واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: دبير ستاد حقوق بشر: رفتار هيئت اروپايي به هيچ وجه قابل توجيه نيست
دبير ستاد حقوق بشر گفت: ديدار هئيت پارلمان اروپا از كشورمان كه به دعوت و با هماهنگي مجلس شوراي اسلامي صورت گرفت بدون شك در راستاي تعامل سازنده با جهان حائز اهميت بوده و ارزشمند است.
به گزارش حوزه حقوقي قضايي باشگاه خبرنگاران، در جريان سفر يك هفته اي هيئت اروپايي به ايران، اين هيئت با برخي از مسئولان كشورمان از جمله وزير امورخارجه، رئيس مجلس شوراي اسلامي و دبيرستاد حقوق بشر قوه قضائيه و ... ديدار و گفتگو داشت. با اين همه اين سفر با حاشيه هايي از جمله ديدار با دو تن از متهمين و محكومين فتنه 88 و اعطاي جايزه به به آنها همراه بود كه موجب شد دستاوردهاي اين سفر تحت الشعاع اين حاشيه قرار گيرد. اين حاشيه در مجلس شوراي اسلامي نيز انعكاس يافت و اعتراض برخي از نمايندگان را بهمراه داشت. در اين بين دكتر كاظم جلالي رئيس گروه دوستي پارلمان ايران و پارلمان اروپا در پاسخ به اعتراض برخي از نمايندگان اظهار داشت كه محمدجواد لاريجاني دبير ستاد حقوق بشر با درخواست هيئت اروپايي براي اين ديدار موافقت كرده است.
در همين خصوص پايگاه اطلاع رساني ستاد حقوق بشر در مصاحبه اي كوتاه با دكتر محمد جواد لاريجاني ارزيابي ايشان از اين ديدار را جويا شده است كه در پي مي آيد:
دكتر كاظم جلالي رئيس گروه دوستي پارلمان ايران و اروپا اظهار داشته اند كه حضرتعالي به عنوان دبيرستاد حقوق بشر با ديدار هيئت پارلمان اروپا با دو تن از محكومين فتنه 88 موافقت كرده ايد؟ آيا اينگونه بوده است؟
طبعا در يك چنين مواردي جلسات مشورتي مختلفي در دستگاههاي ذيربط تشكيل مي شود و مسايل متنوعي نيز مطرح مي شود كه همگي آنها مشورت هاي داخل نظام محسوب مي شوند. به نظر من آقاي دكتر جلالي در مطالبي كه بيان فرموده اند مقداري شتابزدگي به خرج داده و تسامح در دقت داشته اند، زيرا در هر صورت روال كار بر اين است كه مسئولان محترم مجلس نظرات مختلف نهادها را مي گيرند، ارزيابي مي كنند و نهايتا تصميم مي گيرند آنچه به مصلحت است انجام دهند يا خير و كسي نمي تواند مجلس را به انجام كاري مجبور كند. البته هيچكس در اين مملكت موافق رفتار اين هيئت در ملاقات با اين افراد و اعطاي جايزه به آنها نبوده است، زيرا اولا تقاضاي ملاقات با افرادي كه سابقه محكوميت دارند يا به نوعي درحال گذراندن محكوميت هستند، نيازمند هماهنگي هاي قضايي است و باز همه آنها نيازمند هماهنگي هاي امنيتي است، ثانيا جايزه دادن به محكومين فتنه همانطور كه اشاره شد اصلا يك توهين سياسي است، ثالثا همه اين امور مراحل تشريفاتي خاص خود را دارد، حتي موافقت با هر بخش از اين تقاضاها بايد براساس مراحل تشريفاتي خاصي صورت گيرد و اين توافق، نافي انجام ضروريات ديپلماتيك و تشريفاتي اين امر نيست همانطور كه رئيس محترم مجلس شوراي اسلامي هم اشاره كردند اين ها بايد تقاضاي خود را رسما اعلام مي كردند تا مجلس مي توانست تصميم مناسب بگيرد و به هر نوعي كه مي خواست عمل كند. بحث اصلي در نحوه رفتار اين مهمانان كم تمدن ما بوده است.
پس قطع نظر از مخالفت يا موافقت با اصل قضيه، شما هم با نحوه رفتار هيئت اروپايي مخالف هستيد. ارزيابي شما از اين رفتار هيئت اروپايي چيست؟
بديهي است اين كار خلاف عرف ديپلماتيك است و شايد از لحاظ قوانين ما هم نوعي تخلف قانوني باشد چرا كه يكي از ملاقات شوندگان داراي محكوميت معلق است و احيانا هماهنگي با قاضي اجراي احكام ضروري بوده است. اما درعين حال دادن جايزه به افرادي كه در نظام اسلامي متهم شده و در جريان يك فرايند قانوني روشن و دقيق محكوم شده اند توهين به ملت و توهين به نظام سياسي مدني ما محسوب مي شود لذا رفتار هيئت اروپايي در اين قسمت به هيچ وجه قابل توجيه نيست.
