان رو به افزایش گذاشت و با انقلاب سبز نیز مشکل تامین مواد غذایی برطرف شد.
انقلاب سبز به کاربرد فناوری های نوین در بخش کشاورزی اشاره دارد که به موجب آن تولید کشاورزی در سراسر جهان هم از نظر کیفی و هم از نظر کمی دچار تحولات عمده ای شد.
اما با کشف نیروی بخار و آغاز انقلاب صنعتی، صنعت به عنوان نبض جوامع شکل گرفت و یک جریان پویا به تدریج در سراسر جهان رسوخ کرد و موج گسترده آن جهان صنعتی را پدید آورد.
روزی که نیروی بخار کشف شد و به عنوان موتور محرک کارخانه های تولیدی صنعتی مطرح شد، شاید هیچ کس به پیامدهای این نیرو و دود و آلاینده های آن نمی اندیشید. موج گسترده صنعتی شدن و آلودگی های ناشی از آن ابتدا کشورهای اروپایی و سپس دیگر مناطق جهان را در نوردید و به دنبال آن آلودگی های مختلف ناشی از این موج تمامی بسترها و بخش های مختلف محیط زیست موجودات زنده کره مسکون را درگیر خود کرد.
در جریان نوسازی و توسعه در کشورهای جهان سوم نیز جریان صنعتی شدن به صورت یک هدف و طرح عملیاتی در سرلوحه برنامه ها قرار گرفت و به دلیل اینکه بیشتر این برنامه در کوتاه مدت و بدون آمایش، امکان سنجی و مطالعه اجرا می شدند و توجه به پایداری و محیط زیست در آنها فراموش شده بود، آثار منفی زیادی را در جوامع مختلف برجا گذاشتند که از جمله این پیامدها، گسترش بی رویه شهرنشینی، مصرف زیاد مواد غذایی، تولید فزاینده انواع زباله های خانگی، بیمارستانی و صنعتی، تخریب روز افزون محیط زیست و ... است که امروزه به عنوان مسایلی حاد در جهان مطرح هستند. این مشکلات به شکل مستقیم یا غیر مستقیم به محیط زیست مرتبط هستند به طوریکه مشکلات و آلودگی های زیست محیطی بحران شناخته شده دنیای امروز و تهدیدی برای حیات زمین و ساکنان آن به شمار می روند.
*** جهان مدرن و معضل آلودگی
آلودگی های خاک، آب و هوا آشناترین انواع آلودگی زیست محیطی هستند که به راه های مختلف سلامت انسان و سایر موجودات زنده را تهدید کرده و هرساله قربانیان زیادی می گیرند.
آلودگی هوا که به علت دود ناشی از آلاینده های کارخانه ای و مراکز تولید صنعتی و سوخت وسایط نقلیه است شناخته ترین نوع آلودگی و ریشه بسیاری از بیماری ها و مرگ و میر ها محسوب می شود.
آلودگی هوا یک مسئله محلی، منطقه ای و بین المللی به شمار می رود، که ناشی از اثر مستقیم و غیر مستقیم واکنش های شیمیایی است که در اتمسفر ایجاد شده است و آثار منفی را بر سلامت انسان و زیست بوم او دارد و منابع بسیار برای آلوگی هوا وجود دارد که از جمله آنها می توان به نیروگاه های تولید انرژی، ترافیک شهری، گرمایش خانگی و فعالیت های کشاورزی و صنعتی اشاره کرد(1).
خودروها و سایر وسایل نقلیه از علل عمده آلودگی هوا هستند. ازن، دی اکسید کربن، اکسیدهای گوگرد و نیتروژن، سرب،، ذرات معلق و ترکیبات سمی مانند بنزن، مواد آلاینده ای هستند که در اثر سوخت خودرو ایجاد شده و هوا را آلوده می کنند.
