واضح آرشیو وب فارسی:ايران: اول دفتـــر پرونده فساد در تركيه از منظري ديگر
منصور بيطرف
هفته گذشته در تركيه اتفاقي رخ داد كه نه تنها دولت تركيه را به چالش كشيد بلكه بار ديگر اسم ايران را بر سر زبانها انداخت. حدود 50 نفر از مقامات ارشد تركيه از جمله سه تن از فرزندان مقامات تركيه به اتهام فساد مالي و دريافت رشوه از سوي مقامات قضايي آن كشور دستگير شدند كه در ميان آنها دو نفر هستند كه ارتباط مستقيم با موضوع تحريم ايران پيدا كردهاند؛ رضا ضراب، بازرگان ايرانيالاصل شهروند تركيه و سليمان اصلان، مدير
هالك بانك (بانك خلق) تركيه. بنابر ادعاي رسانهها و پليس تركيه، اين دو، همراه با فرزند وزير امور اقتصادي تركيه متهم به پولشويي و قاچاق طلا به تركيه و ايران طي دو سال گذشته شدهاند و ادعا شده عملاً به دولت وقت ايران كمك كردهاند كه تحريمها را دور بزند.
در گزارشهاي پليس تركيه كه روزنامه آل مونيتور آن را نقل كرده، ادعا شده رفتار دولت وقت ايران براي دور زدن سويفت و تحريمها تا اواسط ماه جولاي كه تحريم فروش طلا هم مشمول تحريمها عليه ايران شد، پيچيده بود. برخي از شركتهاي پيشرو در چين و تركيه به ثبت رسيدند. دولت وقت ايران براي واردات به شركتهاي پيشرو با اسناد خاصي ارز حواله ميكرد و آن شركتها با اسناد واقعي ارزها را بابت صادرات به شركتهاي ثبت شده در تركيه ارسال ميكردند و آنها طلا را از بازارهاي جهاني ميخريدند و به طور مستقيم يا غيرمستقيم كه عمدتاً دبي بود، به ايران صادر ميكردند. شركت واسطه در اين كار شركت طلاي سفير متعلق به شريك رضا صراف يا ضراب و بانك واسطه در اين كار هم هالك بانك بود.
رضا ضراب متولد سال 1362 شمسي (1983) ميلادي در تبريز بعد از ازدواج با خواننده تركيهاي به نام ابرو گوندش، مورد توجه رسانههاي تركيه قرار گرفت. او بعد از اخذ تابعيت تركيه، نام صراف را براي خود برگزيد. در ابتدا او براي صرافيهاي النفيس و السالم در دبي كار ميكرد. در سال 2008 با تأسيس شركت رويال ماريتايم وارد بازار تركيه شد. در سال 2011 و 2012 همراه با شركت طلاي سفير وارد بازار جهاني طلا شد. اين شركت در سال 2012 با در اختيار گرفتن 46 درصد صادرات طلاي تركيه ركورد زد. گزارشهاي رسيده حاكي از آن است كه تركيه طي دو سال گذشته حدود
8 ميليارد دلار طلا به ايران صادر كرده كه ارزش سال گذشته آن بيش از
6 ميليارد دلار بوده است. گزارش فوق بخشي از اتفاقات هفته گذشته تركيه است كه به ايران مربوط شده و رسانههاي جهان به آن پرداختهاند اما در اين مورد چند نكته حائز اهميت است:
1- در بررسي رخدادهايي كه به كشور مربوط ميشود، سياست واقعي يا
رئال پوليتيك ايجاب ميكند كه مصالح سياسي آن روز همواره مدنظر باشد. شايد يكي از معضلات كشور ما در چند سال گذشته، غفلت از منافع ملي بوده كه در جاي خود به آن پرداخته خواهد شد.
2- ايران در دو سال گذشته مشمول شديدترين تحريمها قرار گرفته بود. از يك سو دولت به دنبال كاهش يا رفع تحريمها بود و از سوي ديگر به دنبال دور زدن تحريمها؛ اين كه تا چه اندازه موفق شدهاند يا نشدهاند و بهتر بود چگونه عمل كنند جاي خود دارد اما سياستگذاران آن روز دولت اين گونه ميانديشيدند كه اگر نميتوانيد تحريمها را برداريد، حداقل آن را دور بزنيد.
3- اتفاقي كه در تركيه رخ داد و جناح مقابل دولت همسايه، آن را افشا كرد و پاي ايران هم به ميان آمد نشان ميدهد كه دولت پيشين درصدد دور زدن تحريمها بوده است.
...و آخر آن كه اگر اين اتفاق براي تركيه فساد است، آيا براساس موازين حقوقي ايران نيز اين موضوع قابليت پيگرد دارد؟
كابينه كويت رسماً استعفا كرد
دولت كويت رسماً استعفاي خود را به امير اين كشور ارائه داد. به گزارش فرانسپرس، دولت جابرالمبارك الصباح، نخست وزير كويت به دليل عملكرد ضعيف خود با سيلي از انتقادات پارلمان مواجه شده بود و ديروز نخست وزير، استعفاي دولت را تقديم امير كويت كرد. در هفتههاي اخير وزراي دولت به دلايل متعدد در پارلمان استيضاح شدند. وزرا در اعتراض به اين روند، استعفا دادند.
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]