واضح آرشیو وب فارسی:مهر: "استاد-شاگردي" هم بايگاني ميشود/ موج جديد توقف طرحهاي اشتغالي
خبرگزاري مهر-گروه اقتصادي: پس از توقف طرح دوركاري و ساماندهي نيروهاي شركتي كه از زمان دولت سابق در حال اجرا بود، اين بار خبر ميرسد برخي نامهنگاريها با علي ربيعي وزير تعاون، كار و رفاه به منظور لغو اجراي طرح "استاد - شاگردي" نوين در جريان است و سازمان تامين اجتماعي نيز به جمع مخالفان ادامه اجراي اين طرح پيوسته است.
به گزارش خبرنگار مهر، در زمان فعاليت دولت سابق طرحي در حوزه بازار كار و اشتغال كشور معرفي شد با نام "استاد - شاگردي نوين" كه طي آن قرار شد بنگاه ها و واحدهايي كه تمايل به جذب نيروي كار دارند به خاطرات دهه هاي قبل بازگردند و شاگرد بگيرند.
البته با اين امتياز كه هيچ حقوقي به شاگرد نپردازند، وي را بيمه نكنند، افراد در زمان شاگردي از شمول قانون كار و حمايت هاي آن خارج باشند و خلاصه اينكه كارفرما به عنوان مالك و صاحب نيروي متقاضي كار هرگونه كه خواست رفتار كند و در نهايت نيز پس از مدتي استفاده از شاگرد، وي را بدون اينكه مسئوليتي داشته باشد از كار رايگان بركنار كند!
طرح جذب نيروي كار رايگان
اما اين شويه خيلي زود مخالفاني را در بدنه بازار كار كشور پيدا كرد، اما دولت سابق ضوابطي براي آن تدوين كرد و اجراي طرح استاد شاگردي نوين در كشور آغاز شد. گفته مي شود از اين طريق تاكنون 100 هزارنفر جذب شده و به صورت رايگان در واحدهاي مختلف كشور مشغول به فعاليت هستند به اين اميد كه شايد كارفرما آنها را پس از يك دوره استفاده رايگان، جذب كند.
منتقدان و مخالفان اينگونه كاريابي براي كارجويان مي گويند ضوابط كارآموزي كارجويان در قانون كار وجود دارد و ديگر نياز به تدوين مقررات جديدي در اينباره نيست آنهم قوانيني كه افراد را وادار به كار رايگان كند و شرايط يكجانبه اي براي كارفرمايان تعريف شود.
طبق قانون كار، كارفرمايان مي توانند از نيروهايي تحت عنوان كارآموز استفاده كنند اما نه مانند استاد شاگردي طراحي شده در دولت دهم كه افراد را مجبور به كار رايگان مي كند، بلكه ضوابطي وجود دارد، كارفرمايان بايد مبالغي را به افراد بپردازند، حمايت هاي قانوني درباره كارآموزان وجود دارد و در نهايت دولت نيز سهمي از كارآموزي افراد داشته و مبالغي علاوه بر كارفرما به افراد مي پردازد كه به اصطلاح طبق قانون كار همان كارورزي شناخته مي شود.
كارشناسان بازار كار كشور مي گويند هدف دولت سابق از دور زدن قانون كار و ايجاد ضوابط جديدي با عنوان استاد شاگردي تنها برداشتن مسئوليت دولت در قبال نيروي متقاضي كار و توقف روند هزينه كردن دولت در اين بخش بوده و از اين طريق ضمن خروج كامل دولت از تخصيص اعتبار براي اجراي طرح استاد شاگردي، همه مسئوليت ها در قبال افراد را به صورت 100 درصد در اختيار كارفرمايان قرار دادند.
شكايت كارگران به ديوان عدالت
در ماه هاي گذشته مجمع عالي نمايندگان كارگر كشور شكايتي را در ديوان عدالت اداري تنظيم كرد و طي آن خواستار توقف اجراي طرح استاد شاگردي در كشور شدند و عنوان شد اين طرح مغايرت هاي آشكاري با قانون كار دارد و نوعي برده داري نوين نيروي كار محسوب مي شود.
