واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: تكيه بيگلر بيگي كجاست؟
اگر گذارتان به كرمانشاه افتاده باشد، حتما نام تكيه بيگلر بيگي را شنيده ايد. تكيه اي كه اگرچه عمر آن بيشتر از دوران قاجار نيست، اما جاذبه هاي آن به حدي است كه گردشگران داخلي و خارجي نمي توانند به سادگي از تماشاي آن بگذرند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران كرمانشاه
گوشه به گوشه تكيه بيگلربيگي را كه بگرديد جز هنر، ظرافت و زيبايي چيزي نمي بينيد و البته كتيبهها و تزيينات و آجركاريهايي كه هنر دست معماران قاجار است. اين تكيه سه ورودي دارد. ورودي اصلي آن در سمت جنوب شرقي قرار دارد كه سردر آن بهوسيله مقرنسهاي گچي و گچبريهاي برجسته تزيين شده است. در دو طرف ورودي، دو رديف تاقنما ديده ميشود. بعد از سردر ورودي، فضاي هشتي قرار دارد. در ديوارههاي اين فضا، تاقچههايي ايجاد شده و سقف آن با رسمبنديهاي آجري تزيين شده است. پس از هشتي، دالان نسبتا درازي قرار دارد كه به حياط اصلي تكيه منتهي ميشود. سقف دالان با تزييناتي مزين شده است.
در سال 1383 موزهاي با عنوان خط و كتابت در تكيه بيگلربيگي افتتاح شد.
علاوه بر اين، موزه پارينهسنگي زاگرس كه تنها موزه پارينهسنگي خاورميانه
است، در اين تكيه قرار دارد
ورودي ديگر تكيه بيگلربيگي از طريق كوچه بن بست جبهه شمالي است. از اين ورودي ميتوان به فضاهاي مسكوني ضلع شمالي تكيه دسترسي پيدا كرد. تكيه بيگلربيگي حياط نسبتا وسيعي دارد كه كف آن حدود 2.5 متر پايينتر از خيابان است. در وسط حياط، حوض بزرگي ديده ميشود. اين حياط در ماه محرم، انبوه عزاداران را در خود جا ميدهد.
اطراف حياط بهوسيله فضاهاي متعددي احاطه شده است. فضاهاي بخشهاي شرقي و جنوبي حياط كاركرد مسكوني داشتند. در بخش غربي نيز گنبدخانه قرار دارد. بخش شرقي حياط شامل فضاهاي دوطبقه است. داخل هريك از اين اتقاقها تاقچههاي متعددي ديده ميشود. ارتفاع فضاهاي طبقه دوم 5 / 1 متر است. از اين فضاها بهعنوان انباري استفاده ميشد.
در ضلع شمال شرقي حياط، مطبخ قرار دارد كه در ماه محرم براي تهيه غذاي عزاداران از آن استفاده ميشد. در اين بخش، مجموعهاي از اتاقها قرار دارد. بخش جنوبي حياط نيز شامل چهار فضاست كه سه فضاي آن ارسي دارد. راه دسترسي به اين فضاها از طريق پلكان سنگي داخل حياط است.
بخش شمالي حياط دو طبقه و يك زيرزمين دارد. زيرزمين تكيه شامل حوضخانه، محل استراحت تابستاني و تعدادي اتاق است. سقف حوضخانه و استراحتگاه تابستاني با تيرهاي چوبي و تختهكوبي پوشيده شده است و اتاقهاي اطراف تاقهاي آهنگ آجري دارد. سقف هريك از اين اتاقها با گچبريهاي زيبايي تزيين شده است.
در طبقه اول بخش شمالي، شاهنشين قرار دارد و اطراف آن را فضاهاي متعددي احاطه كرده است. فضاي شاهنشين مشرف به حياط، ارسي چوبي بسيار زيبايي دارد.
حسينيه فضايي دوطبقه و در هر طبقه آن شش اتاق وجود دارد. سقف حسينيه پوشش گنبدي
قسمت داخلي شاهنشين نيز با تزيينات گچبري مزين شده است. نقوش ايجادشده شامل طرحهاي هندسي، نقوش گياهي، قاببنديها و ستونهاي گچي است. در بخش فوقاني شاهنشين، قابي گچي ديده ميشود كه در داخل آن جمله «يا اباعبدالله الحسين» و تاريخ 1262 نوشته شده است. بهنظر ميرسد، تاريخ يادشده زمان تكميل گچبريهاي تكيه بوده است. احتمالا از اتاق شاهنشين براي پذيرايي و ملاقات افراد با بيگربيگي استفاده ميشد. اتاقهاي اطراف شاهنشين و طبقه فوقاني كه تزيينات گچي دارد، فضاي استراحت بوده است.
مهمترين قسمت تكيه بيگلربيگي، بخش غربي آن است كه گنبدخانه حسينيه در آن قرار دارد. اين قسمت شامل ايوان نسبتا بزرگي است كه از طريق يك پلكان سنگي سه پلهيي به حياط تكيه راه دارد.
جلوي ايوان دو ستون چوبي نسبتا بلند و دو ستون نما ديده ميشود. همچنين سرستونهاي آنها از نوع سرستونهاي بيزانس است كه با گچبريهاي گل و گياه تزيين شده است. سقف ايوان نيز تزيينات منبتكاري دارد. از طريق يك در بزرگ چوبي با ارسي زيبا ميتوان به فضاي اصلي حسينيه وارد شد. حسينيه فضايي دوطبقه و در هر طبقه آن شش اتاق وجود دارد. سقف حسينيه پوشش گنبدي دارد كه نماي بيروني آن شيرواني و نماي داخلي آن با آيينهكاريهاي زيبا تزيين شده است.
در هريك از گوشوارههاي فضاي حسينيه، پنجرهاي با تاق هلالي وجود دارد و اطراف آن بهوسيله آيينهكاري جملات «لاالهالاالله، محمد رسولالله» و «علي وليالله» نوشته شده است. از ديگر تزيينات فضاي حسينيه ستوننماهاي گچي، طرحهاي هندسي، نقوش گياهي و قنديلهاي شمعسوز است. در ضلع جنوبي حسينيه، يك ارسي زيبا با شيشههاي الوان وجود دارد كه حسينيه را به حياط كوچكتري مرتبط ميكند. از طريق اين حياط ميتوان به مجموعه حمام بيگلربيگي وارد شد. از فضاهاي ضلع جنوبي حسينيه براي اقامت زنان هنگام مراسم عزاداري و نگهداري وسايل و لوازم مراسم عزاداري استفاده ميكردند.
در سال 1383 موزهاي با عنوان خط و كتابت در تكيه بيگلربيگي افتتاح شد. در اين موزه، اسناد، مدارك، مستندات تاريخي و نسخ خطي نگهداري ميشود و در معرض ديد بازديدكنندگان قرار گرفته است. علاوه بر اين، موزه پارينهسنگي زاگرس كه تنها موزه پارينهسنگي خاورميانه است، در اين تكيه قرار دارد.
عمارت تكيه بيگلربيگي در بافت قديمي شهر كرمانشاه، خيابان مدرس، مقابل مسجدجامع قرار دارد. ساخت اين تكيه در سال 1309 توسط عبداللهخان فراشباشي ملقب به بيگلربيگي از مقامات مشهور كرمانشاه در دوره قاجار آغاز شد و عمليات ساختماني آن در سال 1315 بهپايان رسيد/س
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]