واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: نسرين ستوده "آنگ سان سوچي" ايران ميشود!
ديدار هيئت پارلماني اروپا با ۲ تن از محكومان ضدامنيتي فتنه ۸۸، مسيري طولاني است كه اگر هوشيار نباشيم، انتهاي آن به تغيير ارزشهاي شهروندي جامعه ايراني ختم خواهد شد.
به گزارش گروه وبگردي باشگاه خبرنگاران،به نقل از صراط داستان حقوق بشر و بحثهاي حاشيهاي آن داستاني طولاني به خصوص در سالهاي پس از انقلاب اسلامي محسوب ميشود. گرچه حقوق بشر بعنوان يك مفهوم انتزاعي و حتي ديني، از جايگاه والايي در بين افكار عمومي برخوردار است، اما همين نكته سبب شده تا در مقاطع مختلف، حقوق بشر بعنوان يك دستاويز مهم در عرصه سياست خارجي قدرتهاي بزرگ مطرح شود.
در اين ميان نظام جمهوري اسلامي ايران بعنوان يك نظام پيشرو در مخالفت با نظم كنوني جهان، بيشترين هدف فشار به بهانههاي حقوق بشر بوده است و در سالهاي اخير سالانه حداقل چند قطعنامه حقوق بشري عليه ايران به تصويب رسيده است.
با اين حال به نظر ميرسد كه اين جبهه قديمي در برابر ايران در حال رنگ عوض كردن و تغيير ماهيت است و به سمتي حركت ميكند كه اينبار نه به دنبال هدف قرار دادن گروههاي كوچك بلكه به دنبال عمومي كردن دغدغه آن براي تمام اقشار است.
*حقوق شهروندي ايراني-اسلامي، الگويي براي تمام دنيا
فارغ از اينكه بحثهاي مرتبط با حقوق شهروندي در داخل كشور كه به طور حتم پيگيري آن بر اساس اصول نظام جمهوري اسلامي ايران و قواعد ديني مؤثر و در رعايت حقوق اساسي ملت تأثيرگذار خواهد بود، نميتوان از نگاهي كه از بيرون بر روي اين تحولات وجود دارد غافل شد.
موضوعيت پيدا كردن حقوق شهروندي بعنوان يك موضوع ملي در ايران براي كشورهاي غربي كه موضوع حقوق بشر را بعنوان يك دستاويز كليدي براي مقابله با نظام جمهوري اسلامي ايران و قابليت نفوذ بالا در افكار عمومي ميبينند بسيار مهم و تأثيرگذار است.
غرب بر اين نكته واقف است كه سير حركتي اين مسئله در صورت به نتيجه رسيدن، نه تنها ميتواند يك موضوع كليدي را براي آنها خنثي كند بلكه ميتواند به موضوعي قابل بحث در بين تمام كشورهاي اسلامي و حتي دنيا تبديل شود و الگوي مورد نظر آنان را از موضوع حقوق بشر و حقوق شهروندي به شدت تضعيف كند.
*سرپلي براي باز كردن يك جبهه جديد در داخل
در اين ميان نكتهاي كه قابل توجه است پيدا كردن يك سرپل قابل اتكاء در داخل و داراي بار رواني و تبليغاتي لازم جهت طرح موضوع و مسئله است.
نميتوان اين نكته را فراموش كرد كه اهداي جايزه صلح نوبل به شيرين عبادي زمينهساز توسعه بحث حقوق بشر از طريق وي در داخل ايران و پس از فتنه سال 88 در خارج از كشور بود. حالا با توجه به حساسيت موضوع حقوق شهروندي و انتقال اين موضوع به داخل زمينه تغيير چهره در اينباره براي سوژه مورد نظر غرب به شدت احساس ميشود.
*ستوده آنگ سان سوچي ايران ميشود
در طول سالهاي گذشته نيز موارد فراواني بوده است كه غرب با تكيه بر رسانههاي تبليغاتي خود افرادي را با تكيه بر الگوهاي برجستهاش و آنان را در افكار عمومي مطرح كرده است.
از نمونههاي اينچنيني ميتوان به آنگ سان سوچي و ملالي يوسفزي اشاره كرد كه در هر دو مورد با تكيه بر بحث آزادي سياسي و همچنين ضرورت تحصيل آزادانه زنان و همچنين جلوگيري از گسترش اسلام طالباني و همچنين فراهم آوردن حضور آنان در عرصههاي مختلف سياسي كمك فراواني به تأئيد الگوهاي مورد نظر غرب شده است.
اهداي جوايز بينالمللي و همچنين مصاحبههاي گوناگون خبري با رسانههاي مطرح جهاني تنها بخشي از اين پروپاگاندا بوده است.
