واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: امير محبيان در گفتوگو با ايلنا: وحدت اصولگرايان ناممكن و ناسودمند است
فقدان راهبرد رسانهاي در دولت عملا باعث شده است كه در مردم تصوير روشني از كارآمدي دولت پديد نيايد/ متاسفانه همچنان روابط مجلس و دولت روند منفي دارد و به نظر ميرسد تلاشهاي لاريجاني براي كنترل اوضاع در حال بياثر شدن است /احتمال جريان سومي كه متشكل از اصولگرايان و اصلاحطلبان عاقل باشد، محتمل است. امير محبيان در گفتوگو با ايلنا: وحدت اصولگرايان ناممكن و ناسودمند است
امير محبيان از جمله فعالين طيف اصولگرا تعريف ميشود و البته مواضع وي بيشتر مواقع مرزبندي هرچند نازك با طيف اصولگرايان سنتي و يا حتي افراطيون اين جريان دارد. وي در سال ۱۳۸۵ حزب نوانديشان ايران اسلامي را تاسيس كرد و اين تلاش وي را ميتوان به نوعي در راستاي فرضيه فوق ارزيابي كرد.
وي در پاسخهايي كه به سوالات ايلنا ميدهد تاكيد ميكند كه وحدت اصولگرايان در شرايط كنوني هم ناممكن است و هم ناسودمند. ريشههاي اختلاف در اصولگرايان ژرف است و فراتر از منافع سياسي است.
محبيان دليلي نميبيند كه اصولگرايان بخواهند اختلاف خود را رفع كنند بلكه معتقد است آنها فقط بايد اختلاف خود را به رسميت بشناسند.
متن پاسخهاي محبيان به سوالات ايلنا در ادامه ميآيد:
***عملكرد دولت يازدهم را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
هنوز براي ارزيابي عملكرد دولت يازدهم بسيار زود است، دولت با تمركز و انرژي بر روي سياست خارجي خواست با حركتي انفجاري در سختترين نقطه موج اميد را تقويت كند، اما كار كمي سختتر و موانع جديتر از خوشبينيهاي اوليه بود. فعلا حركت كانوني دولت روي يك نقطه مجبور است منتشر شود و ساير حوزهها را در برگيرد. برخلاف اميد اوليه كه فضا را كاملا مساعد نشان ميداد، دشواريهاي جدي فرارو خواهد بود.
***بسياري اعتقاد دارند كه اولويت دولت جديد سياست خارجي و اقتصاد است و همين مسئله موجب شده مسائل داخلي مانند توسعه سياسي و آموزش عالي و بهداشت كمتر مورد توجه قرار بگيرد. تحليلتان در اين رابطه چيست؟
فعلا اولويت دولت يازدهم بيشتر سياست خارجي است و همين امر فشار غير قابل تحملي را بر روي وزارت خارجه وارد كرده است. دولت حتي اميد دارد حل گره در حوزه خارجي موانع فراروي اقتصاد را نيز بردارد. واقعا معتقدم كه ديپلماسي محوري افراطي دولت ميتواند تصوير متعادل از نقش فراگير دولت را مخدوش كند. بايد وزراي دولت در حوزههاي ديگر فعال شده و توازن فعاليت را برقرار سازند.
*** عملكرد كدام وزارتخانه دولت تدبير و اميد را خوب و قابل قبولتر نسبت به ساير وزارتخانههاي ديگر ميدانيد؟ و عملكرد كدام وزارتخانه دولت تدبير و اميد را نسبت به ساير وزارتخانههاي ديگر ضعيفتر ميدانيد؟
اطلاعرساني متعادلي از ساير وزارتخانهها نديدهايم. من عليرغم آنكه رسانهها عمدتا ديد خوبي نسبت به دولت يازدهم دارند اما فقدان راهبرد رسانهاي در دولت عملا باعث شده است كه در مردم تصوير روشني از كارآمدي دولت پديد نيايد. دولت بايد پرسشهاي ذهني مردم را پاسخ دهد والا خلا ذهني با حدس و گمان يا توسط رقبا پر خواهد شد.
