واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: طبيب زاده: چيزي براي مذاكره بعدي باقي مانده؟
نماينده مردم اسلامشهر در مجلس شوراي اسلامي يك ماه پس از توافق هستهاي ژنو گفت: در دور بعدي مذاكرات ژنو ايران ديگر چيزي براي ارائه و هيچ شرطي براي گذاشتن ندارد.
به گزارش ايسنا، زهره طبيب زاده نوري در نطق ميان دستور خود با اشاره به سخناني از امام راحل مبني بر اينكه ما آنقدر كه از آمريكا صدمه ديديم از كس ديگري لطمه نخورديم و آمريكا دشمن شماره يك محرومين و مستعضفين جهان است گفت: اهميت توافقنامه ژنو شفاف سازي آن را وظيفه شرعي و قانوني خود ميدانم؛ حال اين سوال را مطرح ميكنم كه در اين توافقنامه چه داديم و چه گرفتيم؟
وي افزود: در اختيار گذاشتن كامل اطلاعات پايه در مرحله نخست مذاكرات به آمريكا و تبعا رژيم صهيونيستي؛ در اين صورت اگر به هر دليلي مذاكرات در مراحل بعد تداوم نيابد در ازاي تقريبا هيچ همه اطلاعات پايه و ملي كشور تحويل داده شده است.
طبيبزاده با بيان اينكه محدودسازي سطح غني سازي به زير 5 درصد و تعيين حجم آن براساس نياز داخلي و توافق طرفين خلاف حاكميت ملي و معاهده ان پي تي است خاطر نشان كرد: با قطع كامل غنيسازي 20 درصد و اختصاص بخشي از آن جهت تامين سوخت چهار سال آينده راكتور تحقيقاتي تهران و تبديل مابقي آن عملا پس از سپري شدن اين زمان راه رفته علمي بياثر شده و دستان ما جلوي آنها براي دريافت سوخت 20 درصد دراز خواهد شد.
نماينده مردم اسلامشهر در مجلس شوراي اسلامي گفت: در تاسيسات موجود سايت نطنز در حال حاضر 9000 سانتريفيوژ در حال توليد صنعتي به ظرفيت دو تن در سال و 10 هزار مورد ديگر كه قابل بهرهبرداري هستند به ظرفيت مجموعا 4 تن در سال همگي از نسل اول بوده و با فناوري سطح پايينتر موجود است.
طبيبزاده با بيان اينكه نيروگاهي مانند بوشهر سالانه با تعويض 30 تن سوخت به سوخت زير 5 درصد نياز دارد تاكيد كرد: در صورت بهرهبرداري از كل ظرفيت نطنز 7 سال طول ميكشد تا نياز يك ساله نيروگاه بوشهر تامين شود. بنابراين اگر يك سانتريفيوژ نسل اول خراب شود تنها با مشابه خود قابل تعويض خواهد بود اين در حالي است كه ايران حق ازدياد تعداد سقف موجود را ندارد.
وي ادامه داد: ازدياد سقف موجود هم به دليل فنآوري سطح پايين به مصلحت كشور نبوده و اين امر اقتصادي هم نخواهد بود؛ از سوي ديگر نسل دوم سانتريفيوژها كه اقتصادي بوده و توان توليد چند برابر را دارند در حال حاضر در مرحله آزمايش بوده و ايران حق ازدياد و بهره برداري صنعتي از آن براساس توافقنامه ژنو نخواهد داشت؛ بنابراين توليد صنعتي محدود به نسل اول آن هم در سقف بضاعت موجود و براساس نياز و توفق طرفين است كه هر دو مورد خلاف ماده 4 ان پي تي و حاكميت ملي است.
طبيب زاده با تاكيد بر اينكه سوخت نيروگاه بوشهر تا 10 سال آينده توسط كشور روسيه تامين مي شود عنوان كرد: با توجه به امكانات مالي كشور و زمان بر بودن ساخت نيروگاه جديد طي سالهاي آتي اساسا نيروگاهي وجود نخواهد داشت كه به توليد سوخت نياز داشته باشد بنابراين داشتن مجوز توليد صنعتي زير 5 درصد موجود به دليل نداشتن نياز بلااستفاده ميماند.
وي گفت: تاسيسات اراك در حال حاضر نيمه تمام و تكميل نشده و در مرحله آزمايش است؛ با توجه به توافقنامه عملا تكميل آن نامقدور است هر چند در صورت تكميل همچنان در مرحله تحقيقاتي باقي ميماند بنابراين براي كشور صرف هزينه در رابطه با تكميل چنين تجهيزاتي كه امكان بهرهبرداري صنعتي ندارد امري غير عقلاني است.
