واضح آرشیو وب فارسی:فارس: ايران از ژنو۲ محروم مي شود يا ژنو۲ از ايران؟
به واقع اين نشست ژنو۲ است كه از حضور نيافتن ايران لطمه و صدمه خواهد ديد و از نقش سازنده اي كه ايران مي توانست در حل بحران سوريه ايفاء كند محروم و متضرر خواهد شد .
بعد از هفته ها بحث و جدل سرانجام اسامي دولت هاي شركت كننده در نشست ژنو2 سوريه اعلام شد.در ميان كشورهاي اعلام شده اسامي كشورهاي چون اندونزي كه هيچ نقش و تاثيري در روند تحولات سوريه ندارد و يا كشوري مثل عربستان كه كاملا نقش مخرب و برهم زننده در سوريه ايفاء مي كند و هزاران تكفيري را هنوز هم حمايت مالي و تسليحاتي مي كند ، ديده مي شود اما اسم ايران در ميان مدعوين نيست .
اين در حالي است كه پيش از اين هم اخضر ابراهيمي نماينده سازمان ملل در امور حل بحران سوريه و هم روسيه به عنوان يكي از حاميان دولت سوريه بر حضور و نقش موثر ايران درنشست ژنو 2 تاكيد مي كردند و نكته جالب اين است كه بعد از اعلام اسامي مدعوين آنها هم سكوت اختيار كردند.
اكنون چند سوال در اينباره مطرح است.از جمله اينكه چرا از ايران دعوت نشد و چه كساني در اين زمينه موثر بودند؟ دوم اينكه از اين عدم حضور كي بيشتر متضرر خواهد شد ؟
در پاسخ به سوال نخست بايد گفت كه آمريكا و عربستان بيشترين نقش را در دعوت نكردن از ايران بازي كرده اند.توجيهي كه امريكا در ابتدا براي اين مسئله مي آورد اين است كه ايران مصوبات نشست ژنو1 را نپذيرفته است و لذا لزومي براي دعوت از آن وجود دارد. اين در حالي است كه ايران به علت اينكه در نشست ژنو1 شركت نكرده بود لذا هيچ الزامي هم براي پذيرش مصوبات آن نداشت. علاوه بر اين در خصوص ماهيت دولت انتقالي و كم و كيف آن كه طبق مصوبه ژنو1 بايد صورت گيرد تفاسير و تعبيرهاي مختلفي مطرح است. تعبير و تفسير مخالفان از دولت انتقالي ، كناره گيري بشار اسد از قدرت و واگذاري قدرت و اختيارات به دولت انتقالي است اما در مقابل تعبير دولت سوريه اين بوده كه دولت انتقالي به رياست نخست وزير فعلي اين كشور و با حضور مخالفان غيرمسلح تشكيل شود.
البته امريكا بعد از آنكه به توافق هسته اي با ايران دست يافت مخالفت هاي خود را با حضور ايران در نشست ژنو 2 كنار گذاشت و از شركت آن حمايت كرد.بر اين اساس بازگشت آمريكا به مواضع مخالفت آميز قبلي مي تواند ناشي از ركود نسبي باشد كه در مذاكرات هسته اي با ايران ايجاد شده است ضمن آنكه نبايد رايزني ها و فشارهايي عربستان را در اين زمينه ناديده گرفت .
عربستان و نيروهاي وابسته به اين كشور از جمله اعضاي ائتلاف ملي مخالفان به رياست احمد جربا نيز در توجيه دعوت نكردن از ايران براي نشست ژنو2 بر اين اتهام تاكيد مي كردند كه ايران داراي نيروي نظامي در سوريه است و لذا ايران بخشي از مشكل است و نه بخشي از راه حل.در واقع اتهامي كه عربستان به ايران مي زند به خود اين كشور وارد است چراكه اكنون برهمگان مشخص شده است كه از ميان ائتلاف موسوم به دوستان سوريه كه مخالفان اين كشور را تسليح و تجهيز مي كردند اكنون تنها عربستان همچنان به اين رويكرد ادامه مي دهد و با توجه به اضمحلال ارتش آزاد و فرار فرمانده آن به خارج كمك هاي تسليحاتي در اختيار جبهه اسلامي قرار مي گيرد كه از 7 گروه وابسته به القاعده تشكيل يافته است .بر اين اساس مشخص مي شود كه اتهام عربستان به ايران هيچ موضوعيت ندارد و عربستان در تلاش است از عدم حضور ايران در نشست ژنو 2 استفاده كند و با لابي گري با ديگر عناصر موثر و تاثيرگذار در بحران سوريه روند نشست ژنو2 را به گونه ايي هدايت و مديريت كند كه به جبران بخشي از شكست هاي اين كشور بينجامد.
اما در پاسخ به سوال دوم بايد گفت كه با در نظر گرفتن جميع شرايط بايد گفت هر چند دعوت نكردن از ايران براي نشست ژنو2 در ظاهر ممكن است اين تصور را ايجاد كند كه به حيثيت و اعتبار ايران لطمه اي وارد كرده است اما به واقع اين نشست ژنو2 است كه از حضور نيافتن ايران لطمه و صدمه خواهد ديد و از نقش سازنده اي كه ايران مي توانست در حل بحران سوريه ايفاء كند محروم و متضرر خواهد شد .در نبود ايران عربستان به عنوان يك بازيگر اشوب ساز و برهم زننده فرصت بيشتري براي تبيين مواضع خود مبني بر لزوم تغيير موازنه قدرت در عرصه ميدان از طريق ارسال سلاح هاي بيشتر به مخالفان خواهد داشت .
احمد كاظم زاده
منبع : سياست ما
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]