واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: مركز پژوهشهاي مجلس اعلام كرد؛ كليات طرح انتقال پايتخت مورد تائيد است
بدون شك يكي از الزامات اصلي انتخاب راهكارهاي مناسب براي برونرفت كلانشهر تهران و ايجاد پايتخت سياسي ـ اداري استفاده از تمام ظرفيتهاي علمي و عملي كشور است. مركز پژوهشهاي مجلس اعلام كرد؛ كليات طرح انتقال پايتخت مورد تائيد است
مركز پژوهشهاي مجلس در اظهارنظر كارشناسي خود درباره «طرح انتقال پايتخت» اعلام كرد؛كليات طرح مورد تأييد است
به گزارش ايلنا به نقل از روابط عمومي مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي، اين مركز در اظهارنظر كارشناسي خود درباره «طرح انتقال پايتخت» اعلام كرد: شواهد علمي و تجربي نشان ميدهد كه امروزه شهر تهران با آسيبهاي جدي و فزايندهاي مواجه است كه نمودهاي آن در ناكارآمدي تجهيزات زيرساختي و كالبدي، نابسامانيهاي اجتماعي و اقتصادي و بسط آلودگي زيستمحيطي بهخوبي ديده ميشود.
استمرار اين روند سبب كاهش كيفيت زندگي و تهديدات مرتبط با ناپايداريهاي مختلف در سطح كلانشهر تهران شده است، وجه ديگر اين ناپايداريها، پيچيدگي و عمق پيامدهاي آن است كه ضرورت شناخت فراگير و ژرفنگرانهاي را ميطلبد.
«طرح انتقال پايتخت» كه با هدف مواجهه با چالشهاي فعلي شهر تهران و در عين حال ايجاد پايتخت سياسي و اداري و انتقال آن از تهران در دستور كار مجلس شوراي اسلامي قرار گرفته است، فينفسه موضوعي با اهميت و داراي ابعاد مختلف سياسي، اقتصادي، اجرايي و مديريتي است كه بايد مورد بررسي دقيق قرار گيرد.
اين طرح كه مشتمل بر 6 ماده است تشكيل شوراي عالي انتقال پايتخت را به منظور بررسي و مطالعه پيرامون ساماندهي پايتخت و برونرفت از وضعيت فعلي و ازسوي ديگر تهيه برنامههاي اجرايي لازم براي تشكيل پايتخت سياسي و اداري جديد و انتقال آن از شهر تهران را پيشبيني كرده است.
طرح حاضر با اعمال اصلاحاتي از جمله حذف ماده (4) و تغييراتي در تركيب اعضاي شورا موضوع ماده (3) و تغيير عنوان طرح، در كميسيون شوراها و امور داخلي به عنوان كميسيون اصلي به تصويب رسيده است.
كميسيون عمران نيز با اعمال اصلاحاتي در عنوان طرح، ماده (1) و تغيير سطح شوراي عالي به شورا و به تبع آن تغييراتي در تركيب اعضا موضوع ماده (3) اين طرح را به تصويب رسانده است و در ادامه طرح مصوب كميسيون شوراها به صورت ماده به ماده مورد بررسي قرار گرفته است.
ارزيابي كليات طرح
هدف اصلي از ارائه طرح، «تشكيل شوراي عالي انتقال پايتخت» به منظور بررسي، جمعبندي مطالعات انجام شده در خصوص تراكمزدايي از شهر تهران و انتقال پايتخت سياسي و اداري و... و تهيه برنامههاي اجرايي لازم، بررسي و جانمايي مكان مناسب براي انتقال پايتخت سياسي و اداري، ساماندهي پايتخت جديد در افقهاي زماني كوتاهمدت، ميانمدت و بلندمدت عنوان شده است.
با توجه به مشكلات شهر تهران و لزوم مطالعه و بررسي براي برونرفت از اين وضعيت، تشكيل شورا يا مؤسسهاي براي اين منظور امري ضروري تلقي ميشود و در همين حال طراحان طرح ايجاد پايتخت سياسي و اداري را به عنوان يكي از راهبردهاي اصلي برونرفت شهر تهران از وضع موجود قلمداد كردهاند.
طي دو دهه اخير پيچيدگي و كثرت معضلات شهر تهران سبب شده تا بسياري از تصميماتي كه با هدف كاستن از حجم مشكلات پايتخت اتخاذ و اجرا شدهاند به سرانجام مطلوب و مقبولي نرسند، در نتيجه از يك ديدگاه به نظر ميرسد، از جمله راهكارهايي كه پايتخت كشور را از اين مشكلات متعدد و مخرب نجات ميدهد اين است كه پايتخت سياسي و اداري به شهر ديگري انتقال يابد و مطالعات تطبيقي و تجربه كشورهايي نظير تركيه، مالزي، برزيل، فيليپين، هندوستان و استراليا نيز چنين ديدگاهي را تأييد ميكند.
