واضح آرشیو وب فارسی:فردا نیوز: انتقاد جالب صادق زيباكلام از وضعيت علوم سياسي ايران در گفتگو با «فردا» علوم سياسي ايران عقب مانده است/ نهايت كار اساتيد ما؛ ترجمه ناقص از غرب!/ با اين وضع به جايي نميرسيم
البته برخي از اساتيد و صاحب نظران عامل سانسور را نيز دخيل در اين عقب ماندگي مي دانند كه من اصلا اين نكته را قبول ندارم.اينكه يك استاد ايراني راجع به مشروطه يا دوم خرداد و....كتاب نمي نويسد سانسور نيست. اين ها بهانه است كه حكومت نمي گذارد. ما در بسياري از حوزه ها مي بينيم كه حكومت حساسيتي روي مسائل ندارد اما در همين حوزه ها هم مي بينيم كه كار علمي و ارزنده اي در ايران انجام نشده است.
سرويس سياسي «فردا»: سالهاست كه آموزش علم سياست در ايران به صورت آكادميك شروع شده است اما نتوانسته به جايگاهي كه شايسته آن مي باشد برسد. برخي از كارشناسان علم سياست معتقدند يكي از كاركردهاي علوم سياسي پرورش سياست مدار است و حال اين سياست مداران هستند كه بايد به پرورش و شكل دهي علوم سياسي بپردازند و در اين ميان نقش دانشگاه و مراكز تحقيقاتي كم رنگ مي شود. از اين رو است كه به نظر مي رسد با تمام ادعاهايي كه در اين باره وجود دارد هنوز نتوانسته ايم جايگاه قابل قبولي در توسعه و پژوهش علوم سياسي كه يكي از شاخهاي اصلي علوم انساني مي باشد در ايران داشته باشيم.
در همين خصوص درباره ماهيت و وضعيت علوم سياسي در ابران با دكتر زيباكلام به گفتگو نشستيم.
دكتر صادق زيبا كلام در آغاز گفتگو با خبرنگار «فردا» تاكيد كرد: علوم سياسي را نمي توان از علوم انساني جدا كرد. علوم انساني در ايران فوق العاده عقب مانده است و به تبع عقب ماندگي علوم انساني، علوم سياسي هم عقب مانده است و اساسا نظريه پردازي در علوم انساني ما تعطيل است.
وي با اتتقاد از وضعيت علوم سياسي در كشور گفت: همه شاهد هستيم كه در چند سال اخير يك تحول بنيادي در جهان عرب به وجود آمده است كه در ايران به اسم بيداري اسلامي شناخته مي شود و در بيرون از ايران با نام بهار عربي. در اينجا اين سوال مطرح مي شود كه در ايران دانشكده هاي علوم انساني و سياسي ما ظرف دو سه سال گذشته چند بار در دانشگاه هايي مانند دانشكده علوم سياسي دانشگاه تهران، شهيد بهشتي و... در خصوص بيداري اسلامي يا بهار عربي همايش و يا تحقيق كردند و يا حتي مقاله ارائه داده اند؟ در جواب بايد گفت كه متاسفانه هيچ كاري در اين زمينه نشده است. اگر هم همايشي يا سميناري بوده از سوي حكومت بوده است. يعني يك نهاد حكومتي، يك سري صاحبنظران و اساتيد را جمع مي كند و حرفهايي تكراري را بيان مي كنند و اين يعني عقب ماندگي علوم سياسي در ايران.
عضو هيات علمي دانشگاه تهران افزود: در ايران در 24 خرداد 92 انتخاباتي رخ داد كه خيلي ها را شگفت زده كرد و آثارش را در جامعه امروز مي بينيم. در كدام دانشكده علوم سياسي ما يك جامعه شناسي و آسيب شناسي و تحقيق صورت گرفت از همين كارهايي كه غربي ها مدام در دانشگاه هاي خود انجام مي دهند. همين سوال را مي توان در مورد پيروزي اصولگرايان در تير 84 پرسيد اينكه چطور شد آقاي احمدي نژاد 17 ميليون راي آورد و يا در مورد 2 خرداد با بيست ميليون راي؟ شما جستوجو كنيد كه جامعهشناسان ما و اساتيد علوم سياسي چند اثر قابل قبول در اين باب نوشتهاند؟ اساسا در خصوص پديده هاي سياسي و بين المللي ما هيچ گونه تحقيقي كه تحقيق باشد و مطالب و دانش جديدي را ايجاد كند نداريم. نه حوزويان و نه دانشگاهيان اين كار را انجام نمي دهند. متاسفانه اساتيد علوم سياسي و روابط بين الملل ما در ژورنال و فصل نامه هاي بين الملي هيچ مقاله اي ارائه نمي دهند و اين يعني كه كشور ما هيچ توليد علمي در اين زمينه ندارد.
