واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: پيشنهاد كمك قطر به ايران براي افزايش برداشت از پارس جنوبي
يك مقام دولتي فعال در يكي از واحدهاي حفاري قطر پتروليوم نيز گفت:در اين منطقه حفاري هاي بسياري انجام شد و تحقيقات بسياري در باره اين ميدان در اختيار داريم. من مطمئن هستم به اين تحقيقات به سود ايران هستند.
قطر پيشنهاد كرده است در زمينه بهره برداري بيشتر از ميدان گازي پارس جنوبي به ايران كمك كند.
به گزارش عصر ايران، منابع آگاه در شركت نفت قطر (قطر پتروليوم) به رويترز گفته اند اين كشور قصد دارد در زمينه بهره برداري بيشتر از بزرگترين ميدان گازي جهان (پارس جنوبي) به ايران كمك كند تا دو طرف بيشترين سود ممكن را در دراز مدت از اين منبع گازي كسب كنند.
رويترز به نقل از منابع آگاه در شركت قطر پتروليوم گفته است كه اين پيشنهاد پس از درخواست مطرح شده از سوي ايران ارائه مي شود.
اين اقدام به دنبال بروز نشانه هايي درباره احتمال كاهش تحريم هاي غربي عليه ايران و امضاي توافقنامه هسته اي ميان تهران و گروه 1+5 در ژنو صورت مي گيرد.
بزرگترين ميدان گازي جهان در خليج فارس كه در ايران "ميدان پارس جنوبي" و در قطر "ميدان شمال" ناميده مي شود منبع بخش بزرگي از توليد گاز قطر و 60 درصد از صادرات اين كشور است.
رويترز مي نويسد: قطر توانست با سرمايه گذاري ميلياردها دلار در صنعت گاز و با همكاري شركت هاي انرژي خارجي، به بزرگترين توليدكننده گاز طبيعي مايع شده (ال ان جي) و بزرگترين صادركننده اين نوع از گاز در جهان تبديل شود اما تحريم هاي گسترده مانع از چنين توسعه و پيشرفتي در صنعت گاز ايران شد.
اين خبرگزاري اضافه كرد: قطر به دليل نگراني از كاهش ميانگين برداشت گاز از پارس جنوبي به دليل برداشت سريع، در سال 2005 تصميم گرفت طرح هاي جديد توسعه را متوقف كند. پيش بيني مي شود اين توقف حداقل تا پايان سال 2015 ادامه يابد.
ايران با مشكلات گازي زيادي روبه رو است و به همين دليل افزايش توليد در ميدان پارس جنوبي را در مدت زمان كوتاه، در راس اولويت هاي خود قرار داده است.
برخي در قطر نگران هستند افزايش بيش از اندازه برداشت ايران از پارس جنوبي، ميانگين برداشت گاز در دو كشور را كاهش بدهد.
برخي ديگر در قطر هم گفته اند روابط غرب با ايران به ميزاني بهبود يافته است كه كارشناسان بخش انرژي قطر، ايراني ها را از برخي اطلاعات جمع آوري شده در پژوهش ها و تحقيقات در عمق خليج فارس آگاه كنند.
يك منبع آگاه در شركت قطر پتروليوم هم گفت امضاي توافق هسته اي ژنو توسط ايران، باب كمك به ايراني ها براي افزايش بهره برداري از پارس جنوبي را باز كرد. برنامه اين است كه از طريق مشورت درباره فناوري ها و اكتشاف زمين شناسي ميدان، به طرف ايراني كمك شود.
آژانس بين المللي انرژي مي گويد ميدان پارس جنوبي 51 تريليون متر مكعب گاز و 50 ميليارد بشكه ميعانات گازي (نفت بسيار سبك) دارد.
يك مقام دولتي فعال در يكي از واحدهاي حفاري قطر پتروليوم نيز گفت: بسياري از گاز و نفت "آسان برداشت" در منطقه دريايي مرزي دو كشور قرار دارد. در اين منطقه حفاري هاي بسياري انجام شد و تحقيقات بسياري در باره اين ميدان در اختيار داريم. من مطمئن هستم به اين تحقيقات به سود ايران هستند.
اداره اطلاعات انرژي آمريكا قبل از اين گفته بود به رغم اينكه طرح هاي توسعه جديد در پارس جنوبي متوقف شده اند ولي عمليات هاي اكتشاف در دو سوي ميدان منجر به كاهش فشار در بسياري از چاه ها شده است. اين موضوع باعث مي شود خروج گاز به سطح با كُندي انجام شود.
يكي از تاسيسات گازي قطر در خليج فارس
وزير نفت ايران هم در اگوست گذشته گفت كه او خواهان همكاري دو كشور قطر و ايران براي افزايش توليد است.
همچنين نشانه هايي بروز كرده است كه دو كشور ايران و قطر براي همكاري تلاش مي كنند.
وزير انرژي قطر هم در حاشيه نشست اخير اوپك گفته بود كه كانال هاي ارتباطي با ايران وجود دارد.
قطر از طريق دو شركت "راس گاز" و "قطر گاز" فعاليت هاي برداشت و فرآوري گاز را انجام مي دهد. شركت دولتي قطر پتروليوم سهامدار عمده اين دو شركت است و شركت هاي بزرگ آمريكايي و اروپايي مانند توتال، اكسون موبيل، كونوكو فيليپس و شل بقيه سهام اين دو شركت را در اختيار دارند.
سهامداران مي گويند تا هنگامي كه تحريم هاي غربي عليه ايران ادامه داشته باشد قطر تنها مي تواند كمك هاي عملياتي محدودي به ايران در حوزه صنعت گاز داشته باشد.
"كامل الهرمي" تحليلگر كويتي مسائل انرژي نيز در اين باره گفت: اين تنها يك اقدام روابط عمومي از سوي قطر است. اين كشور مالك هيچ يك از فناوري هاي مورد استفاده در ميدان پارس جنوبي نيست. در صورتي كه قطر ديگران را از فناوري هاي مورد استفاده شركت هاي غربي آگاه كند در اين صورت تحريم هاي ضدايراني را نقض كرده است.
شهروندان قطري كمتر از نصف كل كاركنان در شركت قطر پتروليوم هستند.
يكي از كشتي هاي حمل گاز ال ان جي قطر
يك كارشناس حقوقي در زمينه تحريم هاي ضدايراني هم در اين باره گفت: هيچ يك از كاركنان آمريكايي در شركت قطر پتروليوم نمي توانند در گروه هاي ارائه مشورت به ايران حاضر باشند.
يك مقام مسؤول در يكي از شهركت هاي بين المللي گازي در قطر نيز تاكيد كرد: تا هنگامي كه قطر پتروليوم فناوري شركت هاي غربي را به ايران منتقل نكند در ارائه مشورت هاي زمين شناسي منطقه به ايران آزاد است و اين موضوع نقض تحريم ها نيست.
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]