تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 2 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):اندكى حقّ، بسيارى باطل را نابود مى كند، همچنان كه اندكى آتش، هيزم هاى فراوانى را م...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843085669




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

رئيس سابق سازمان انرژي اتمي:توافق ژنو كار بزرگي نيست/ براي گام بعدي مذاكرات دستمان خالي است


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: رئيس سابق سازمان انرژي اتمي:توافق ژنو كار بزرگي نيست/ براي گام بعدي مذاكرات دستمان خالي است
عباسي گفت: خط قرمز در ديدگاه دولت نامشخص است، اينكه ما چند سانتريفيوژ را بچرخانيم به چه درد مي‌خورد؟ ما مي‌خواهيم انرژي توليد كنيم، مي‌خواهيم در زندگي مردم پرتوها اثر داشته باشند.


به گزارش سرويس فضاي مجازي خبرگزاري فارس، سايت فرهنگ نيوز نوشت: فريدون عباسي رئيس سابق سازمان انرژي اتمي و عضو هيئت علمي دانشگاه شهيد بهشتي، پيشرفت كشور در زمينه هسته اي را قابل توجه مي داند.

وي كه ادامه تحصيل خود در سطح دكتري را مرهون تشويق و پيگيري هاي شهيد مجيد شهرياري، دانشمند ترور شده هسته اي كشورمان مي داند، اين روزها سخت مشغول كارهاي علمي و دانشگاهي است.

براي مصاحبه با عباسي به دفتر كار وي در ساختمان دانشكده مهندسي هسته اي دانشگاه شهيد بهشتي تهران رفتيم؛ دفتر كاري كه بسيار ساده بود و مانند دفاتر بسياري از اساتيد دانشگاه فضاي علمي بر آن حاكم بود.

عباسي بدون تكلف و صريح به سوالات خبرنگار ما پاسخ داد؛ از شرايط پيشين و كنوني سازمان انرژي اتمي و مشكلات آن گفت و دغدغه هاي خود در اين زمينه را بيان كرد. مشروح اين گفتگو به شرح زير است.

به جوانان پيشنهاد نمي كنم هسته اي بخوانند

* آقاي دكتر اگر فرزند شما بخواهد وارد دانشگاه شود و انتخاب رشته كند آيا شما به او توصيه مي كنيد كه رشته فيزيك هسته اي را انتخاب كند؟

من به فرزند خودم چنين پيشنهادي نمي كنم! در حقيقت به همه مي گويم جوگير نشويد، نبايد با نيازهاي جامعه شعاري برخورد كرد. نظر بنده اين است كه جامعه همه رشته ها و تخصص ها را لازم دارد . مهندسي هسته اي هم به تمام رشته ها نياز دارد وبه آن ها وابسته است. فيزيك هسته اي در فناوري هسته اي محدوده خاصي دارد، اما نياز فناوري هسته اي به ساير رشته ها بيش از 90 درصد است.حدود 5 تا 10 درصدش دانش هسته اي و اصطلاحات هسته اي و يا ملاحظات مربوط به مواد پرتو زا است. هرچه ما در ساير فناوري ها رشد كنيم در هسته اي هم رشد خواهيم كرد. پس من به جوانان توصيه مي كنم هر رشته اي را كه علاقه دارند بخوانند و همان را خوب بخوانند.

* به نظر شما وضعيت علمي كشور در علوم هسته اي چطور است و به اندازه كافي دانشمند هست كه بتوان نيازهاي كشور را در اين زمينه برآورده كند؟

ما مشكل زيادي نداريم؛ متخصصان ما يادگرفته اند و آموخته هاي خود را توسعه داده و صاحب سبك شده اند. درزمان حاضر در محاسبات نوترونيك، محاسبات سلولي و محاسبات قلب رآكتور و انتقال حرارت هسته اي كه پايه صنعت هسته اي است پيشرفت هاي جهشي داشته ايم و به همت اساتيد دانشگاه ها و سازمان انرژي اتمي ايران نيروي فكري لازم تربيت و تا حد ممكن به كارگيري شده است. اما نياز به تجربه داريم؛ يعني از لحاظ نظري خوب پيشرفت كرده ايم اما نياز به كار عملي و انجام آزمايش هاي تجربي جهت دار داريم. اگر نيازهاي صنايع مختلف را با هم مرتبط كنيم و با ديد رفع مشكلات كشور در تمام زمينه ها، مهندسي عمومي را در بخش هاي تخصصي هسته اي تقويت كنيم قطعا در فناوري هسته اي به سطح قابل قبول و اطمينان بخش براي مشاركت با ساير كشورها خواهيم رسيد.

