واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: ساختمان هاي سر به فلك كشيده درياچه را احيا مي كند؟!
نرسد روزي كه ساختمانهاي سر به فلك كشيده روي زمينهايش ساخته شود و افتخار ساكنين اين باشد كه اينجا روزي درياچهاي بوده كه اروميه بوده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران، 27 مهرماه مهلت به پايان رسيد كارگروه نجات درياچه اروميه چه در چنته داريد كه براي كيلو كيلو نمك درياچه اروميه اين روزها ارائه كنيد.
وضعيت درياچه از فروردين ۸۸ تا مرداد ۹۲ كاهش ارتفاع ۱ متر و ۶۶ سانتي متري را نشان ميدهد همان مطلبي كه آن روزها و اين روزها زنگ خطر نام گرفت. زنگي كه حتي سال ۸۷ با نشان دادن عدد ۱۲۷۲. ۷ متر كه حداقل تراز درياچه طي ۱۰۰ گذشته بود هم به گوش كسي نرسيد و شايد هم رسيد اما...
ستاد اجرايي مديريت، كارگروه نجات و شوراي منطقهاي مديريت درياچه اروميه كه هر كدام بندهايي براي نجاتش دارند اينكه چه كردند و چه خواهند كرد هنوز معلوم نيست اما اين روزها پيش از همه خبرهايي از انتقال نمك اين درياچه به گوش ميرسد.
شايد تا چند سال آينده با اين روند پيش از برگرداندن آب گوني گوني نمك بايد به اين درياچه بازگردانده شود.
به حال روز درياچه برگرديم آن سالها كه دست به دست هم دادند تا درياچه خشك شود. چه از سوي طبيعت كه كاهش نزولات جوي را با خود به همراه داشت، بارشهاي سالانه كاهش ۵ ميليمتر و بارشهاي موثر (بارشهاي بيش از ۱۰ ميلي متر) هم عدد مطلوبي را نشان نميداد. اين اعداد در ميزان روان آبهاي همان سال و سال بعد اثر مطلوبي نگذاشت به طوري كه آمارها ميگويند در دوره خشك سه ساله ۷۷-۸۰ بارش به ميزان ۳۰ درصد و روان آب حوضه به ميزان ۷۴ درصد كاهش داشته است.
از بارشها كه بگذريم به گرما ميرسيم گرمايي كه با افزايش دو درجه سانتي گرادي تبخير را به ميزان ۱۱. ۲ از سطح درياچه اروميه و تبخير از سطح حوضه را به ميزان ۴. ۱ درصد افزايش داد كه نتيجهاي جز بالا رفتن نياز آب كشاورزي را به دنبال نداشت.
به طبيعت بد نگاه نكنيم وضعيت فعلياش را از كارهاي انساني خودمان بپرسيم اما از مسائل جوي كه بگذريم تازه به خود ميرسيم افزايش نياز آب كشاورزي، شرب و صنعت، افزايش برداشت غيرمجاز از آبهاي زيرزميني كه اگر عدد اين چاهها را بگويم دلت ميگيرد. ۳۰ هزار حلقه چاه غيرمجاز كه گاهي مسئولين رقم ۳۴ هزار را نيز ميگويند كه به راحتي خوردن يك ليوان آب سالانه ۲. ۴ ميليارد مترمكعب از منابع آب زيرزميني اين حوضه برداشت ميكنند بدون آنكه آبي از آب تكان بخورد و تنها چيزي كه به دنبال دارد برهم خوردن اندركش آبخوان و منابع آب سطحي اين درياچه است كه آن هم نيست به نظر شما مهم است!!!
اما توسعه كشاورزي هم از كارهايي بود كه درياچه اروميه را به اين روز انداخت آن روزها كه گل خنده روي گونههاي مسئولين منطقه مينشست كه ما سيب صادر ميكنيم اين واقعيت را نگفتند كه اين درخت سيب در زمينهايي كه از زراعتي به باغي تبديل شده و ۷ برابر ميزان معمول آب مصرف ميكند به دست آمده چرا كه دلار رنگش آبيتر از آب درياچه بود و چشم نوازتر.
از برهم خوردن ارتباط اكولوژيكي چرخش آب، تبادل مواد غذايي و اكسيژن كه هم براثر احداث جاده ميان گذر در داخل درياچه صورت گرفته هيچ نگويم بهتر است.
اما از ساختن سدها بدون توجه به حوزه آبريز درياچه اروميه و حجم آب قابل ذخيره اينكه حوزه آبريز2.5 ميليارد متر مكعب و حجم آب قابل ذخيره 1.7 ميليارد مترمكعب و تعداد سدهاي احداث شده 36 و به بهره برداري رسيده 22 ، خودتان قضاوت كنيد. اين را هم بگويم كه وزير نيرو از كلنگهاي آماده براي تخريب سدهايي كه براي نجات درياچه اروميه بايد خراب شوند نيز سخن گفت اما اگر هم زياد آورد كه شايد در صورت نياز باز هم خودش جاي تشكر دارد.
وضعيت درياچه اروميه براساس شرايط جوي و انساني رقم خورده هيچ كس كه گردن نميگيرد اما به موقع خونخواهي همه سينه سپر ميكنند اروميه تشنه است همين...
نرسد روزي كه ساختمانهاي سر به فلك كشيده روي زمينهايش ساخته شود و افتخار ساكنين اين باشد كه اينجا روزي درياچهاي بوده كه اروميه ميخواندنش.
گزارش از: غزاله عربگل
انتهاي پيام/
جمعه 6 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]