واضح آرشیو وب فارسی:جمهوري اسلامي: اهداف فتحالله گولن و جنبش خدمت در تركيه
طرفداران "جنبش خدمت" (هيزمت) در تركيه معتقدند اين جنبش چهره مدرن و مسالمتآميزي از اسلام ارائه ميكند، اما منتقدان آن، انگيزههايش را زير سئوال ميبرند. جنبش خدمت از "فتحالله گولن"، مبلغ مذهبي ترك مقيم آمريكا الهام ميگيرد.
نفوذ اين جنبش بار ديگر در تركيه در كانون توجهات قرار گرفته است. در اين كشور اختلاف ميان پيروان گولن و ديگر اعضا و شخصيتهاي طبقه سياسي حاكم بهواسطه مجموعهاي از دستگيريها علني شده است.
"بي.بي.سي" در گزارشي نوشته است: "گفته ميشود اختلاف ميان دو طرف بعد از اقدام دولت اردوغان مبني بر تعطيلي شبكهاي از مدارس خصوصي تحت مديريت جنبش خدمت تشديد شده است. تا پيش از اين، جنبش خدمت در پيروزيهاي انتخاباتي حزب رجب طيب اردوغان، نخستوزير تركيه، نقش مهمي داشت.
حزب عدالت و توسعه كه در اسلامگرايي ريشه دارد، در سه دوره اخير قدرت را در دست داشته است. اما نفوذ جنبش خدمت از مرزهاي تركيه بسيار فراتر ميرود. اين جنبش تأمين هزينههاي صدها مدرسه علوم ديني، انديشكده و رسانه را، از كنيا گرفته تا قزاقستان، برعهده دارد و توانسته ميليونها هوادار و ميلياردها دلار پول را جذب كند.
جنبش خدمت فاقد ساختار رسمي و سازمان مشخص است و عضو رسمي ندارد. اما توانسته به يكي از بزرگترين شبكههاي اسلامي در جهان تبديل شود. اين جنبش انجام امور عامالمنفعه را تبليغ ميكند و پيروان آن ميگويند كه در چارچوب اتحاديهاي نهچندان مستحكم و ملهم از عقايد گولن با هم كار ميكنند.
اين پيشواي مذهبي، قرائتي روادار از اسلام را ترويج ميكند كه بر نوعدوستي، كار و تلاش و آموزش تأكيد ميكند. گفته ميشود جنبش خدمت در تركيه ميليونها پيرو دارد و برخي از اين افراد در نهادهاي قدرت، از پليس و سرويسهاي مخفي گرفته تا دستگاه قضايي و خود حزب عدالت و توسعه، پستهايي كليدي دارند.
گفته ميشود كه پيروان گولن چيزي بين 5 تا 20 درصد درآمدشان را به گروههاي وابسته به اين جنبش ميپردازند. مدارس اين جنبش معمولا از تجهيزاتي با فناوري نوين برخوردارند و بسياري از دانشآموزان آنها از بورسيههايي استفاده ميكنند كه هزينه آنها را تجار پيرو گولن تأمين ميكنند.
با آنكه اين مدارس سكولار هستند، معلمان موظفند نقش الگوي دانشآموزان را بازي كنند. سيگار كشيدن، نوشيدن مشروبات الكلي و طلاق گرفتن معلمان ناپسند دانسته ميشود.
بازرگانان تركيهاي ديدگاه بينالمللي و برخورد عملگرايانه گولن را به مسائلي نظير استفاده از اعتبارات مالي ميپسندند.
به نظر ميآيد كه تركيب بشردوستي و تجارت موفق بوده و مدارس الهامگرفته از گولن از بازرگانان تركيهاي در بازارهاي تازهاي نظير آفريقا و آسياي مركزي حمايت كرده و كار آنها را آسانتر ميكنند.
اما منتقدان معتقدند كه هدف اين جنبش دستيابي به قدرت، گسترش رفتارهاي اجتماعي اسلامي و محافظهكارانه در مسائلي نظير ازدواج و مصرف مشروبات الكلي در سراسر جهان و سركوب كردن مخالفان خود است.
مخالفان اين جنبش به ويدئويي اشاره ميكنند كه در سال 1999 (1378ش) منتشر شد و در آن به نظر ميرسد كه گولن به پيروانش ميگويد كه بايد سعي كنند به ساختارهاي موجود قدرت نفوذ كنند.
گولن در اين ويدئو ميگويد: "شما بايد بدون اينكه كسي متوجه حضورتان شود، در شريانهاي سيستم رخنه كنيد، تا اينكه به تمام مراكز قدرت برسيد. شما بايد صبر كنيد تا همه قدرت حكومت به دستتان بيفتد؛ تا موقعي كه همه قدرت نهادهاي منبعث از قانون اساسي در كنارتان قرار گيرد."
يك سال بعد، گولن به تلاش براي تضعيف حكومت سكولار تركيه متهم شد. او به آمريكا رفت و گفت كه آن ويدئو دستكاري شده بوده است. او بعدا به طور غيابي از همه اين اتهامات تبرئه شد. بسياري از منتقدان برجسته جنبش گولن در تركيه به زندان افتادهاند. اين امر باعث شده برخي ادعا كنند كه اين جنبش در تركيه به نيرويي مسلط و اهريمني تبديل شده است.
يكي از روساي پليس كه كتابي درباره نفوذ گولن در پليس و دستگاه قضايي تركيه نوشت و دو خبرنگار تحقيقي تركيهاي به زندان افتادند. يكي از اين خبرنگاران كه "احمد شيك" نام دارد، در جريان بازداشتش فرياد زد: "هركس به آنها دست بزند، ميسوزد!"
گولن كه اكنون 72 سال دارد، در ويلايي دنج در خارج يكي از شهرهاي ايالت پنسيلوانياي آمريكا بهدور از شلوغي زندگي ميكند. او پيروانش را تشويق ميكند كه به جاي مسجد، مدرسه بسازند و آنها را تشويق ميكند كه با تأسيس انجمنهاي گفتوگو، با پيروان اديان ديگر تعامل كنند. با اين حال، طرفداران بقاي حكومت سكولار در تركيه همچنان به او بدبين هستند، و تابستان گذشته شماري از فعالان در مقابل محل سكونت او تجمع اعتراضي برگزار كردند.
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جمهوري اسلامي]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 99]