واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مدير پايگاه جهاني ارگ بم همزمان با سالروز زلزله بم:زلزله بخشي از تاريخ ارگ بم است/ زندگي به ارگ باز ميگردد
مدير پايگاه جهاني بم با بيان اينكه زندگي به داخل ارگ بم بازميگردد، گفت: زلزله بخشي از تاريخ ارگ بم است و قرار نيست كه ارگ بم به زمان قبل از زلزله بازگردد.
به گزارش خبرنگار اعزامي فارس به بم، افشين ابراهيمي مديركل پايگاه جهاني بم طي بازديد از ارگ بم و هم زمان با سالروز وقوع زلزله در اين مكان با بيان اينكه طرح جامع مديريت بم در سال 88 در شوراي عالي معماري و شهرسازي به تصويب رسيد، اظهار داشت: اين طرح جامع نقشه راه پايگاه جهاني بم در تمامي امور از جمله اقدامات پژوهشي، مرمتي، گردشگري و صنايع دستي است.
مديركل پايگاه جهاني بم با بيان اينكه منظر فرهنگي بم با 23 هزار هكتار وسعت، بزرگترين محدوده ميراث فرهنگي كشور است، افزود: ارگ بم يكي از مناطق فرهنگي است كه تمام بناهاي تاريخي، محوطههاي باستاني، نخلستانها و غيره را به عنوان يك اثر ميراثي ملموس و ناملموس در دل خود دارد كه در طرح سيطره حفاظتي پايگاه جهاني بم است.
وي با بيان اينكه در سال 88 مسئوليت اين پايگاه را پذيرفته است، ادامه داد: ايمنسازي،بازسازي و مرمت جزء اقداماتي بوده است كه طي سالهاي گذشته در ارگ بم و ساير بناهاي تاريخي منظره بم در دستور كار قرار گرفته است.
98 درصد آواربرداري ارگ بم به اتمام رسيده است
ابراهيمي همچنين با اعلام اينكه هماكنون 98 درصد آواربرداري ارگ بم به اتمام رسيده است، ادامه داد: ايمنسازي اين اثر تاريخي نيز به 85 درصد رسيده است ضمن آنكه در حفاظت اضطراري اين بنا به 75 درصد ارتقا يافتهايم.
زندگي به ارگ بم باز ميگردد
مديركل پايگاه جهاني بم با بيان اينكه هدف اصلي از مرمت و بازسازي ارگ بم آوردن زندگي به داخل ارگ است، گفت: به عنوان مثال مرمت مسجد پيامبر (ص) در ارگ بم به اتمام رسيده است و مردم در اين مسجد نماز ميخوانند.
وي در ادامه همچنين با بيان اينكه هماكنون مرمت زيارتگاه جامع ارگ بم به اتمام رسيده است، افزود: در مسجد پيامبر (ص) بخشي است كه به آن ميگويند زيارتگاه جامع كه همانند جمكران براي مردم مورد توجه است.
ابراهيمي با اشاره به خانه سيستاني واقع در ارگ بم يادآور شد: مرمت اين خانه هماكنون با همكاري كشور آلمان ادامه دارد.
مديركل پايگاه جهاني بم ادامه داد: لازم است هراس مردم از خشت بريزد به طوري كه مردم فكر نكنند كه هرجا خشت هست ديگر نميتوان در آن مكان زندگي كرد.
وي يادآور شد: تمام مكانهايي كه مرمت شدهاند در ارگ بم داراي كاربري شده است به طوري كه نمايشگاهها، آزمايشگاهها، بخشي از اسطبل و تمام خانه سيستاني هماكنون مورد استفاده قرار ميگيرد و در آنجا زندگي جاري است و از مردگي بيرون آمده است.
خروج ارگ بم از فهرست ميراث در حال خطر
ابراهيمي با بيان اينكه طي چهار سال اخير به طور ميانگين سالانه يك تا يك و 200 ميليارد تومان براي باسازي، مرمت و اقدامات احياي آثار فرهنگي و تاريخي ارگ بم در پايگاه جهاني بم هزينه ميشود، يادآور شد: در تيرماه سال 92 ارگ بم بابت عملكرد 10 سال اخير از خطر خارج شد و اين مهمترين دستاورد پايگاه جهاني ارگ بم در 10 سال گذشته بوده است.
زلزله بخشي از تاريخ ارگ بم است
وي در پاسخ به سؤالي مبني بر اينكه چند درصد مرمتسازي باقي مانده است، اظهار داشت: قرار نيست كه به زمان قبل از زلزله برگرديم چرا كه زلزله بخشي از تاريخ ارگ بم است.
ابراهيمي ادامه داد: همان قدر كه آثار معماري با ارزش هستند، حفظ آثار باقيمانده از زلزله نيز به نوعي ارزش دارد به اين معني كه اگر كسي وارد ارگ بم ميشود بايد احساس كند و ببيند كه در اين مكان در زماني زلزله رخ داده است.
مديركل پايگاه جهاني بم درباره حمايت يونسكو براي بازسازي ارگ بم بيان داشت: كمكهاي يونسكو بيشتر به مقوله آموزش و پژوهش برميگردد.
