واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: پيشنهاد قطر كمك به ايران در پارس جنوبي
منابع آگاه قطري از تمايل اين كشور به همكاري با ايران براي توسعه ميدان گازي پارس جنوبي خبر دادند.
به گزارش ايسنا، به نقل از رويترز، منابع آگاه در شركت قطر پتروليوم گفتند: اين كشور خواستار كمك به ايران براي توسعه سهم ايران از بزرگترين ميدان گازي جهان است تا هر دو كشور بتواند در بلندمدت بيشترين بهره را از اين ميدان گازي مشترك ببرند.
در بحبوحه علائمي مبني بر كاهش تحريمهاي غرب پس از توافق هستهاي در ژنو، قطر اين پيشنهاد را در واكنش به درخواست ايران مطرح كرده است.
ميدان عظيم گازي در زير آبهاي خليج فارس كه در ايران پارس جنوبي و در قطر ميدان شمالي نام دارد تقريبا تمام گاز قطر و حدود 60 درصد درآمدهاي ارزي اين كشور را تامين ميكند.
كارخانههاي چندين ميليارد دلاري ساخته شده توسط شركتهاي خارجي به قطر كمك كرده تا به بزرگترين صادركننده گاز طبيعي مايع در جهان تبديل شود در حالي كه تحريمهاي غربي مانع موفقيت مشابه ايران در اين زمينه شده است.
قطر به دليل نگراني از توليد بيش از حد و كاهش استخراج گاز در بلندمدت، در سال 2005 يك مهلت قانوني را در زمينه توسعه ميادين جديد تصويب كرد كه انتظار ميرود تا سال 2015 ادامه داشته باشد.
ايران كه با كمبود گاز در داخل مواجه است افزايش سريع توليد گاز در پارس جنوبي را اولويت اصلي خود قرار داده و برخي در قطر نگران اين هستند كه حفاريهاي اكتشافي ايران روي ميزان استخراج دو طرف تاثير منفي بگذارد.
از سوي ديگر برخي در قطر معتقدند روابط ايران و غرب به اندازه كافي بهبود يافته كه صنايع انرژي چند مليتي بتواند بخشي از دانش خود را در زمينه اكتشاف عميق زير دريا در اختيار ايران قرار دهند.
يك منبع آگاه در قطر پتروليوم گفت: پس از توافق هستهاي ايران درها براي كمك ما به آنها براي استفاده بيشتر از پارس جنوبي باز شده و برنامه ما اين است كه فناوري بيشتر و اطلاعات زمينشناسي ميدان را در اختيار آنها قرار دهيم.
به گفته آژانس بينالمللي انرژي، اين ميدان حدود 51 تريليون مترمكعب گاز و 50 ميليارد بشكه ميعانات گازي در اختيار دارد كه قطر را به يكي از بزرگترين عرضهكنندگان گاز LNG در جهان تبديل كرده است.
يك مقام دولتي قطري كه در يكي از واحدهاي حفاري قطر پتروليوم فعال است، گفت: بسياري از اين ذخاير قابل استخراج در منطقه مرزي دريايي دو كشور قرار دارد.
وي افزود: فعاليتهاي حفاري بسيار زيادي در اين منطقه انجام شده و ما مطالعات زيادي را روي اين ميدان انجام دادهايم كه ميتواند به نفع ايران باشد.
به گفته اداره اطلاعات انرژي آمريكا به رغم اين مهلت قانوني روي توسعه ميادين جديد، اكتشافات در دو طرف مرز باعث كاهس فشار در بسياري از چاهها و همچنين كاهش جريان نفت به سطح شده است.
وزير نفت ايران در ماه اوت اعلام كرد خواستار همكاري ايران و قطر براي افزايش توليد گاز است و علايمي مبني بر همكاري در اين زمينه وجود دارد.
وزير انرژي قطر در نشست اوپك در وين كه اوايل دسامبر برگزار شد، گفت: ما كانالهاي ارتباطي و تيمهايي را بين دو كشور ايجاد كرده ايم.
وي بدون اشاره به جزييات اين برنامه گفت: ما هميشه راههاي همكاري را بررسي ميكنيم.
توليد LNG در قطر بين دو شركت قطرگاز و راسگاز تقسيم شده است. قطر پتروليوم سهام غالب اين دو شركت را در اختيار دارد و شركتهاي نفتي بينالمللي سهم كمتري را در اين دو كشور دارا هستند.
قطر پتروليوم 70 درصد سهام راس گاز و شركت نفتي اكسون موبيل آمريكا 30 درصد آن را در اختيار دارد. همچنين شركت قطرگاز متعلق به يك كنسرسيوم متشكل از شركتهاي توتال، اكسون موبيل، كونوكو فيليپس و رويال داچ شل است.
با توجه به اينكه شركت قطر پتروليوم براي توسعه ميادين گازي خود عمدتا به شركاي خارجي در زمينهي فناوري وابسته است برخي تحليلگران ميگويند اين شركت به دليل تحريمها كمك عملي محدودي ميتواند به ايران داشته باشد.
كامل الحرامي تحليلگر مستقل انرژي در كويت گفت: اين يك اقدام در راستاي روابط عمومي براي قطر است. اين شركت هيچگونه تكنولوژي در ميدان شمالي در اختيار ندارد و اگر تكنولوژي شركتهاي خارجي را تقسيم كند برخلاف تحريمها خواهد بود.
يك كارشناس حقوقي در زمينه تحريمهاي ايران گفت: كمتر از نيمي از كاركنان قطر پتروليوم تابعيت قطري دارند و هيچ يك از كاركنان آمريكايي اين كشور نميتوانند در هيچ تيم مشاوره به ايران حضور داشته باشند.
يك مقام اجرايي يك شركت بينالمللي در قطر گفت: ماداميكه قطر پتروليوم تكنولوژيهاي فهرست شده در قراردادها را در اختيار ايران نگذارد، ميتواند در زمينه زمينشناسي منطقه به ايران مشاوره دهد و اين امر برخلاف تحريمها نخواهد بود.
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]