واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: تشكيل كميتهاي براي كاهش قيمت اقلام خوراكي
با اين روند هنوز هم فعالان صنفي كاهش نيافتن قيمتها را در سايه مشكلات نقل و انتقال ارز و برخي تنگناهاي داخلي توجيه ميكنند. با نعمتالله تركي، معاون برنامهريزي استانداري تهران گفتوگو كردهايم.
* چرا باوجود رفع نسبي برخي چالشها خبري از بازگشت قيمتها نيست؟
پس از توافقهاي اخير سياسي اكنون مشكلات توليد داخل كالاها كمتر شده و بيش از 90درصد كالاهاي پر مصرف در كشور توليد ميشود. در زمينه ذخيرهسازي نيز درصورت اعمال مديريت درست نبايد مشكلي داشته باشيم. در زمينه نظارت نيز تشكلهاي صنفي، مجامع و دستگاههاي ذيربط عملكرد نسبتا خوبي دارند اما مشكلات نظام توزيع بهعنوان رابط بين 3 فرايند ديگر موجب شده تا با افزايش واسطه گري و دلالي قيمت تمامشده مصرفكننده افزايش يافته و با نوسان عرضه كالاها گران شود. موضوعي كه در نظام توليد و عرضه ميوه و مركبات و مرغ و تخممرغ مصداق دارد و قيمت ميوه از توليد تا مصرف رشد چند برابري را شاهد است كه نشاندهنده مشكلات نظام توزيع است.
* يعني معتقديد مشكلات نظام توزيع عامل بالا ماندن قيمت اقلام خوراكي است؟
با توجه به بهبود شرايط توليد، تثبيت قيمتها و حذف مباحث اولويت بندي ارزي واردات كالاها، بازار بهتدريج به سمت افزايش عرضه و حذف واسطه گري پيش خواهد رفت و از اين پس با افزايش رقابت مصرفكننده قيمتها را براساس كم و كيف كالا تعيين خواهد كرد. اين در حالي است كه تا پيش از اين اعمال نرخهاي متفاوت مبادلهاي، آزاد و مرجع براي واردات كالا زمينه ساز سردرگمي مردم و مسئولان، عرضه چند نرخي و گرانفروشي را فراهم ميكرد اما اكنون بهرغم تأمين نهادههاي دامي با ارز آزاد، نظام عرضه و تقاضا موجب تثبيت قيمت مرغ و تخم مرغ شده است. استفاده از شبكه فعال و منسجم توزيع كالا موجب خواهد شد تا سود حاصل از توليد و عرضه كالا به جاي واسطهها بين توليدكننده و مصرفكننده تقسيم شده و از زيان توأم اين دو بخش جلوگيري شود.
* راهكار رفع مشكل توزيع نابسامان و بازگشت قيمتها چيست؟
براي مقابله با نوسان قيمتها و حذف واسطه گري، تشكيل كميته اصلاح شبكه توزيع متشكل از وزارتخانههاي جهادكشاورزي و صنعت، معدن و تجارت، اتحاديهها و تشكلهاي صنفي توليدي و توزيعي و استانداري تهران در دستور كار قرار گرفته است. مقرر شده تا اين كميته از قيمتگذاري تا توزيع كالا در شبكه مصرف را رصد كند. با فعاليت اين كميته پيشبيني ميكنيم تا روند تثبيت قيمتها تشديد شده و زمينه كاهش و بازگشت نرخ مواد غذايي در 2ماه آينده فراهم شود.
* تا چه زماني شاهد بازگشت قيمت اين اقلام خواهيم بود؟
مشكل اصلي آن است كه قيمتگذاري براي همه كالاها و خدمات مقدور نبوده و كارساز نيز نخواهد بود، قيمتگذاري تنها در كالاهايي ميسر است كه دولت آن را تأمين ميكند. اما در كالاهاي توليدي بخش خصوصي نيز هدف دولت آن است كه با تأمين ارزان قيمت نهادههاي توليد زمينه افزايش عرضه و رقابت براي بازگشت قيمتها را فراهم كند. پيشبيني ميكنيم تا پايان امسال تثبيت قيمت اين اقلام را شاهد باشيم و از سال آينده قيمتها بهتدريج كاهش خواهد يافت.
* علت افزايش خزنده قيمت لبنيات چيست؟
قرار نيست قيمت لبنيات افزايش يابد و آخرين بررسيهاي ستاد تنظيم بازار نشاندهنده آن است كه ضرورتي براي افزايش قيمت وجود ندارد، همچنين 6 ميليارد تومان اعتبار براي پرداخت مابهالتفاوت نرخ شير خام مصوب و نهايي شده و احتمالا در قانون بودجه لحاظ و به تشكلها ابلاغ خواهد شد.
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]