پيش از انقلاب براي فكر ايراني ارزش قائل نبودند

* بعد از انقلاب نسبت به قبل از انقلاب چه ميزان در انرژي اتمي پيشرفت داشته ايم؟

در اين زمينه دو نكته قابل توجه وجود دارد:

1- رژيم سابق نيروي انساني متخصص كافي را در اختيار نداشت. سطح دانشگاه ها هم بيشتردر حد كارشناسي و تعداد دانشگاه ها نيز محدود بود. بايد توجه كنيم جمعيت هم آنقدر نبود كه از آن جمعيت درصدي وارد دانشگاه شوند و خروجي خوبي داشته باشد. در آن زمان فارغ التحصيلان دانشگاه ها يا به خارج از كشورمي رفتند و يا در ايران مي ماندند و جذب فعاليت هاي توسعه اي مونتاژي مي شدند.

2- صنعت كشور هم آنقدر پيشرفت نكرده بود كه متقاضي متخصص باشد و ارزش واقعي هم به فكر ايراني داده نمي شد. مستشاران خارجي در همه امور برنامه ريزي ،علمي و فني حضور داشتند. ايران بازار خوبي براي نيروي كار و مصنوعات كشورهاي ديگر بخصوص غربي ها بود. حضور اتباع آمريكا و انگليس در خيلي حوزه ها مشهود بود، به همين دليل اكثرا با خارجي ها قرارداد مي بستند.

درآن دوران قراردادي با يك شركت آلماني براي ساخت دو راكتور هسته اي در بوشهر و همچنين قراردادي با يك شركت فرانسوي براي ساخت دو راكتور هسته اي در دارخوين منعقد شد. انرژي اتمي نيز در آن دوران در ايران پايه گذاري شد. در جذب و آموزش متخصص اقداماتي شروع شد اما زمان لازم بايد سپري مي شد تا اگر با خوشبيني نگاه كنيم، دلسوزان كشور بتوانند با حذف وابستگان به خارج، سكان اصلي را به دست ايراني بسپارند.

با پيروزي انقلاب اسلامي اين پروژه ها تعطيل شدند. از نظر غربي ها نياز به انرژي در كشورها با تغيير رژيم فرق ميكند. آنها رفتند ولي جنگ تحميلي باعث شد كه ما در مديريت و فناوري بومي رشد كنيم. گستردگي جبهه ها و نيازهاي متنوع باعث شد كه شرايط خوبي براي تربيت مديران شجاع، معتقد و كارآزموده فراهم شود و كار گروهي كه با اعتقاد و ايمان همراه شد بسياري از ناممكن ها را ممكن ساخت. جاي خالي بخش هاي مستشاري تا حد خوبي در خيلي از زمينه هاي تخصصي پر شد و ياد گرفتيم آنچه نمي‌دانيم را چگونه بپرسيم؛ در حقيقت مديران فعلي كشور محصول دوران 8 سال دفاع مقدس هستند.

لذا در سال هاي بعد از پيروزي انقلاب اسلامي ما توانسته ايم فاصله خود را با ساير كشورهاي صاحب فناوري پيشرفته با سرعت بيشتري كم كنيم.

كاهش غني سازي اراده ملي را خدشه دار مي كند

* غني سازي 5 درصد چه كاربردهايي داشته و چه ضرورتي داشته كه ما تا سطح 20 درصد غني سازي داشته باشيم و در حال حاضر كه قرار است كاهش غني سازي داشته باشيم چه اتفاقي مي افتد؟

