واضح آرشیو وب فارسی:فردا نیوز: اظهارات كري درباره گام بعدي مذاكرات اتمي
وزير خارجه آمريكا در مصاحبه با شبكه «ايبيسي» توضيحاتي را در مورد توافق هستهاي موقت با ايران ارائه كرد و گفت 1+5 در گام بعدي براي اسقاط تجهيزات هستهاي و افزايش محدوديتها بر برنامه هستهاي ايران، تلاش ميكند.
فارس: «جان كري» وزير خارجه آمريكا در مصاحبهاي كه روز شنبه از شبكه «ايبيسي» آمريكا پخش شد، گفت گروه 1+5 در گام بعدي براي از بين بردن تجهيزات و سانتريفيوژهاي ايران مذاكره خواهد كرد.
كري در ابتداي اين مصاحبه در پاسخ به اين سوال كه برخي منتقدين كه توافق ژنو را در متوقف كردن برنامه هستهاي ايران ناتوان ميدانند، منتقدان را به «آرمانگرايي» و «خيالبافي» متهم كرد و گفت واقعيت اين است كه اين توافق توانسته امنيت اسرائيل را و منطقه را افزايش دهد.
وي با اشاره به از بين رفتن ذخاير اورانيوم با غناي 20درصد ايران و ثابت ماندن ذخاير اورانيوم 3.5درصد، و همچنين بازرسيهاي روزانه از تاسيسات هستهاي ايران، گفت اين توافق توانست زمان گريز ايران افزايش دهد.
وزير خارجه آمريكا در مورد اينكه چرا از ابتدا خواسته از بين بردن تجهيزات هستهاي ايران را مطرح نكرده، گفت در اين صورت طرف مقابل به بحث در اين مورد ادامه ميدهد و در عين حال برنامه هستهاي خود را نيز گسترش ميدهد. وي در اين مورد به پيشنهاد ايران در سال 2003 زماني كه تنها 164 سانتريفيوژ داشت اشاره كرد و گفت بيتوجهي به آن پيشنهاد موجب شد تا تهران اكنون 19 هزار سانتريفيوژ داشته باشد.
وي با اين ادعا كه آمريكا اكنون موفق شده برنامه هستهاي ايران را متوقف كرده و به عقب براند، گفت: حالا در اين 6 ماه در مورد اوراق كردن مذاكره ميكنيم، در مورد محدوديتها مذاكره ميكنيم، شما نميتوانيد از آنجايي شروع كنيد كه هدف نهايي شماست.
«جان كري» در پاسخ به سوالي در مورد برداشتهاي متفاوت در تهران و واشنگتن از حق ايران براي غنيسازي، گفت: نه، هيچ حقي براي غنيسازي وجود ندارد. ما حق غنيسازي را به رسميت نميشناسيم. اين موضوع در «انپيتي» نيز روشن است. بسيار بسيار روشن است كه هيچ حقي براي غنيسازي وجود ندارد. اما بر اساس مفاد اين توافقنامه، مذاكراتي در مورد اينكه آيا آنها ميتوانند يا نميتوانند يك برنامه محدود، كاملا قابل راستيآزمايي و شديدا نظارت داشته باشند، تا تحقيقات دارويي يا از اين دست كارها انجام دهد. حقي براي غنيسازي وجود ندارد، و در همه بخشهاي اين توافق هم تاكيد شده كه آنها تنها در صورت توافق دوجانبه ميتوانند اين كار را انجام دهند، و هيچ چيز مورد توافق قرار نميگيرد، تا زماني كه بر سر همه چيز توافق شود. اين عبارات دستكم دو بار در موارد مشخص در اين توافقنامه به كار برده شدهاند.
وي افزود: پس توافقي براي اينكه آنها ميتوانند غنيسازي كنند، انجام نشده. آنها ميتوانند در اين مورد مذاكره كنند. آنها تنها در صورتي ممكن است به غنيسازي محدود نظير چند كشور ديگر دست يابند كه تمام آنچه كه براي اثبات صلحآميز بودن برنامهشان لازم است، انجام دهند. بنابراين، ايران براي رسيدن به آن نقطه موانع دشواري پيش رو دارد. هيچ حقي وجود ندارد و اين توافق هم هيچ حقي نداده است.
وزير خارجه آمريكا ادامه داد: بگذاريد اين را هم بگويم، آنها نظير هر كشور ديگر عضو «انپيتي» حق داشتن يك برنامه صلحآميز هستهاي را دارند. اين حقي است كه در «انپيتي» تعريف شده است. اما داشتن يك برنامه صلحآميز هستهاي به اين معني نيست كه شما حق غنيسازي داريد.
وي در پاسخ به سوالي در رابطه با اظهارات «بنيامين نتانياهو» نخستوزير رژيمصهيونيستي كه توافق ژنو را يك توافق بد خوانده بود، گفت: ما و اسرائيل در اين مورد هدف واقعا مشتركي داريم. ما هيچ اختلافي در مورد آنچه كه بايد به آن دست يابيم، نداريم. هردوي ما ميخواهيم مطمئن شويم كه ايران نميتواند سلاح هستهاي داشته باشد و ضمنا در وضعيتي قرار نداشته باشد كه توان گريز و دستيابي ناگهاني به آن را داشته باشد.
كري با بيان اينكه توافق ژنو يك گام اول است، گفت اين توافق اين امكان را فراهم كرد كه زماني كه «در حال مذاكره براي اسقاط و در حال مذاكره براي اقدامات سختگيرانهتر هستيم»، اطمينان داشته باشيم كه برنامه هستهاي آنها بيش از پيش گسترش نمييابد تا تهديدي براي اسرائيل باشد.
وي در مورد احتمال وضع تحريمهاي تازه در كنگره آمريكا، گفت: به عقيده من كنگره درك خواهد كرد كه اين توافق منافع بسياري در بر دارد. من هم به دنبال آن هستم تا به كنگره بروم و تلاش كنم آنها را متقاعد كنم اكنون زمان افزايش تحريمها نيست. اطمينان دارم كه كنگره بررسي ميكند و متوجه ميشود كه اگر كاري را كه كرديم، نكرده بوديم، ايران پيشروي بيشتري ميكرد، سانتريفيوژهاي بيشتري نصب ميشد، غنيسازي بيشتري انجام ميگرفت و به سلاح نزديكتر ميشد. بنابراين، آنچه كه ما انجام داديم، اين اجازه را به ما ميدهد كه وارد فردو شويم، از آنچه در آنجا انجام ميدهند و وضعيت غنيسازي مطلع شويم، غنيسازي را متوقف كنيم. چنانچه آنها حاضر به انجام اقدامات لازم براي يك برنامه هستهاي كاملا صلحآميز و قابل راستيآزمايي نباشند، ميتوان دوباره تحريمها را بازگرداند. و قطعا فرمانده كل نيروهاي مسلح، همواره همه گزينهها را در اختيار دارد.
وزير خارجه آمريكا در مورد احتمال بهبود روابط دوجانبه تهران واشنگتن هم گفت آمريكا در اين اين مورد «متوهم» نشده و ميداند عدم اعتماد دو كشور، «يك شبه قابل حل» نيست. وي مسير پيش رو را بسيار دشوار توصيف كرد و گفت آمريكا به طور كامل در كنار اسرائيل ميماند. وي در پايان گفت آمريكا حتي اگر قصد مجازات ايران را هم داشته باشد، ابتدا بايد به جامعه بينالملل اثبات كند كه مسير ديپلماتيك را آزموده است.
يکشنبه 1 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فردا نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]