واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: نگاه شما: تأملي بر سخنان وزير راه و شهرسازي
بخش «نگاه شما» براي ارائه و معرفي «نگاه» مخاطبان «تابناك» به همه موضوعات است. هر مخاطب «تابناك» ميتواند با مد نظر قرار دادن شرايط همكاري با اين بخش، «نگاه» خود را بفرستد تا در معرض ديد و داوري ديگر مخاطبان قرار گيرد.
حسن گل محمدي - دانشجوي كارشناسي مديريت دولتي دانشگاه آزاد اسلامي ميانه در مطلب با عنوان «چالش هاي ساختار سازماني و مالي شهرداري هاي ايران» براي «نگاه شما» نوشت:
عباس آخوندي وزير راه و شهرسازي دولت يازدهم در جلسه روز 12 آذر شوراي اسلامي شهر تهران مسائل و موضوعاتي را مطرح كرد كه به جرأت مي توان گفت مانيفست و راه رهايي از فاجعه عظيم نابساماني شهرهاي ايران در اين مسائل كليدي نهفته است.
آقاي وزير با شجاعت پرده از درد كهنه مديريت شهري ايران كنار زد و زخم چركين آن را به وضوح به همگان نشان داد.
دو نكته اساسي در سخنان وزير محترم وجود دارد كه توجه به اين دو امر مهم و كليدي مي تواند راهگشاي حل بسياري از چالش ها و تنگناهاي مديريت شهرها باشد.
اول: آقاي آخوندي به درستي به مسئله تمركز عمده منابع درامدي شهرداري ها بر گزينه فروش تراكم اشاره كرده و آن را اجحاف آشكار در حقوق عمومي مردم و پايمال كردن حق شهروندان در برخورداري از فضاهاي مناسب زندگي و معيشت عنوان كرد.
اين مسئله يكي از اساسي ترين مسائل در حوزه حقوق شهروندي و سلامت و امنيت زندگي انسان در عرصه هاي شهري است كه براي دهه هاي متوالي مورد غفلت و اغماض دولت و نظام حاكم بر كشور قرار گرفته و وظيفه فراهم آوردن فضاي سالم زندگي را به فراموشي سپرده است.
اينكه دولت سهم عمده بار مالي سنگين اداره شهرها را متوجه جيب خود شهروندان و مردم و متوليان اداره امور شهرها كرده و بخش عمده اي از منابع بودجه اي و درآمدهاي پايدار شهرداري ها را از محل چوب حراج زدن به فضاها و عرصه هاي شهري، تبديل كاربري هاي عمومي به كاربري هاي تجاري و مسكوني و كوچك كردن و تحديد امكانات و ظرفيت هاي زندگي سالم تامين نمايد به راستي ظلم بزرگي است كه در طول ساليان دراز بر ساكنان شهرها ي ايران و بويژه شهرهاي توسعه يافته (در بعد وسعت و تراكم) روا داشته است.
اكنون بيش از 70 درصد جمعيت كشور در شهرهاي ايران ساكن اند و شهرها با پذيرايي از اين حجم انبوه جمعيت الزامات و كاركردهاي خاص خود را مي طلبند كه اين الزامات و كاركردها بخش اعظمي از چرخه اقتصاد كلان كشور و هزينه هاي توليد ناخالص ملي را به خود اختصاص مي دهد اما جالب اين است دولت به رغم ابعاد بسيار عظيم و گسترده مسئله مديريت شهرهاي كشور كه شايد اغراق نباشد اگر بگوييم بزرگترين حوزه اقتصاد عمومي و كلان كشور مي باشد آن چنان جايگاه مهم و درخور توجهي را براي اين امر در نظر نگرفته و با ترفند رندانه اي شانه خود را از زير بار اين وظيفه بزرگ و سنگين خالي كرده است.
دولت با واگذار كردن اداره امور شهرها به خود مردم از طريق سازمان هاي مردم نهاد شهرداري و شوراي شهر عملاً خود را از مسئوليت پاسخگويي در قبال كيفيت اداره شهرها كنار كشيده و توپ را به زمين خود مردم انداخته است. اين در حالي است كه تمامي خدمات و كاركردهايي را كه داراي پتانسيل درآمدزايي و ايجاد منابع درآمدي پايدار براي شهرداري ها دارند از دست اين نهاد خارج كرده و با ايجاد شركت هاي شبه دولتي آب و فاضلاب، برق و مخابرات فرصت بهره برداري از ظرفيت هاي درآمدي اين خدمات را از شهرداري ها سلب نموده است و عوايد و منافع سرشار اين خدمات را به جيب هاي گشاد سهام داران اين شركت ها هدايت نموده است.
در كنار اين نقيصه بزرگ كه ساختار مالي شهرداري ها را با مشكلات مزمن و لاينحلي مواجه ساخته است دخالت دولت در فرايند رشد فيزيكي و مديريت توسعه سطحي شهرها با تشكيل سازمان هاي مسكن و شهرسازي، زمين شهري، كميسيون ماده 5 و ... عملاً اختيار اعمال مديريت شهرداري بر روند توسعه متوازن شهرها را از شهرداري ها گرفته و اين سازمان هاي محلي را به يك تماشاچي صرف و حمال مشكلات ناشي از رشد جذام گونه و نامتوازن محلات نوبنياد و حاشيه شهرها بدل كرده است.
در كشور ما براي دفاع از حيات وحش و عرصه هاي سبز كشور سازمان حفاظت محيط زيست در حد معاونت رئيس جمهور با تشكيلات و امكانات وسيع و گسترده ايجاد شده است تا مراقب حيوانات و پرندگان و خزندگان و گياهان طبيعت باشد اما براي ارائه خدمات و حمايت از 70 درصد جمعيت انساني كشور و رفع و رجوع نيازها و انتظارات آنان سازمان شهرداري ها و دهياري هاي كشور را مأموراين كار نموده است كه شايد مرور سلسله مراتب اداري و سازماني آن براي پي بردن به ميزان اهميت و توجه دولت به شهرها خالي از فايده نباشد.
* براي آشنايي با شرايط و نحوه همكاري با «نگاه شما» اينجا را كليك كنيد.
يکشنبه 1 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]