*گفت و گوهايي كه از آن خبري به بيرون درز نكرد
در طول 2 سال اخير نيز به نظر ميرسد غرب چهرههاي مورد نظر خود را در ايران جستجو كرده و بر روي مواردي خاص تمركز يافته است.
ديدار جنجالي هيئت پارلماني اتحاديه اروپا با نسرين ستوده و جعفر پناهي و تأكيد چندباره طرف خارجي در پارلمان اروپا حتي به قيمت به تعويق افتادن بازديد از ايران براي ديدار با اين 2 چهره و محكوم فتنه را در همين چارچوب ميتوان تحليل كرد.
حضور شيرين عبادي در پارلمان اروپا به منطور اهداي جايزه حقوق بشري «ساخاروف» به نسرين ستوده و جعفر پناهي در سال 2012
اين ديدار به گفته تارا كرونبرگ جزو مهمترين ديدارهاي هيئت پارلماني اروپا در تهران محسوب ميشود گرچه از مباحث اين 2 در تهران و گفتوگوي چند ساعته آنان مطلبي تا كنون به بيرون درز نكرده است اما دور از ذهن نيست كه اين ديدار مقدمه موج وسيعي از تبليغات در رسانههاي جمعي براي مطرح كردن اين 2 و به خصوص نسرين ستوده در فضاي تبليغاتي جهاني جهت تحت تأثير قرار دادن بحث حقوق شهروندي در ايران باشد.
*بابي ساندز ايران
نسرين ستوده وكيلي بود كه در وقايع سال 88 به دليل برخي فعاليتهاي امنيتي چندينبار بازداشت و در نهايت دستگير و به چند سال حبس محكوم شد.
ستوده فعاليتهاي گستردهاي در خصوص بحث حقوق شهروندي پيش از مطرح شدن آن در سطح رسانهاي و دولتي داشت. در دوران زنداني شدن وي نيز اعتصاب چندين روزه او به شدت از سوي رسانههاي غربي پوشش داده شد و از وي به عنوان يك بابيساندز جديد در عرصه حقوق بشر نام برده شد.
ستوده پس از انتخابات سال 92 مورد عفو قرار گرفت.
* جايزه صلح نوبل به ستوده ميرسد؟
ديدار هيئت پارلماني اروپا با وي موضوع جديدي بود كه سبب شد نام نسرين ستوده به كرات حتي در رسانههاي اصولگرا نيز مطرح شود و دور از ذهن نيست كه حتي ستوده در آيندهاي نزديك برنده جايزه صلح نوبل شود.
*حقوق شهروندي ايراني يا اسلامي
با توجه به همين مشخصات است كه ميتوان به اهميت ديدار اخير وي پي برد. حقوق شهروندي نكتهاي است كه در صورت حركت در مسير مورد نظر غربيها ميتواند تأثيري بسيار بيشتر از بحث حقوق بشر در سطح جامعه داشته باشد.
حقوق بشر بيش از آنكه جنبهاي مردمي داشته باشد بيشتر متوجه گروهي خاص در جامعه ايران همچون بهاييها، مخالفين انگشتشمار احكام اسلامي و يا كساني كه بطور علني عليه نظام جمهوري اسلامي ايران مخالفت ميكردند، ميشد.
*برهنگي يا زندگي مكفي
در مقابل، حقوق شهروندي ميتواند با هدف قرار دادن موضوعاتي كه مربوط به تكتك انسانها در يك جامعه متشكل ميشود سطح گستردهاي را هدف قرار دهد. با اين حال نكته اصلي اينجاست كه حقوق شهروندي شامل حق استفاده از اينترنت بدون فيلتر، گسترش آزادي استفاده از انواع لباسها و يا حتي آزادي ارتباطات جنسي باشد و يا حق داشتن يك زندگي مطلوب و در سطح عادي مورد توجه قرار بگيرد.
بديهي است غرب به دنبال آن است كه موضوع حقوق شهروندي صرفاً از يك مطالبه عمومي به يك چالش امنيتي، اجتماعي تبديل شود كه جز تخطي از برخي اصول راه ديگري براي ختم آنها نباشد.
*راهي كه تازه آغاز شده است
راهي كه با ديدار نسرين ستوده و هيئت پارلماني اروپا آغاز شده است، مسيري طولاني است كه اگر هوشيار نباشيم، انتهاي آن به تغيير ارزشهاي شهروندي جامعه ايراني ختم خواهد شد.
البته بهترين راه براي خنثي كردن چنين راهبردي توجه به تدوين حقوق شهروندي با تكيه بر اصول ايراني و اسلامي است. نكتهاي كه بارها مقام معظم رهبري و ساير دلسوزان نظام بر آن تأكيد كردند.
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]