*** سایه آلودگی هوا بر سلامت انسان
تماس با سطوح بالای آلودگی هوا با بیماری های ریوی، ناراحتی های قلبی و عروقی، آسیب به سیستم عصبی، سرطان و مرگ زود رس ارتباط دارد و باران های اسیدی، اختلالات ژنتیکی، تخریب لایه ازن نیز پیامدی منفی است که خود منشا تهدید زمین و ریشه بیماریهای گوناگون است(2).
بنابر تحقیقات انجام شده توسط محققان حوزه سلامت، آلودگی هوا چهارمین عامل مرگ و میر در جهان است و سالانه سه میلیون نفر در جهان به علت تاثیر مستقیم و غیر مستقیم آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند و این آلودگی خسارات جبران ناپذیری را بر محیط زیست طبیعی و انسانی وارد می کند.
آلودگی هوا پیامدهای منفی فراوانی را به دنبال دارد که تخریب لایه ازن و شیوع سرطان های ناشی از اشعه های فرابنفش خورشیدی، اثرات آب و هوایی از جمله: سرد شدن و گرم شدن خارج از فصل های سرما و گرما، افزایش مبتلایان به بیماریهای قلبی و تنفسی و اختلالات ژنتیکی و به طور کلی تخریب و به هم خوردن نظم زیست بوم های انسانی، گیاهی و جانوری را شامل می شود. بنابر آمار های منتشر شده از طرف سازمان جهانی بهداشت (WHO) سالانه سه و نیم میلیون نفر در جهان بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند و این میزان بیشتر از تعداد قربانیان ایدز و مالاریا به عنوان 2 بیماری وحشتناک در جهان است. و اگر وضعیت اینگونه پیش برود افزایش مرگ و میر ناشی از سوخت های فسیلی در سراسر جهان دور از انتظار نخواهد بود(3).
*** کلان شهر و آلودگی
در کشور ما نیز آلودگی هوا سالانه قربانیان زیادی می گیرد و بسیاری از بیماری های قلبی و عروقی، تنفسی ، اختلالات عصبی و روانی و ... را به دنبال داشته است؛ به طوری که در کنار دیگر انواع آلودگی های زیست محیطی زیان های اقتصادی فراوانی را به بار می آورد. تهران و دیگر کلان شهرهای ایران به علت جمعیت بالا، تراکم فراوان مراکز صنعتی، سوخت های نیروگاهی و تردد فزاینده وسایط نقلیه روز به روز آلوده تر می شوند و تهران امروزه از این نظر در ردیف آلوده ترین شهرهای جهان قرار دارد و پیامدهای این امر نه تنها تهدیدی برای سلامت نسل کنونی بلکه گریبانگیر نسل های آینده نیز خواهد بود.
در ایران روز 29 دی ماه را روز ملی هوای پاک نام گذاری کرده اند. این ایده برای نخستین بار در سال سال 1374 مطرح و از حمایت اداره کل حفاظت محیط زیست تهران و سپس از حمایت دیگر کلان شهرا برخوردار شد و سرانجام در سال 1380 روز هوای پاک به عنوان یک روز ملی به تصویب رسید.
با وجود تلاش ها و اطلاع رسانی هایی که از سوی سازمان های متولی حفظ محیط زیست و بهداشت و سلامت در سطح جامعه صورت می گیرد هر روز شاهد افزایش تردد وسایط نقلیه شخصی و حجم بالای آلاینده های هوا در شهرها هستیم و گویا آهنگ آلودگی و تخریب زمین سریع تر از آهنگ حفظ و سلامت آن در حرکت است.
