واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: لاريجاني: با قانون نميتوان زاد و ولد در كشور ايجاد كرد
علي لاريجاني كه در مراسم سالروز سازمان ثبت احوال سخن ميگفت: ضمن تسليت به مناسبت ايام سوگواري امام حسين (ع) عنوان كرد: سازمان ثبت احوال سازمان كم سر و صدايي است كه همه تحولات هويتي و جمعيتي را پيگيري ميكند. اين سازمان در نظام جمعيتي ما بسيار مهم است و اگر بتواند شرايط بهرهگيري از اطلاعات جمعيتي را فراهم كند بسيار تاثيرگذار خواهد بود.
لاريجاني با اشاره به تحولات اخير سازمان ثبت احوال با مكانيزه كردن و الكترونيكي كردن ثبت احوال خاطرنشان كرد: اين كار لازمي بود كه بايد انجام ميشد تا اين سازمان بتواند در نظام برنامهريزي موفقتر باشد تا خدمات رساني به شكل سادهتري انجام شود. الكترونيكي كردن دريافت و انتقال اطلاعات كار بزرگ و ارزشمندي است كه بايد از آن تشكر كرد. اگر كارت هوشمند افراد هم تحقق پيدا كند زمينهاي مهم براي استفاده چندگانه از اين كار فراهم ميشود.
به گزارش ايسنا، رئيس مجلس اضافه كرد: ما هم در مجلس كمك خواهيم كرد چون ميدانيم اين امر رفت و آمد مردم را تسهيل ميكند و استفادههاي بهينهاي از آن خواهد شد.
لاريجاني در ادامه صحبتهاي خود با بيان اين كه تغييرات جمعيتي كشورمان در يك قرن گذشته تغييرات بسيار مهمي بوده، توضيح داد: جمعيت ما در اين يك قرن از 9 ميليون به حدود 77 ميليون رسيده يعني بيش از 8 برابر گسترش پيدا كرده است. البته سيل جمعيت در سالهاي مختلف شتاب متفاوتي داشته است. سالهاي 35 تا 46 نرخ رشد جمعيت 3.1 درصد بود كه نرخ پرشتابي بود و سالهاي 45 تا 55 كه تنظيم خانواده كمي باز شد اين نرخ به 2.7 درصد رسيد و در سالهاي 55 تا 65 كه مصادف با انقلاب اسلامي بود رويكرد جمعيتي تغيير كرده و به 3.9 درصد رسيد با اين نرخ هر هزار سال يك بار جمعيت كشورمان دو برابر ميشود. از همان زمان در سالهاي 67 مساله جمعيت موضوع مهمي شد و در بين مردم و مسوولين بحث شد.
او ادامه داد: با استفاده از روشهاي تنظيم جمعيت در سالهاي 65 تا 75 نرخ جمعيت به حدود دو درصد و سالهاي 75 تا 85 به 1.7 درصد رسيد و سال 90 نيز نرخ رشد جمعيت 1.4 بود كه نشان داد جمعيتمان بيش از حد دچار ايست شده است.
رئيس مجلس با اشاره به اين كه جمعيت 77 ميليوني ايران حدود 0.1 درصد از كل جمعيت جهان را تشكيل ميدهد، گفت: توسعه ايران از لحاظ جمعيتي در جهان 18 و در آسيا بعد از پاكستان و مصر سوم است. اين يعني الان كشور پرجمعيتي هستيم ولي نرخ رشد 1.6 درصد وضعيت ما را در يك شرايط دشوار قرار ميدهد و آن را دچار مخاطره ميكند.
لاريجاني به آمارهاي جمعيتي نيز اشارهاي داشت و افزود: در حال حاضر جمعيت زير 15 سال ما 23.4 درصد يعني 7.5 ميليون نفر است. جمعيت 15 تا 31 سال يعني جمعيت جوان ما 31.5 درصد يعني 23.7 ميليون نفر است. جمعيت ميان سال يعني 30 تا 64 سالهها 39.3، 29.5 ميليون نفر هستند كه نشان ميدهد ثقل جمعيتي ما روي جمعيت ميان سال است اگر سالمندان بالاي 65 سال را كه 5.7 درصد جمعيت يعني 4.2 ميليون نفر را نيز به آن اضافه كنيم جمعيتي كه از ميان سال به بالا هستند كه 34 ميليون (44 درصد) جمعيت ما را تشكيل ميدهند.
لاريجاني هشدار داد: اين آمار به اين معني است كه جمعيت جوان، پويا و خلاق ما به شرايط مسن يا ميانسال تبديل ميشود. اين هرم سني نشان ميدهد در 20 سال آينده جمعيت سالخورده ميشود. برخي از جمعيتشناسان نيز معتقدند كه اگر به اين مساله توجه نشود در 100 سال آينده رشد جمعيت ايران منفي خواهد بود كه اين مساله از نظر توسعه و شرايط اجتماعي پيامدهايي به همراه خواهد داشت.