چطور مي شود كه غربي ها با وجود ادعايي كه در خصوص نرم هاي ديپلماتيك دارند و خود را مولف نظام هاي نوين رفتارهاي ديپلماتيك در جهان مي دانند دست به چنين اقداماتي زده باشند؟
اتفاقا اين رفتار ناهنجار ديپلماتيك با مواضع غرب و دول اروپايي در فتنه 88 كاملا هماهنگي دارد. در جريان فتنه كه در واقع يك كودتاي ناموفق عليه دموكراسي در نظام اسلامي بود، دول اروپايي با وقاحت كامل اين جريان فتنه را هم هدايت كردند، هم كمك كردند و هم تبليغ كردند. اين سياست، حكايت از ماهيت خيره سرانه و خود محورانه غرب دارد. جالب است كه غرب چه در رفتار با مردم خودش و چه در رفتار با ساير ملل از گستاخي كم نظيري برخوردار است و گستاخي البته يك علامت بي تمدني است همانطور كه حيا، ادب و شرم، رفتار متمدنانه محسوب مي شود.
شما بعنوان دبير ستاد حقوق بشر با اين هيئت پارلمان اروپا ديدار و گفتگو داشتيد و اتفاقا اين ديدار، طولاني و گويا مناقشه اي بوده است. در نشست شما با هيئت اروپايي چه گذشت؟
اولا هيئت اروپايي چند ماه پيش از اين سفر، از طريق وزارت خارجه تقاضاي ملاقات با اينجانب را مطرح كرده بود. چون آنها از طريق پارلمان اروپا تقاضا كرده بودند آن را به مجلس شوراي اسلامي هدايت كرديم و پس از آن بود كه اين ملاقات انجام گرفت. در اين جلسه كه بسيار دقيق و مفصل و مودب به آداب برگزار شد، آنها درباره جريان حقوق بشري حاكم در صحنه بين المللي با ما صحبت كردند و نظر ايران را درباره مسائل مطرح شده جويا شدند. ما در پاسخ به آنها كه جزئيات بيشتر آن در خبرهاي مربوط به ديدار منتشر شده است، مفصل توضيح داديم اولا به تلقي آنها از حقوق بشر غربي اشكالات فراواني داريم، ثانيا اعلام كرديم معتقد هستيم كه سياست غرب در تحميل يك تفكر و روش زندگي به جهان با استفاده از زور شكست خورده است و گذشته از ناموفق بودن اين تحميل، اين سياست سبب از بين رفتن شكوفايي تمدني بشر خواهد شد زيرا تنوع فرهنگي بخشي از تجربه تاريخي بشر در شكل دادن به تمدن است. ثالثا تاكيد كرديم كه حقوق بشر، امروزه بخصوص از سوي دول اروپايي و آمريكا مورد سوء استفاده عظيم قرار گرفته است، رابعا معترض شديم كه دوستان و متحدان آمريكا و غرب غالبا ديكتاتورهاي بسيار سخت گيري هستند و كمترين توجهي به نرم هاي حقوق بشري ندارند اما چون دست نشانده و تضمين كنند منافع غرب هستند به حقوق بشر آنها هيچ اشكالي وارد نمي شود اما ايران كه تجربه آن در بناي يك نظام دموكراتيك براساس عقلانيت اسلامي تجربه جديد بشريت امروز محسوب مي شودو به همين واسطه دستاوردهاي شگرفي در طي سه دهه گذشته ارائه كرده است و تنها دموكراسي منطقه و پيشرفته ترين كشور منطقه در علم و تكنولوژي و قوي ترين و تاثير گذار ترين كشور منطقه به حساب مي آيد و در يك كلام ستاره درخشان خاورميانه است را مورد تهاجمات متنوع از جمله تهاجم حقوق بشري قرار داده اند.
همچنين در اين ملاقات طرف اروپايي دو تقاضا مطرح كرد اول نظر مساعد ايران براي آغاز مجدد مذاكرات حقوق بشري ميان ايران و اروپا را خواستار شد و دوم توسعه همكاري هاي قضايي بين ايران و اروپا چهت آشنايي بيشتر اروپايي ها با دستاوردهاي مدني جمهوري اسلامي را درخواست كرد.
شما پذيرفتيد؟
ما با تقاضاي دوم موافقت كرديم و از مسيرهاي مختلف پيگير اجراي آن خواهيم بود. اما درباره تجربه مذاكرات ايران و اروپا يادآور شديم كه اين مذاكرات از سال 81براي چند دور برگزار شد و مبناي آن جايگزين كردن رفتار خصمانه در مجامع بين المللي با ميز مذاكره بود. منتهي پس از چند دور مذاكره، دول اروپايي تصميم گرفتند در صحنه بين المللي تهاجمات بين المللي را عليه ايران مجددا براه بيندازند كه نمونه آن قطعنامه هايي است كه مطرح كرده و مي كنند و يا مواضع بي ادبانه و گستاخانه اي است كه عليه نظام اسلامي و مسئولان آن اتخاذ مي كنند.
با توجه به اين شرايط، ترديد ما اين است كه اين مذاكره هم با همان معيار منسوخ چماق و هويچ باشد، البته همانگونه كه قبلا هم گفته ام چماق شكسته و هويچ پوسيده . طبيعتا ما به مذاكره اي كه براساس حسن نيت و علاقه به فهم متقابل باشد نظر مثبت داريم و اميدوار هستيم كه مسئله حقوق بشر از اين بازي سياسي خارج شود و به يك ميدان همكاري فرهنگي، فكري و تمدني بشري تبديل شود كه در آن همه ملت ها حق داشته باشند براساس فرهنگ خودشان زندگي خود را شكل دهند و با همه فرهنگ ها تعامل داشته باشند.
انتهاي پيام/
يکشنبه 1 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]