یکی از آثار و نتایج آلودگی هوا باران اسیدی است. در 2دهه گذشته و در برخی نواحی صنعتی و بر اثر فعالیت های کارخانه ها میزان دی اکسید گوگرد و دی اکسید ازت در هوا افزایش یافته است. این دو ماده در اتمسفر با اکسیژن و بخار آب واکنش شیمیایی ایجاد می کند و به صورت اسید نیتریک و اسید سولفوریک در می آید. این ذرات اسیدی مسافت های طولانی را به وسیله باد طی می کنند و به صورت باران اسیدی بر سطح زمین فرو می ریزند. چنین بارش هایی ممکن است به صورت برف یا مه نیز در بیاید. باران اسیدی باعث از بین رفتن بناها و آثار تاریخی بخصوص در ساختمان هایی که از سنگ مرمر یا آهک ساخته شده باشند، می شود. باران اسیدی میزان حاصلخیزی خاک را کاهش می دهد و حتی ممکن است مواد سمی را وارد خاک کند و موجب نابودی درختان و کاهش مقاومت آنها بخصوص در برابر سرما می شود(4).
در کلان شهر تهران بیش از 7 هزار واحد صنعتی فعالیت می کنند به اشکال مختلف در غرب، شرق و جنوب شهر پراکنده شده اند و به دلیل وزش بادهای شمال غربی و جنوب غربی، بیشتر مواد زاید این واحدهای صنعتی به داخل شهر هدایت می شوند و بیشتر وقتها اگر چه نواحی غرب تهران آلوده نیستند ولی در شرق تهران، آلودگی هوا تا چند کیلومتر گسترده شده است(5).
بنابر پژوهش های انجام شده در خصوص آلاینده های هوا، روزانه بیش از هزار و 192 تن مواد الاینده در هوای کلان شهر تهران انتشار می یابد که بیشترین میزان این آلاینده ها به اکسید گوگرد، نیتروژن، منو اکسید کربن، هیدور کربن های سوخت نشده مربوط می شود.
*** جمع بندی پایانی
با توجه به گسترش روز افزون جمعیت و نیاز به مصرف کالا و خدمات بیشتر در روی زمین، روز به روز شاهد تسلط بیشتر انسان بر طبیعت و تخریب و نابودی محیط زیست انسانی، طبیعی و زیست بوم های گیاهی و جانوری هستیم و تخریب و نابودی به صورت انواع آلودگی های زیست محیطی شامل آلودگی هوا، آب، خاک و ... شده است.
این آلودگی ها پیامدها و آثار منفی را در زمین به عنوان بستر حیات موجودات زنده برجای گذاشته اند به طوریکه سلامت انسان و سایر موجودات زنده در معرض تهدید این آلودگی ها قرار گرفته است. آلودگی هوا به عنوان عاملی خطرناک در تهدید سلامتی، روزانه هزاران نفر در جهان را به کام مرگ می کشد. ولی سوالی که پیش می آید این است که عامل این آلودگی ها کیست و چرا داشتن هوا، خاک و آب سالم باید یک رویا در زندگی انسان امروزی باشد و چه کسی مسوول این همه بیماری و مرگ و میر ناشی از آلودگی است؟ آیا وقت آن نرسیده است که شعارها و آرمان هایمان را جامعه عمل و واقعیت بپوشانیم؟ و چرا متولیان فرهنگ و آموزش در این زمینه هر اندازه که بیشتر تلاش می کنند کمتر نتیجه می گیرند؟
پیامدهای آلودگی هوا چون گام های مرگ خاموشی است که نزدیک است به یکباره آسمان سلامت و حیات را برای همیشه به تیرگی بکشاند. و شاید مثل معروف ˈاز ماست که بر ماست ˈ مصداق خوبی برای پاسخ به چراهای بسیار ما باشد.
آلودگی های محیط زیست نه تنها زنگ خطری برای سلامت و شادابی نسل کنونی به شمار می آید بلکه سرمایه حیات و آسایش آیندگان را نیز در بحبوحه نابودی قرار می دهد و باید مردم، محققان و دانشمندان علوم مختلف در کنار پایه گذاران فرهنگ و مسوولان اجرایی دست به دست هم دهند تا بتوانند سلامت و محیط زیست عاری از خطر را از نو زنده کنند.
