واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: سونامي توليد موادمخدر در پيش است
به گفته رئيس پليس مبارزه با مواد مخدر
سردار علي مويدي با بيان اينكه به اندازهاي كه پليس مسئله موادمخدر را جدي گرفته، ساير دستگاههاي فرهنگي آن را جدي نگرفتهاند، گفت: سونامي و سيل توليد موادمخدر با ترفندهاي سياسي و اقتصادي در مقابل ما قرار دارد. او ادامه داد: بايد اين را بپذيريم كه دستي پنهاني، موادمخدر را در دنيا اداره ميكند كه بيخ گوش ما قرار دارد، لذا اگر اين مسئله را قبول داريم كه اين سيل به راه افتاده است، براي من پليس، بهزيستي، آموزش و پرورش و... زشت است كه پس از 35سال بگوييم فقر فرهنگي داريم.
پيش از اين نيز عبدالرضا رحماني فضلي، وزير كشور و دبير كل ستاد مبارزه با موادمخدر خبر داده بود كه نسل چهارم موادمخدر صنعتي در راه است. اين مخدرهاي جديد از دسته موادمخدر صنعتي بهحساب ميآيند اما با منشأ گياهي. نسل چهارم موادمخدرصنعتي، روانگردانهايي هستند كه پايه آن از مواد و تركيبات گياهي تشكيل شده كه با عناويني چون «نشاطآور بودن» تبليغ ميشوند.رحماني فضلي در حالي چنين خبر داد كه درصد اعتياد زنان از 5.3 به 9.8 افزايش يافته است.
اين در حالي است كه ميزان اعتياد در زنان بهمراتب پايينتر از مردان است. همچنين آمار دقيقي از دانشآموزان معتاد در دست نيست، اما براساس خبر رحماني فضلي حدود 0.5درصد از دانشآموزان به اعتياد مبتلا هستند و طبق پژوهشي كه صورت گرفته سن اعتياد كاهش يافته است. به گفته وزير كشور، اعتياد در بين قشر تحصيلكرده و با تحصيلات بالاي دانشگاهي و همچنين مشاغل آبرومند در دورههاي اخير افزايش يافته است.
همچنين به گفته طاها طاهري، قائممقام دبيركل ستاد مبارزه با موادمخدر 33درصد معتادان تحصيلاتشان بالاي فوق ديپلم است و 63درصد آنها نيز شاغل هستند. اين آمارها نشان ميدهد كه اشتغال و تحصيل شاخصي كافي براي بررسي يك مسئله فرهنگي مانند گسترش اعتياد نيست. علاوه بر اين موضوع فرهنگ، موضوعي غيرقابل اثبات و اندازهگيري دقيق است. رئيس پليس مبارزه با موادمخدر با اشاره به اين اصل، تأكيد كرد كه هيچ وقت نميتوانيم آن را اندازه بگيريم و بفهميم كه چه موقع با فرهنگ هستيم و چه موقع بيفرهنگ، لذا اينكه ما مشكل فرهنگي داريم را قبول ندارم بلكه معتقدم اين حرف عملاً شانه خالي كردن از مسئوليت است. مويدي ادامه داد: اگر فقر فرهنگي وجود دارد در ميان برخي مسئولان دستگاههاي مختلف است.
تغيير مدل مبارزه
نسل سوم و اينك نسل چهارم موادمخدر در حالي تهديد تازهاي براي جامعه ايراني بهحساب ميآيد كه شيوه مبارزه با موادمخدر، در مرحله 2نسل موادمخدر سنتي باقي مانده است. اكنون اما در نسل سوم موادمخدر، هر اتاق كوچكي در هر محله ميتواند محل تبديل پيشسازههاي موادمخدر به مواد مصرفي نهايي شود. در اين محلهاي توليد خانگي كه به «آشپزخانه» معروفند، اغلب موادمخدر صنعتي نامرغوب توليد ميشود كه علاوه بر اعتياد، مرگومير را نيز در مصرفكنندگان افزايش داده است. اكنون با ورود قريبالوقوع نسل چهارم موادمخدر، آشپزخانههاي بينام و نشان توليد موادمخدر هم به سوي توليد اين نوع مواد روي خواهند آورد.
طاهري، قائممقام دبيركل ستاد مبارزه با موادمخدر كه در سوي ديگر مناظره تلويزيوني با رئيس پليس مبارزه با مواد مخدر نشسته بود، با تأكيد بر اينكه مدل مبارزه بايد دچار تحول شود، تصريح كرد: در حال حاضر بررسي راهكارهاي تغيير مدل مبارزه در دستور كار قرار گرفته است. او معتقد است سود 1600ميليارد دلاري موادمخدر آنچنان وسوسهانگيز است كه افراد جديدي را به سمت خود ميكشاند بهطوري كه 57درصد محكومان موادمخدر آدمهاي جديد هستندكه بهعلت سودآوري موادمخدر به سمت آن كشيده شدهاند.
طاهري در حالي چنين گفت كه از اول امسال 7 هزار خودروي حامل موادمخدر كشف و توقيف شده و با وجود همه تدابير براي مبارزه با سيل توليد موادمخدر، لايههاي مختلف جامعه به سمت اين پديده گرايش پيدا كردهاند. براي مثال در يك جامعه نمونهگيري كه پژوهش درباره اعتياد افراد آن صورت گرفته نشان ميدهد كه مصرف اعتياد در بين دانشجويان پزشكي با هدف خوشگذراني، تجربه كردن، احساس خوب و بيخيال شدن، شايع شده است بهطوريكه2.7درصد پسران و 0.8درصد دختران دانشجوي پزشكي سرخوشي را انگيزه اصلي مصرف عنوان كردهاند.
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]