طبيبزاده با بيان اينكه در خوشبينانهترين حالت تا 10 سال آينده فعاليت فنآوري هسته اي كشور در محدوده تحقيقاتي باقي خواهند ماند خاطر نشان كرد: اي كاش در مقابل تمام اين عقب نشينيها حداقل تحريم مالي و بانكي مرتفع ميشد كه نشد پس تا به حال ما چه چيز دريافت كرديم؟ آزاد شدن 4 ميليارد از 100 ميليارد دلار اموال بلوكه شده خودمان و اجازه فروش يك ميليون بشكه نفت و احتمالا انتقال درآمد ناشي از آن از طريق سيستم بانكي در حالي است كه آمريكا به دليل نياز برخي كشورهاي آسيايي مانند كره، ژاپن، هند، چين و غيره آنها را از تحريم خريد نفت مستثني كرده بود. همچنين اجازه واردات از اين كشورها هم اينك براي ايران مقدور است.
وي افزود: در نتيجه امتياز اين بند تنها دريچه كوچكي براي تنفس حداقلي است از سوي ديگر پرداخت تعهدات مالي به دانشگاهها و برخي طرفهاي خارجي باز هم به نفع كشورهاي غربي است؛ بر همين اساس شركت پژو در سايه تحريم ايران با مشكلات اقتصادي بسياري روبهرو بود كه آن را به سمت ورشكستگي برده بود كه اين امر تهديدات اقتصادي براي حكومت فرانسه ايجاد كرده بود؛ زيرا 21 درصد از توليدات اين شركت متعلق به قراردادش با ايران بود هر چند با پيوستن به تحريمها خسارت 80 ميليون يوروي به كشورمان وارد شد ولي براساس توافقنامه شركت پژو از ورشكستگي نجات يافته و جشن رفع مشكلات اقتصادياش را ميگيرد و اين امر باز هم به نفع طرف اروپايي توافقنامه ژنو بود.
طبيبزاده خاطر نشان كرد: مجوز سخاوتمندانه امكان خريد قطعات هواپيما، ناوگان هوايي كشور متشكل از هواپيماهاي ايرباس و بوئينگ است و براساس موافقتنامه EKAO اين شركتها ملزم به فروش قطعات يدكي و تامين خسارت مالي ناشي از حوادث در اثر فرسودگي و استهلاك قطعات براي خطوط هوايي طرف قرارداد بودهاند و اگر سانحه اتفاق ميافتاد اين شركتها متعهد به جبران خسارت بودند زيرا در اثر تحريمها امكان فروش قطعات ميسر نبود، توافقنامه مشكلات اين دو شركت را رفع نمود كه اين امر هم به نفع طرف اروپايي بود.
نماينده مردم اسلامشهر با اشاره به امكان فروش محصولات پتروشيمي كشور، افزود: سهم صادرات پتروشيمي در سه سال اخير به ترتيب 9.7 و 15.10 ميليارد دلار بوده است كه نسبت به حجم اقتصاد ايران درآمد بسيار كمي محسوب ميشود همچنين به طور كلي براساس آمار گمرك ايران سهم تحريمها در صنعت پتروشيمي ايران 10 درصد ارزيابي شده و آزادسازي آن تاثير مهمي بر صادرات فعلي كشور نميگذارد علاوه بر اين بخشي از درآمد فعلي به بخش خصوصي اختصاص يافته كه هم اينك بدون هيچ مشكلي تحريمها دور زده و به صادرات ميپرداختند بنابراين در اين بند هم هيچ اتفاق مهم و جدي صورت نگرفته است.
طبيبزاده گفت: در گذشته هيچگاه غذا، دارو و تجهيزات پزشكي مشمول تحريمها نبوده است و بانكهاي خاص مجاز بودند در طول سالهاي گذشته در اين جهت اقدام كند بنابراين در اين بند توافقنامه هم اتفاق جديد و مهمي نيفتاده است و در انتها سوال اصلي اين است در مرحله اول مذاكرات در مورد سطح و حجم غنيسازي هر آنچه قابل معامله بود از سوي ايران روي ميز گذاشته شد و در حقيقت جلو جلو پيش فروش شد به همين دليل براي مراحل بعدي مذاكرات و دو دليل اصلي آن يعني حذف تحريم كامل بانكي و نفتي ديگر چه چيزي براي گذاشتن روي ميز از سوي ما وجود دارد؟
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]