منابع:
(1): www.who.int/topics/air_pollution/en
(2): فتحی واجارگاه، کورش و فرمهینی فراهانی، محسن( 1382)، دانش زیست محیطی طنان برای توسعه پایدار، تهران: دانشگاه شهید بهشتی.
(3):www.who.int/topics/air_pollution/en
(4): Flagan,R.C&J.H.Seinfeld(1988), Fundamentals of Air Pollution Engineering, Prentic-Hall, Englewood Cliffs.NJ.
(5):خاتمی، سید هادی و رفیعی، بهناز(بی تا) ارزیابی خلا های قانونی زیست محیطی در برخورد با واحدهای آلوده کننده شهر تهران، فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست.
مطالب مرتبط
تشدید حملات ام.اس و سکتههای مغزی با آلایندههای هوا
آلودگی هوا، مضرتر از سیگار و قلیان
تاریخ انتشار: ۰۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۳:۲۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]
صفحات پیشنهادی
پایتختنشینان همچنان در هوای آلوده نفس میکشند
هوای پایتخت در شرایط ناسالم پایتختنشینان همچنان در هوای آلوده نفس میکشند سخنگوی مرکز کنترل کیفیت هوای تهران از ادامه شرایط ناسالم و انباشت آلایندهها در پایتخت خبر داد حشمتالله بسطامی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران گفت شاخص صبح امروز هوای تهران به 116 واحد رسیتنفس هواي آلوده پشت ماسكهاي جورواجور
تنفس هواي آلوده پشت ماسكهاي جورواجور هر چه هوا آلودهتر ميشود بازار تبليغات عرضه و فروش محصولات و ابزار مقابلهاي با اين آلودگي داغتر ميشود اثرات ناشي از چنين تبليغاتي تا آنجاست كه حتي ميتواند به سلامت عمومي مردم آسيب بزند نمونه واضح چنين اتفاقي را در مورد استفاده از انوآلوده شدن اختلاف نظرها به هوای نفس تهدیدکننده کشور است
نماینده ولی فقیه در کرمان آلوده شدن اختلاف نظرها به هوای نفس تهدیدکننده کشور است خبرگزاری رسا ـ حجت الاسلام والمسلمین جعفری با اشاره به ضرورت حفظ وحدت در جامعه و بهره مندی از مشورت در برنامه ریزیهای دولت گفت اختلاف نظر طبیعی است اما اگر با هوای نفس همراه شود و اساس نظام اسلامهواي تهران سرد و آلوده/ آيا تعطيلي در راه است؟
هواي تهران سرد و آلوده آيا تعطيلي در راه است به گزارش خبرگزاري خبرآنلاين از ميانه هاي هفته گذشته سازمان هواشناسي پيش بيني آلودگي هوا كرده است هرچند كه يكي دو روزي بادي وزيد و برف و باراني آمد اما از ابتداي اين هفته هوا آلوده بود تهراني ها صبح روز شنبه را با هواي ناسالم الروز اول زمستان ۹۲؛ هواي تهران در مرز هشدار/ آلودهترين مناطق پايتخت
روز اول زمستان ۹۲ هواي تهران در مرز هشدار آلودهترين مناطق پايتخت به گزارش خبرگزاري خبرآنلاين پس از ناپايداري هاي جوي و البته وزش باد در روزهاي پاياني پاييز ۹۲ سرمايي بر ايران حاكم شده است كه البته مطابق تجربه گذشته و پيش بيني ها به آلودگي هواي شهرهاي بزرگ و صنعتي منجر شدهچرا ورزش در هوای آلوده خطرناک است؟