وي درباره همكاري با كشورهاي خارجي براي تحقق اين مهم افزود: طي سالهاي گذشته كشورهاي فرانسه، ايتاليا، ژاپن و آلمان در راستاي باسازي و مرمت اين آثار كمك و همكاري كردند.
پايگاه بم مجهزترين پايگاه جهاني است
ابراهيمي با اعلام اينكه كشور ژاپن در تجهيز پايگاه بم كمك شاياني داشته است، ادامه داد: هماكنون پايگاه بم مجهزترين پايگاه جهاني است.
مديركل پايگاه جهاني بم گفت: پروژه بهسازي خانه سيستاني بم با همكاري كشور آلمان طي سالهاي گذشته صورت گرفته است كه هماكنون نيز اين پروژه ادامه دارد.
كمك مقامات محلي در پيشبرد برنامههاي پايگاه جهاني بم
وي درباره تأمين بودجه اين پايگاه براي پيشبرد برنامههاي پيشبيني شده اضافه كرد: بودجه هم از طريق سازمان فرهنگي و گردشگري تأمين ميشود و همچنين مقامات محلي به پايگاه جهاني بم براي پيشبرد برنامهها كمك ميكنند.
ابراهيمي گفت: بم هميشه به طور خاص ديده شده است و به همين منظور اعتبار تخصيص يافته به پايگاه بم نسبت به ساير پايگاهها بيشتر بوده است.
مديركل پايگاه جهاني بم در پاسخ به سؤالي مبني براينكه بازسازيها به شكلي بوده است كه در صورت وقوع زلزلهاي مجدد ارگ بم آسيب جدي نبيند، گفت: اين ارگ بم يك سازه خشتي است و سازهاي بتني نيست بر همين اساس سعي شده كه با انتخاب خاك و خشت مناسب و نحوه اجراي بهتر سازههاي گلي و همچنين پارهاي تجربهها مقاومسازي و بهسازي صورت گيرد.
مرمت ارگ بم به واسطه اعتبار ساير كشورها
وي با بيان اينكه كشورهايي نظير آلمان، ايتاليا و ژاپن با تخصيص اعتبارات خود در حال همكاري با ايران براي مرمت و بازسازي ارگ بم هستند، اضافه كرد: ايران در اختيار اين كشورها مصالح و كارگر قرار ميدهد، اين امر براي كشورهاي مزبور به لحاظ علمي و پژوهشي حائز اهميت است.
آغاز مرمت دروازه دوم ارگ بم با همكاري فرانسويها
مديركل پايگاه جهاني بم يادآور شد: هم اكنون در حال مذاكره با يكي از مؤسسات فرانسوي هستيم تا مرمت دروازه دوم ارگ بم آغاز شود. البته كشور فرانسه طرح خود را پيش از اينها ارائه داده بود.
وي خروج ارگ بم از فهرست ميراث در حال خطر را عاملي براي بيتوجهي جوامع بينالمللي به اين آثار تاريخي ندانست و گفت: خروج ارگ بم از فهرست ميراث در حال خطر از مهمترين دستاوردهاي پايگاه جهاني بم بوده است، ارگ بم در فهرست جوامع بينالمللي وجود دارد و به همين منظور نگاه اين جوامع به اين ميراث فرهنگي نيز ادامه خواهد داشت.
مديركل پايگاه جهاني بم درباره بازسازي و مرمت بازار قيصريه بيان داشت: عمليات مرمت اين بازار از دو سال گذشته شروع شده كه بخشي از آن به اتمام رسيده است.
تبديل كارخانه حنا به موزه مشاهير بم
به گفته ابراهيمي در حال حاضر كارخانه حنا در دستور كار براي مرمت قرار دارد و چنانچه اين پروژه به اتمام برسد اين مكان به موزه مشاهير بم تبديل ميشود.
وي همچنين به مجموعه وكيل اشاره كرد و گفت:مرمت اين آثار تاريخي نيز از دو سال گذشته آغاز شده است و چنانچه اين محموله به اتمام برسد تمام فضاي اين مجموعه به طور رايگان در اختيار هنرمندان محلي قرار داده ميشود.
مديركل پايگاه جهاني بم با بيان اينكه 90 درصد مرمت كارخانه حناساوي به اتمام رسيده است، افزود: اين مجموعه تاريخي مربوط به اواخر دوران قاجار و اوايل پهلوي ميشود.
وي درباره جمع كردن داربستها از ارگ بم يادآور شد: داربستها كمكم از اين مكان تاريخي جمعآوري ميشوند البته در بخشهايي از اين مكان داربستها باقي ميماند چرا كه ميخواهند نمادي از زلزله سال 82 نيز در اين مكان وجود داشته باشد.
ثبت ملي آيين تاسوعا و عاشوراي حسيني در بم
ابراهيمي با بيان اينكه ما تنها درصدد ثبت آثار تاريخي در بم نيستيم، خاطرنشان كرد: ما مي خواهيم تمام آثار ملموس و ناملموس بم را به ثبت ملي برسانيم به طور مثال در سال گذشته آيين تاسوعا و عاشوراي حسيني و همچنين آيين شكرگذاري خرما ثبت ملي شد.
انتهاي پيام/
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]