*** ارزيابي شما از رابطه مجلس و دولت چيست؟ بسياري از صاحبنظران معتقد هستند كه اعتراضات مجلس نسبت به دولت با توجه به اينكه هنوز مدت چنداني از شروع به كار دولت نگذشته است در واقع نوعي انتقامكشي از دولت به خاطر عدم پيروزي كانديدايشان ميدانند، آيا اين نظر درست است؟
موضع مجلس نسبت به دولت يازدهم از خوشبيني اوليه آغاز شد كه به نوع عملكرد دولت پيشين در قبال مجلس بازميگشت، اما سريعا توقعات مديريت نشده روابط را از حالت اوليه خارج كرد. اين روابط متاسفانه همچنان روند منفي دارد و به نظر ميرسد تلاشهاي لاريجاني براي كنترل اوضاع در حال بياثر شدن است، هرچه به انتخابات مجلس نزديك شويم اوضاع به سمت نامناسبتر شدن ميرود. من اين ضعف را ناشي از ناتواني دولت در مديريت ذهن و توقعات نمايندگان ميدانم. دولت برنامه جدي براي تعامل هدفمند با نمايندگان ندارد، حداقل اين برنامه تاكنون موثر نبوده است.
*** تعريفتان از اعتدال چيست؟ آيا دولت توانسته است جانب اعتدال را نگاه دارد؟
اعتدال در يك كلام از منظر من عقلانيت رفتاري است. عقلانيتي كه هنجارهاي جامعه حد وسط آن را تعريف ميكند. دولت با شعار اعتدال بدون تعريف دقيق آن به ميدان آمده است، اميدوارم بتواند تعريف عملياتي روشني ارايه كند، البته در گزارش صدروزه رييس جمهور اعتدال در نظر گرفته نشد كه آثار دراز مدت آن را خواهيم ديد.
***نگاهتان به انتخابات آتي مجلس چيست؟ آيا اصولگرايان ميتوانند در انتخابات آتي به وحدت برسند و ميشود ديدار اخير محمدرضا باهنر با اعضاي جبهه پايداري در همين رابطه تحليل كرد؟
وحدت اصولگرايان در شرايط كنوني هم ناممكن است و هم ناسودمند. ريشههاي اختلاف در اصولگرايان ژرف است و فراتر از منافع سياسي است. من اصلا دليلي نميبينم كه آنها بخواهند اختلاف را رفع كنند اصولگرايان فقط بايد اختلاف را به رسميت بشناسند. باهنر هر چند توانايي لابيگري خوبي دارد، ولي نه او به پايداريها اعتقاد و اطمينان دارد و نه آنها به او، فقط بايد از پايداريها دعوت كرد در فرآيند كلي اصولگرايان براي انتخابات قرار گيرند. اگر آمدند كه تازه مشكلات اجرايي هماهنگي آغاز ميشود اگر نيامدند، خب نبايد عزا گرفت، بقيه را بايد مديريت كرد.
اصولگرايان براي بازسازي خود راهي طولاني در پيش دارند ولي بايد دانست كه ظرفيتهاي اجتماعي اصولگرايان فوقالعاده اثرگذار است، اين ظرفيت اجتماعي قادر است حتي در محيط فاقد برنامه و آشوبگونه هم اثرگذاري كند بويژه در صورت ورود رقباي اصلاحطلب كه ناخودآگاه جريان اصولگرا را سامان بيروني ميدهند.
***فعاليتهاي انتخاباتي اصلاحطلبان را چگونه ميبينيد؟ آيا آنها ميتوانند در انتخابات سال آينده پيروز باشند؟
اصلاحطلبان فراروي خود پارهاي از موانع ساختاري را دارند. به گمانم در انتخابات مجلس ممكن است كه شكافهاي جريان اصلاحطلب و دولت يازدهم خودش را نشان دهد.
***آيا ميتوان شاهد ظهور نيروي سومي از فعالان سياسي كه نه اصلاحطلبند و نه اصولگرا در انتخابات باشيم؟
احتمال جريان سومي كه متشكل از اصولگرايان و اصلاحطلبان عاقل باشد، محتمل است، هميشه محتمل بوده است ولي آنها هنوز ساختار تشكيلاتي و انگيزههاي قدرتمند ندارند، البته اميدوارم روزي آنها فعال شوند.
***آينده سياسي جريان احمدينژاد و مشايي موسوم به جريان انحرافي را چگونه ميبينيد؟
آينده سياسي احمدينژاد و طيف او بستگي به فاكتورهاي مختلفي دارد، مثلا قدرتهايي كه آنها را به عنوان بالانسر و تعادلبخش ميبينند، چه زماني آنها را به ميدان وارد كنند، يا خود آنها چگونه و چه زماني مجددا وارد صحنه شوند. نقش دولت يازدهم هم مهم است آنها ممكن است به گونهاي عمل كنند كه احمدينژاد را به آلترناتيو خود تبديل كنند، گزارش صد روزه رييس جمهور در همين راستا ارزيابي شد.
دوشنبه 2 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]