با روي كار آمدن دولت تدبير و اميد، رويكردهاي جديدي نيز در بازار كار و اشتغال كشور حاكم شده و دولت ديدگاه هاي جديدي رد اين خصوص ارائه كرده است. به نظر مي رسد پس از توقف اجراي طرح دوركاري و نامه نوبخت به دولت درباره لزوم متوقف شدن طرح دوركاري و پس از آن تغيير شيوه اجراي ساماندهي نيروهاي شركتي، اينبار دولت استاد شاگردي نوين دولت سابق را هم متوقف كند.
كارشناسان معتقدند استاد شاگردي مطرح شده توسط وزارت كار دولت سابق به مراتب ضعف ها و مشكلات جدي تري از دوركاري و ساماندهي نيروهاي شركتي دارد و اين خواسته به حق نمايندگان كارگري كشور است كه هرچه سريعتر دولت در اين زمينه تدابيري را بيانديشد.
در مهرماه امسال سازمان تامين اجتماعي نامه اي به علي ربيعي؛ وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي نوشت و در آن مخالفت خود با ادامه طرح استاد شاگردي را به دليل مغايرت هاي قانوني و همچنين مخدوش شدن روند درآمدزايي تامين اجتماعي اعلام كرد.
حال خبر مي رسد اين سازمان بار ديگر نيز در واكنش به نامه و درخواست مجمع عالي نمايندگان كارگر كشور درباره لغو اجراي طرح استاد شاگردي، پاسخ مثبت داده و يكبار ديگر نيز نامه نگاري با وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي را در اين زمينه به نمايندگان كارگران يادآور شده و عنوان شد كه درباره مغايرت هاي اين طرح با قوانين كار و تامين اجتماعي با وزير كار رايزني و نامه نگاري شده است.
تامين اجتماعي هم به جمع مخالفان پيوست
آرش فراز در گفتگو با مهر با اشاره به وجود كارگروه مشترك بين مجمع عالي نمايندگان كارگران ايران و تامين اجتماعي درباره طرح استاد شاگردي گفت: در آنجا موضوع استاد شاگردي مطرح شده و اغلب كارشناسان تامين اجتماعي نيز با ادامه اجراي اين طرح مخالف هستند.
دبيركل مجمع عالي نمايندگان كارگر كشور اظهارداشت: ما اخيرا نامه اي به تامين اجتماعي نوشتيم و در آن يادآور شديم كه كارآموز در حين كار مشمول قوانين كار و تامين اجتماعي است و از اين طريق توضيح خواستيم كه چگونه مي توان استاد شاگردي را بدون حمايت هاي قانوني دنبال كرد.
فراز با تاكيد بر عدم انجام وظايف ذاتي تامين اجتماعي درباره استاد شاگردي و در زمان مديريت قبلي اين سازمان ادامه داد: در هر صورت كارشناسان تامين اجتماعي اعلام كرده اند به وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي مغايرت هاي قانوني استاد شاگردي را اعلام كرده اند.
اين مقام مسئول كارگري كشور با اشاره به اينكه اصل موضوع به بيمه اجباري نيروي كار برمي گردد گفت: با برداشتن چتر حمايتي قانون كار و تامين اجتماعي از طرح استاد شاگردي، عملا ميزان درآمد تامين اجتماعي از محل بيمه افراد نيز كاهش مي يابد.
دبيركل مجمع عالي نمايندگان كارگر كشور بيان داشت: بنابراين به لحاظ درآمدي نيز تامين اجتماعي ادامه اجراي استاد شاگردي را به نفع خود نمي داند و اين موضوع براي دخل و خرج خودشان نيز مشكل ساز است.
به گفته فراز، حمايت درباره كارآموزان همان است كه در قانون كار وجود دارد و به همان صورت نيز بايد اجرا شود. اين مقام مسئول كارگري كشور درباره سرنوشت شكايت از اين طرح در ديوان عدالت اداري نيز تصريح كرد: هنوز پاسخي از ديوان عدالت اداري دريافت نشده است.
كد خبر: 2200240
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۱۰/۲ - ۱۰:۵۶
دوشنبه 2 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]