براي رآكتورهاي قدرت آب سبك مثل رآكتور بوشهر به اورانيوم با غناي زير پنج درصد نياز است.اگر رآكتورهايي مانند رآكتور تحقيقاتي چهل مگاواتي اراك مد نظر باشند نيازي به غني سازي اورانيوم نيست. در رآكتورهاي تحقيقاتي خاص كه بعضي از آن ها داراي شار نوتروني بالا نيزميباشند براي جلوگيري از بزرگ شدن قلب و ساختمان و ...رآكتور بايد از اورانيوم بالاتر از 5 درصد استفاده شود. براي مثال يك رآكتور مينياتوري در اصفهان وجود دارد كه در قلب كوچك آن حدود 1 كيلوگرم اورانيم با غناي حدود 90 درصد وجود دارد و طبق دستورالعمل هاي جديد آژانس بايد غناي اورانيوم آن به زير بيست در صد كاهش يابد. خوشبختانه دركشور توان تخصصي و مواد و تجهيزات لازم براي انجام اين كار در آينده وجود دارد اما كاهش غني سازي اورانيوم ما را از رسيدن به توسعه در زمان مقرر و با تكيه به دانش و فناوري بومي باز ميدارد.

* كاهش فعاليت غني سازي به چه فعاليت هايي لطمه بيشتري وارد مي كند؟

كاهش فعاليت هاي غني سازي به درخواست ديگران عزم و اراده ملي ما را خدشه دار مي سازد. چون ما براي نياز رآكتور تهران نياز به سوخت خاص اينگونه رآكتور كه غناي بيست در صد هم دارد، داشتيم. اما نه تنها خارج از عرف و مقررات تجاري و صنعتي دنيا، از تامين آن خودداري كردند بلكه در مقابل اظهار شجاعانه جمهوري اسلامي ايران مبني بر طراحي و ساخت مجموعه هاي آن سوخت در داخل كشور، مستكبرانه و با تحقير با توان ملت ما برخورد كردند.

اين سوخت در حد نياز در كشور توليد شده و در حد نياز بايد توليد آن ادامه يابد. البته همه فرايندها مثل گذشته زيرنظر نظارتي آژانس بايد انجام شوند. در مذاكراتي كه در اواخر دولت دهم انجام مي شد در خصوص حذف غني سازي از برنامه هسته اي ايران توسط برخي از طرف هاي گفتگو اظهاراتي مي شد اما ما ديگر به آن ها نيازي نداشتيم كه در مورد تامين سوخت درخواستي داشته باشيم و آن ها بايد سطح مذاكره و پيشنهادات خود را بالا مي بردند.

به توافق ژنو خوشبين نيستم

*با توجه به توافق اخيري كه انجام شده در پژوهش هاي هسته اي و دانش هسته اي پيشرفتي خواهيم داشت؟

بنده شخصا خوش بين نيستم؛ چون آن چيزي كه ته دل غربي ها است اين است كه ما در دانش و فناوري هسته اي هيچ چيزي نداشته باشيم. ممكن است در زمينه فعاليت هاي محدود محيط زيست و پزشكي كه در مواد و تجهيزات به آن ها وابسته باشيم به ما اجازه فعاليت بدهند اما در زمينه تامين انرژي آن هم بصورت بومي كه باعث توانمندي صنعتي كشور ميشود با ما همكاري نخواهند كرد.

اين ها با اصل نظام ما مشكل دارند. ما معتقد به «العلم سلطان» هستيم يعني دوست نداريم فكرمان و انقلابمان را با تفنگ و زور و جنجال صادر كنيم. ما با علم و فناوري و معنويت بايد نظام خود را در دنيا مطرح كنيم و آنها در مقابل معنويت و موفقيت هاي ما طالبان و سلفي ها و .. را درست كرده اند و از اسلام چهره اي كريه و خونخوار نشان داده اند. تمام نزاع هاي فرقه اي در پاكستان ، افغانستان ، سوريه و عراق به اعتقادات اسلامي نسبت داده مي شوند يعني براي معنويت اسلامي ما ابتدا رقيب درست كردند و با هدايت اين رقيب ظاهري به انجام اعمال تروريستي، و پوشش خبري دادن به اين اعمال، كاري مي كنند كه اصل اعتقادات اسلامي ما در دنيا پنهان بماند.

ما مي توانستيم براي منطقه و جهان اسلام الگوي مناسبي در آزاديخواهي و آزادي بخشي باشيم. از نظر غربي ها ما نبايد توان اقتصادي داشته باشيم و توان اقتصادي ما را ازهمان اوايل انقلاب هدف گرفتند. محدوديت هايي كه در صنعت نفت برايمان ايجاد شد و بعد از آن تحميل كردن جنگ به ايران در جهت فرسايش اقتصاد ما بوده است.