رئيس مجلس شوراي اسلامي با بيان اين كه رهبر معظم انقلاب نيز تاكيداتي در خصوص مسائل جمعيتي داشتند، گفت: ايشان توصيههايي نيز به مسوولين كشور داشتند كه نشان ميدهد زيربناي اين توصيهها مسائل آماري است. بعد از توصيههاي رهبري شوراي انقلاب فرهنگي تصميماتي گرفت و دولت هم لايحهاي به مجلس داد كه در مراحل پاياني خود است.
لاريجاني تصريح كرد: جمعيت موضوع مهمي است كه فقط با قانون حل نميشود بلكه بايد در سطح جامعه فرهنگسازي و مطرح شود. رسانهها بايد تلاش كنند و افراد دولتي نيز مشوقهايي ايجاد كنند كه زاد و ولد گسترش پيدا كند و ويژگي جوان بود كه توان و تحرك را در خود دارد از جامعه گرفته نشود. اين نكته مهمي است كه به اهتمام ملي نياز دارد.
وي خاطرنشان كرد: ما قانون را به زودي در مجلس تصويب نهايي ميكنيم اما با قانون نميشود زاد و ولد را در كشور ايجاد كرد بلكه همگاني و همت عمومي نيز در كشور ايجاد شود.
مساله ديگري كه لاريجاني به آن پرداخت مساله ازدواج بود. رئيس مجلس گفت : هر سال 800 هزار نفر ازدواج ميكنند كه ميانگين سني براي مردان 27.1 و براي خانمها حدود 23 درصد است كه اين از آسيبهاي مهمي است كه عوامل بسياري مثل مسائل اقتصادي در آن تاثير دارند البته درس خواندنها هم در آن نقش دارد. گاهي ازدواج را مخل درس خواندن ميدانند و گاهي درس خواندن را مخل ازدواج؛ ذهنيت جامعه اين است كه حتما بايد درسمان را تمام كنيم كه نتيجهاش اين شده كه ازدواج به اين صورت درآمده است.
لاريجاني ادامه داد: در حال حاضر 23.7 ميليون نفر از جامعه در سن ازدواج هستند ولي زمينه آن فراهم نيست. اين كه در دين اسلام گفته ميشود ازدواج نيمي از دين را كامل ميكند به اين خاطر است كه بنا نيست انسان ازدواج كند و بعد كامل شود بلكه با ازدواج كردن كامل ميشود. فلسفه ازدواج نيز همين است.
او با اشاره به مشكلات و مواردي كه باعث بالا رفتن سن ازدواج ميشوند، تاكيد كرد: خانوادهها هم در اين مساله نقش دارند. دولت هم بايد حداقلهايي را مطرح كند و نقش خانواده به اين معني نيست كه نقش دولت از بين برود اما مهمتر از آن فرهنگسازي است. در گذشته راحتتر ازدواج ميكرديم. همين مسووليني كه الان وزير هستند و در سمتهاي ديگر قرار دارند اگر از آنها سوال شود ميبينيم كه زير 20 سال ازدواج كردهاند و بعدا وزير و رئيسجمهور شدند. در آينده هر كسي ميخواهد به جايي برسد بايد زود ازدواج كند. افراد با كمك هم بايد يك زندگي را فراهم كنند نه اين كه خانه و ماشين و همه چيز فراهم باشد. خيلي از افراد امكانات را هم دارند و ازدواج نميكنند كه اين نشان ميدهد مساله از جاي ديگري است.
رئيس مجلس به مساله طلاق نيز اشاره كرد و توضيح داد: سالانه حدود 140 هزار طلاق ثبت ميشود يعني به ازاي هر شش ازدواج يك طلاق وجود دارد بيشتر اين طلاقها هم در سالهاي اول تا پنجم ازدواج صورت ميگيرد كه معلوم ميشود از ابتدا همراهي و صبر صورت نگرفته است.
لاريجاني گفت: طلاق آثاري دارد كه تا پايان عمر روي افراد ميماند به خصوص در خانمها؛ طلاق عارضه رواني بزرگي در افراد ايجاد ميكند. بنابراين بايد ساز و كاري فراهم شود كه نوع انتخاب همسر با اصول صحيحي صورت بگيرد و احساسي نباشد.
او ادامه داد: در گذشته وجهه عقلاني ازدواج بيشتر بود و از احساسات زودگذري كه زود هم گسسته ميشد، فاصله داشت. هر چه دور عقلاني و محاسبه گري ازدواج بيشتر باشد كمتر با پديده طلاق مواجه ميشويم.
نماينده مردم قم در مجلس شوراي اسلامي شيب جمعيتي را از موارد مهمي دانست كه بايد به آن پرداخته شود و ابزار اميدواري كرد كه دولت جديد كه مبناي آن بر اعتدال و عقلانيت است در اين امر مهم با همين رويكرد به موضوع بيانديشد و كشور را براي بهبود شرايط بسيج كند.
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]