ارزيابي محتواي طرح
● عنوان طرح: عنوان طرح پيشنهادي به درستي توسط كميسيون اصلي مورد اصلاح قرار گرفته است، زيرا هدف از اين طرح ساماندهي پايتخت و در كنار آن انتقال پايتخت سياسي و اداري از شهر تهران است، بنابراين عنوان پيشنهادي يعني «طرح ساماندهي و انتقال پايتخت سياسي و اداري» با اهداف طرح سازگاري بيشتري دارد.
● ماده (1): اين ماده از طرح، تشكيل شوراي ساماندهي پايتخت را پيشبيني كرده است كه با توجه به ضرورت انجام مطالعات جامع و جمعبندي مطالعات انجام شده در زمينه حل معضلات شهر تهران و برنامههاي اجرايي ساماندهي پايتخت و انتقال مركز سياسي و اداري از شهر تهران، تشكيل شورا يا مؤسسهاي براي اين امر ضرورتي محتوم است، بنابراين ماده (1) طرح مورد تأييد است.
● ماده (2): در اين ماده با هدف تأمين هزينههاي طرح و رفع مغايرت اصل هفتاد و پنجم قانون اساسي حكمي آمده است مبني بر اينكه اعتبارات مورد نياز در لايحه بودجه سالانه كل كشور پيشبيني و منظور خواهد شد. حال آنكه اولاً اين طرح هزينه جديدي را به دولت تحميل نميكند و قرار است كه شوراي ساماندهي پايتخت با استفاده از ظرفيتها و امكانات موجود در قوه مجريه تشكيل شود و براي ادامه كار آن ـ به عنوان يك ستاد كه فاقد عمليات اجرايي قابل توجه است ـ مشابه ساير امور، دولت در بودجههاي سنواتي اعتبارات لازم را پيشبيني خواهد كرد و ثانياً اين حكم رافع ايراد اصل هفتاد و پنجم قانون اساسي نيست، بنابراين پيشنهاد حذف ماده (2) را دارد.
● ماده (3): اين ماده تركيب اعضاي شورا را مشخص كرده است. در متن اوليه طرح، تعداد اعضا 11 نفر بودهاند كه در متن مصوب كميسيون به 14 نفر افزايش يافته است. به نظر ميرسد براي اتخاذ تصميمات شورا، بايد تعداد اعضا عدد فرد باشد.
● ماده (4): اين ماده ناظر بر تهيه و ارائه طرح جامع ساماندهي و انتخاب مكان مناسب براي انتقال پايتخت سياسي ـ اداري توسط شورا به دولت براي انجام اقدامات قانوني است. اين ماده مورد تأييد است.
● ماده (5): اين ماده در ادامه ماده (4) و ناظر بر تهيه آييننامه اجرايي توسط دولت و تصويب آن توسط هيئت وزيران است، اين ماده مورد تأييد است.
● پيشنهاد الحاق ماده (3) متن مصوب كميسيون عمران
ماده (3) متن مصوب كميسيون عمران بيان ميدارد: «راهبرد شورا، انجام وظايف و مأموريتها توسط بخش خصوصي، تعاوني و مؤسسات و نهادهاي عمومي دولتي و غيردولتي و استفاده از ظرفيتهاي علمي موجود در دانشگاهها و مؤسسات آموزشي و تحقيقات كشور و هدايت آنها است».
بدون شك يكي از الزامات اصلي انتخاب راهكارهاي مناسب براي برونرفت كلانشهر تهران و ايجاد پايتخت سياسي ـ اداري استفاده از تمام ظرفيتهاي علمي و عملي كشور است، بنابراين به نظر ميرسد ضروري است متن فوق به عنوان مادهاي مستقل به متن طرح افزوده شود.
جمع بندي
1. كليات طرح مورد تأييد است.
2. با توجه به اينكه در فراز پاياني ماده (1) بيان ميدارد، «شوراي ساماندهي پايتخت با استفاده از ظرفيتها و امكانات موجود در قوه مجريه تشكيل ميشود»، بنابراين نيازي به درج ماده (2) نيست.
3. تعداد اعضاي شوراي عالي پيشنهادي 14 نفر است كه براي تصميمگيري تعداد اين اعضا بايد عدد فرد باشد، مگر آنكه يك نفر از اعضاي ناظر و بدون حق رأي باشد كه در متن ماده (3) چنين اشارهاي نشده است.
4. متن ماده (3) پيشنهادي كميسيون عمران، به عنوان ماده مستقل به متن طرح افزوده شود.
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]