نهايت كار اساتيد علوم سياسي ترجمه ناقص كتب غربي است
وي در ادامه اظهار داشت: غايت كار اساتيد علوم سياسي در ايران اين بوده است كه يك مطلبي را يك انديشمند استاد علوم سياسي در غرب بدست آورده به فارسي ترجمه كردند كه البته در تاييد ترجمه و استفاده از آن هم صحبت بسيار است و عموما ديده شده خوانندگان چندان از حرف اصلي مقاله به علت ترجمه بد سردرنياوردند.
اين استاد دانشگاه با بيان اين كه دانشگاه هاي ما بسيار در زمينه تاليف كتب علوم سياسي فقير هستند نيز گفت: مثال ديگر همين مسئله كتبي است كه در زمينه علوم انساني نوشته شده اعم از كتبي كه تاليف شده و كتبي كه از اساتيد علوم سياسي در غرب به فارسي ترجمه شده است. متاسفانه ما از نظر منبع و منابع علمي در اين زمينه هم فقير هستيم. دانشجوياني كه واقعا مي خواهند علوم سياسي را درك كنند مجبور مي شوند به متون انگليسي كه توسط غربي ها نوشته شده مراجعه كنند. اين رفتارها نشان دهنده عقب ماندگي علوم سياسي در ايران است.
دكتر زيبا كلام در پاسخ به اين سوال كه چه كسي مقصر اصلي در عقب ماندگي علوم سياسي است گفت: در اين باره بايد گفت حوزويان اساتيد دانشگاه را متهم مي كنند و اساتيد دانشگاه حوزويان را. هر دوي آنها حكومت را متهم مي كنند و حكومت، شوراي عالي انقلاب فرهنگي را، شوراي عالي انقلاب فرهنگي وزارت علوم را متهم مي كند و وزارت علوم، اساتيد غرب زده را و آنها هم تشكيلات امنيتي را متهم مي كنند و اين چرخه همين طور ادامه پيدا مي كند. اما واقع مسئله اين است كه هيچ كدام اينها دليلي براي عقب ماندگي علوم سياسي نيست. واقعيت اين است كه حوزه در خصوص علوم سياسي مدرن همان قدر عقب مانده است كه دانشگاهيان هستند. دانشگاهيان همان قدر عقب مانده هستند كه بنيادهاي علوم سياسي هستند. عقب ماندگي در حوزه علوم انساني و سياسي به دليل بخشي از عقب ماندگي علمي است كه در ايران به آن دچار هستيم.
مشكل حل نمي شود زيرا مسئولين صورت مسئله را قبول ندارند
وي تاكيد كرد: اين مشكل حل نمي شود براي اينكه بسياري از مسئولين ما بنابر دلائل شعاري، سياسي و تبليغي اساسا صورت مسئله را فبول ندارند. شوراي عالي انقلاب فرهنگي و وزارت علوم قبول ندارند كه در علوم انساني عقب هستيم و تا وقتي كه مسئولين و متوليان برنامه ريزي آموزش عالي كشور صورت مسئله را قبول ندارند طبيعي است در مقام چاره سازي برنمي آييم.
اين استاد دانشگاه تهران در ادامه خاطر نشان كرد: اساسا سازمان دهي علوم انساني در ايران حكومتي و دولتي است و زير نظر شوراي عالي انقلاب فرهنگي است. مجموعه اي است كه نگاهش سياسي و فاقد نگاه علمي است.
عضو هيات علمي دانشگاه تهران در پايان افزود: البته برخي از اساتيد و صاحب نظران عامل سانسور را نيز دخيل در اين عقب ماندگي مي دانند كه من اصلا اين نكته را قبول ندارم.اينكه يك استاد ايراني راجع به مشروطه يا دوم خرداد و....كتاب نمي نويسد سانسور نيست. اين ها بهانه است كه حكومت نمي گذارد. ما در بسياري از حوزه ها مي بينيم كه حكومت حساسيتي روي مسائل ندارد اما در همين حوزه ها هم مي بينيم كه كار علمي و ارزنده اي در ايران انجام نشده است.
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فردا نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]