با اين وجود بازسازي و توسعه كشور در حال انجام بود لذا براي اعمال فشار مضاعف دنبال راه هاي ديگر هستند تا با اعمال تحريم مانع پيشرفت ما شوند. موضوع حقوق بشر، حمايت از تروريسم، برد موشك و سلاح هاي كشتار جمعي مباحثي هستند كه بصورت موازي و روزانه توسط آن ها دنبال مي شوند. مشكل حقوق بشر هميشه به صورت نيزه اي است كه به سمت ما گرفته اند و هنوز كامل وارد بدن ما نكرده اند.

اگر برخي در موضوع هسته اي ساده انديشي كنند و فكر كنند، تنها راه حل موضوع رفتار و تفكر منفعلانه منجر به توافق ژنو است، سخت در اشتباه هستند. كوتاه آمدن در موضوعات راهبردي با دريافت هيچ، به معني دريافت ضربات محكم براي فكر كردن است.

تفكر ما در قوانين اسلامي با آنها اختلاف دارد، يعني دين ما با دين حقوق بشر ساخته آنها تضاد دارد. ما مخالف حقوق بشر نيستيم با آن چيز خودساخته آنها به عنوان دين حقوق بشر مشكل داريم كه همجنس بازي را آزاد مي داند، فرقه هاي ضاله را آزاد مي داند. آنها مرتدشان، مرتد از حقوق بشر است يعني اگر كسي مسلمان بود از حقوق بشر دور است.

به هرحال نظر من اين است كه ما نه تنها روي موضوع هسته اي بايد پافشاري كنيم بلكه نبايد روي بقيه موارد هم كوتاه بياييم . اينكه بياييم به خوشايند آنها فكر كنيم كه 6 ماه تعليق كنيم و از فناوري هسته اي بگذريم، مسئله به اين سادگي ها قابل حل نيست.

بهتر است كه مسئولان ما بيايند واقعيت را به مردم بگويند كه مباني فكريشان در تامين انرژي چيست و چگونه ميخواهند به آن برسند؟ آن وقت سهم برق و فناوري هسته اي در تفكرشان معلوم ميشود.

براي گام بعدي مذاكرات دستمان خالي است

* به نظر شما گام بعدي توافقات با 1+5 چه چيزي ميتواند باشد؟

اين موضوع گام به گام نيست كه بگويم گام بعدي چيست؛ در حقيقت ما ديگر چيزي نداريم كه بدهيم و امتيازي بگيريم. رآكتور اراك را تعطيل كرده ايم، غني سازي 20 درصد هم متوقف شده و سطح غني سازي زير پنج در صد نيز كاهش يافته و آسيب پذير شده است. تعداد ماشين هاي سانتريفيوژ را نبايد افزايش دهيم و ماشين هاي نسل جديد نبايد نصب وتوليد شوند.

با اين اوصاف گام بعدي ما بايد تعطيلي غني سازي پنج در صد باشد. ممكن است اگر اجازه دادند رآكتور ديگري جايگزين رآكتور اراك بشود كه از نوع آب سنگين نباشد. وقتي رآكتور آب سنگين تعطيل شد، توليد آب سنگين هم ديگر برايمان فايده اي ندارد. به همين دليل من آينده روشني در اين توافقنامه براي دانش و فناوري هسته اي كشور و امور وابسته به آن نمي بينم.

تفكري كه در دولت فعلي ما حاكم است ميگويد مشكلات اقتصادي ناشي از تحريم است. آيا واقعا تمام مشكلات اقتصادي ما ناشي از تحريم ها است؟ آيا ما قبل از تحريم ها مشكلات اقتصادي نداشته ايم؟ نرخ ارزمان واقعي بود؟ بيكاري وجود نداشت؟ به فرض ما در هسته اي كوتاه بياييم مگر تحريم ها به اين زودي ها قابل رفع خواهند بود؟ تحريم ها را هم بردارند ما چگونه مي خواهيم نفت را بفروشيم و چگونه جايگاه فروش نفتمان را به جايگاه قبل برگردانيم. رقبايي كه الان بازار را گرفته اند ميتوان در كوتاه مدت از سر راه كنار زد؟ نبايد عجله كرد. بايد دوستان شتاب زده را به پيروي از مشي اعتدال و تدبير توصيه كرد.