چرا ورزش در هوای آلوده خطرناک است در زمانی که غلظت آلاینده ها بالاست ورزشکاران نیز مجاز به ورزش کردن در فضای باز نیستند یک متخصص پزشکی ورزشی میگوید ورزشکردن در هوای آلوده ضرر دارد چون مواد آلاینده بیشتری وارد بدن میشود ورزشهایی مثل دو دوچرخهسواری وروز اول زمستان ۹۲؛ هوای تهران در مرز هشدار/ آلودهترین مناطق پایتخت
روز اول زمستان ۹۲ هوای تهران در مرز هشدار آلودهترین مناطق پایتخت نخستین روز زمستان ۹۲ با آلودگی هوا برای تهرانی ها و البته شهرهای بزرگ و صنعتی همراه شد صبح امروز هوای پایتخت در مرز هشدار قرار گرفت آفتاب پس از ناپایداری های جوی و البته وزش باد در روزهای پایانی پاییز ۹۲ سرماتحليلگر لبناني:قيام امام حسين(ع) الگويي جهاني براي نبرد حق عليه باطل است
تحليلگر لبناني قيام امام حسين ع الگويي جهاني براي نبرد حق عليه باطل است تهران واحد مركزي خبر سياسي 1392 10 01 00 32 33 06 تحليلگر لبناني تاكيد كرد قيام امام حسين ع الگويي جهان شمول براي نبرد حق عليه باطل است به گزارش شبكه تلويزيوني پرس تي وي ابراهيم موسوي در گفتگو با ايندبير با اشاره به تشديد آلودگي هواي تهران: مرگ زير دماغ بچههايمان رسيده است
دبير با اشاره به تشديد آلودگي هواي تهران مرگ زير دماغ بچههايمان رسيده است رئيس كميسيون برنامه و بودجه شوراي شهر تهران با بيان اينكه وجود دولت در تهران براي مردم هزينه بر است اظهار كرد هيچ دولتي چه قبل و چه بعد از انقلاب هزينه بودنش را در شهر تهران به مردم پرداخت نكرده و اين دمتخصص آموزش سلامت مدارس در گفتوگو با فارس مطرح كردتأثير آلودگي هوا بر دانشآموزان/ خوردنيهاي مفيد محصلان در
متخصص آموزش سلامت مدارس در گفتوگو با فارس مطرح كردتأثير آلودگي هوا بر دانشآموزان خوردنيهاي مفيد محصلان در هواي آلوده متخصص آموزش سلامت مدارس گفت در غذاي دانشآموزان بايد از مواد غذايي كه سرشار از كلسيم آهن فسفر و روي است استفاده شود زيرا اين مواد جذب آلايندهها را در بدنمنظری توکلی در تذکری آئیننامهای: سوریه بازوی مقاومت و باتلاق مرگ صهیونیسم جهانی است
منظری توکلی در تذکری آئیننامهای سوریه بازوی مقاومت و باتلاق مرگ صهیونیسم جهانی استنماینده مردم بافق در مجلس تاکید کرد سوریه بازوی مقاومت و باتلاق مرگ صهیونیسم جهانی است به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس محمد تقی منظری توکلی نماینده مردم بافت در مجلس شورای اسلامی در جلسهبازی در هوای آلوده اهواز/عکس
بازی در هوای آلوده اهواز عکس دود غلیظ آلاینده های یکی از کارخانجات مجاور ورزشگاه الغدیر را می بینید که به آلودگی های طبیعی موجود در هوای اهواز اضافه شده و بر ورزشگاه سایه انداخته است فولاد خوزستان در یک بازی خانگی برابر راه آهن تهران متوقف شد به گزارش نامه نیوز به نقل از گمرگ سرباز جنگ جهانی دوم که هنوز در جنگ به سر می برد
مرگ سرباز جنگ جهانی دوم که هنوز در جنگ به سر می برد سرباز ژاپنی که با وجود گذشت سه دهه از پایان جنگ جهانی دوم تسلیم نشده بود در ۹۱ سالگی در توکیو درگذشت به گزارش سرویس حوادث جام نیوز هیرو اونادو تا سال ۱۹۷۴ در جنگلهای جزیره لوبانگ فیلیپین ماند چون باور نداشت که جن-
گوناگون
پربازدیدترینها