واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: راههايي براي خروج ليبي از بحران
حدود دو سال پيش بود كه مردم ليبي هلهله شادي سر داده و اميدوار به فرا رسيدن روزهاي خوش، ساعات زيادي را در صفهاي طولاني به انتظار تماشاي فاتحانه جسد مردي كه هيچگاه سرهنگ نبود به انتظار مينشستند و براي فرداهاي خود نقشه ميكشيدند.
اما امروز همان مردم، ناله و شيون سر ميدهند و كشتي اميدشان در خون سهمگين جنگ داخلي و برادركشي به گل نشسته است.
براي برونرفت از اين وضعيت خطير و دشوار، راهكارهاي زير پيشنهاد ميشود:
1- حضور گستردهتر نيروهاي مقتدر حافظ صلح:
حضور اين نيروها ميتواند به برقراري امنيت كمك كند و به دولت«مقتدر اما دموكرات» ياري رساند در اين ائتلاف بايد نيروهاي ورزيده با حضور گسترده و همهجانبه خود، علاوه بر تلاش در جهت برقراري نظم عمومي، حفاظت از اماكن نظامي و زيرساختهاي نفتي را عهدهدار شوند.
2- حضور دولتي مقتدر و دموكرات:
اجتماع همه قبائل و گروههاي سياسي اكثرا متخاصم زير چتر نظامي سازمان ملل و خصوصا كشورهاي عضو ائتلاف جهت انتخاب يك دولت«مقتدر اما دموكرات»، يك ضرورت است.
اين دولت كه نتيجه انتخاب همه قبائل است، بايد با شخصيتي كاريزماتيك و توان مديريتي بالا ضمن مسلح بودن به حمايت همه جانبه جامعه جهاني، ابتدا امنيت را به جامعه بازگرداند. بازگشت امنيت مستلزم جمعآوري حجم انبوه اسلحه پخش شده ميان قبائل و گروههاي متخاصم است. در اينجا حتما لازم است كه دولت رويه مقتدر خود را به نمايش گذارد يعني ابتدا با مذاكره و امتيازدهي به قبائل و در غير اينصورت اتكا به نيروي زور... كه بخش عمده آن از سوي نيروهاي حافظ صلح كه در بند بالا به آن اشاره شد، تامين ميشود. زمينه خلع سلاح قبائل را فراهم آورد. سپس با مديريت چاههاي نفتي و مديريت منابع مالي، شرايط رونق گرفتن اقتصاد ليبي و خروج آن از جو فعلي را فراهم آورد.
3- فرهنگسازي و زايش طبقه متوسط:
ليبي فاقد طبقه متوسط است زيرا در طي دوران زمامداري قذافي، به سبب فقدان دولت به مشكل مدرن، نهادهاي نظارتي، قانون اساسي و پارلمان و گروههاي مدني، تشكيل ساخت سياسي به شدت دچار اختلال شده و نتيجه آنكه امروز به جاي منازعات فكري، رقابتهاي درون قبيلهاي بر عرصه فرهنگ سياسي ليبي سايه انداخته است. ميراث نبود طبقه متوسط، آن است كه مردمان ليبي جملگي دغدغه محور هستند تا مطالبه محور و اين خاصيت جوامعي است كه در آن بيشتر خواستهها از جنس اقتصاد است تا سياست و اجتماع.
فرهنگسازي در جامعه امروز ليبي يك پروسه- و نه پروژه- به شدت زمانبر و طولاني است اما بايد اصلاح فرهنگ عمومي حاكم بر ليبي و زايش طبقه متوسط جديد در كشور آغاز شود. مردم بايد به حقوق خود آگاه شوند و در پرتو اين آگاهي، با اصلاح سبك زندگي علاوه بر اينكه رفتهرفته در جهت رشد و آگاهي خود گام بر ميدارند. بدين ترتيب نطفه يك طبقه متوسط با سواد و آگاه و البته تاثيرگذار شكل ميگيرد. در اين راستا پلوراليزم رسانهاي بسيار موثر است. عملي كه اتفاق افتاد و رسانههاي گوناگون هر يك در جهتدهي به افكار عمومي مردم ليبي نقش دارند.
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]