قبلا هم گفته بودم بهتر است قهرمان سازي نكنيم. آن هم بعد از دادن اين همه امتياز، كه ثمره اين خوش خيالي و عجله را در مواضع برنامه ريزي شده طرف مقابل ديديم. قهرمان كسي است كه امتياز ندهد و از حريف قدرتمند امتياز بگيرد.

افراد شجاع و با انگيزه، متخصص و متعهد در جاي درست قرار گيرند

* در مورد خبري كه درباره تعديل نيروهاي متخصص و همكاران شهيد احمدي روشن منتشر شد توضيحاتي بفرماييد.

موضوع بيرون انداختن يك يا چند نفر نيست؛ ممكن است سليقه مديري با مدير قبل از خود متفاوت باشد. در زمان مسئوليت بنده در سازمان انرژي اتمي ضمن به كارگيري هر فردي كه تمايل به همكاري داشت، به افراد جوان و با انگيزه توجه ويژه مي شد و نتيجه اين تصميم، خود را در انجام به موقع ماموريت ها نشان داد. بايد دقت كنيم افراد شجاع و با انگيزه، متخصص و متعهد در جاي درست قرار گيرند.

بخش تخصصي و مديريتي سازمان انرژي اتمي براي انجام ماموريت هاي بزرگتر در ساخت نيروگاه هاي هسته اي بايد بيش از گذشته تقويت شود. اگر افرادي هم در حال حاضر گله اي دارند صبور باشند و با صداقت به كار خود ادامه دهند زيرا حتما اوضاع تغيير خواهد كرد.

*شما در گزارشي به مردم تعداد سانتريفيوژهاي موجود را اعلام كرديد و برخي معتقد بودند اين حرف شما افشاي اطلاعات بوده است؛ توضيح مي فرماييد؟

نه اينگونه نيست؛ مگر آقاي ظريف اين اعداد را اعلام نكرد؟ اين جوسازي هاي رسانه اي بود و وحشتي بود كه در اثر جو سازي ها در دل برخي افتاده است. اينها اطلاعات پنهاني نبود، عدد سانتريفيوژ ما را همه آنهايي كه بايد بدانند مي دانند. سرويس هاي امنيتي خارجي، سرويس هاي امنيتي داخلي ، آنهايي كه قطعه سازي مي كنند، اطلاع دارند و آژانس هم اطلاع دارد. چون زماني كه مي خواهيم سانتريفيوژ ها را نصب كنيم بايد آن ها را از جلوي دوربين هاي آژانس ببريم و بعد هم بازرس هر موقعي بخواهد مي آيد مي بيند و اطلاع مي دهد. ما به آژانس ميگوييم قرار است نصب كنيم. براي راه اندازي نيز بصورت كتبي به آژانس اطلاع داده ميشود، پس من اطلاعات پنهاني را ندادم. اين تبليغات افراد ناآگاه به موضوع و شايد داراي عجله در مذاكره بود.

دولت با تحريم و ترور شده ها كاري ندارد

* آيا دولت از توانمندي هاي شما استفاده مي كند؟

ظرفيت هاي دولت فعلي با توانمندي هاي امثال اينجانب تطبيق ندارد. دولت با افرادي كه طرف هاي مذاكره قبلا نام آن ها را در قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل ذكر كرده اند و نامشان در فهرست ترور دشمنان است و يا ترور شده اند نبايد هم كاري داشته باشد!

فرصت صحبتي هم براي آشنايي كامل با ديدگاه هاي افراد موثر در دولت جديد فراهم نشد تا از برنامه آن ها براي آينده صنعت هسته اي مطلع شوم. لذا تمايلي به ادامه مسوليت نداشتم و نبودنم در مسئوليت را از الطاف خدا ميدانم. بايد اضافه كنم در جهت كمك به دولت جديد از آنجا كه اين اشتياق در آن ها ديده شد كه از اطرافيان اينجانب اطلاعاتي را بدون هماهنگي و شيوه توافق شده مي گيرند، گزارشي از توانمندي هسته اي كشور تا اول مرداد 92 در نوزده صفحه تهيه و تحويل شد.

* آيا افرادي بودند كه بخواهند در كار سازمان انرژي اتمي اشكال ايجاد كنند؟

بعضي ها از روي علاقه مندي شخصي خودشان دخالت مي كردند. زنگ مي زدند به سايت هاي ما و به دليل آشنايي كه با همكاران داشتند اطلاعات مي خواستند كه با خبرنگاران صحبت كنند كه اين كار پسنديده نبود.

