واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: كتابسازي بزرگترين آسيب نشر ديني ـ قرآني است
گروه ادب: مديركل اداره فرهنگي ـ هنري زندانها با بيان اينكه كتابسازي بزرگترين آسيب امروز نشر ديني ـ قرآني است، اظهار كرد: پيشرفت و تعالي در اين بخش فقط در سايه توجه به نيازهاي واقعي مخاطبان شكل ميگيرد.
![](http://static.iqna.ir/1/news/201312/-8588136993964446944.jpg)
حجتالاسلام و المسلمين محسن رباني، مديركل اداره فرهنگي ـ هنري زندانها در گفتوگو با خبرگزاري بينالمللي قرآن(ايكنا)، به بررسي موضوع نيازسنجي در حوزه نشر مكتوب در بخش ديني ـ قرآني پرداخت و درباره ميزان نيازسنجي در اين حوزه اظهار كرد: با مشاهده بسياري از آثار توليد شده در اين حوزه متوجه شدهام كه تطابقي ميان اين آثارا با نيازهاي روز جامعه وجود ندارد.
تلاش براي تأليف بنا به موقعيتهاي شغلي/ مسئولان نميخواهند آمار توليد كتاب پائين بيايد
وي ادامه داد: متأسفانه روندي در حوزه توليد كتب ديني ـ قرآني شكل گرفته و آن هم اينكه افراد بنا به موقعيتهاي گوناگون ميخواهند تأليفاتي داشته باشند تا از آن طريق امتيازاتي كسب كنند. يافتن آثاري كه صرفاً با توجه به نيازهاي روز مخاطب توليد شده باشند، بسيار مشكل است.
حجتالاسلام رباني درباره وظايف نهادهاي متولي در اين حوزه گفت: قطعاً در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي كارشناساني به اين مهم توجه دارند، اما شايد آنها نيز چندان به اين حوزه ورود پيدا نكنند تا نكند كه آمار توليد عناوين كتاب در دوره مسئوليت آنها كاهش پيدا كند. البته اين مسئله ربطي به مسئولان فعلي يا گذشته اين وزارتخانه ندارد و در همه دورهها همين منوال وجود داشته است.
مديركل اداره فرهنگي ـ هنري زندانها ادامه داد: مسئولان تلاش ميكنند تا آمار آثار توليد شده را بالا ببرند، اما بايد اين سؤال را مطرح كرد كه چه ميزان از آثار توليد شده يا مجوز گرفته در دوره مسؤليت آن افراد، با نيازهاي روز جامعه، سؤالات و شبهات آنها همخواني داشته است.
حضور پررنگ آثار كمخاصيت/ پيشرفت در سايه نيازسنجي واقعي
وي در ادامه سخنان خود به آسيبهايي كه فقدان نيازسنجي به جامعه مخاطب وارد ميكند، پرداخت و در اين باره گفت: جامعه ما به سمت پيشرفت حركت نخواهد كرد و حتي ميتوان گفت در نقطه مقابل آن قرار خواهد گرفت. زماني پيشرفت واقعي خواهيم داشت كه آثار بر مبناي نيازها توليد شوند تا نوبت به پاسخگويي به نيازهاي بعدي برسد و اين چرخه مدام رو به تعالي و در حركت خواهد بود و پيشرفت در دو قالب كمي و كيفي حاصل ميشود.
حجتالاسلام رباني ادامه داد: زماني كه كسي به نيازها توجه نميكند، توليد كننده محتوا در حوزه فرهنگ به ويژه نشر ديني ـ قرآني بنا بر مقتضيات شخصي به توليد اثر و ارائه آن به جامعه ميپردازد. از اين رو نبايد خيلي انتظار تعالي اين حوزه را داشته باشيم. همچنين توجه به اين نكته ضروري است كه نوشتن و تأليف كتاب در زمانه ما چندان شباهتي به گذشته ندارد كه مؤلف از ابتدا تا انتهاي اثر را با تلاش خود كسب كرده باشد.
آثار با نيازسنجي واقعي، حجم اندكي از توليدات را شامل ميشود
وي اظهار كرد: در اين ميان نياز واقعي مخاطب است كه مغفول ميماند و آن محتوايي دوباره توليد ميشود كه به واسطه ابزارهاي ارتباطي امروز، مثل اينترنت به سادگي در اختيار مؤلف قرار ميگيرد. به همين دليل است كه بخش نيازسنجي شده حجم بسيار اندكي از توليدات امروز اين حوزه را به خود اختصاص داده است.
مديركل اداره فرهنگي ـ هنري زندانها با بيان اينكه در توليدات و پژوهشهاي برخي از دانشگاهها ميتوان توجه به نيازسنجي و توليد محتوا بر آن اساس را مشاهده كرد، گفت: اما متأسفانه به سادگي ميتوان آثاري را در حوزه دين پيدا كرد كه همان محتواي كتابهاي مرجع و مشهور اسلامي را تكرار كردهاند.
وي ادامه داد: اين آثار حتي از كتابهاي مرجعي كه از آنها بهرهبرداري شده است نيز ضعيفتر هستند و در واقع هيچ ويژگي و برتري نسبت به آن اثر قديم ندارند. چرا كه آثار قديمي، مفصلتر، علميتر و با استنادهاي قويتر نسبت به آثار جديد نگاشته شدهاند.
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]