* خبرگزاري رويترز پس از انتخاب دكتر صالحي به رياست انرژي اتمي در دولت يازدهم، گفت اين نشانه ديگري براي پيگيري رويكرد منعطف تر نسبت به برنامه هسته اي ايران است؛ نظر شما چيست؟

رويترز احتمالا در خارج از كشور با بنده هم صحبت داشته است. اينها موضع من را در آژانس ديده اند و با ادبيات من در سخنراني ها و مصاحبه هاي مطبوعاتي آشنا هستند. آقاي دكتر صالحي هم خيلي بيشتر از اينجانب سخنراني و مصاحبه داشته است. ايشان در وين نماينده ايران بوده و تحصيل كرده خارج از كشور است، همچنين در عربستان مسئوليت داشته و در سازمان كنفرانس اسلامي معاون علمي بوده و اين اواخر هم كه وزير خارجه بودند. مشي ايشان نيز كاملا مشخص است.

آنها حتما تحليل هاي خودشان را گفته اند. من اظهار نظر خاصي نمي كنم. مشي هر كسي از صحبت ها و اظهار نظرها معلوم است. من تابع نظام بوده ام و مطابق ماموريت و مسئوليتم كارها را انجام داده ام. حالا اگر انها بگويند يك تند رو رفته و يك ميانه رو آمده، اين تحليل آنها است. اما خوب است به اين نكات توجه شود كه بعد از مشتركات تفاوت ها را بايد در محل زندگي و دانشگاهي كه من درس خوانده ام، تجارب من از جنگ و خارج از كشور جستجو كرد كه خود را در ديدگاه ها و مديريت در كار نشان مي دهند.

خط قرمز پذيرفتن تعهداتي است كه ما را از حقوقمان محروم كند

* آيا توقع يا علاقه داريد در امور انرژي اتمي از شما استفاده كنند؟

اگر آقاي دكتر روحاني ميخواستند كه من در انرژي اتمي ادامه بدهم اين سوال را از ايشان مي پرسيدم كه شما برنامه تان براي انرژي اتمي چيست؟ اگر برنامه شان را به من مي گفتند و ديدگاهشان را معلوم مي كردند و آن چيزي كه من قبول دارم و پذيرفته ام، با نظرات ايشان تطبيق داشت مي ماندم و با ايشان كار ميكردم.

به تخصص و تجربه اي كه كسب كرده ام علاقه دارم و در زمينه آن از گذشته استمرار فعاليت داشته ام، اما توقعي نداشته و ندارم كه در انرژي اتمي كار كنم. كشور سرمايه هاي انساني زيادي دارد كه پنهان هستند، اما پيشقراول هاي اين لشكر فكور انساني خود را نشان داده است.

* خط قرمز و زنگ خطر در كاهش فعاليت هاي هسته اي كجاست؟

خط قرمز پذيرفتن تعهداتي است كه ما را از حقوقمان محروم يا براي بهره مند شدن از حقوقمان، تكاليف اضافه به ما تحميل شود.

خط قرمز در ديدگاه دولت نامشخص است

* اما مسئولان مذاكره كننده مي گويند ما خط قرمز را رد نمي كنيم.

خط قرمز در ديدگاه آن ها نامشخص است. اينكه ما چند سانتريفيوژ را بچرخانيم به چه درد مي خورد؟ ما مي خواهيم انرژي توليد كنيم، ميخواهيم در زندگي مردم پرتوها اثر داشته باشند. لذا منطقي نيست فعاليت هاي مرتبط با اين دو هدف را تعطيل كنيم. بهتر است بعضي چهره هاي پشت پرده كه نظريه پرداز اين مذاكرات هستند شناخته شوند تا خط آن ها مشخص شود.

توافق ژنو كار بزرگي نيست / دولت فعلي اين موضوع را بزرگ كرده است

* چرا تيم قبلي مذاكره كننده موفق به چنين توافقي نشد و مشكل چه چيزي بود؟

گروه مذاكره كننده قبلي مشكلي نداشت. در واقع توافقي كه جديدا حاصل شده بزرگ نيست؛ دولت فعلي اين موضوع را بزرگ كرده كه كار بزرگي انجام داده است. به نظر من در اين مذاكرات منفعلانه عقب نشيني كرده اند، گروه مذاكره كننده قبلي ما منفعلانه برخورد نمي كرد. ريشه اين اختلاف را بايد در ديدگاه هاي دو گروه فكري نسبت به معادلات و مناسبات جهاني دانست.

مردم حتما دوست دارند در كنار چرخيدن اقتصاد زندگيشان سانتريفيوژها هم بچرخند تا نياز كشور رفع شود. اگر نياز نداريم براي چه اين همه كار انجام مي دهيم و هزينه مي كنيم؟ بايد تكليف خودمان را درست مشخص كنيم؛ براي توليد سوخت رآكتوري مثل بوشهر بايد سانتريفيوژهاي بيشتري ساخته و نصب و راه اندازي شوند و بايد سانتريفيوژهاي نسل جديد با راندمان بالاتر را به تعداد بيشتر نصب كرده و راه مي انداختيم تا دستاوردهاي خود را بيشتر از گذشته تثبيت كنيم و با استمرار شفافيت، آن ها را به سمت عادي سازي پرونده هسته اي ايران مي برديم.

* بهترين خاطره اي كه از زمان مسئوليت در انرژي اتمي داريد چيست؟

من نمي توانم بگويم بهترين خاطره در انرژي اتمي چه بوده است، چون من دوسال و نيم در آنجا از عمرم را لذت بردم و حتي مشكلات و ناملايماتش هم شيرين بود. از اينكه دوستان جديد بيشتري پيدا كردم خدا را شاكرم؛ افرادي كه زحمت فراوان مي كشيدند و من فقط از آنها شنيده بودم و آنها را نديده بودم. آنهايي كه با من اختلاف سليقه يا اختلاف نظر داشتند هم، دوست داشتني بودند. من هيچ دلخوري از كسي ندارم و به همه علاقه داشته و دارم و اين ايام جزء دوران بسيار خوب زندگي من بوده است.

در برخي سايت ها كه مي‌رفتم انگار وارد فضاي جبهه مي شدم. واقعا فضايي كه احساس مي كردم كاملا شبيه جبهه بود. درست است كه در آن محيط لباس ها خاكي نبود اما آدم ها مثل همان آدم ها بودند. ظاهر و لباس و... مهندسي و متفاوت بود، ولي واقعا در كار متمركز بودند و هماهنگ عمل ميكردند و من بسيار لذت مي بردم و هر روز آنجا جزو بهترين ها بوده است.

* زماني شد كه احساس غربت كنيد و دلتنگ شهداي هسته اي شويد؟

من با بحث شهادت آشنا بودم و دوستان زيادي داشتم كه شهيد شدند و الان هم هنوز عكس هايشان را دارم و آن ها را مرتب مي‌بينم و خيلي اوقات توكل برخدا مي كردم و از دوستانم كه شهيد شدند كمك مي گرفتم. بعضي اوقات خالي بودن جاي آن ها را احساس مي كردم؛ دلم مي خواست بودند و مي‌توانستم با شنيدن صدايشان قوت قلب و از آنها مشورت بگيريم.

* پيام و صحبت پاياني خود را بفرماييد.

كشور مشكلات زيادي دارد و مشكلات زياد با همدلي و همراهي و مشاركت همه علايق سياسي و جناحي قابل حل است. اجازه بدهند بيماري اي كه در جامعه ما بوجود آمده از بين برود و درمان شود و اين شعارهاي عدالت، اميد و تدبير از حرف به عمل تبديل شود.

انتظار هست كه در مصاحبه ها و مناظره ها كمتر حرف زده شود و كمتر مشكلات به گردن ديگران انداخته شود. لازم است بيشترعمل شود و گزارش كارهاي انجام شده به مردم داده شود. بالاخره مشكلاتي وجود داشته كه با وعده اي كه براي حل مشكلات داده شده مردم راي داده اند. مجلس هم راي بالايي به اكثر وزرا داد و به آن ها اعتماد كرد. لذا با تعامل مثبت با مجلس بايد به رفع مشكلات پرداخت. اين اعتراض به برخي بود كه چرا گذشته را زير سوال مي بريد، لذا از دولت جديد انتظار است اين روش را پي نگيرد.

بازگشت به صفحه نخست گروه فضاي مجازي

انتهاي پيام/

چهارشنبه 4 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن